Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Το χαράτσι έφερε λογιστική ευημερία

Οι αριθμοί ευημερούν, οι πολίτες δυστυχούν... Αυτό φάνηκε από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος, όπου παρουσίασε τα στοιχεία του ισολογισμού του δήμου για το έτος 1999. Μπορεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων της πρωτεύουσας να πάει από το κακό στο χειρότερο. Μπορεί αυτοί να μην ευημερούν όπως οι αριθμοί, για τον δήμαρχο, όμως, φαίνεται ότι μόνο οι αριθμοί «μετράνε».

Το... «άγχος», λοιπόν, του δημάρχου ήταν η ανάδειξη της «καλής πορείας των δεικτών», η οποία κατ' ουσίαν είναι πλασματική. Ετσι, μπορεί το πλεόνασμα του δήμου - πλεόνασμα χρήσεως όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται - να εμφανίζεται στα 6,75 δισ. δραχμές, όμως αφ' ενός τα έργα που γίνονται αναθέτονται σε ιδιώτες και αφ' ετέρου οι υπηρεσίες δε λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι η πλειοψηφία των έργων αφορούν το κέντρο της πόλης, ενώ οι περιφερειακές συνοικίες δεν έχουν «στον ήλιο μοίρα».

Ταυτόχρονα, μέσω των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα, παραδέχτηκε - στην ουσία - το «χαράτσωμα» των πολιτών της πρωτεύουσας. Πράγματι, σύμφωνα με τα στοιχεία, από το οικονομικό έτος 1994 μέχρι και το οικονομικό έτος 1999 - χωρίς να παρθούν υπόψη τα ληφθέντα δάνεια - υπήρξε αύξηση των εισπράξεων σε ποσοστό 91% ή αλλιώς από 47 δισ. δραχμές το '94 σε 89,8 δισ. δραχμές το '99.

Κάτι τέτοιο μπορούσε να γίνει, όπως τόνισε σε δήλωσή του στο «Ρ», ο Στ. Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», «μόνο με την υπέρογκη αύξηση των δημοτικών τελών, που από 1/1/1995 μέχρι και σήμερα έχουν αυξηθεί πάνω από 85%. Στην ουσία η αύξηση των εισπράξεων έχει μετακυλιστεί στις πλάτες των εργαζομένων». Επίσης επισήμανε την αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη, στους φόρους, στη χρήση των τραπεζοκαθισμάτων και στα νεκροταφεία, από όπου είναι και η κύρια πηγή των εισπράξεων.

«Χαρίζεται» στην κυβέρνηση, ενώ τα δάνεια «τρέχουν»

Την ίδια στιγμή οι υποχρεώσεις του δήμου εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, λόγω των δανεισμών. Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού, το χρέος του δήμου από δανεισμούς ανέρχεται στα 29,2 δισ. δραχμές για το 1999, ποσοστό υψηλό, παρά τη φαινομενική μείωση του χρέους (από 35,2 δισ. δραχμές το 1994).

Ταυτόχρονα, ο δήμαρχος δεν έκανε καμιά αναφορά για περίπτωση διεκδίκησης των οφειλόμενων χρεών στο δήμο από την κεντρική εξουσία. Στην ουσία, δηλαδή, «χαρίζει» τα 100 δισ. δραχμές που του χρωστάει η κυβέρνηση από τις παρακρατήσεις των θεσμοθετημένων πόρων. Το παραπάνω ποσό προκύπτει από τις οφειλές του 1990 μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», όπως είπε ο Στ. Λάμπρου. «Δεν υπάρχει κανένα είδος διεκδίκησης», κατέληξε ο δημοτικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης», «των οφειλόμενων χρεών μέσω των οποίων θα μπορούσε η Δημοτική Αρχή να ξεχρεώσει τα δάνεια. Γεγονός το οποίο έχει κατ' επανάληψη τονίσει η "Συμπαράταξη"». Τέλος, ο δήμαρχος δεν έχει κάνει καμιά ενέργεια για τα 40 δισ. δραχμές που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση από τα χρόνια του Παπανδρέου - τη λεγόμενη προίκα της Αθήνας.

Συνεπώς, είναι λογικό, τόσο για τον Δ. Αβραμόπουλο, όσο και για τη Δημοτική Αρχή, η αποπληρωμή των δανείων να γίνει εφικτή μόνο μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών που πληρώνουν οι δημότες ή με νέους δανεισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ