Τρίτη 5 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα ένταση από πυρπόληση τεμένους

Στις αραβικές πρωτεύουσες περιοδεύει ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον, Μίτσελ, πιέζοντας για υποστήριξη στα αμερικανικά σχέδια

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

«Λάδι στη φωτιά» της ήδη τεταμένης ατμόσφαιρας, που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της άρνησης της ισραηλινής κυβέρνησης να παρατείνει το εποικιστικό μορατόριουμ, ήρθε, χτες, να ρίξει η πυρπόληση ενός ακόμη τεμένους στη Δυτική Οχθη. Οι κάτοικοι του χωριού Μπέιτ Φατζάρ, κοντά στη Βηθλεέμ, όπου βρισκόταν το τέμενος, καταγγέλλουν μεταμεσονύχτια επίθεση εποίκων, κατά την οποία κάηκαν αντίγραφα του Κορανίου και γράφτηκαν εβραϊκά γκράφιτι στους τοίχους.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τη διενέργεια «ενδελεχούς έρευνας», κάτι που πρόκειται για σχήμα λόγου καθώς σε δύο ακόμη περιπτώσεις πυρπόλησης τεμένων, την περασμένη άνοιξη, που συνοδεύτηκαν και από βανδαλισμούς παρακείμενων κτιρίων, κοντά στη Νάμπλους, οι «έρευνες» του στρατού δεν οδήγησαν σε κανένα συμπέρασμα, παρά την πληθώρα στοιχείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι συχνά επιθέσεις εποίκων πραγματοποιούνται ως «αντίποινα» για μια κυβερνητική απόφαση που λήφθηκε ή συζητιέται και εκτιμούν ότι τους αδικεί. Οπότε «την πληρώνουν» οι Παλαιστίνιοι.

Η επίθεση σημειώθηκε ενώ το ισραηλινό εθνικό συμβούλιο ασφαλείας, την Τετάρτη, φημολογείται ότι θα εξετάσει αμερικανική πιεστική πρόταση για τουλάχιστον δίμηνη παράταση του εποικιστικού μορατόριουμ. Η πληροφορία έχει διαψευστεί από Ισραηλινούς αξιωματούχους, αν και διοχετεύτηκε, αρχικώς, από τον υπουργό Εξωτερικών Λίμπερμαν.

Από την άλλη, η ηγεσία της ΟΑΠ, που συνεδρίασε την Κυριακή, τάχθηκε υπέρ της διακοπής των συνομιλιών «όσο δε σταματά ο εποικισμός». Σύμφωνα με δημοσκόπηση, και η παλαιστινιακή κοινή γνώμη, κατά 66%, τάσσεται υπέρ της αποχώρησης από τις άμεσες συνομιλίες, εφόσον δεν υπάρχει εποικιστικό «πάγωμα».

Οριστική απόφαση θα ανακοινωθεί όταν συνεδριάσει, εντός των προσεχών ημερών, και ο Αραβικός Σύνδεσμος. Γι' αυτό και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μίτσελ, επισκέπτεται τις αραβικές πρωτεύουσες, ζητώντας να ταχθούν υπέρ της συνέχισης των συνομιλιών χωρίς «αυστηρό εποικιστικό πάγωμα».

Καταδίκες για «τα μάτια του κόσμου»

Ενοχοι κρίθηκαν από στρατοδικείο δύο Ισραηλινοί στρατιώτες επειδή χρησιμοποίησαν 9χρονο αγοράκι ως «ανθρώπινη ασπίδα» κατά την αιματηρή εισβολή στη Γάζα, στις αρχές του 2009. Ενώ αναμένεται η ποινή των δύο, υπενθυμίζεται ότι διεθνείς έρευνες επιμένουν ότι η χρήση αμάχων ως ανθρώπινες ασπίδες χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα από τον ισραηλινό στρατό, κάτι που το Ισραήλ αρνείται. Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι συγκλονιστικό, μέρος της δραματικής πραγματικότητας που βιώνει ο παλαιστινιακός λαός από την ισραηλινή κατοχή, αφού το παιδάκι, σε σπίτι που είχαν καταλάβει οι Ισραηλινοί, υποχρεώθηκε να ψάξει τσάντες για το αν περιείχαν εκρηκτικά!

Χτες, τέλος, ένας Παλαιστίνιος οικοδόμος σκοτώθηκε από Ισραηλινό μεθοριακό φρουρό στην προσπάθειά του να εισέλθει, χωρίς άδεια, στην Ιερουσαλήμ για να εξασφαλίσει το μεροκάματο. Πρόκειται για το δεύτερο τέτοιου είδους περιστατικό, το τελευταίο δίμηνο και αναδεικνύει την απελπισία χιλιάδων Παλαιστινίων που δεν τους δίνεται άδεια να εργαστούν στο Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ