ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Συμπαγές μέτωπο κόντρα στην ασυδοσία

Με καθολική συμμετοχή συνεχίζεται η απεργία των ναυτεργατών στην ακτοπλοΐα, για την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων και το δικαίωμα στη δουλιά

Δυνατό «χαστούκι» στη διαλυτική αντιναυτεργατική πολιτική κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και εφοπλιστών, αλλά και παράδειγμα για όλη την εργατική τάξη αποτελεί ο πολυήμερος απεργιακός αγώνας, που δίνουν για μέρα σήμερα οι ναυτεργάτες των ακτοπλοϊκών πλοίων, με τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη των εργαζομένων της στεριάς, για να προστατέψουν το θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, το δικαίωμά τους στη δουλιά και τη συγκοινωνιακή σύνδεση των ελληνικών νησιών με την υπόλοιπη χώρα. Χτες το πρωί, η απεργία επεκτάθηκε και σε πλοία της εταιρίας MFD.

Οι ναυτεργάτες ακινητοποίησαν τα 3 ταχύπλοα πλοία της MFD, «ΧΑΪ -ΣΠΙΝΤ», που δένουν στο λιμάνι του Πειραιά και το ένα που δένει στο λιμάνι της Ραφήνας. Ταυτόχρονα, παρέμειναν για 6η μέρα ακινητοποιημένα στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας όλα τα πλοία των ακτοπλοϊκών εταιριών HELLAS FERRIES και G. A. FERRIES του εφοπλιστή Αγούδημου. Σημειώνεται ότι και οι τρεις εταιρίες αποτελούν θυγατρικές των « Μινωικών Γραμμών».

Η απόφαση για τη συνέχιση της απεργίας πάρθηκε χτες αργά το βράδυ από την Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση με ενδιάμεσες διαβουλεύσεις με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Ανδρέα Συρίγο και το μεγαλοαφεντικό των «Μινωικών Γραμμών» Παντελή Σφηνιά. Νωρίς το πρωί και αμέσως μετά την ακινητοποίηση των «ΧΑΪ - ΣΠΙΝΤ», έγινε συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστου Παπουτσή, του Π. Σφηνιά και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ. Στη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός ακολούθησε και πάλι την τακτική του ...«Πόντιου Πιλάτου» και αυτό όταν, εμμέσως, παραδέχτηκε στη διάρκεια της συζήτησης ότι τα ναυτεργατικά αιτήματα είναι βάσιμα. Οπως ήταν αναμενόμενο, η τακτική αυτή αποθράσυνε τον Π. Σφηνιά, ο οποίος ...ενίσχυσε την αδιαλλαξία του και επιδόθηκε σε νέες απειλές και εκβιασμούς σε βάρος των πληρωμάτων. Μέλη πληρωμάτων ...προσκλήθηκαν στα γραφεία της εταιρίας, για να υπογράψουν δηλώσεις ...μετανοίας, κάτι που βεβαίως αρνήθηκαν.

Μ' αυτόν τον αγώνα, οι ναυτεργάτες διεκδικούν, μεταξύ άλλων, «την εκπλήρωση των προβλεπομένων από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας υποχρεώσεων των εταιριών (αμοιβές εξπρές δρομολογίων, διανυκτερεύσεων, καταβολή μισθού ελλείποντος, υπερωριών, αναδρομικών κλπ.)», την εφαρμογή του ΝΔ 187/73 το οποίο προβλέπει την 10μηνη κίνηση των πλοίων και 2 μήνες ετήσια επιθεώρηση. Διάταγμα, που έχει παραβιάσει ο ίδιος ο υπουργός, καθώς υπέγραψε για να τεθούν σε ετήσια επιθεώρηση 5 πλοία της HF - αν και αυτά τα πλοία έχουν ήδη επιθεωρηθεί για το 2000 - με αποτέλεσμα να βρεθούν στο δρόμο πάνω από 350 ναυτεργάτες!

Η παραβίαση των Συλλογικών Συμβάσεων και της νομοθεσίας από τις «Μινωικές Γραμμές», με τη συγκατάθεση του ΥΕΝ, αποτελούν προάγγελο για τα όσα επιφυλάσσονται για τους ναυτεργάτες με την εφαρμογή του εκτρωματικού Κοινοτικού Κανονισμού 3577/92, ο οποίος «σπάει» το καμποτάζ και μετατρέπει τις ελληνικές θάλασσες σε ξέφραγο αμπέλι. Αλλωστε, οι προτάσεις που κατέθεσε ο Π. Σφηνιάς στη λεγόμενη ...«Επιτροπή Προσωπικοτήτων », που έχει συστήσει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας για να καθορίσει το νέο θεσμικό πλαίσιο της ακτοπλοΐας, είναι σαφέστατες, καθώς αξιώνεται «ελεύθερη σύνθεση πληρώματος, εκτός των πληρωμάτων ασφαλείας», «ελεύθερη διάρκεια δρομολόγησης πλοίου», «ελεύθερη χρονική διάρκεια ζωής του κάθε πλοίου»!

Η ΠΕΜΕΝ και ο « ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», με χτεσινή τους ανακοίνωση, χαιρετίζουν τον αγώνα των ναυτεργατών και καταγγέλλουν την «εφοπλιστική αδιαλλαξία που στηρίζεται από το ΥΕΝ» και σημειώνουν ότι «η κωλυσιεργία και η εμπλοκή της ΠΝΟ σε ατέλειωτες "διαπραγματεύσεις" αποθρασύνει τους εφοπλιστές». Τα δύο σωματεία τονίζουν ότι: «Η θέση των σωματείων μας για την επέκταση και την κλιμάκωση του αγώνα σε όλα τα πλοία εναρμονίζεται με τη θέληση των συναδέλφων και απαντά στις ανάγκες της αποτελεσματικής διεκδίκησης των αιτημάτων μας».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κάλεσμα για πανελλαδική συσπείρωση

Αμεσα οι επόμενες κινητοποιήσεις του, ενώ συνδικάτα δηλώνουν τη συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία

Πληθαίνουν καθημερινά οι αποφάσεις σωματείων για συμμετοχή στην πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 10 του Οκτώβρη, στην οποία σκοπεύουν να δώσουν ταξικό χαρακτήρα διεκδίκησης και συνολικής αντιπαράθεσης με την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Την ίδια ώρα, δηλώνουν τη συσπείρωσή τους με το ΠΑΜΕ και το αγωνιστικό του πρόγραμμα.

Σημαντικός σταθμός στο συντονισμό της πάλης των εργαζομένων της χώρας είναι η πανελλαδική συνδικαλιστική σύσκεψη, που διοργανώνει το ΠΑΜΕ το Σάββατο 23 του Σεπτέμβρη, στο ξενοδοχείο ΠΑΡΚ, στις 9 π.μ. Στη σύσκεψη καλούνται συνδικαλιστές και διοικήσεις σωματείων, προκειμένου να συζητηθεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, στη βάση της αγωνιστικής ενεργοποίησης των εργαζομένων από τα κάτω.

Παράλληλα, το ΠΑΜΕ συμμετέχει στις αντικαπιταλιστικές εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν στις 23 του Σεπτέμβρη στην Πράγα, όπου συνεδριάζουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα. Στα ίδια πλαίσια, πραγματοποιείται συλλαλητήριο στην Αθήνα, στις 26 του Σεπτέμβρη, έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ.

Οι εργαζόμενοι αντιστέκονται

Τη συμμετοχή του στην 24ωρη απεργία της 10ης του Οκτώβρη αποφάσισε το σωματείο μετάλλου της επιχείρησης «ΚΑΖΗΣ», καταγγέλλοντας την κυβέρνηση, που χρησιμοποιεί την ανεργία ως πρόσχημα για να ανατρέψει ό,τι έχει απομείνει από τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι πήραν την απόφαση σε συγκέντρωσή τους στο εργοστάσιο. Σε επιστολή τους προς τον υπουργό Εργασίας, τονίζεται ότι καταδικάζουν τον «κοινωνικό διάλογο»-απάτη, που αποσκοπεί στην κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Απαιτούν την αποχώρηση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ από το στημένο «κοινωνικό διάλογο» και απαιτούν πλήρη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους, με βελτίωση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Αντιτίθενται σε κάθε μορφή μερικής κι ελαστικής απασχόλησης. Τέλος, καλούν ΓΣΕΕ, ΠΟΕΜ και ΕΚΑ, να κλιμακώσουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις.

To Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Οικοδόμων Αγρινίου αποφάσισε τη συμμετοχή του στην πανελλαδική σύσκεψη του ΠΑΜΕ και στην απεργία της 10ης του Οκτώβρη, καταδικάζοντας το πλαίσιο της ΓΣΕΕ και τη στάση της απέναντι στον περιβόητο κοινωνικό διάλογο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Προσωπικού ΟΤΑ Ν. Λαρίσης αποφάσισε ομόφωνα, να συμμετάσχει στο πρόγραμμα δράσης του ΠΑΜΕ και στην πανελλαδική σύσκεψη στην Αθήνα στις 23 του Σεπτέμβρη. Το σωματείο καλεί όλους τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους και να συμμετέχουν στο ΠΑΜΕ, τη μόνη παράταξη που έχει τη δύναμη και τη θέληση να τα υπερασπίσει.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
«Αλλαξε ο Μανωλιός... »

Αλλεπάλληλες συναντήσεις και συμφωνία των «κοινωνικών εταίρων» να τα «βρούνε μεταξύ τους», κάτι που αποδέχτηκε χτες ο υπουργός Εργασίας δίνοντας προθεσμία μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη

Περιθώριο μέχρι τα μέσα Οκτώβρη έδωσε ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης, στις εργοδοτικές οργανώσεις και στη ΓΣΕΕ για να υποβάλουν κοινή πρόταση για τα εργασιακά, ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει στη νομοθέτηση του αντεργατικού πακέτου. Η κίνηση αυτή ήταν η απάντηση του υπουργού στο αίτημα, στο οποίο είχαν καταλήξει νωρίτερα οι λεγόμενοι «κοινωνικοί εταίροι» και μεταφέρθηκε στον υπουργό από τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Χ. Φώλια, στην απογευματινή τους συνάντηση χτες, στα πλαίσια του «κοινωνικού διαλόγου».

Οπως είχε προκύψει στις πρωινές συναντήσεις της ΓΣΕΕ με τα προεδρεία του ΣΕΒ και της ΕΣΕΕ, οι τρεις πλευρές συμφώνησαν να διεξαγάγουν μεταξύ τους διάλογο για τα εργασιακά, το αποτέλεσμα του οποίου και θα υποβάλουν στην κυβέρνηση. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την εκτίμηση του ΠΑΜΕ για τακτικισμούς και ελιγμούς από την πλευρά της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, έτσι ώστε με διάφορους τρόπους να μπορέσει να συντηρήσει στη ζωή το χρεοκοπημένο, στη συνείδηση των εργαζομένων, «κοινωνικό διάλογο». Χαρακτηριστική είναι και δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλου, ο οποίος έφερε σαν καλό παράδειγμα συνεργασίας των «εταίρων» την τελευταία Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει τη «σφραγίδα» των θυσιών για τη διατήρηση στην ΟΝΕ.

Αν και ο Τ. Γιαννίτσης έκανε δεκτό το «αίτημα» που πρωτοδιατύπωσε δημόσια ο ΣΕΒ - και το οποίο του επιτρέπει να εμφανίζεται ως «Πόντιος Πιλάτος» - έθεσε αυστηρές προϋποθέσεις για το χρονικό ορίζοντα και το περιεχόμενο. Ετσι, ζήτησε οι προτάσεις που θα φέρουν, αφ' ενός, να μην παραπέμπουν τις αποφάσεις της κυβερνητικής επιτροπής στις... καλένδες και, αφ' ετέρου, να βρίσκονται στα πλαίσια των γενικότερων θέσεων της κυβέρνησης για τα εργασιακά!!! Οπως χαρακτηριστικά είπε, η ευθύνη για την ανεργία ανήκει στην κυβέρνηση και σε κανέναν «κοινωνικό εταίρο» και δε θα δεχτεί προτάσεις που οδηγούν σε ισορροπίες αδράνειας. Υπενθύμισε μάλιστα, ότι από τον Ιούλη και μέχρι τώρα δεν έχουν δοθεί στο υπουργείο συγκεκριμένες προτάσεις και ότι υπάρχει μεγάλο χάσμα στις απόψεις των ενδιαφερόμενων πλευρών.

Με βιομηχάνους και εμπόρους

Πριν τη συνάντηση της ΕΣΕΕ με τον υπουργό Εργασίας, είχαν γίνει δυο διαδοχικές συναντήσεις της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ και την ΕΣΕΕ, όπου και καταλήχθηκε η νέα στρατηγική, παρά τις «διακηρυγμένα αντίθετες θέσεις» σε διάφορα ζητήματα, όπως αναφερόταν σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ. Οι συναντήσεις αυτές θα ενταθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Οι έντονες διεργασίες και συμφωνίες δείχνουν ότι στο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο παζάρι εφ' όλης της ύλης για τα εργασιακά που καμία σχέση δεν έχει με τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων.

Στη συνάντηση των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ με το προεδρείο του ΣΕΒ, τόσο ο Χ. Πολυζωγόπουλος όσο και ο Λ. Αντωνακόπουλος έπλεξαν το εγκώμιο του «κοινωνικού διαλόγου» και εμφανίστηκαν να είναι δυσαρεστημένοι από την τακτική της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ εξέφρασε την ανάγκη και την ευχή ο διάλογος να οδηγήσει σε «ευρύτερες συμφωνίες με τους εργοδότες» και τάχτηκε κατά των μονομερών, όπως είπε, ρυθμίσεων του υπουργού Εργασίας. Πρόσφερε μάλιστα και το πρώτο αντάλλαγμα, για ασφαλιστική κάλυψη εμπόρων και άλλων επαγγελματιών μέσω του Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Ανεργία (ΛΑΕΚ). Ο πρόεδρος του ΣΕΒ υπογράμμισε ότι σημασία δεν έχουν οι «διαφωνίες» αλλά ότι γίνεται «κοινωνικός διάλογος»!

«Να τα βρούμε μεταξύ μας», ήταν η φράση που ακούστηκε πολλές κατά τη διάρκεια των δηλώσεων μετά τη συνάντηση ΓΣΕΕ και ΕΣΕΕ. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Χ. Φώλιας, επικαλέστηκε το κλίμα της «κοινωνικής συνεννόησης» που είχε επιτευχθεί τα προηγούμενα χρόνια με τη ΓΣΕΕ και ζήτησε να διαφυλαχτεί. Εξάλλου, αυτή επέτρεψε στους μεγαλεμπόρους να κάνουν λάστιχο της εργασιακές σχέσεις, να αυξήσουν την υπερεκμετάλλευση των εργαζόμενων και να μετατρέψουν σε άτυπο «καθεστώς» πολλά από αυτά που σήμερα η κυβέρνηση επιδιώκει να νομοθετήσει.

ΚΟΚΚΙΝΙΑ
ΟΧΙ στο συμβιβασμό

Συγκέντρωση ενάντια στην αντεργατική, αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, χτες στον Αγιο Νικόλαο

Την υπόθεση του αγώνα για τη διαφύλαξη των εργασιακών σχέσεων και του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος πήραν στα χέρια τους χτες οι Κοκκινιώτες στη συγκέντρωση που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Νίκαιας, στην πλατεία Αγ. Νικολάου. Συσπειρωμένοι στην Επιτροπή είναι πολλοί μαζικοί φορείς, σύλλογοι επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, σωματεία εργαζομένων, συνταξιούχων, η ΠΕΑΕΑ, ενώ την πρωτοβουλία πήρε η δημοτική παράταξη «Δημοκρατική Ενότητα».

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε εκ μέρους της «Δημοκρατικής Ενότητας», η Πόπη Παναγιωτοπούλου, η οποία κάλεσε τους συγκεντρωμένους να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της συντονιστικής για να διαφυλάξουν τα δικαιώματά τους. Στα προβλήματα της εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στον αναμενόμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο Χρ. Ρέππας, εκ μέρους του Συλλόγου Δασκάλων Νίκαιας, ο οποίος κάλεσε σε στήριξη των εκπαιδευτικών για να μην πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός, που στοχεύει στη νομιμοποίηση της ανεργίας στον κλάδο. Για την κατάσταση των εργαζομένων στους δήμους μίλησε ο Χρ. Χριστοφοράτος εκ μέρους των εργαζομένων του Δήμου Νίκαιας.

Να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους κάλεσε τους Κοκκινιώτες ο Α. Ζαζόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, ζητώντας να συσπειρωθούν δίπλα στο ΠΑΜΕ και στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που διοργανώνει, για να μη γίνουν πράξη οι αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης.

«Η εργατική τάξη δέχεται μια μεγάλη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα. Το κεφάλαιο με τη συνδρομή της κυβέρνησης προχωρά στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Στο όνομα της "ελευθερίας της αγοράς" επιβάλλουν έναν εργασιακό μεσαίωνα. Στους χιλιάδες ανέργους θα προστεθούν και νέες στρατιές μισοάνεργων. Ο μισθολογικός κατήφορος, ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς θα είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά» υπογράμμισε ο Α. Ζαζόπουλος, για να καταλήξει: «Περιθώρια δεν υπάρχουν, ο συμβιβασμός και η υποταγή δε θα δώσουν λύσεις. Πρέπει τώρα όλοι μαζί να δώσουμε αγωνιστική απάντηση στο πλευρό των συνεπών ταξικών δυνάμεων όπως είναι το ΠΑΜΕ, να καταδικάσουμε και να απομονώσουμε στην πράξη τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που καλλιεργούν τις αυταπάτες του κοινωνικού διαλόγου».

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ανθρώπινο ωράριο και δουλιά

Δεύτερη κινητοποίηση - αποκλεισμός σε σούπερ μάρκετ της αλυσίδας «Γαλαξίας»

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη συνέχιση της ασυδοσίας και της καταπάτησης των δικαιωμάτων τους είναι οι εμποροϋπάλληλοι της Θεσσαλονίκης. Το περασμένο Σάββατο, στις 4 το απόγευμα, προχώρησαν σε νέο αποκλεισμό καταστήματος της αλυσίδας σούπερ Μάρκετ «Γαλαξίας» στην Τούμπα. Και απαίτησαν την εφαρμογή των συμβάσεων και της νομοθεσίας που καταστρατηγείται από το νέο ιδιοκτήτη των καταστημάτων κ. Αρβανιτίδη.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, δεν τους δίνονται τα ρεπό που δικαιούνται, το ταμειακό επίδομα, αρνούνται να τους πληρώσουν την έξτρα δουλιά στη διαδικασία της απογραφής και τους διαλύουν κυριολεκτικά με την εφαρμογή του σπαστού ωραρίου. Σπαστό ωράριο που δεν εφαρμόζεται με την απασχόληση του εργαζόμενου σε ένα κατάστημα. Αντίθετα, μετακινούν τους εργαζόμενους σε όποιο κατάστημα έχει ανάγκες, ανάλογα με την αγοραστική κίνηση. Αυτό σημαίνει πως ένας εργαζόμενος την ίδια μέρα μπορεί να εργαστεί σε τρία διαφορετικά καταστήματα σε διαφορετικές περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι παλεύουν να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους, η επιχείρηση εντείνει την τρομοκρατία και τον αυταρχισμό, με μεταθέσεις, απολύσεις και με κάθε άλλο τρόπο εντός και εκτός του καταστήματος.

Οι εμποροϋπάλληλοι που το Σάββατο σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα μπροστά στην είσοδο του σούπερ μάρκετ, διαδήλωναν φωνάζοντας συνθήματα την απαίτησή τους για «ανθρώπινο ωράριο, ανθρώπινη δουλιά, όχι άλλα κέρδη στα αφεντικά» και προειδοποιούσαν πως δεν υποχωρούν. Αντίθετα, ενωμένοι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, παρά και ενάντια στην τρομοκρατία της επιχείρησης που εξασφάλισε και την προστασία της αστυνομίας για να συνεχίσει την ασύδοτη και παράνομη δράση της.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Αποφάσεις συντονισμένου αγώνα

Σημαντικές αποφάσεις για την υπεράσπιση γενικότερων και ειδικότερων κατακτήσεων, συντονισμό του αγώνα και συσπείρωση με το ΠΑΜΕ

Σε ενωτική ταξική δράση μαζί με όλους τους εργαζόμενους, ώστε να μπει φραγμός στη λαίλαπα της επίθεσης που δέχονται οι κατακτήσεις και τα δικαιώματά τους, αλλά και σε δυναμική διεκδίκηση συγκεκριμένων αιτημάτων, αποφάσισαν να προχωρήσουν οι οικοδόμοι της Αθήνας στην ετήσια απολογιστική Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας που έγινε την Κυριακή. Η ΓΣ του Συνδικάτου, που χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη συμμετοχή νέων οικοδόμων, αλλοδαπών και εργαζομένων από πολλούς τόπους δουλιάς, ενέκρινε το διοικητικό και οικονομικό απολογισμό της διοίκησης.

Την εισήγηση της διοίκησης για τον απολογισμό δράσης έκανε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Δ. Βανδώρος, ο οποίος αναφέρθηκε στις κατακτήσεις των οικοδόμων και κατέθεσε τους στόχους για το επόμενο διάστημα σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση του αγωνιστικού ταξικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ. Στην εισήγηση τονίστηκε η στήριξη του αγωνιστικού προγράμματος του ΠΑΜΕ και η διενέργεια 24ωρης κλαδικής απεργίας μέχρι τις 15 Δεκέμβρη, με βάση την απόφαση της Ομοσπονδίας. Ακόμα, εξουσιοδότηση της διοίκηση για κατάρτιση προγράμματος κινητοποιήσεων και περιφρούρησης του 5ήμερου - 7ωρου από Οκτώβρη μέχρι Δεκέμβρη και διαμόρφωση προϋποθέσεων για κόψιμο των υπερωριών από 1/1/2001.

Οσον αφορά τον απολογισμό δράσης, στην εισήγηση αναφέρονται οι πρωτοβουλίες που πάρθηκαν μετά το σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη με την καταβολή 150.000 δραχμών σε κάθε σεισμόπληκτο οικοδόμο. Ακόμα, τη δημιουργία Επιτροπής Νεολαίας και την υπογραφή πάνω από 20 διμερών συλλογικών συμβάσεων με αυξήσεις περίπου 7% και κατώτερο μεροκάματο 10.000 ή 10.500 δραχμές. Σημαντικός αριθμός στάσεων εργασίας σε εταιρίες, με θετικά αποτελέσματα και αποτελεσματική παρέμβαση τις ημέρες του καύσωνα.

Την ανάγκη συνεργασίας και ενωτικής δράσης απέναντι στα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, επισήμαναν στους χαιρετισμούς τους οι πρόεδροι της Πανελλήνιας Ενωσης Χειριστών και του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας.

Χαιρετισμό στη Γενική Συνέλευση έκανε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Α. Ζαζόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη δίωξη του Συνδικάτου από την παράταξη της ΠΑΣΚΕ για ακύρωση των εκλογών, καταγγέλλοντας ότι γίνεται προσπάθεια περιορισμού της δράσης και της παρέμβασης του Συνδικάτου από κυβέρνηση και εργοδότες.

Οι ομιλητές στη ΓΣ αναφέρθηκαν σε διάφορα θέματα όπως την υγιεινή και ασφάλεια, την κατάσταση των νέων οικοδόμων, τα σχέδια διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης και την σύσταση εργοταξιακών επιτροπών.

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε - με ένα μόνο λευκό - ψήφισμα στο οποίο θέτονται συγκεκριμένα αιτήματα και καταγγέλλονται κυβέρνηση και εργοδοσία για την επίθεση που κάνουν στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, ενώ δηλώνεται και η στήριξη του αγωνιστικού προσκλητηρίου του ΠΑΜΕ. Παράλληλα, καταγγέλλονται οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες των διοικήσεων ΕΚΑ - ΓΣΕΕ για τη συμμετοχή τους στον «κοινωνικό διάλογο» - απάτη.

Τα αιτήματα, μεταξύ άλλων, που θέτει το ψήφισμα είναι: Κατάργηση αντιασφαλιστικών νόμων, επαναφορά συντελεστή του 1 τ.μ,, 1,50 ένσημο, κατάργηση άρθρου 26 του Ν. 2520, διατήρηση βαριών και ανθυγιεινών και επέκταση τους, συντάξεις στο ύψος των αποδοχών της τελευταίας διετίας με κατώτερες στα 25 ΗΑΕ, επαναφορά 4.050 ενσήμων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και κλιμακωτή αύξηση 3% ανά 300 ένσημα, σύνταξη στα 55 για βαριά και ανθυγιεινά και 60 γενικά, αναγνώριση υπέρ αγνώστων ένσημα, μέτρα ώστε ο ΟΕΚ να εκπληρώσει τον κοινωνικό του ρόλο και αύξηση εργοδοτικής εισφοράς σε αυτόν κατά 1%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ