Τρίτη 5 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ
Στο δεύτερο γύρο Ρουσέφ - Σέρα

Εντονη ήταν η παρουσία του απερχόμενου προέδρου Λούλα στην εκστρατεία Ρουσέφ, που είναι το φαβορί για την προεδρία μετά τη νίκη της στον πρώτο γύρο
Εντονη ήταν η παρουσία του απερχόμενου προέδρου Λούλα στην εκστρατεία Ρουσέφ, που είναι το φαβορί για την προεδρία μετά τη νίκη της στον πρώτο γύρο
ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Επιβεβαιώθηκαν κατά μεγάλο ποσοστό οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις, αλλά απέτυχαν ως προς το γεγονός της εκλογής της υποψήφιας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, Ντίλμα Ρουσέφ, από τον πρώτο γύρο, αλλά και το ποσοστό που απέσπασε η υποψήφια του κόμματος των Πρασίνων Μαρίνα Σίλβα, που κατετάγη ναι μεν τρίτη με 19,33%, όμως το ποσοστό αυτό είναι υπερδιπλάσιο των δημοσκοπήσεων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η Ρουσέφ (πρώην υπουργός Ενέργειας στην κυβέρνηση Λούλα), η οποία έχει δεσμευθεί να συνεχίσει τη σοσιαλδημοκρατική πολιτική του απερχόμενου προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, δηλαδή την αιμοδότηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου μέσω και της εγχώριας ανακατανομής του εισοδήματος για τη δημιουργία των προϋποθέσεων της συνέχισης της καπιταλιστικής ανάπτυξης, συγκέντρωσε το 46,9% των ψήφων, με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, ενώ ο υποψήφιος του συντηρητικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSDB) Ζουζέ Σέρα εξασφάλισε το 32,6%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σέρα έχει δεσμευτεί και αυτός να συνεχίσει την «επιτυχή» πολιτική Λούλα, αλλά δεν έχει έχει φυσικά το «χρίσμα» του απερχόμενου προέδρου, του οποίου η δημοτικότητα έχει εκτοξευτεί στο 85%. Συνεπώς ο προεδρικός θώκος κρίνεται σε ένα μήνα, δηλαδή στο δεύτερο γύρο, και μεταξύ της Ρουσέφ και του Σέρα, με φαβορί όπως πάντα την Ρουσέφ.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εκείνους που με υποστήριξαν. Αυτή η εκστρατεία είναι μία ιδιαίτερη στιγμή στη ζωή μου. Βαδίζω προς το δεύτερο γύρο με πολύ θάρρος και ενέργεια, διότι θα έχω την ευκαιρία για να εκθέσω με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τις θέσεις και τα σχέδιά μου», τόνισε η Ρουσέφ από την έδρα της εκστρατείας της στην Μπραζίλια, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Οσο για τα υπόλοιπα αποτελέσματα καθώς οι ψηφοφόροι εκτός της προεδρίας ψήφιζαν και για τα 513 μέλη της Βουλής και τα 54 της Γερουσίας, όπως και για τους κυβερνήτες των 26 πολιτειών, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με τον Ρενάτο Ραμπέλο, ΓΓ του ΚΚ της Βραζιλίας (PCdoB) - κόμμα που στήριξε την Ρουσέφ, προβάλλοντας ότι αυτή η επιλογή εξυπηρετεί σε επίπεδο τακτικής την ανάγκη της «συνέχισης της αλλαγής» - όπως αναφέρει η εφημερίδα «Vermelho», το PCdoB κατόρθωσε να αυξήσει τις δυνάμεις του σε σύγκριση με τις εκλογές του 2006 και εκλέγει 15 εκπροσώπους στα τοπικά κοινοβούλια και 19 σε ομοσπονδιακό επίπεδο, σε σύγκριση με τους 13 και 12 αντιστοίχως που είχε εκλέξει στις προηγούμενες εκλογές. Συνολικά τα κόμματα που στήριξαν την υποψηφιότητα της Ρουσέφ φέρεται να εκλέγουν 311 βουλευτές στο σύνολο των 513, σύμφωνα πάντα με τη «Vermelho». To κυβερνών κόμμα μάλιστα φέρεται μέχρι στιγμής να έχει εξασφαλίσει και την εκλογή 12 κυβερνητών στο σύνολο των 26, από τον πρώτο γύρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ