Τρίτη 5 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Με καθυστερήσεις οι προετοιμασίες για το δημοψήφισμα

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Στα μέσα Νοέμβρη θα ξεκινήσει η διαδικασία εγγραφής ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους προκειμένου να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα της 9ης Γενάρη σχετικά με την ανεξαρτησία ή όχι του σουδανικού νότου.

Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, η διαδικασία εγγραφής των ψηφοφόρων (που υποτίθεται πως θα είχε ήδη γίνει σύμφωνα με όσα προβλέπει ειρηνευτική συμφωνία του 2005) θα διαρκέσει τουλάχιστον έξι βδομάδες και θα πραγματοποιηθεί από περίπου 10.000 άτομα σε 2.000 εκλογικά τμήματα του νοτίου Σουδάν και 1.600 του βορείου Σουδάν και στο εξωτερικό.

Προχτές πάντως ο Πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ Αλ Μπασίρ, είχε διαβεβαιώσει τους Νοτιοσουδανούς που ζουν στο βορρά πως τα δικαιώματά τους είναι «προστατευμένα», ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα του κρίσιμου δημοψηφίσματος, επαναλαμβάνοντας παράλληλα πως οι κάλπες θα στηθούν έγκαιρα και δίχως προβλήματα...

Εντός της βδομάδας κλιμάκιο αξιωματούχων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να μεταβεί στο Σουδάν για να δει από κοντά την πορεία των προετοιμασιών των σουδανικών αρχών για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στο νότο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ