Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η υγεία ανήκει στην ευθύνη του κράτους

«H μεταρρύθμιση οφείλει να αναγνωρίζει στην πράξη ότι η υγεία ανήκει στην κοινωνική ευθύνη του κράτους», τονίζει σε απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, που, λόγω της σοβαρότητας των μέτρων για την υγεία που ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός, καλεί τα μέλη του ΙΣΘ σε Εκτακτη Γενική Συνέλευση, το Σάββατο 23.9.2000, ώρα 10 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου, με θέμα: «Συζήτηση και διαμόρφωση προτάσεων για το σχέδιο μεταρρύθμισης του υπουργείου Υγείας».

Στην απόφασή του το ΔΣ του ΙΣΘ τονίζει ότι το κράτος πρέπει να διασφαλίζει:

  • Την καθολικότητα των υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες και την ελεύθερη και ισότιμη προσέγγισή τους
  • Τη γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό
  • Το δημοκρατικό έλεγχο μέσω των εκλεγμένων οργάνων.

Ο ΙΣΘ επισημαίνει επίσης πως η στήριξη της δημόσιας υγείας απαιτεί αύξηση των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό, διότι οι πόροι χρηματοδότησης από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, από την περιστολή της «σπατάλης» και τον «εξορθολογισμό των δαπανών» δεν επαρκούν...

Στην απόφαση εκφράζεται ακόμα η άποψη ότι η κατάργηση των εκλεγμένων οργάνων του ΠΕΣΥ δε διαμορφώνει το κατάλληλο κλίμα για τη σωστή λειτουργία του συστήματος. «Η εμπειρία από τη συμμετοχή των φορέων της υγείας στα υγειονομικά πράγματα της χώρας θα υποδείκνυε όχι μείωση ή κατάργηση, αλλά διεύρυνση του κοινωνικού ελέγχου με την αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων στη διοίκηση, καθώς και των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ