ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μεθαύριο η απεργία στο Δημόσιο

Οι καθημερινές εξελίξεις βεβαιώνουν την ανάγκη να αποκτήσει ταξικό περιεχόμενο και στόχους η πάλη των εργαζομένων

Οσο πιο μαζικές θα είναι οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, τόσο πιο ηχηρό θα είναι το μήνυμα των απεργών
Οσο πιο μαζικές θα είναι οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, τόσο πιο ηχηρό θα είναι το μήνυμα των απεργών
Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 7 Οκτώβρη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνουν, καλούν οι ταξικές δυνάμεις τους εργαζόμενους στο Δημόσιο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και να δυναμώσουν την πάλη με προοπτική την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί από τις ταξικές δυνάμεις μέχρι τώρα είναι: Αθήνα, 11 π.μ., Ομόνοια, Θεσσαλονίκη, 10 π.μ. στο Αγαλμα του Βενιζέλου, Ξάνθη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία, Καβάλα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία, Αλεξανδρούπολη, 9 π.μ., έξω από το ΙΚΑ, Κοζάνη, 12 μ., κεντρική πλατεία, Φλώρινα, 1 μ.μ., κεντρική πλατεία, Καστοριά, 1 μ.μ., απέναντι από τη Νομαρχία, Κομοτηνή, 9 π.μ., Νομαρχία.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη βδομάδα παρουσίασε σε συνάντηση που είχε με την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ το σχέδιό της για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Βασικοί άξονές του είναι η παραπέρα συρρίκνωση των βασικών μισθών, η πλήρης εξατομίκευση του τελικού μισθού, η σύνδεση της αμοιβής με την παραγωγικότητα, η αποτελεσματικότερη λειτουργία του Δημοσίου σε όφελος του κεφαλαίου.

Οι ταξικές δυνάμεις αναδεικνύουν την ανάγκη οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν μαζί τους, καταδικάζοντας την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ που προσφέρει τη στήριξή της σ' αυτούς. Να οργανώσουν ταξικούς αγώνες για να διεκδικήσουν μισθούς που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες και για να δημιουργηθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε το κράτος να μετατραπεί από όργανο του κεφαλαίου σε λαϊκό όργανο. Στην κατεύθυνση αυτή με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Αττικής καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν την υπόθεση της απεργίας στα χέρια τους, να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση της Ομόνοιας και «να στείλουμε αποφασιστικό μήνυμα καταδίκης της κυβέρνησης, της τρόικας και των μέτρων που περνούν».

Παραπλανά η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση προσπαθεί να στηρίξει τους σχεδιασμούς, ισχυριζόμενη ότι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων είναι υπέρογκοι. Ομως ακόμα και τα δικά της στοιχεία δείχνουν ότι η μισθολογική δαπάνη:

  • Μειώνεται συνεχώς (από 38,6% το 2001 έχει φθάσει το 31,4% το 2009 των πρωτογενών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού).
  • Το 2010 σημείωσε πρωτοφανή μείωση κατά 10,7%, σε σχέση με το 2009.
  • Είναι σταθερή ως ποσοστό του ΑΕΠ τα τελευταία δέκα χρόνια (περίπου 7%).

Ακόμα, προσπαθώντας να διαιρέσει τους εργαζόμενους, προβάλλει το στοιχείο ότι το 2008 το μέσο ύψος αμοιβών ανά εργαζόμενο στο Δημόσιο ήταν 26.556 ευρώ και στον Ιδιωτικό 19.147. Δε λέει όμως ότι η διαφορά αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων στο Δημόσιο έχει ακόμα το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, που τους βοηθάει να εξελίσσονται μισθολογικά. Κάτι που δε συμβαίνει στον Ιδιωτικό Τομέα, όπου με ευθύνη των κυβερνήσεων του κεφαλαίου - και της σημερινής - έχει μετατραπεί σε εργασιακή ζούγκλα. Αυτό το δικαίωμα η κυβέρνηση θέλει να το καταργήσει μια και καλή.

Καίριες είναι οι ευθύνες της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ που όλα αυτά τα χρόνια παραπέμπει την αντιμετώπιση των πολιτικών λιτότητας σε ένα μελλοντικό νέο μισθολόγιο. Σήμερα οι όποιες ψευδαισθήσεις διαλύονται, αλλά η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ συνεχίζει να λέει πως η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο και πως για τα προβλήματα των εργαζομένων φταίει «η νεοφιλελεύθερη συνταγή του μνημονίου» - όπως είπε και σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε...

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Επιχείρηση εκφοβισμού από ΠΑΣΚΕ και εργολάβους

Καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός»

Την επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», που έχει εξαπολύσει η παράταξη της ΠΑΣΚΕ στο νοσοκομείο μαζί με την εργοδοσία του ιδιωτικού συνεργείου καθαριότητας, στοχεύοντας και στο χτύπημα της ενότητας των εργαζομένων του νοσοκομείου, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου (ΣΕΝΕ).

«Πρόσφατα, στελέχη της ΠΑΣΚΕ αφού πήραν την κατάσταση ψηφισάντων με "ειδική άδεια" από τον πρόεδρο του Πρωτοδικείου (!) φρόντισαν να την παραδώσουν στην εργολάβο καθαριότητας του νοσοκομείου "ΑΡΙΑΔΝΗ" ώστε να τρομοκρατήσουν και να στοχοποιήσουν τους εργαζόμενους που τόλμησαν να γραφτούν στο σωματείο τους και να ψηφίσουν στις εκλογές!», επισημαίνει το ΣΕΝΕ. Και τονίζει: «Καταγγέλλουμε τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ που έχουν αναλάβει να παίζουν το ρόλο του χαφιέ μέσα στο νοσοκομείο καταδίδοντας τους συναδέλφους των συνεργείων, ενώ παράλληλα συνεχίζουν με τη βοήθεια της διοίκησης το όργιο μετακινήσεων και απειλών του μόνιμου προσωπικού».

«Η ενότητα όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από κλάδο κι εργασιακή σχέση, είναι καρφί στο μάτι της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Θέλουν να τορπιλίσουν την ενότητα και την αλληλεγγύη της εργατικής τάξης, θέλουν διασπασμένους τους εργαζόμενους. Θέλουν να ξέρουν ποιοι συμμετέχουν στο Σωματείο, ποιοι δηλαδή παίρνουν μέτρα να οργανώσουν την πάλη τους! Θέλουν ιδιαίτερα να χτυπήσουν το Σωματείο του "Ευαγγελισμού" που, κόντρα στις επιταγές ευρωένωσης - κυβέρνησης και στις συμβιβασμένες ηγεσίες σε ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ, έχει ενώσει όλους τους εργαζόμενους στην πράξη για την αταλάντευτη διεκδίκηση των δικών μας πραγματικών λαϊκών αναγκών! Υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους το δικαίωμα όλων των συναδέλφων να συμμετέχουν στις διαδικασίες του Σωματείου. Παλεύουμε στην πράξη για την ενότητα όλων των εργαζομένων. Πιστεύουμε ότι αποτελεί καίριο όπλο στην αναμέτρηση με την αντιλαϊκή πολιτική και τους υποστηρικτές της. Αυτό είναι που τους τρομάζει!», επισημαίνει το ΣΕΝΕ.

«Ανάγκη της εποχής και στόχος μας είναι η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος ώστε ενωμένο, χωρίς πλαστούς διαχωρισμούς, μαχητικά να διεκδικήσει τον πλούτο που παράγει και τα σύγχρονα δικαιώματά του! Η τρομοκρατία δεν θα περάσει! Συνεχίζουμε μαζικά τις εγγραφές όλων των εργαζομένων στο ΣΕΝΕ. Απομονώνουμε όσους υπονομεύουν τους αγώνες και τα δικαιώματά μας. Είμαστε οι πολλοί, είμαστε αυτοί που παράγουμε τον πλούτο, που έχουμε τη δύναμη και το συμφέρον να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική τους», τονίζει. Και καλεί σε μαζική συμμετοχή όλων των εργαζομένων στη Γενική Συνέλευση του σωματείου, σήμερα στις 11.30 π.μ.

ΑΔΕΔΥ
Υπονομεύει συνειδητά τους αγώνες

Την ώρα που η επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους στο Δημόσιο μαρτυρά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τσακίσει κάθε εργατική και λαϊκή κατάκτηση, η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ δηλώνει έτοιμη για κάθε αντεργατικό παζάρεμα. Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, επιβεβαίωσε ότι αποτελεί συνειδητή της επιλογή η υπονόμευση κάθε κινητοποίησης του κλάδου, άρα και της μεθαυριανής απεργίας. Γιατί, το να καλεί σε αγώνες (ειδικά μέσα σε συνθήκες ολομέτωπης και λυσσαλέας αντεργατικής επίθεσης) χωρίς αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό, δηλαδή χωρίς τον προσανατολισμό που θα τους δώσει δυναμική και προοπτική, ισοδυναμεί με υπονόμευσή τους, καθαρά λόγια.

Ετσι η ΑΔΕΔΥ:

  • Δηλώνει πως «δεν πρόκειται να αποδεχτεί καμιά γενική, αόριστη, προπαγανδιστική διαδικασία "διαβούλευσης και διαλόγου" και ανάπτυξη οποιουδήποτε μισθολογίου χωρίς αποκατάσταση των απωλειών, επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού». Δηλαδή, λέει ότι οι «διαβουλεύσεις» με τις αστικές κυβερνήσεις έχουν πρόβλημα επειδή είναι «γενικές» και «αόριστες» και όχι επειδή έχουν αντεργατικό προσανατολισμό και στόχο. Υπονοεί ότι άμα επιστρεφόταν ο 13ος και 14ος μισθός η κυβέρνηση θα εξιλεωνόταν. Τρεις μέρες πριν την απεργία, μιλά για «ανυπαρξία επεξεργασίας και σχεδίου για το "νέο μισθολόγιο"». Δηλαδή τρεις μέρες πριν την απεργία που η ίδια προκήρυξε λέει στους εργαζόμενους ότι δεν είναι και σίγουρη για το κατά πόσο χρειάζεται να απεργήσουν...
  • Πάει να το παίξει τσαντισμένη με την «πολλαπλή διαίρεση» των εργαζομένων που επιδιώκει η κυβέρνηση, αλλά - βέβαια - τίποτα δε λέει για το ότι η ίδια ως συνδικαλιστική ηγεσία συμβάλλει αποφασιστικά στη διάσπαση των εργαζομένων. Η λίστα με τα παραδείγματα μακραίνει καθημερινά. Στο περσινό συνέδριο της ΠΟΕ - ΟΤΑ, με απόφαση ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, αποκλείστηκαν οι σύνεδροι από τα σωματεία όπου είχαν ψηφίσει και εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης (μάλιστα την απόφαση στήριξαν και η ΑΠ και οι «Παρεμβάσεις» που κατά τα άλλα ασκούν κριτική σε ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ...) Ενώ, τις τελευταίες μέρες, η ΠΑΣΚΕ στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» άστραψε και βρόντηξε ξανά ενάντια στους εργαζόμενους που συμμετείχαν στις εκλογές του σωματείου αλλά δεν ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό.
  • Μιλά για «συρρίκνωση», «απαξίωση» και «ιδιωτικοποίηση» των δημόσιων υπηρεσιών που θα ενταθεί με τις σχεδιαζόμενες απολύσεις. Αλλά στέκεται σε γενικόλογες καταγγελίες και ζητά «καλύτερη δημόσια διοίκηση» μην ψελλίζοντας κουβέντα για το πώς αυτή θα διασφαλιστεί. Για παράδειγμα, αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι να μιλήσει για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία ή για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας σε Υγεία και Πρόνοια. Μόνο που δε γίνεται και να ζητάς καλύτερες υπηρεσίες για το λαό και να μην αγγίζεις το φταίχτη για αυτήν την κατάσταση, δηλαδή τα μονοπώλια. Δε γίνεται και να μη θες απολύσεις και να μην αντιπαλεύεις όσους δίνουν εργασία μόνο με τους όρους που βολεύει την κερδοφορία των λίγων, δηλαδή τα μονοπώλια.

Α. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ