Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ
Μόνο η ΕΣΑΚ κάλεσε σε αγώνες

Σαν τη μέρα της κηδείας του μακαρίτη του θείου, από την αντίστοιχη ελληνική ταινία, όπου τσακώθηκαν οι συγγενείς μεταξύ τους για το ποιος θα πάρει την περιουσία του, έμοιαζε η συνεδρίαση του σωματείου του Γενικού Κρατικού Αθηνών στις 14-9-2000, με θέμα το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ του νοσοκομείου.

Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος που πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ-ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ με «επαναστατικό μένος» κατακεραύνωσε την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων σ' αυτό, αποφεύγοντας επιμελώς να προτείνει πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ, αφού έβαλε ζήτημα για την αμοιβή των υπερωριών και ζήτησε τη διαπραγμάτευσή τους, αναρωτήθηκε γιατί να μη δεχτούμε την ιδιωτικοποίηση αν είναι να παίρνουμε π.χ. ένα εκατ. το μήνα;

Τα άλλα δύο μέλη της ΠΑΣΚΕ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ είπαν: Η πρώτη: Αυτά για μένα δεν είναι καινούρια πράγματα (και αδειάζοντας τον πρόεδρο) τα είχαμε συμφωνήσει...! στον προηγούμενο Νόμο 2519/97, επομένως θέλω εξηγήσεις και συζήτηση κατ' άρθρο. Η δεύτερη για το χάλι και τις σπατάλες του νοσοκομείου φταίμε εμείς οι ίδιοι και πρέπει επιτέλους να νοικοκυρευτεί η κατάσταση. Δεν μπορώ δε να πιστέψω ότι παραμερίζει το νοσηλευτικό προσωπικό το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ. Πάντως αν το κάνει διαφωνώ. Ο πρόεδρος, φανερά εκνευρισμένος, μάταια καλούσε τα μέλη της παράταξής του σε «τάξη», βάζοντας και θέμα για το πόσο επιτέλους χρόνο χρειάζονται να ενημερωθούν, προκειμένου να πάρουν θέση υπέρ ή κατά του σχεδίου.

Μοναδική φωνή αντίστασης και ταξικής συνέπειας η φωνή της εκπροσώπου της ΕΣΑΚ, που όχι μόνο καταδίκασε τα μέτρα και ανέδειξε τις ευθύνες των παρατάξεων της πλειοψηφίας που όλα αυτά τα χρόνια έκαναν την πάπια αλλά και πρότεινε πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων με αίτημα τη δημόσια, δωρεάν, υψηλής ποιότητας, περίθαλψη για όλο το λαό, δεμένο με τα αιτήματα ενάντια στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, του ασφαλιστικού συστήματος, του εκπαιδευτικού συστήματος. Τελικά, ορίστηκε νέα συνεδρίαση για τις 19.9.2000, προκειμένου να ληφθεί απόφαση και όταν η ΕΣΑΚ, στο τέλος της συνεδρίασης, ζήτησε από τον πρόεδρο να υπογραφεί κείμενο βασισμένο σε αυτά που διακήρυσσε μια ώρα πριν στην ομιλία του, το πέταξε λέγοντας πως δεν υπογράφει τα σκουπίδια του ΠΑΜΕ. Αυτό που μένει τώρα μπροστά στην κατάντια ενός από τα μεγαλύτερα σωματεία των νοσοκομείων της χώρας είναι να ...σηκωθεί ο θείος από το φέρετρο όπως έγινε στην ελληνική ταινία. Δηλαδή, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους οι εργαζόμενοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ