ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Μόνο με αποφασιστική πίεση θα λυθούν τα προβλήματα των σεισμοπαθών
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε χτες με εκπροσώπους της Επιτροπής Σεισμοπαθών Μεταμόρφωσης 

Οι εργατικές πολυκατοικίες της Μεταμόρφωσης που κρίθηκαν ως μη επισκευάσιμες
Οι εργατικές πολυκατοικίες της Μεταμόρφωσης που κρίθηκαν ως μη επισκευάσιμες
Κάλεσμα προς τους αρμόδιους φορείς και όσο γίνεται περισσότερα κόμματα ώστε να υπάρξει αποφασιστική πίεση για να αρχίσει η αντιμετώπιση των προβλημάτων των σεισμοπαθών της Αττικής, απηύθυνε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με δηλώσεις της, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Επιτροπής Σεισμοπαθών Μεταμόρφωσης στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην αντιπροσωπεία του Κόμματος συμμετείχαν οι Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Στ. Βαρουτσής, μέλος του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕ.

Οι εκπρόσωποι των σεισμοπαθών περιέγραψαν τα τραγικά προβλήματα που βιώνουν ένα χρόνο μετά το σεισμό και ζήτησαν τη βοήθεια του Κόμματος για την επίλυση των προβλημάτων τους. Τα πορίσματα της μελέτης των καθηγητών του ΕΜΠ για την πολυκατοικία της οδού Νεμέσεως, που αποδεικνύουν ότι το κτίσμα θα πρέπει να κατεδαφιστεί γιατί είναι επικίνδυνο, αποδεικνύουν - όπως τόνισε η Αλ. Παπαρήγα - ότι η καταγραφή των συνεπειών των σεισμών που έχει γίνει απ' την πλευρά της κυβέρνησης είναι πολύ περιορισμένη και δεν αγκαλιάζει το πραγματικό πρόβλημα που γέννησαν οι σεισμοί στην Αττική.

Μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των σεισμοπαθών, η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε:

«Οι πρωτοβουλίες της επιτροπής των εργατικών πολυκατοικιών της οδού Νεμέσεως να κάνουν μια βαθύτερη μελέτη των συνεπειών των σεισμών και του εδάφους της περιοχής αποδεικνύουν ότι η καταγραφή των συνεπειών των σεισμών που έχει γίνει απ' την πλευρά του ΥΠΕΧΩΔΕ, απ' την πλευρά της κυβέρνησης, είναι πολύ φτωχή, πολύ περιορισμένη και δεν αγκαλιάζει το πραγματικό πρόβλημα που γέννησαν οι σεισμοί στη Μεταμόρφωση και γενικότερα στην Αθήνα. Και πολύ περισσότερο δεν έχει καμία σχέση με την πρόληψη και την αντισεισμική θωράκιση.

Τινάζεται στον αέρα η τυπική καταγραφή "πράσινα", "κίτρινα", "κόκκινα". Η θέση μας είναι ότι και για το συγκεκριμένο πρόβλημα της περιοχής χρειάζεται το υπουργείο μαζί με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, και με μια διαφορετική αντίληψη του θέματος απ' τη σκοπιά της λαϊκής στέγης, να αναλάβουν το έργο να χτιστούν καινούρια σπίτια, εργατικές πολυκατοικίες και να αποδοθούν στους κατοίκους. Να μη στοιχίσει ο κούκος αηδόνι. Είναι κυρίως ευθύνη του κράτους και του ΟΕΚ να αποδώσουν στις συγκεκριμένες οικογένειες και γενικότερα στους κατοίκους φτηνά και ασφαλή σπίτια. Επισημαίνουμε και πάλι ότι ο χαρακτηρισμός "πράσινα", "κίτρινα" και "κόκκινα" μπορεί να ισχύσει όσον αφορά την εξωτερική εικόνα των πολυκατοικιών, αλλά δεν επαρκεί όταν έχουμε να κάνουμε με έδαφος σαθρό και επικίνδυνο, όπως είναι η περιοχή της Μεταμόρφωσης.

Η ευθύνη είναι καθαρά του κράτους. Να δώσει γρήγορα ασφαλή σπίτια και να μη βρεθούν οι οικογένειες, εργατικές οικογένειες, να χρωστάνε σε όλη τους τη ζωή σπίτια που κανείς δεν είναι βέβαιος ότι θα παρέχουν και την πλήρη ασφάλεια.

Εμείς θα σταθούμε στο πλευρό των αγωνιζόμενων κατοίκων και αν θέλετε καλούμε και όλους τους αρμόδιους φορείς και όσο γίνεται περισσότερα κόμματα να μη μείνουν σε απλές διακηρύξεις, αλλά να υπάρχει μια αποφασιστική πίεση για να αρχίσει η αντιμετώπιση απ' τη Μεταμόρφωση και τις άλλες σεισμοπαθείς περιοχές».

Στα Ανω Λιόσια

Χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής περιόδευσε τους καταυλισμούς σεισμοπαθών στα Ανω Λιόσια. Στις συζητήσεις με τους σεισμοπαθείς τόνισε ότι η συσπείρωσή τους και ο αγώνας τους είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να λυθούν ουσιαστικά και άμεσα τα προβλήματά τους. Επισήμανε ότι το ΚΚΕ κάνει διαρκώς παρεμβάσεις στη Βουλή, αλλά και έξω από αυτή, προκειμένου να προωθηθούν τα αιτήματα των σεισμοπαθών. Ομως - συνέχισε - ο μόνος τρόπος για να πιεστεί η κυβέρνηση ώστε να αλλάξει την πολιτική που ακολουθεί είναι να συσπειρωθούν οι ίδιοι οι σεισμοπαθείς και να αναλάβουν αγωνιστικές δράσεις.


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Ανακωχή στον πόλεμο συμφερόντων

Ο ένας μετά τον άλλο, οι υπουργοί της κυβέρνησης σπεύδουν να δηλώσουν τη στήριξή τους στην πρόεδρο της «Αθήνα 2004», Γ. Αγγελοπούλου, μετά την αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών. Με αυτό τον τρόπο και οι δύο πλευρές επιχειρούν να αποκλιμακώσουν την ένταση των τελευταίων ημερών και να παραπέμψουν τη λύση των διαφορών μετά τους αγώνες του Σίδνεϊ.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για το τέλος ενός ακόμα επεισοδίου στο σίριαλ της τεράστιας κόντρας των οικονομικών συμφερόντων, που επιδιώκουν να αποσπάσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερα κομμάτια από την πίτα των τρισεκατομμυρίων που θα μοιραστούν, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας επανέλαβε ότι η κ. Αγγελοπούλου «απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης» και συμπλήρωσε πως «πρόκειται για επιλογή της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού». Ακόμα αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι στο πρόσωπο της προέδρου έχουν συμφωνήσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Με τη σειρά του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου, δήλωσε ότι στηρίζει την πρόεδρο του οργανισμού «Αθήνα 2004» και ανέφερε ότι η Επιτροπή και οι αθλητές εκπροσωπούν επάξια τη χώρα μας, υπηρετώντας και προβάλλοντας την ιδέα και τις αξίες του ελληνισμού. «Η υποστήριξή μου προς την κ. Αγγελοπούλου», δήλωσε ο κ. Λαλιώτης, «είναι δεδομένη, διότι ο Αθήνα 2004 έχει επιδείξει δυναμισμό, σχέδιο δράσης και αποτέλεσμα». Χαρακτήρισε επίσης άριστες τις σχέσεις τους και γόνιμη και αποτελεσματική τη συνεργασία τους.

Υπενθυμίζεται ότι προχτές ο υπουργός Πολιτισμού Θ. Πάγκαλος είχε αναφερθεί στη... μακροχρόνια φιλία του με τη Γ. Αγγελοπούλου, μία μέρα μετά την ακύρωση του ταξιδιού του για το Σίδνεϊ και τις διαρροές για τις προκλητικές αμοιβές στελεχών της «Αθήνα 2004»...

  • Και η πολυεθνική εταιρία «ΠΑΝΑΣΟΝΙΚ» είναι ένας ακόμη (o 9ος) παγκόσμιος χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η συμφωνία υπογράφηκε προχτές στο Σίδνεϊ. Οι υπόλοιποι οκτώ είναι η «Μακ Ντόναλντς», η «Κόκα - Κόλα», η «Κόντακ», η «ΣΕΜΑ» (εταιρία πληροφορικής), το περιοδικό «Τάιμς - Σπορτς Ιλουστρέιτιντ», η ασφαλιστική εταιρία «Τζον Χάνκοκ», η εταιρία «VISA» και η εταιρία ηλεκτρονικών ειδών «ΣΑΜΣΟΥΝΓΚ».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΕ
Απεργία πάλι από μεθαύριο

Συνεχίζεται η απεργία των εργαζομένων στον ΟΤΕ, ενάντια στο προωθούμενο από την κυβέρνηση οριστικό ξεπούλημα του Οργανισμού σε ιδιώτες.

Η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή, με την οποία το 50% και άνω των μετοχών του ΟΤΕ περνά στο ιδιωτικό κεφάλαιο και μετοχοποιούνται τα ΕΛΤΑ και ο ΟΠΑΠ μέχρι 49% σε πρώτη φάση. Η ψηφοφορία θα γίνει την Τρίτη, αλλά, ήδη, η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, η ΝΔ, δήλωσε ότι θα την υπερψηφίσει, καθώς συμφωνεί με τις «αρχές» της.

Οι εργαζόμενοι απάντησαν και χθες στη συμπαιγνία, με πολύ υψηλά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία (πάνω από 80%). Και αυτό, κόντρα και στους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς που προσπαθούν να στήσουν οι διοικούντες. Μηχανισμούς, που, όπως καταγγέλλει το Παράρτημα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων - ΟΤΕ Θεσσαλονίκης, προσπάθησαν να στήσουν ο περιφερειακός διευθυντής Βερβελίδης και η προϊσταμένη του Τηλεφωνικού Διαμερίσματος Ανατολικής Θεσσαλονίκης Ζωγράφου.

Παρά αυτές τις ενέργειες, η απεργία στον ΟΤΕ συνεχίζεται Δευτέρα και Τρίτη. Μάλιστα, την Τρίτη - οπότε και θα ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο κατ' άρθρο - οι εργαζόμενοι του Οργανισμού θα προχωρήσουν σε συλλαλητήριο στην Αθήνα. Την ίδια μέρα, απεργούν και οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν, επίσης, πορεία στην Αθήνα.


ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Μέρα χωρίς αυτοκίνητο, αλλά και χωρίς αξιόπιστες συγκοινωνίες!

Πενήντα πέντε δήμοι συμμετέχουν στην Ελλάδα

Πενήντα πέντε δήμοι από όλη την Ελλάδα έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Μέρας Χωρίς Αυτοκίνητο, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη, κατά την οποία περιορισμένες περιοχές των δήμων αυτών θα παραμείνουν για ορισμένες ώρες «κλειστές» για τα ΙΧ αυτοκίνητα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αποφάσισαν από κοινού οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης - προφανώς αναζητώντας εξιλέωση για την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και για την άκρατη ενθάρρυνση στη χρήση του ΙΧ αυτοκινήτου που επέβαλαν τόσα χρόνια - και το οποίο μεταφέρεται εντελώς μηχανιστικά και στη χώρα μας.

Κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου - «φιέστας», που διοργανώθηκε στο Ζάππειο, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης ζήτησε από τους πολίτες έστω για μια μέρα να ευαισθητοποιηθούν και να μην χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητό τους για τις μετακινήσεις τους. Εξήγγειλε, μάλιστα, ότι την ημέρα αυτή, ύστερα από απόφαση της «Αττικό Μετρό», οι μετακινήσεις με το μετρό της Αθήνας θα είναι δωρεάν. Ανέφερε επίσης ότι η «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», θα συνδυαστεί με διάφορα έργα πεζοδρόμησης και ανάπλασης των πόλεων.

Οπως είναι προφανές όμως, η «εξάρτηση του πολίτη από το ΙΧ αυτοκίνητο» δεν καταπολεμείται με μονοήμερες γιορτές και πανηγύρια, ούτε με επετειακές εξαγγελίες, αλλά με ουσιαστικά μέτρα, όπως, για παράδειγμα, ενίσχυσης των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα οποία όμως δεν προωθούνται. Αντίθετα, η κυβέρνηση κάνει τις υπόλοιπες 364 μέρες του χρόνου ό,τι περνά από το χέρι της, ώστε να γίνουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς απωθητικά στους πολίτες, ενώ ταυτόχρονα προωθεί συνεχώς έργα ενθάρρυνσης του ΙΧ. Αναρωτιέται, λοιπόν, κανείς: Τι θα γίνει αν οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες του Λεκανοπεδίου αποφασίσουν να εφαρμόσουν την έκκληση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ; Πώς θα κινηθούν με τα ανεπαρκή μέσα μαζικής μεταφοράς;

Στην «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο» συμμετέχουν οι Δήμοι: Αθηναίων, Αγ. Αναργύρων, Ρέντη, Αγ. Παρασκευής, Α. Λιοσίων, Κορυδαλλού, Αμαρουσίου, Βούλας, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Δραπετσώνας, Μελισσίων, Μεταμόρφωσης, Ν. Ερυθραίας, Κηφισιάς, Ν. Ηρακλείου, Ν. Ιωνίας, Ν. Πεντέλης, Ν. Ψυχικού, Νίκαιας, Παπάγου, Πειραιά, Περιστερίου, Πεύκης, Φιλοθέης, Χαλανδρίου, Χολαργού, Ψυχικού, Αγ. Νικολάου, Αράχθου, Αριδαίας, Αρχάνων, Βόλου, Ελευθερίου Κορδελιού, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Ιεράπετρας, Ιου, Καρδίτσας, Κατερίνης, Κιλκίς, Λαμίας, Λάρισας, Λιβαδειάς, Μεσολογγίου, Ν. Ιωνίας Βόλου, Πτολεμαϊδας, Ρεθύμνου, Σητείας, Σκοπέλου, Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης, Τρικάλων, Τρίπολης και Χανίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ