Τρίτη 5 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ
Αλλο ένα έγκλημα των ΗΠΑ

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Συγγνώμη» ζήτησε προσωπικά ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από τον πρόεδρο της Γουατεμάλας Αλβαρο Κολόμ για το γεγονός ότι στη Γουατεμάλα την περίοδο από το 1946 ως το 1948, στο πλαίσιο ιατρικών ερευνών, εκατοντάδες άνθρωποι είχαν μολυνθεί εσκεμμένα με σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες.

Εντούτοις αυτή η συγγνώμη δεν μπορεί να ξεπλύνει το έγκλημα που ήρθε στο φως της δημοσιότητας με την αποκάλυψη της έρευνας για τα πειράματα που διηύθυνε ο αμφιλεγόμενος γιατρός Τζον Κάτλερ. Και φυσικά δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το μοναδικό έγκλημα των ΗΠΑ στη Γουατεμάλα, όπως τα πραξικοπήματα, οι επεμβάσεις, τα τάγματα θανάτου στον εμφύλιο. Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας, Αλβαρο Κολόμ, χαρακτήρισε τα πειράματα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Οσο για την έρευνα που έφερε στο φως της δημοσιότητας η καθηγήτρια Σούζαν Ρέβερμπι, καθηγήτρια στο Κολέγιο Γουέλσλι της Μασαχουσέτης, ο γιατρός χρησιμοποίησε ως πειραματόζωα 1.500 πολίτες της Γουατεμάλας, κατ' αρχάς ιερόδουλες και κατόπιν άνδρες, ανάμεσά τους στρατιώτες, φυλακισμένους και ψυχικά ασθενείς, στους οποίους μετέδωσε σκόπιμα σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως σύφιλη και βλεννόρροια, για να διαπιστώσει κατά πόσο η πενικιλίνη, μία τότε σχετικά νέα φαρμακευτική ουσία, είχε θεραπευτική αξία σε τέτοιες περιπτώσεις. Ο Κάτλερ είναι επίσης αναμεμειγμένος σε άλλη μια διαβόητη τέτοια έρευνα, το Πείραμα του Τάσκεγκι, κατά το οποίο εκατοντάδες Αφροαμερικανοί με σύφιλη στο τελικό στάδιο αφέθηκαν χωρίς φάρμακα για 40 χρόνια, από το 1932 ως το 1972.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ