Τρίτη 5 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Μαζικές συγκεντρώσεις των εργαζομένων

ΠΑΡΙΣΙ.--

Μαζικές και επιτυχημένες χαρακτήρισαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που οργανώθηκαν το Σάββατο σε περισσότερες από 150 πόλεις της Γαλλίας, ενάντια στη διάλυση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που προωθεί με νομοσχέδιο η κυβέρνηση Σαρκοζί. Σύμφωνα με τα συνδικάτα, στο δρόμο βρέθηκαν για τρίτη συνεχόμενη φορά λίγο λιγότεροι από τρία εκατομμύρια εργαζόμενοι, με σημαντική παρουσία αυτή των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών μειώνει τον αριθμό των διαδηλωτών στις 900.000.

Σύμφωνα δε με νέα δημοσκόπηση, το 71% των Γάλλων τάσσεται υπέρ της συνέχισης και της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων για το συνταξιοδοτικό, ποσοστό που πριν από έναν περίπου μήνα κυμαινόταν στο 61%.

Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού των εργαζομένων είναι στις 12 Οκτώβρη με απεργία, οπότε αναμένεται να αρχίσει η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Γερουσία. Η κυβέρνηση Σαρκοζί, πάντως, επιμένει στον πυρήνα του νομοσχεδίου, δηλαδή στην αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια, το οποίο πρακτικά σημαίνει ακόμα πιο πάνω, αφού προβλέπεται η αύξηση εισφορών στα 41 χρόνια.

Απεργιακό κύμα στη Μασσαλία

Εκτός από δυναμικό «παρών» στις κινητοποιήσεις κατά του συνταξιοδοτικού, το ιστορικό λιμάνι της Γαλλίας συγκλονίζεται από σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων. Για όγδοη ημέρα, χτες, συνεχίστηκε η απεργία των λιμενεργατών στις προβλήτες μεταφόρτωσης και εκφόρτωσης των πετρελαιοφόρων. Η απεργία έχει κηρυχθεί από τη συνδικαλιστική οργάνωση CGT ενάντια στα σχέδια μερικής ιδιωτικοποίησης των εργασιών των πετρελαϊκών λιμένων της Μασσαλίας.

Μια ακόμη συνάντηση ανάμεσα στους συνδικαλιστές και στη διοίκηση του λιμανιού δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα. Παράλληλα, η CGT καλεί σε απεργία τους εργαζομένους και στις πέριξ πετροχημικές εταιρείες, κάτι που αναμένεται να γίνει πριν τις 12 Οκτώβρη, οπότε ούτως ή άλλως θα υπάρξει νέα απεργία για το συνταξιοδοτικό. Για το ίδιο ζήτημα, σε απεργία βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα οι δημόσιοι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα σχολικά εστιατόρια της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ