Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Μέρα χωρίς αυτοκίνητο, αλλά και χωρίς αξιόπιστες συγκοινωνίες!

Πενήντα πέντε δήμοι συμμετέχουν στην Ελλάδα

Πενήντα πέντε δήμοι από όλη την Ελλάδα έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Μέρας Χωρίς Αυτοκίνητο, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη, κατά την οποία περιορισμένες περιοχές των δήμων αυτών θα παραμείνουν για ορισμένες ώρες «κλειστές» για τα ΙΧ αυτοκίνητα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αποφάσισαν από κοινού οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης - προφανώς αναζητώντας εξιλέωση για την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και για την άκρατη ενθάρρυνση στη χρήση του ΙΧ αυτοκινήτου που επέβαλαν τόσα χρόνια - και το οποίο μεταφέρεται εντελώς μηχανιστικά και στη χώρα μας.

Κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου - «φιέστας», που διοργανώθηκε στο Ζάππειο, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης ζήτησε από τους πολίτες έστω για μια μέρα να ευαισθητοποιηθούν και να μην χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητό τους για τις μετακινήσεις τους. Εξήγγειλε, μάλιστα, ότι την ημέρα αυτή, ύστερα από απόφαση της «Αττικό Μετρό», οι μετακινήσεις με το μετρό της Αθήνας θα είναι δωρεάν. Ανέφερε επίσης ότι η «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», θα συνδυαστεί με διάφορα έργα πεζοδρόμησης και ανάπλασης των πόλεων.

Οπως είναι προφανές όμως, η «εξάρτηση του πολίτη από το ΙΧ αυτοκίνητο» δεν καταπολεμείται με μονοήμερες γιορτές και πανηγύρια, ούτε με επετειακές εξαγγελίες, αλλά με ουσιαστικά μέτρα, όπως, για παράδειγμα, ενίσχυσης των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα οποία όμως δεν προωθούνται. Αντίθετα, η κυβέρνηση κάνει τις υπόλοιπες 364 μέρες του χρόνου ό,τι περνά από το χέρι της, ώστε να γίνουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς απωθητικά στους πολίτες, ενώ ταυτόχρονα προωθεί συνεχώς έργα ενθάρρυνσης του ΙΧ. Αναρωτιέται, λοιπόν, κανείς: Τι θα γίνει αν οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες του Λεκανοπεδίου αποφασίσουν να εφαρμόσουν την έκκληση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ; Πώς θα κινηθούν με τα ανεπαρκή μέσα μαζικής μεταφοράς;

Στην «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο» συμμετέχουν οι Δήμοι: Αθηναίων, Αγ. Αναργύρων, Ρέντη, Αγ. Παρασκευής, Α. Λιοσίων, Κορυδαλλού, Αμαρουσίου, Βούλας, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Δραπετσώνας, Μελισσίων, Μεταμόρφωσης, Ν. Ερυθραίας, Κηφισιάς, Ν. Ηρακλείου, Ν. Ιωνίας, Ν. Πεντέλης, Ν. Ψυχικού, Νίκαιας, Παπάγου, Πειραιά, Περιστερίου, Πεύκης, Φιλοθέης, Χαλανδρίου, Χολαργού, Ψυχικού, Αγ. Νικολάου, Αράχθου, Αριδαίας, Αρχάνων, Βόλου, Ελευθερίου Κορδελιού, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Ιεράπετρας, Ιου, Καρδίτσας, Κατερίνης, Κιλκίς, Λαμίας, Λάρισας, Λιβαδειάς, Μεσολογγίου, Ν. Ιωνίας Βόλου, Πτολεμαϊδας, Ρεθύμνου, Σητείας, Σκοπέλου, Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης, Τρικάλων, Τρίπολης και Χανίων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δωρεάν μετακινήσεις ...τζάμπα εορτασμός (2006-09-22 00:00:00.0)
Φαύλος κύκλος πολιτικών επιλογών (2003-08-10 00:00:00.0)
Χωρίς Κάρτα Καυσαερίων 1 στα 5 αυτοκίνητα (2000-08-02 00:00:00.0)
Κυκλοφοριακό: Σύγκρουση με τα συμφέροντα (1998-09-01 00:00:00.0)
Αστικές συγκοινωνίες (1998-05-03 00:00:00.0)
Και ακριβαίνουν και "παγώνει" η απόσυρση (1998-03-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ