Τρίτη 5 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Νέα αύξηση της ανεργίας

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Νέα αύξηση της ανεργίας κατά 1,2% σημειώθηκε στην Ισπανία το Σεπτέμβρη, ύστερα από το 1,5% που σημειώθηκε τον Αύγουστο. Διαφορετικά ωστόσο είναι τα στοιχεία που δίνει το υπουργείο Εργασίας της χώρας με αυτά που δίνει το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής. Ετσι, ενώ το υπουργείο ανακοίνωσε πως ο συνολικός αριθμός των ανέργων έφτασε τα 4.017 εκατομμύρια, το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής δίνει πως οι άνεργοι φτάνουν τα 4.645 εκατομμύρια, δηλαδή το 20,09%. Οι αριθμοί αυτοί αφορούν τα επίσημα στοιχεία της ανεργίας και δεν συμπεριλαμβάνουν φυσικά ημιαπασχολούμενους.

Μπορεί η ισπανική κυβέρνηση να υποστηρίζει πως το ποσοστό ανεργίας για το 2010 θα φτάσει το 19,4% και πως θα μειωθεί οριακά το 2011 στο 19,3%, ωστόσο ο υπουργός Εργασίας Σελεστίνο Κορμπάτσο παραδέχθηκε πρόσφατα ότι θα χρειαστούν «τρία ή τέσσερα χρόνια» προκειμένου να επιστρέψει η Ισπανία στο ποσοστό ανεργίας που είχε πριν από την κρίση «εάν τα πράγματα δεν επιδεινωθούν».

Επιπλέον, την στιγμή που η κυβέρνηση εφαρμόζει αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας, όπως και σε πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Χοσέ Θαπατέρο βλέπει τη δημοτικότητα του κυβερνώντος κόμματος να έχει μειωθεί. Παράλληλα, στις εσωτερικές εκλογές του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος η «εκλεκτή» του Θαπατέρο υπουργός Υγείας Τρινιδάδ Χιμένεθ δεν εξελέγη υποψήφια για τις τοπικές εκλογές από την τοπική οργάνωση της Μαδρίτης και στη θέση της εξελέγη με 51,7% ο επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης στην πρωτεύουσα Τομάς Γκόμεθ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ