Τρίτη 5 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Η απόπειρα πραξικοπήματος προειδοποιεί

KITO.--

Τίποτα δεν έχει τελειώσει όσον αφορά στο αποτυχημένο πραξικόπημα στο Εκουαδόρ, όταν περίπου 2.000 αστυνομικοί αλλά και κάποια μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων στασίασαν και ξέσπασαν συγκρούσεις, με συνέπεια οκτώ άνθρωποι να σκοτωθούν και 274 να τραυματιστούν, σύμφωνα με δικαστικές και κυβερνητικές πηγές.

Δεν έχει τελειώσει καθώς ουδείς μέχρι στιγμής γνωρίζει τον ακριβή αριθμό όσων συμμετείχαν στο σχέδιο ανατροπής του Προέδρου, Ραφαέλ Κορέα, και κυρίως ποιοι. Ηδη έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Προέδρου Κορέα σε τρεις αξιωματούχους της αστυνομίας, ο επικεφαλής της, Φρέντι Μαρτίνες, παραιτήθηκε - αποπέμφθηκε αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα αιματηρά επεισόδια, στη διάρκεια των οποίων ο Κορέα δέχθηκε επίθεση και κρατήθηκε ουσιαστικά όμηρος μέσα σε νοσοκομείο επί ώρες. Απελευθερώθηκε μετά από μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση και την παρέμβαση του στρατού, επιχείρηση κατά την οποία δόθηκε πραγματική μάχη, ενώ και κατά την αποχώρησή τους οι στασιαστές δέχθηκαν καταιγισμό πυρών.

Παράλληλα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Λα Τριμπούνα», όργανο του ΚΚ Βενεζουέλας, σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από το λαϊκό κίνημα του Εκουαδόρ, εκτός των «αστυνομικών» στα επεισόδια συμμετείχαν δυνάμεις της αντιπολίτευσης του Λούσιο Γκουτιέρες και αριστερίστικες οργανώσεις, όπως το (Μ-Λ) ΚΚ Εκουαδόρ, που έκαναν λόγο περί «ξεσηκωμού ενάντια στην αλαζονεία, στις υπερεξουσίες και στην κατάχρηση εξουσίας της κυβέρνησης». Αρχικά τη στάση στήριζε με ανακοίνωσή του και το Πατσακουτίκ - η πολιτική πλατφόρμα της Συνομοσπονδίας Ιθαγενικών Εθνικοτήτων του Εκουαδόρ (CONAIE ) - αλλά δεν πήρε μέρος στα επεισόδια.

Τη δική τους συμβολή στη λαϊκή κινητοποίηση είχαν το ΚΚ Εκουαδόρ και η Κομμουνιστική Νεολαία, που από την πρώτη στιγμή κάλεσαν τα μέλη τους να βγουν στο δρόμο και να διαδηλώσουν κατά της απόπειρας πραξικοπήματος, ενώ καλούν και τον Πρόεδρο Κορέα να βγάλει συμπεράσματα για το ποιοι πραγματικά στηρίζουν την ομαλότητα.

Τα επεισόδια στο Κίτο και σε άλλες πόλεις «ήταν συντονισμένα με στόχο να δημιουργηθεί χάος, να ξεσπάσει εμφύλιος, να υπάρξουν φονικά, να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση, δεν το πέτυχαν», δήλωσε ο Πρόεδρος Κορέα σε υπουργούς Εξωτερικών που τον επισκέφθηκαν.

Τη στήριξή τους στον Κορέα εξέφρασαν όλοι οι ηγέτες των χωρών της περιοχής αλλά και οι ΗΠΑ, με την Ουάσιγκτον να σπεύδει να στείλει κορυφαίους διπλωμάτες της στο Κίτο... Βέβαια όλοι γνωρίζουν ότι η ανάμειξη των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν άμεση και υπήρξαν αποκαλύψεις για την «εξάρτηση» της εθνικής αστυνομίας από την αμερικανική πρεσβεία. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Προέδρου της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, ότι ανάλογες κινήσεις υπονόμευσης και ανατροπής έχουν γίνουν ενάντια στη Βενεζουέλα το 2002, στη Βολιβία το 2008, στην Ονδούρα το 2009 και τώρα στο Εκουαδόρ, αλλά από τις 4 απόπειρες μόνο στην Ονδούρα το πραξικόπημα τελικά εκδηλώθηκε. «Τσάβες, Μοράλες, Κορέα και Ορτέγκα κατηγορούνται ως απολυταρχικοί, δικτάτορες, μη δημοκράτες. Και όλα αυτά προέρχονται και προωθούνται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ», τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ