Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χωρίς άδεια το πρατήριο

Χωρίς άδεια πουλούσε καύσιμα το πρατήριο της «Ευρο Οιλ» στα Πατήσια, στο οποίο την περασμένη Τρίτη σκοτώθηκαν δυο άτομα, κατά τη διάρκεια μετάγγισης βενζίνης σε παράνομη δεξαμενή. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας, «η εταιρία της οποίας το σήμα φέρει το εν λόγω πρατήριο, καθώς και διάφορα άλλα πρατήρια στην Αττική, δε διαθέτει άδεια εμπορίας υγρών καυσίμων, όπως προβλέπει ο νόμος».

Η ανακοίνωση του ΣΕΕΠΕ φέρνει στο προσκήνιο το θέμα της λαθρεμπορίας και νοθείας υγρών καυσίμων που ανθεί στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο 1998 και 1999, τα τελωνεία απασχολήθηκαν με 4.854 υποθέσεις λαθραίας διακίνησης πετρελαιοειδών. Επίσης, σε πρόσφατους ελέγχους του ΣΔΟΕ εντοπίστηκαν 60 παράνομες δεξαμενές στην Αττική.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η «συγκεκριμένη πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε βυτιοφόρο όχημα που βρισκόταν φορτωμένο μέσα σε κλειστό χώρο (πλυντήριο) και που κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες πραγματοποιούσε εκείνη την ώρα μετάγγιση. Και τα δυο αυτά γεγονότα αντιβαίνουν στους πιο στοιχειώδεις κάνονες ασφαλείας». Καταλήγει υποστηρίζοντας ότι η λειτουργία πρατηρίων μέσα στις πόλεις είναι αναγκαία. Αλλωστε «παρ' όλη την τεράστια έκταση της πυρκαγιάς, τα καύσιμα που βρίσκονταν μέσα στις δεξαμενές του πρατηρίου δεν αναφλέχτηκαν. Είναι προφανές ότι το περιστατικό δεν αναδεικνύει την επικινδυνότητα της λειτουργίας των πρατηρίων, αλλά εκείνη της παράνομης και ανεξέλεγκτης διακίνησης και αποθήκευσης των καυσίμων». Ο ΣΕΕΠΕ πιστεύει ότι «επιβάλλεται να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος στη διακίνηση και αποθήκευση καυσίμων. Είναι αναμφισβήτητο ότι η λειτουργία των πρατηρίων υγρών καυσίμων προϋποθέτει την ύπαρξη, αλλά κυρίως την τήρηση, αυστηρών κανόνων ασφαλείας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ