ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Απελπιστική παραμένει η κατάσταση

Τα παιδιά του Πακιστάν είναι αντιμέτωπα με την πείνα και τις αρρώστιες
Τα παιδιά του Πακιστάν είναι αντιμέτωπα με την πείνα και τις αρρώστιες
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Τραγική παραμένει η κατάσταση των πλημμυροπαθών στο Πακιστάν, μήνες μετά τις καταστροφές, αφού η κυβέρνηση εξακολουθεί να αδιαφορεί επί της ουσίας, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της στα ιμπεριαλιστικά της καθήκοντα, κατά της «τρομοκρατίας». Οι πλημμύρες είχαν σαν αποτέλεσμα την καταστροφή εκατομμυρίων στρεμμάτων καλλιεργήσιμων εκτάσεων και κτηνοτροφικών περιοχών, αλλά και της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας, που βασίζεται στη μεταποίηση.

Χαρακτηριστική είναι η προσπάθεια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες να προσανατολίσουν τη χώρα σε κέντρα όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα, για δάνεια, προκειμένου να υποθηκεύσουν ακόμα περισσότερο το μέλλον της. Παράλληλα, ανακοινώνουν ποσά βοήθειας, που παρέχουν οι ίδιες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με τις ΗΠΑ να καλούν ωστόσο το Πακιστάν σε περίοδο τέτοιου μεγέθους ανθρωπιστικής κρίσης και ενώ σφυροκοπείται από αμερικανικούς πυραύλους στα σύνορα με το Αφγανιστάν, με το μέτωπο του πολέμου να διευρύνεται συντονισμένα και επικίνδυνα, να αυξήσει σημαντικά τη φορολογία... Ο πληθωρισμός στη χώρα αναμένεται να φτάσει το 13,5% γονατίζοντας ακόμα περισσότερο το λαό που δίνει μάχη για την επιβίωση.

Η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ από την πλευρά της υποστηρίζει ότι το εμπόριο και όχι τα χρήματα της βοήθειας είναι αυτό που θα στηρίξει την οικονομία της χώρας και φυσικά «η βοήθεια για καταπολέμηση της τρομοκρατίας», προκειμένου να επιτευχθεί η σταθερότητα και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη», συναινώντας επί της ουσίας στη μεταφορά του πολεμικού μετώπου στο Πακιστάν.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συνεχίζονται οι επιθέσεις σε αμερικανο - ΝΑΤΟικά φορτηγά

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Νέες επιθέσεις εναντίον φορτηγών ανεφοδιασμού των αμερικανο - ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων του Αφγανιστάν, που διέρχονταν από το Πακιστάν, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 20 οχήματα κυρίως με καύσιμα και άλλες προμήθειες να καταστραφούν. Επιθέσεις που ακολούθησαν εκείνες της περασμένης Παρασκευής και της Κυριακής, καταστρέφοντας συνολικά περίπου 60 φορτηγά, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ισλαμαμπάντ ότι κλείνει το πέρασμα Κίμπερ για τις αμερικανο - ΝΑΤΟικές δυνάμεις λόγω του θανάτου τριών Πακιστανών στρατιωτών σε αμερικανική επίθεση στη μεθόριο με το Αφγανιστάν. Στη χτεσινή επίθεση σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι, με την ευθύνη να αναλαμβάνουν οι «Ταλιμπάν».

Ο γγ του ΝΑΤΟ Αντερς Φον Ράσμουσεν απολογήθηκε στον υπουργό Εξωτερικών του Πακιστάν Σαχ Μαχμούντ Κρέσι, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό «χωρίς πρόθεση», εκφράζοντας την «ελπίδα τα σύνορα να ανοίξουν σύντομα».

Την πεποίθηση ότι οι δίοδοι του Πακιστάν θα ανοίξουν σύντομα για τις κατοχικές δυνάμεις εξέφρασε και ο πρεσβευτής του Πακιστάν στις ΗΠΑ, με το Ισλαμαμπάντ να αποδίδει το κλείσιμο στην «έλλειψη ασφάλειας», αποδεικνύοντας ότι δε στοχεύει σε ρήξη με τις δυνάμεις κατοχής του Αφγανιστάν.

Ακόμα τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο σε επίθεση αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Πακιστάν, που είχαν στόχο κατοικία, η οποία «χρησιμοποιείτο από αντάρτες», κοντά στο χωριό Ντασγκάχ, στο Βόρειο Ουαζιριστάν.

Την ίδια στιγμή στο Αφγανιστάν, πέντε κατοχικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ο δήμαρχος της Κανταχάρ τραυματίστηκε, σε επίθεση «Ταλιμπάν», σε διάφορες επιθέσεις στη χώρα.

Επίσκεψη στο Αφγανιστάν πραγματοποίησε και η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ , η οποία συναντήθηκε με τον Αφγανό Πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι.

Εν τω μεταξύ σε δημοσίευμα ελβετικής εφημερίδας αναφέρεται ότι «ο ΟΗΕ σκόπιμα αποσιώπησε μία έκθεση για «μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν στο διάστημα μεταξύ Απριλίου 1978 και Δεκεμβρίου 2001», κατηγορώντας τους «Σοβιετικούς», τις «ισλαμικές φατρίες» και τις «αμερικανικές δυνάμεις» για «ωμότητες».

Τέλος, χτες η αφγανική προεδρία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τη λειτουργία 8 εκ των 52 ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας μεταξύ των οποίων και η Blackwater (νυν XE).

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα ένταση από πυρπόληση τεμένους

Στις αραβικές πρωτεύουσες περιοδεύει ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον, Μίτσελ, πιέζοντας για υποστήριξη στα αμερικανικά σχέδια

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

«Λάδι στη φωτιά» της ήδη τεταμένης ατμόσφαιρας, που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της άρνησης της ισραηλινής κυβέρνησης να παρατείνει το εποικιστικό μορατόριουμ, ήρθε, χτες, να ρίξει η πυρπόληση ενός ακόμη τεμένους στη Δυτική Οχθη. Οι κάτοικοι του χωριού Μπέιτ Φατζάρ, κοντά στη Βηθλεέμ, όπου βρισκόταν το τέμενος, καταγγέλλουν μεταμεσονύχτια επίθεση εποίκων, κατά την οποία κάηκαν αντίγραφα του Κορανίου και γράφτηκαν εβραϊκά γκράφιτι στους τοίχους.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τη διενέργεια «ενδελεχούς έρευνας», κάτι που πρόκειται για σχήμα λόγου καθώς σε δύο ακόμη περιπτώσεις πυρπόλησης τεμένων, την περασμένη άνοιξη, που συνοδεύτηκαν και από βανδαλισμούς παρακείμενων κτιρίων, κοντά στη Νάμπλους, οι «έρευνες» του στρατού δεν οδήγησαν σε κανένα συμπέρασμα, παρά την πληθώρα στοιχείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι συχνά επιθέσεις εποίκων πραγματοποιούνται ως «αντίποινα» για μια κυβερνητική απόφαση που λήφθηκε ή συζητιέται και εκτιμούν ότι τους αδικεί. Οπότε «την πληρώνουν» οι Παλαιστίνιοι.

Η επίθεση σημειώθηκε ενώ το ισραηλινό εθνικό συμβούλιο ασφαλείας, την Τετάρτη, φημολογείται ότι θα εξετάσει αμερικανική πιεστική πρόταση για τουλάχιστον δίμηνη παράταση του εποικιστικού μορατόριουμ. Η πληροφορία έχει διαψευστεί από Ισραηλινούς αξιωματούχους, αν και διοχετεύτηκε, αρχικώς, από τον υπουργό Εξωτερικών Λίμπερμαν.

Από την άλλη, η ηγεσία της ΟΑΠ, που συνεδρίασε την Κυριακή, τάχθηκε υπέρ της διακοπής των συνομιλιών «όσο δε σταματά ο εποικισμός». Σύμφωνα με δημοσκόπηση, και η παλαιστινιακή κοινή γνώμη, κατά 66%, τάσσεται υπέρ της αποχώρησης από τις άμεσες συνομιλίες, εφόσον δεν υπάρχει εποικιστικό «πάγωμα».

Οριστική απόφαση θα ανακοινωθεί όταν συνεδριάσει, εντός των προσεχών ημερών, και ο Αραβικός Σύνδεσμος. Γι' αυτό και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μίτσελ, επισκέπτεται τις αραβικές πρωτεύουσες, ζητώντας να ταχθούν υπέρ της συνέχισης των συνομιλιών χωρίς «αυστηρό εποικιστικό πάγωμα».

Καταδίκες για «τα μάτια του κόσμου»

Ενοχοι κρίθηκαν από στρατοδικείο δύο Ισραηλινοί στρατιώτες επειδή χρησιμοποίησαν 9χρονο αγοράκι ως «ανθρώπινη ασπίδα» κατά την αιματηρή εισβολή στη Γάζα, στις αρχές του 2009. Ενώ αναμένεται η ποινή των δύο, υπενθυμίζεται ότι διεθνείς έρευνες επιμένουν ότι η χρήση αμάχων ως ανθρώπινες ασπίδες χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα από τον ισραηλινό στρατό, κάτι που το Ισραήλ αρνείται. Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι συγκλονιστικό, μέρος της δραματικής πραγματικότητας που βιώνει ο παλαιστινιακός λαός από την ισραηλινή κατοχή, αφού το παιδάκι, σε σπίτι που είχαν καταλάβει οι Ισραηλινοί, υποχρεώθηκε να ψάξει τσάντες για το αν περιείχαν εκρηκτικά!

Χτες, τέλος, ένας Παλαιστίνιος οικοδόμος σκοτώθηκε από Ισραηλινό μεθοριακό φρουρό στην προσπάθειά του να εισέλθει, χωρίς άδεια, στην Ιερουσαλήμ για να εξασφαλίσει το μεροκάματο. Πρόκειται για το δεύτερο τέτοιου είδους περιστατικό, το τελευταίο δίμηνο και αναδεικνύει την απελπισία χιλιάδων Παλαιστινίων που δεν τους δίνεται άδεια να εργαστούν στο Ισραήλ.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συνεχίζεται η συγκέντρωση βοήθειας για τον πακιστανικό λαό

Μέχρι το τέλος της βδομάδας το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο θα συνεχίζει να συγκεντρώνει βοήθεια μέσω των ταξικών συνδικάτων για το δοκιμαζόμενο από τις πλημμύρες και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις λαό του Πακιστάν. Η χτεσινή (4η Οκτώβρη) μέρα αλληλεγγύης στον πακιστανικό λαό χαρακτηρίστηκε από επιτυχία και ήδη έχει συγκεντρωθεί σημαντική βοήθεια που θα παραδοθεί στα αγωνιστικά συνδικάτα του Πακιστάν. Μιλώντας στον «Ρ» για την πρωτοβουλία αυτή η Χρυσούλα Λαμπούδη, μέλος της Γραμματείας Μεταναστών του ΠΑΜΕ, σημείωσε: «Η αλληλεγγύη μας είναι έκφραση του διεθνισμού της εργατικής τάξης της χώρας μας προς το δοκιμαζόμενο λαό του Πακιστάν. Ξέρουμε ότι η φτώχεια δεν μπορεί να ξεπεραστεί με αυτή τη βοήθεια, θα συνεχίσει να υπάρχει όσο υπάρχει εκμετάλλευση και ιμπεριαλισμός. Γι' αυτό και η καλύτερη συμβολή στον πακιστανικό λαό και σε όλους τους λαούς του κόσμου είναι να δυναμώσουμε την αντιιμπεριαλιστική πάλη μας, τον αγώνα ενάντια στα μονοπώλια, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Και σε αυτό το δρόμο το ΠΑΜΕ, το ταξικό αγωνιστικό κίνημα βαδίζει και θα συνεχίσει να βαδίζει».

Σε ό,τι αφορά στη συνέχιση της συγκέντρωσης της βοήθειας, το ΠΑΜΕ καλεί τα ταξικά συνδικάτα και τους αγωνιστικούς φορείς των αγροτών, των επαγγελματοβιοτεχνών, των γυναικών, των φοιτητών να συμβάλουν εκτός από χρήματα και με βασικά προϊόντα, νερό - λάδι - ζάχαρη - γάλα σε σκόνη. Οι προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία των ταξικών συνδικάτων καθώς και στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγ. Φιλοθέης 5Β, 10556, Aθήνα, τηλ. 210.3301.842 από τις 8.30 το πρωί έως τις 8 το βράδυ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ