Τρίτη 5 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Εκλογές με εθνοτικό άρωμα...

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.--

Τη νέα τριμερή προεδρία, βουλή και κυβέρνηση σε ομοσπονδιακό και τοπικό επίπεδο κλήθηκαν να εκλέξουν προχτές 3.000.000 ψηφοφόροι στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Στην τριμερή προεδρία της χώρας φαίνεται να εκλέγεται ο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς (γιος του πρώην προέδρου Αλίγια) ως εκπρόσωπος της μουσουλμανικής κοινότητας και ο Ζέλικο Κόμσιτς ως εκπρόσωπος της κροατικής κοινότητας. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιη η εκλογή του Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς ως εκπροσώπου της σερβοβοσνιακής οντότητας καθώς βρέθηκε ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός άκυρων ψηφοδελτίων. Ο Ραντμάνοβιτς προηγούνταν με μόλις 3% από τον επόμενο υποψήφιο με καταμετρημένο το 70% των ψηφοδελτίων εκ των οποίων το 13,24% ήταν άκυρα, πράγμα που κάνει ορατή (σύμφωνα με ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής) την πιθανότητα νοθείας.

Στη Σερβοβοσνιακή Δημοκρατική Οντότητα ο Μίλοραντ Ντόντικ της «Συμμαχίας Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών» (SNSD) ανεδείχθηκε αδιαφιλονίκητα πρώτη δύναμη με 53,13%, με τον ίδιο να σημειώνει πως εξακολουθεί να μην ενδιαφέρεται για την ενίσχυση της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Το κόμμα του Ντόντικ πήρε σαφές προβάδισμα στις εκλογές και για το «ομοσπονδιακό» κοινοβούλιο, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ποσοστό 40%. Δεύτερο φαινόταν να έρχεται το συντηρητικό κόμμα SDA του Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς. Ωστόσο, ο Ντόντικ ξεκαθάρισε από την αρχή ότι το μοναδικό κόμμα με το οποίο θα μπορούσε να συνεργαστεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο για τη συγκρότηση κυβέρνησης είναι η Δημοκρατική Ενωση (HDZ) που είναι και το μεγαλύτερο κόμμα της κροατικής κοινότητας.

Οσον αφορά στη συμμετοχή των ψηφοφόρων το ποσοστό (σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις) ξεπέρασε το 56% και εμφανίζεται αυξημένο κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τις εκλογές του 2006.

Τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ