Τρίτη 5 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Ενισχυμένα τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Τοπικές εκλογές διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ουγγαρία, και σύμφωνα με τα μη ολοκληρωμένα αποτελέσματα σημαντική αύξηση των δυνάμεών του έλαβε το κόμμα του κεφαλαίου η «Ενωση Πολιτών» (Fidesz), αλλά και οι Χριστιανοδημοκράτες, και τα δύο κόμματα συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ενισχυμένο βγαίνει και το εθνικιστικό «Κίνημα για μια καλύτερη Ουγγαρία» (Jobbik) κυρίως στις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας. Για άλλη μια φορά, μεγάλη μερίδα του λαού εγκλωβίστηκε στα κόμματα διαχείρισης του συστήματος.

Το «Fidesz» του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν κέρδισε τις δημαρχίες σε 22 από τις 23 βασικές πόλεις της χώρας, σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικών Εκλογών. Με καταμετρημένο το 90% των ψήφων, το «Fidesz» λαμβάνει 19 από τις 23 περιφέρειες της πρωτεύουσας, τη Βουδαπέστη, όπου για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια κατάφερε να εκλέξει δήμαρχο, τον υποψήφιό του, Ιστβάν Τάρλος.

Η συμμετοχή στις εκλογές έφθασε μόλις το 46,4%, ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό, αν υπολογίσει κανείς πως στις δύο προηγούμενες τοπικές εκλογές το ποσοστό είχε ξεπεράσει το 50%, κάτι που καταδεικνύει την απογοήτευση που νιώθει ο λαός από τα κόμματα της εξουσίας. Πάντως, πριν τις εκλογές, ο πρωθυπουργός Ορμπάν είχε δηλώσει πως μια στήριξη προς το κόμμα του θα σήμαινε το «πράσινο φως» για να συνεχίσει να εφαρμόζει την αντιλαϊκή πολιτική που πλήττει καθημερινά το λαό και τους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ