ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δεν τηρεί τα μέτρα υγιεινής για τους εργαζόμενους

Καταγγελία της ΔΑΣ στο Σωματείο Εργαζομένων στο δήμο

Να εφαρμοστούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στο Δήμο Θεσσαλονίκης ζητά η συνδικαλιστική παράταξη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ), με αφορμή το κρούσμα φυματίωσης που παρουσιάστηκε σε εποπτείες καθαριότητας. Ο εργαζόμενος που νοσηλεύτηκε στα μέσα Αυγούστου γιατί προσβλήθηκε από φυματίωση, στο μεταξύ ανάρρωσε και έχει επανέλθει στην εργασία του. Είναι χαρακτηριστικό όμως ότι οι συνάδελφοί του στο ίδιο τμήμα ενημερώθηκαν καθυστερημένα για το συμβάν (μετά από 20 μέρες) και κλήθηκαν να υποβληθούν στις απαραίτητες εξετάσεις.

Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΔΑΣ, το γεγονός αποδεικνύει τις ελλείψεις που υπάρχουν στον τομέα της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων και τις ευθύνες της διοίκησης του δήμου. Και υπογραμμίζει:

«Υπάρχουν νόμοι και αποφάσεις που λένε ότι με ευθύνη της διοίκησης πρέπει να γίνονται εμβολιασμοί και οι απαραίτητες εξετάσεις μία φορά το χρόνο σε όσους εργάζονται σε συγκεκριμένες ειδικότητες και χώρους (καθαριότητα, πράσινο, έργα, κ.α.). Εξετάσεις πρέπει να γίνονται και σε όσους προσλαμβάνονται για να εργαστούν στις συγκεκριμένες ειδικότητες, γιατί σίγουρα αν νοσούν ή έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας η τοποθέτησή τους σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες θα επιδεινώσει την κατάστασή τους, αλλά και για να προλαμβάνονται καταστάσεις όπως η παραπάνω. Αυτά, βέβαια, για τη διοίκηση του δήμου αποτελούν κόστος, γιατί έτσι βλέπει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, και δεν τα εφαρμόζει. Οπως, ως κόστος που πρέπει να εξαλείψει, βλέπει τα μέσα ατομικής προστασίας που δίνονται με το σταγονόμετρο και την άθλια κατάσταση των εργοταξίων (...) Η ΔΑΣ με ανακοινώσεις, δελτία Τύπου, παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας αναδεικνύει αυτά τα θέματα. Η κατάσταση θα ήταν καλύτερη αν η πλειοψηφία του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου, των υπόλοιπων σωματείων και η επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας αντί να λιβανίζουν τη διοίκηση του δήμου και γι' αυτό το θέμα διεκδικούσαν και έπαιρναν αποφάσεις για κινητοποιήσεις των εργαζομένων, όπως κατ' επανάληψη τους έχουμε προτείνει».

Τέλος, καλούνται οι εργαζόμενοι στο Δήμο Θεσσαλονίκης να συστρατευθούν με τη ΔΑΣ και το ΠΑΜΕ στον αγώνα που δίνεται για να εφαρμοστούν και να διευρυνθούν τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΣ
Επιβεβαίωσε την ανάγκη συσπείρωσης στο ΠΑΜΕ

Δύο ψηφοδέλτια κατέβασε η ΠΑΣΚ για την εκλογή αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΓΣΕΕ

Την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη ενάντια στις προσπάθειες και τους μηχανισμούς με τους οποίους οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού θέλουν να εγκλωβίσουν τις αντιδράσεις και τους αγώνες των εργαζομένων σε ανέξοδα για την πλουτοκρατία κανάλια επιβεβαίωσαν οι εργασίες του 33ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) που ολοκληρώθηκαν το περασμένο Σάββατο.

Η αποφασιστικότητα με την οποία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και ΣΕΚ (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) θα συνεχίσουν να κρύβουν απ' τους εργαζόμενους την αιτία των προβλημάτων τους αποτυπώθηκε και στις εισηγήσεις που έκαναν οι επικεφαλής, όπου το ξεπούλημα του ΟΣΕ εμφανίστηκε ως αποτέλεσμα κακής διαχείρισης και όχι ως συνειδητή επιδίωξη στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των μεταφορών. Αλλωστε, αυτές οι παρατάξεις δε διεκδικούν παρά έναν ΟΣΕ ΑΕ και καλλιεργούν την αυταπάτη ότι αν γίνει μια επιτυχημένη και «ανταγωνιστική» επιχείρηση, θα διασφαλιστούν και τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτόν. Λες και οι επιχειρήσεις μοιράζονται τα κέρδη τους (οικονομικά και άλλα) με τους εργαζόμενους σε αυτές...

Με αυτές τις επιδιώξεις ζήτησαν τη στήριξη των εργαζομένων αυτές οι παρατάξεις. Την αποφασιστικότητά τους να δουλέψουν σε αυτή την κατεύθυνση ανέδειξε και η επιλογή της ηγεσίας της ΠΑΣΚ να κατεβάσει δύο ψηφοδέλτια για την εκλογή αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ, επειδή έτσι της έβγαιναν περισσότερα τα κουκιά..! Κίνηση που εξυπηρετεί και τις συνολικότερες μεθοδεύσεις του ΠΑΣΟΚ να πείσει ότι στο εσωτερικό του υπάρχουν διαφωνίες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που η κυβέρνηση εφαρμόζει αταλάντευτα, να καλλιεργήσει αυταπάτες για «δύο ΠΑΣΟΚ», ένα «καλό» κι ένα «κακό».

Τη μεθόδευση της ΠΑΣΚ κατήγγειλαν από την πρώτη στιγμή και ανοιχτά οι εκπρόσωποι της ΔΕΣΚ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ). Την αποδοκιμασία τους εξέφρασαν και αντιπρόσωποι από τους άλλους χώρους.

Στις εκλογές για το 27μελές διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΣ, η ΔΕΣΚ πήρε οκτώ ψήφους και εξέλεξε 2 έδρες (από 3), η ΠΑΣΚ 44 ψήφους και 14 έδρες (από 11), η ΔΑΚΕ 31 ψήφους και 11 έδρες (από 12) και η ΣΕΚ 3 ψήφους και 1 έδρα. Για τη ΓΣΕΕ, η ΔΕΣΚ εξέλεξε 1 αντιπρόσωπο, η ΠΑΣΚ συνολικά 3 και η ΔΑΚΕ 2.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
Η αντιλαϊκή πολιτική δεν παίρνει φτιασιδώματα

Ανακοίνωση, με αφορμή τη μέρα (1η Οκτώβρη) που είναι αφιερωμένη στην τρίτη ηλικία, εξέδωσε η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει «όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η 1η Οκτώβρη ημέρα αφιερωμένη στην Τρίτη ηλικία θα περισσέψουν τα λόγια από κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και από τους παρατρεχάμενους, προκειμένου να χαϊδέψουν τα αυτιά στους συνταξιούχους και γενικά σε όσους κάποτε ονόμασαν "τα περήφανα γηρατειά". Τα λόγια θα προσπαθήσουν να καλύψουν τις πολιτικές τους, χρόνια και χρόνια τα γηρατειά τα αντιμετωπίζουν σαν παρίες της κοινωνίας. Οπως άλλωστε δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός "αποτελούν κόστος"».

Η Ομοσπονδία εκφράζοντας χιλιάδες συνταξιούχους της χώρας υπογραμμίζει ότι «για εμάς τους συνταξιούχους, αφού λεηλάτησαν τις συντάξεις μας, δώρα και επιδόματα, αφού τις πάγωσαν για πέντε χρόνια, αφού φορολογούν τις συντάξεις των 6.000 ευρώ το χρόνο, αφού έχουν φροντίσει να πετσοκόψουν την παροχή φαρμάκων και να τη φέρουν στα μέτρα της κερδοφορίας των βιομηχάνων, αφού μας πετούν στα αζήτητα όταν πάμε στο δημόσιο σύστημα Υγείας και τόσα άλλα, δεν έχουν το δικαίωμα να οργανώνουν φανφάρες και φιέστες. Η γύμνια της πολιτικής τους είναι δεδομένη και για μας δεν παίρνει κανένα φτιασίδωμα, εμείς αγωνιζόμαστε ενάντια σε όλα αυτά και τιμάμε τους απόμαχους της δουλειάς, προβάλλοντας τα αιτήματά τους και βρισκόμαστε δίπλα τους στον αγώνα που κάνουν για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στα γεράματά τους.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ: Κινητοποίηση και συγκέντρωση, στο εργοστάσιο του Υμηττού (Ηλιουπόλεως 1), πραγματοποιούν σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, οι συμβασιούχοι των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ - πρώην ΠΥΡΚΑΛ και ΕΒΟ). Διεκδικούν άμεση μονιμοποίηση και να σταματήσει το καθεστώς των συμβάσεων και της ανανέωσής τους. Από τις 31 Ιούλη οι περίπου 250 συμβασιούχοι είναι χωρίς δουλειά.

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ»: Νέα συγκέντρωση πραγματοποιούν σήμερα οι πρώην εργαζόμενοι στην «Ολυμπιακή» έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην Πανεπιστημίου, στις 11 π.μ., απαιτώντας να προχωρήσουν οι διαδικασίες καταβολής των αποζημιώσεων, μετατάξεων και συνταξιοδοτήσεων.

ΜΕΤΡΟΝ ΑΕ: Την απόλυση του εργαζόμενου στη ΜΕΤΡΟΝ ΑΕ (χάρτινες συσκευασίες) Αντώνη Τζεμίντιμπη, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «χτυπά τη συνδικαλιστική δράση και τρομοκρατεί τους εργαζόμενους μιας και ο συνάδελφος είναι δραστήριο μέλος του Σωματείου μας και σταθερά υποψήφιος στις εκλογές».

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ: Σε στάση εργασίας προχωρούν μεθαύριο Πέμπτη 7 Οκτώβρη από τις 11 π.μ. μέχρι και το τέλος της βάρδιας, οι οικοδόμοι της Πάτρας, μετά από απόφαση του Συνδικάτου Οικοδόμων και εργαζομένων στις κατασκευές, στην τελευταία τακτική συνεδρίαση του ΔΣ του Συνδικάτου. Ταυτόχρονα, το συνδικάτο καλεί σε συμμετοχή στην κινητοποίηση στις 12 το μεσημέρι στην πλ. Γεωργίου μαζί με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ και το ΜΑΣ. «Καλούμε τους οικοδόμους και τους εργαζόμενους στον κατασκευαστικό κλάδο, τους άνεργους του κλάδου μας, αυτούς που βιώνουν σήμερα την επίθεση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου στα σπίτια τους μαζικά να πάρουν μέρος στη στάση εργασίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

ΣΤΕΚΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΤΗΣΙΩΝ
Ξεκινούν οι φετινές εκδηλώσεις

Ξεκινούν από το ερχόμενο Σάββατο οι εκδηλώσεις στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Κυψέλης (Πατησίων ). Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι το εξής:

  • Σάββατο 9/10, στις 21.00: Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι.
  • Σάββατο 16/10, στις 21.00: Συναυλία ελληνικού και ξένου ροκ με τον Νίκο Πονηρό, και τους «TethroTalibans».
  • Κυριακή 17/10, στις 11.00 το πρωί: Ο «Γαργαλιστής». Παράσταση χορού για τους μικρούς μας φίλους.
  • Παρασκευή 22/10, στις 21.00: Προβολή της ταινίας «Πολίτης Κέιν».
  • Σάββατο 23/10, στις 19.00: Μαθητική εκδήλωση - συζήτηση και στις 21.00: Συναυλία με μαθητικό συγκρότημα.
  • Κυριακή 24/10, στις 11.00: Εναρξη μαθημάτων σκακιού.

Ακόμα, ο Οκτώβρης θα είναι μήνας δηλώσεων συμμετοχής για τις εξής πολιτιστικές ομάδες του Στεκιού:

  • Ομάδα χορού (Τηλ. επικοινωνίας, 6977273074).
  • Ομάδα κινηματογράφου (Τηλ. επικοινωνίας, 6977273074).
  • Ομάδα σκακιού (Τηλ. επικοινωνίας, 6974413241).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ