Τρίτη 5 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΛΑΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Φιέστες για την αμαύρωση του σοσιαλισμού

Οσοι συνέβαλαν στην καπιταλιστική παλινόρθωση στη ΓΛΔ έχουν κάθε λόγο να χαίρονται
Οσοι συνέβαλαν στην καπιταλιστική παλινόρθωση στη ΓΛΔ έχουν κάθε λόγο να χαίρονται
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Οι διήμερες φιέστες για την 20ή επέτειο της «επανένωσης» της Γερμανίας είχαν από όλα. Συναυλίες σε διάφορα σημεία της πόλης, εκδηλώσεις αλλά και την ειδική πανηγυρική συνεδρίαση της τοπικής Βουλής του Βερολίνου, με τη συμμετοχή «υψηλών προσκεκλημένων», όπως πρώην στελέχη της ανατολικογερμανικής αντιπολίτευσης, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και οι πρέσβεις των πρώην εγγυητριών δυνάμεων, δηλαδή ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία. Ολα αυτά, με μοναδικό στόχο να απαλειφθεί και να διασυρθεί η προσφορά του σοσιαλισμού μέσα από το παράδειγμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος Κρίστιαν Βουλφ επέλεξε ως κεντρικό θέμα της πανηγυρικής του ομιλίας με αφορμή την 20ή επέτειο της γερμανικής επανένωσης το ζήτημα της κοινωνικής ενσωμάτωσης των μεταναστών στη γερμανική κοινωνία... Στο πλαίσιο αυτό χρησιμοποίησε το σύνθημα στην Ανατολική Γερμανία «Είμαστε ένας λαός», για να διακηρύξει ότι σε αυτό το σύνθημα χωρούν όλοι όσοι ζουν στη Γερμανία και ότι η χώρα πρέπει να μάθει να ανέχεται την πολυμορφία και ότι το Ισλάμ είναι μέρος της Γερμανίας.

Τυπικά η επανένωση έγινε στις 3 Οκτώβρη του 1990 και σήμανε την ολοκλήρωση της προσάρτησης της ΓΛΔ στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, διαδικασία που ξεκίνησε τον Νοέμβρη του 1989 με τα γεγονότα της Λιψίας και μετά αφέθηκε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του τότε καγκελάριου Χέλμουτ Κολ με τον τότε πρόεδρο της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Μια προσάρτηση που σήμανε τη διάλυση του κοινωνικού κράτους πρόνοιας, το ξεπούλημα έναντι πινακίου φακής τεράστιων βιομηχανικών μονάδων, επιχειρήσεων κ.ά, την καταστροφή της παραγωγικής υποδομής και τη δημιουργία ενός «έθνους ανέργων» που φυτοζωεί εντός της «πλούσιας και ελεύθερης Γερμανίας». Χαρακτηριστική είναι η έρευνα για το γερμανικό δίκτυο Ντόιτσε Βέλε, με αφορμή τις δύο δεκαετίες της επανένωσης, όπου αναφέρει ότι η ανεργία τόσο στο κρατίδιο του Βερολίνου όσο και σε άλλες περιοχές είναι πάνω από 12%, μονίμως. Το διαθέσιμο εισόδημα στην ανατολική Γερμανία κινείται συνήθως κατά 3.000 ευρώ κάτω από τον ομοσπονδιακό μέσο όρο των 18.411 ευρώ. Στην ανατολική Γερμανία το ποσοστό των μαθητών που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο είναι σαφώς μεγαλύτερο. Σε παγγερμανικό επίπεδο το ποσοστό κινείται στο 7 %, στην ανατολική διαμορφώνεται στο 10%. Αυτές και άλλες «ελευθερίες» «απολαμβάνουν» τώρα οι εργαζόμενοι...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ