Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΧΑΝΙΩΝ
ΟΧΙ στους «επενδυτές»

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στη λογική της «αξιοποίησης» να μετατρέψει σε μια απέραντη έκταση τσιμέντου την παραλία των Αγίων Αποστόλων, στα Χανιά, είναι οι κάτοικοι της περιοχής. Επειτα από την έναρξη εκποίησης, εδώ και ένα χρόνο περίπου, της περιουσίας του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), αξίας 900 δισεκατομμυρίων σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ αυτών και έκταση 500 περίπου στρεμμάτων στην παραλία των Αγίων Αποστόλων στο Νομό Χανίων, άρχισε να χτυπάει το καμπανάκι του κινδύνου για τους κατοίκους.

Στους Αγίους Αποστόλους υπάρχουν σχέδια εδώ και μια δεκαετία για τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας δυναμικότητας χιλίων κλινών, με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας Κρητικών Συλλόγων Δυτικής Γερμανίας και της ΓΓ Αποδήμου Ελληνισμού, καθώς και για τη δημιουργία Συνεδριακού Κέντρου από την Ιατρική Εταιρεία Χανίων. Σήμερα, μετά την έναρξη της εκποίησης, η παραλία των Αγίων Αποστόλων είναι μεταξύ των πρώτων προτεραιοτήτων του Οργανισμού, τα σχέδια αυτά έρχονται ξανά στο προσκήνιο και ο κίνδυνος να μετατραπεί η περιοχή σε μια απέραντη έκταση τσιμέντου βρίσκεται προ των πυλών.

Για το λόγο αυτό συστήθηκε Επιτροπή Αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα των Αγίων Αποστόλων, η οποία έχει ξεκινήσει αγώνα για να αποτρέψει τα σχέδια εκποίησης της περιοχής. Η Επιτροπή στο κείμενο συλλογής υπογραφών τονίζει ότι «η παραλία αυτή επί σειρά ετών βραβεύεται με γαλάζια σημαία και αποτελεί παραδοσιακό τόπο όπου τα Χανιωτόπουλα μαθαίνουν να κολυμπούν τα καλοκαίρια είτε με την οικογένειά τους είτε μέσα από τα προγράμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση φροντίζει για την καθαριότητα της περιοχής και οι πρόσκοποι έχουν φυτέψει δέντρα δημιουργώντας οάσεις δροσιάς. Ετσι, αποτελεί πλέον και πόλο έλξης για χιλιάδες τουριστών».

Σε άλλο σημείο του κειμένου τονίζεται ότι ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση της παραλίας θα ακύρωνε τις προσπάθειες χρόνων των πολιτών των Χανίων και των φορέων τους. «Οι Αγιοι Απόστολοι, υπογραμμίζεται, δε χρειάζονται άλλο τσιμέντο. Συνεδριακά κέντρα και ξενοδοχεία γίνονται σε τόσα άλλα μέρη του νομού. Η πολιτεία πρέπει πάνω από το πρόσκαιρο οικονομικό όφελος, πάνω από το ιδιωτικό κέρδος των λίγων, να βάζει τις ανάγκες και το όφελος των πολλών, των πολιτών αυτού του τόπου που ζητάνε η παραλία αυτή να μείνει δημόσια και ελεύθερη για όλους τους Χανιώτες και όλους τους επισκέπτες». Η Επιτροπή σε ανακοίνωση-κάλεσα προς όλους τους Χανιώτες τονίζει ότι η μαζική συμμετοχή των πολιτών μπορεί να σταματήσει τα καταστροφικά σχέδια των «επενδυτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ