ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ
Οριακή λειτουργία

Σε οριακό σημείο έχει οδηγήσει τη λειτουργία του «Ασκληπιείου» Βούλας, το υπουργείο Υγείας, με την έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού και πρόβλεψης αλλά και με την άναρχη κατασκευή κτιρίων που επέλεξε, στο όνομα της ανάπτυξης.

Διαπιστώνοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης του νοσοκομείου, το οποίο συρρικνώνεται και φθίνει, το σωματείο των εργαζομένων έχει συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση την Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2000 και ώρα 8 μ.μ. στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου με θέμα: «Υποβάθμιση - συρρίκνωση του νοσοκομείου».

Οπως επισημαίνει το σωματείο των εργαζομένων σε ανακοίνωση -καταγγελία του, η εξέλιξη και η προοπτική του νοσοκομείου, που εξυπηρετεί μια υγειονομική περιοχή 1.000.000 χρηστών υγείας, είναι τραγική. «Η πρόβλεψη του οργανισμού του νοσοκομείου ορίζει 700 κλίνες. Πόσες όμως κλίνες λειτουργούν, είναι σε ανάπτυξη;», επισημαίνει το σωματείο των εργαζομένων και τονίζει ότι το ένα μετά το άλλο τα νοσηλευτικά τμήματα του νοσοκομείου βγαίνουν εκτός λειτουργίας από την ανύπαρκτη συντήρηση τόσων χρόνων.

Κλειστό παραμένει εδώ και ένα χρόνο το Νικολούδειο Δ' και η καρδιολογική μονάδα, ενώ κλειστό είναι και το κεντρικό κτίριο της αιμοδοσίας με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί η μονάδα βραχείας νοσηλείας. Κλειστά είναι εδώ και εφτά χρόνια τα κτίρια Ειρήνης Α', Β', Γ' και Δ' τα οποία βγήκαν εκτός λειτουργίας μετά από μια πλημμύρα το Δεκέμβρη του 1993, αλλά και τα καινούρια, σύγχρονα και δαπανηρά χειρουργεία του νοσοκομείου.

Το σωματείο των εργαζομένων κάνει λόγο για πακτωλό χρημάτων στο νοσοκομείο, αλλά και για μια σειρά εγκρίσεις επιχορηγήσεων σκοπιμότητας. Την ίδια στιγμή στο όνομα της κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος και της περιστολής των δαπανών, «κόπηκαν» τα υπηρεσιακά λεωφορεία σε ένα νοσοκομείο με τόσες ειδικές συνθήκες. Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του εξουθενωμένου προσωπικού, δεν εξασφαλίζονται ούτε στοιχειωδώς οι προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας των νοσηλευομένων και των εργαζομένων.

«Οι προτάσεις του σωματείου εδώ και δεκαπέντε χρόνια ήταν η ανάπτυξη του νοσοκομείου λειτουργικά σε ενιαίο κεντρικό κτίριο, έτσι ώστε εργαστήρια, χειρουργεία, νοσηλευτικά τμήματα να έχουν διασύνδεση πρόσφορη στον πολίτη και το νοσηλευόμενο», υπογραμμίζει το σωματείο και επισημαίνει ότι από το υπουργείο Υγείας επιλέχτηκαν άλλες λύσεις που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια το νοσοκομείο σε παρακμή.

Καταλήγοντας οι εργαζόμενοι καλούν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επαναπροσδιορίσει τη θέση της σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του νοσοκομείου από μηδενική βάση, να επανεξετάσει τα αίτια της κακοδαιμονίας του και τονίζουν ότι δε θα γίνουν συνένοχοι σε επιλογές γεμάτες «καλές προθέσεις» που οδηγούν το νοσοκομείο σε αδιέξοδο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Επιμένει ερήμην εργαζομένων και ασφαλισμένων

Συνάντηση χτες με την ΠΟΕΔΗΝ

Ανυποχώρητος στις θέσεις, αλλά και στην τελική εφαρμογή του σχεδίου της λεγόμενης μεταρρύθμισης του ΕΣΥ, παρά τις όποιες διαφωνίες και αντιδράσεις των εργαζομένων, εμφανίστηκε χτες ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος σε συνάντηση που είχε με την Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), στα πλαίσια του υποτιθέμενου κοινωνικού διαλόγου για τη μεταρρύθμιση.

Σε μια επίδειξη αντιλαϊκής αποφασιστικότητας και αυταρχισμού ο υπουργός επανεπιβεβαίωσε τα όσα έχει εξαγγείλει, ενώ δήλωσε αποφασισμένος να εφαρμόσει το σχέδιο της μεταρρύθμισης απειλώντας ότι αυτό θα γίνει ακόμα και αν υπάρξει ρήξη με τους εργαζόμενους.

Οπως επισήμαναν οι συνδικαλιστές της ΠΟΕΔΗΝ μετά τη συνάντηση, ο υπουργός δήλωσε αμετακίνητος σε ό,τι αφορά στον Οργανισμό Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ), λέγοντας πως η επιλογή του να είναι ο ΟΔΙΠΥ Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, αλλά και η σύσταση Ανωνύμων Εταιριών απ' τα Περιφερειακά Συμβούλια Υγείας (ΠΕΣΥ) γίνεται χάριν της ευελιξίας του συστήματος. Στο εύλογο ερώτημα των συνδικαλιστών τι χρήματα θα διαχειριστεί ο ΟΔΙΠΥ, αφού τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης, ο υπουργός υποσχέθηκε, ειδικά για το ΙΚΑ, ότι το έλλειμμα των τριών δισεκατομμυρίων που έχει θα πληρωθεί από το κράτος.

Ο Αλ. Παπαδόπουλος απείλησε ότι θα εφαρμοστούν όσα προβλέπει το σχέδιο της μεταρρύθμισης για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ενώ δήλωσε αμετακίνητος στις μετατάξεις και αποσπάσεις του προσωπικού. Το μόνο ζήτημα στο οποίο φάνηκε θετικός ήταν αυτό της συμμετοχής των εργαζομένων, αλλά και των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα ΠΕΣΥ.

Απ' την πλευρά τους οι συνδικαλιστές της ΠΟΕΔΗΝ επισήμαναν στον υπουργό Υγείας τις αντιρρήσεις τους, οι οποίες συνοψίζονται στις εξής θέσεις:

  • Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και οικονομοτεχνική μελέτη για την υποστήριξη της μεταρρύθμισης. Ετσι, θα συμβεί, όπως και στο παρελθόν, να προωθηθούν μέτρα διοικητικού χαρακτήρα χωρίς κόστος και τα μέτρα που απαιτούν οικονομική υποστήριξη να παραπεμφθούν στις ελληνικές καλένδες.
  • Ο ΟΔΙΠΥ είναι ΝΠΙΔ που με επιχειρηματικά κριτήρια θα διαχειρίζεται τα αποθεματικά των Ταμείων και θα κατευθύνει πόρους προς τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Αυτό θα χρηματοδοτήσει το σύστημα όσο αντέχουν τα Ταμεία και κατόπιν ή θα αυξηθεί η συμμετοχή των εργαζομένων στον κλάδο υγείας ή θα μετακυληθεί το κόστος απευθείας στους χρήστες των υπηρεσιών υγείας.
  • Καταργεί τα νοσοκομεία ως ΝΠΔΔ και οι οργανικές θέσεις μεταφέρονται στα ΠΕΣΥ. Αυτό οδηγεί σε ομηρία 80.000 εργαζόμενους του συστήματος, που σε συνδυασμό με τις τεράστιες ελλείψεις θα τους μετατρέψει σε «Αθιγγάνους» που με διαρκείς μετακινήσεις θα καλούνται να μπαλώσουν τα κενά του συστήματος.
  • Η ΠΟΕΔΗΝ είναι αντίθετη στη δημιουργία Ανωνύμων Εταιριών από τα ΠΕΣΥ και στη μεταφορά αντικειμένων από τα δημόσια νοσοκομεία σε ιδιωτικές εταιρίες. Υστερα από την ανάθεση της καθαριότητας, της φύλαξης, σε ιδιωτικά συνεργεία η εκτίμηση είναι πως η ποιότητα των υπηρεσιών μειώθηκε, ενώ το κόστος αυξήθηκε δυσανάλογα. Οι Ανώνυμες Εταιρίες όταν επεκταθούν στον τομέα των προμηθειών θα τις κατευθύνουν σε συγκεκριμένα συμφέροντα, αδιαφορώντας για το κόστος των υπηρεσιών.
  • Η κατάργηση του κοινωνικού ελέγχου και της συμμετοχής των εκπροσώπων των εργαζομένων και της ΤΑ από τα όργανα διοίκησης ευνοεί την αδιαφάνεια, αλλά ταυτόχρονα εκφράζει και την πρόθεση για αυταρχικές μορφές διοίκησης.
  • Η δημιουργία των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων θα συμβάλλει σε δύο ταχύτητες ασθενών. Σε αυτούς που θα βάζουν το χέρι στην τσέπη και θα βρίσκουν τους καλούς γιατρούς (διευθυντή - επιμελητή Α΄) και στους άπορους που θα απευθύνονται στα πρωινά ιατρεία στους ειδικευόμενους.
  • Το σχέδιο μεταρρύθμισης εξαντλείται και πάλι με τα εργασιακά των γιατρών, ενώ δε λύνει κανένα από τα χρόνια προβλήματα των εργαζομένων στο σύστημα, οικονομικού ή θεσμικού χαρακτήρα.

Οι συνδικαλιστές της ΠΟΕΔΗΝ δήλωσαν μετά το τέλος της συνάντησης ότι θα υπάρξει απάντηση των εργαζομένων στα νοσοκομεία. Στα πλαίσια των αποφάσεων που πάρθηκαν και στην κοινή σύσκεψη φορέων της υγείας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη 12.9.2000 η ΠΟΕΔΗΝ θα προχωρήσει σε πρώτη φάση στην ενημέρωση των εργαζομένων και των πολιτών για το σχέδιο μεταρρύθμισης, ενώ θα συμμετάσχει και στην απεργία που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ για τις 10 του Οκτώβρη.

ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ
Μόνο η ΕΣΑΚ κάλεσε σε αγώνες

Σαν τη μέρα της κηδείας του μακαρίτη του θείου, από την αντίστοιχη ελληνική ταινία, όπου τσακώθηκαν οι συγγενείς μεταξύ τους για το ποιος θα πάρει την περιουσία του, έμοιαζε η συνεδρίαση του σωματείου του Γενικού Κρατικού Αθηνών στις 14-9-2000, με θέμα το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ του νοσοκομείου.

Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος που πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ-ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ με «επαναστατικό μένος» κατακεραύνωσε την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων σ' αυτό, αποφεύγοντας επιμελώς να προτείνει πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ, αφού έβαλε ζήτημα για την αμοιβή των υπερωριών και ζήτησε τη διαπραγμάτευσή τους, αναρωτήθηκε γιατί να μη δεχτούμε την ιδιωτικοποίηση αν είναι να παίρνουμε π.χ. ένα εκατ. το μήνα;

Τα άλλα δύο μέλη της ΠΑΣΚΕ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ είπαν: Η πρώτη: Αυτά για μένα δεν είναι καινούρια πράγματα (και αδειάζοντας τον πρόεδρο) τα είχαμε συμφωνήσει...! στον προηγούμενο Νόμο 2519/97, επομένως θέλω εξηγήσεις και συζήτηση κατ' άρθρο. Η δεύτερη για το χάλι και τις σπατάλες του νοσοκομείου φταίμε εμείς οι ίδιοι και πρέπει επιτέλους να νοικοκυρευτεί η κατάσταση. Δεν μπορώ δε να πιστέψω ότι παραμερίζει το νοσηλευτικό προσωπικό το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ. Πάντως αν το κάνει διαφωνώ. Ο πρόεδρος, φανερά εκνευρισμένος, μάταια καλούσε τα μέλη της παράταξής του σε «τάξη», βάζοντας και θέμα για το πόσο επιτέλους χρόνο χρειάζονται να ενημερωθούν, προκειμένου να πάρουν θέση υπέρ ή κατά του σχεδίου.

Μοναδική φωνή αντίστασης και ταξικής συνέπειας η φωνή της εκπροσώπου της ΕΣΑΚ, που όχι μόνο καταδίκασε τα μέτρα και ανέδειξε τις ευθύνες των παρατάξεων της πλειοψηφίας που όλα αυτά τα χρόνια έκαναν την πάπια αλλά και πρότεινε πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων με αίτημα τη δημόσια, δωρεάν, υψηλής ποιότητας, περίθαλψη για όλο το λαό, δεμένο με τα αιτήματα ενάντια στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, του ασφαλιστικού συστήματος, του εκπαιδευτικού συστήματος. Τελικά, ορίστηκε νέα συνεδρίαση για τις 19.9.2000, προκειμένου να ληφθεί απόφαση και όταν η ΕΣΑΚ, στο τέλος της συνεδρίασης, ζήτησε από τον πρόεδρο να υπογραφεί κείμενο βασισμένο σε αυτά που διακήρυσσε μια ώρα πριν στην ομιλία του, το πέταξε λέγοντας πως δεν υπογράφει τα σκουπίδια του ΠΑΜΕ. Αυτό που μένει τώρα μπροστά στην κατάντια ενός από τα μεγαλύτερα σωματεία των νοσοκομείων της χώρας είναι να ...σηκωθεί ο θείος από το φέρετρο όπως έγινε στην ελληνική ταινία. Δηλαδή, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους οι εργαζόμενοι.

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η υγεία ανήκει στην ευθύνη του κράτους

«H μεταρρύθμιση οφείλει να αναγνωρίζει στην πράξη ότι η υγεία ανήκει στην κοινωνική ευθύνη του κράτους», τονίζει σε απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, που, λόγω της σοβαρότητας των μέτρων για την υγεία που ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός, καλεί τα μέλη του ΙΣΘ σε Εκτακτη Γενική Συνέλευση, το Σάββατο 23.9.2000, ώρα 10 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου, με θέμα: «Συζήτηση και διαμόρφωση προτάσεων για το σχέδιο μεταρρύθμισης του υπουργείου Υγείας».

Στην απόφασή του το ΔΣ του ΙΣΘ τονίζει ότι το κράτος πρέπει να διασφαλίζει:

  • Την καθολικότητα των υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες και την ελεύθερη και ισότιμη προσέγγισή τους
  • Τη γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό
  • Το δημοκρατικό έλεγχο μέσω των εκλεγμένων οργάνων.

Ο ΙΣΘ επισημαίνει επίσης πως η στήριξη της δημόσιας υγείας απαιτεί αύξηση των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό, διότι οι πόροι χρηματοδότησης από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, από την περιστολή της «σπατάλης» και τον «εξορθολογισμό των δαπανών» δεν επαρκούν...

Στην απόφαση εκφράζεται ακόμα η άποψη ότι η κατάργηση των εκλεγμένων οργάνων του ΠΕΣΥ δε διαμορφώνει το κατάλληλο κλίμα για τη σωστή λειτουργία του συστήματος. «Η εμπειρία από τη συμμετοχή των φορέων της υγείας στα υγειονομικά πράγματα της χώρας θα υποδείκνυε όχι μείωση ή κατάργηση, αλλά διεύρυνση του κοινωνικού ελέγχου με την αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων στη διοίκηση, καθώς και των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ