Την κατάργηση των μέτρων που βαθαίνουν την ανέχεια της λαϊκής οικογένειας απαίτησε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Παπακωνσταντίνου.
Οπως είπε, «διεκδικούμε και προτείνουμε στις λαϊκές οργανώσεις να ενεργοποιηθούν και μαχητικά να διεκδικήσουν να ακυρωθεί η εγκεκριμένη από την κυβέρνηση αξίωση των μεγαλομετόχων της ΔΕΗ και των άλλων μεγάλων ενεργειακών παικτών για την αύξηση στο τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος. Να παγώσουν τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, να μειωθούν κατά 50% στις οικογένειες των ανέργων, των απολυμένων, των καταστρεφόμενων βιοτεχνών, επαγγελματιών και των άλλων φτωχών αγροτών.
Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στο γάλα, στα αυγά, στο ψωμί, στο γιαούρτι, στο νερό, στα κοινόχρηστα, στη θέρμανση, στο τηλέφωνο, στο ηλεκτρικό, στην αποχέτευση, στα βιβλία, στα τετράδια, στα φάρμακα, στα εμβόλια. Να καταργηθεί η συμμετοχή και η επιβάρυνση των ασθενών και άλλων ασφαλισμένων στα φάρμακα και στις διαγνωστικές, θεραπευτικές, χειρουργικές πράξεις του λεγόμενου ολοήμερου νοσοκομείου. Να καταργηθούν τα διόδια των τριών ευρώ στην επίσκεψη στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και στα κέντρα υγείας».
Ιδιαίτερα αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ στο θέμα των δαπανών για την Υγεία, λέγοντας ότι δεν πρέπει «κανένας άνεργος και απολυμένος, φτωχός και κατεστραμμένος επαγγελματοβιοτέχνης και αγρότης να στερηθεί υγειονομικές, νοσηλευτικές, θεραπευτικές υπηρεσίες και παροχές από τις κρατικές δομές και τα κέντρα υγείας. Μιλάμε για αυτές τις 1.140.000 οικογένειες που η ίδια η Στατιστική Υπηρεσία τις κατατάσσει να παραπαίουν στο στατιστικό όριο της φτώχειας των 6.800 ευρώ ετησίως κατά άτομο. Εστιάζουμε την προσοχή μας στην κυβερνητική "κουρελού" του εξορθολογισμού των δαπανών, που αποκαλύπτεται με την κατάργηση της έκπτωσης που είχαν οι τυφλοί στους σιδηροδρόμους, για να εξορθολογιστούν οι δαπάνες στον ΟΣΕ.
Θέτουμε το θέμα να ακυρωθεί η απόφαση της διοίκησης του ΙΚΑ για τα παπούτσια των διαβητικών, όπως επίσης να μη ζητηθούν χρήματα από τους κληρονόμους για τον άνεργο εμφραγματία οικοδόμο, που απεβίωσε και κυνηγάνε τώρα τους κληρονόμους του».
Στις επιπτώσεις των κυβερνητικών επιλογών στους αγρότες εστίασε την παρέμβασή της η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου.
Οπως χαρακτηριστικά είπε, «αντί για εισόδημα βλέπουν χρέη και απειλές για κατασχέσεις από τη ληστεία τραπεζιτών και εμποροβιομηχάνων, χωρίς ελπίδα για το αύριο. Ταυτόχρονα, στήνονται αγροτοδικεία όταν βγαίνουν στους δρόμους για το δίκιο τους. Αυτή είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, που κάθε χρόνο τούς κάνουν φτωχότερους. Το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε δραματικά. Χαμηλές τιμές παραγωγού, απούλητη παραγωγή, χρέη δημιουργούν και νέα φτώχεια. Το 75% των αγροτικών εκμεταλλεύσεων ουσιαστικά δεν μπορεί να ζήσει.
Η ανάγκη επιβίωσης έχει εξαναγκάσει την πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών να αναζητεί κύριο εισόδημα από άλλη πηγή και αν μπορεί να τη βρει στις σημερινές συνθήκες. Ο πιο βέβαιος δρόμος είναι αυτός της ανεργίας. Σε αυτόν συναντιούνται οι κατεστραμμένοι αγρότες με τους ανέργους της οικοδομής, της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, τους ναυτεργάτες, τους απολυμένους από εργοστάσια, δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις, τους μικροεπαγγελματίες που κλείνουν τα μαγαζιά τους.
Η κατάσταση επιδεινώνεται με τις αυξήσεις σε ΦΠΑ και αγροτικό ρεύμα, που σημαίνει αύξηση στο αγροτικό κόστος παραγωγής. Ακόμα υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις σε εισφορές στον κλάδο Υγείας του ΟΓΑ και στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής στον ΕΛΓΑ χωρίς ουσιαστικές εγγυήσεις ασφάλειας και αποζημίωσης από καταστροφές».
Παραθέτοντας τις προτάσεις του ΚΚΕ, η Δ. Μανωλάκου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «θεωρούμε αναγκαία την απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της κατοικίας και της αγροτικής εκμετάλλευσης αξίας 300.000 ευρώ, διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα πληρωμών για όσο διαρκεί η κρίση, θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτατων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα».
Τις αντιλαϊκές επιλογές της πλουτοκρατίας και της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβερνητική πολιτική πληρώνει ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα η νεολαία, επισήμανε στην παρέμβασή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Πρωτούλης.
Οπως είπε, «το μνημόνιο, όπως και αυτό που θα φέρει η κυβέρνηση την επομένη των εκλογών, είναι η συγκεκριμενοποίηση και η υλοποίηση μέτρων που εδώ και δεκαετίες επεδίωκε η πλουτοκρατία, προγραμμάτιζε η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα είχατε και στα προγράμματά σας, και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία. Παράδειγμα; Η σύμβαση των 592 ευρώ για τη νέα γενιά μέχρι τα 25 χρόνια. Το δουλεμπόριο με την παιδική ανήλικη εργασία, με το μανδύα της μαθητείας. Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Η περικοπή των επιδομάτων ανεργίας, τη στιγμή μάλιστα που έχουν προστεθεί, ένα χρόνο τώρα, πάνω από 130.000 νέες θέσεις ανεργίας».
Ο Γιάννης Πρωτούλης ανέφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από το χώρο της εκπαίδευσης. Οπως είπε, «πετάτε στο δρόμο, στην Κέρκυρα, διακόσιους φοιτητές έξω από τη φοιτητική εστία. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει φοιτητική εστία. Από ένα ξενοδοχείο που επινοικιάζετε πετάτε διακόσια παιδιά έξω, με την αιτιολογία ότι ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος. Από τη μια οι γονείς βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη μόρφωση των παιδιών τους και από την άλλη επιδοτείτε τους εφοπλιστές με εκατομμύρια ευρώ - πάνω από 4,5 εκατομμύρια ευρώ - όχι για τις γνωστές στον κόσμο επιδοτήσεις για τα σαπιοκάραβα που γυρνάνε στα νησιά, αλλά για επιδότηση ώστε να εκπληρώνουν την υποχρέωσή τους για τα εκπαιδευτικά ταξίδια των σπουδαστών των Ακαδημιών των Εμποροπλοιάρχων.
Είναι υποχρεωμένοι, με προεδρικό διάταγμα του 1999, να παίρνουν τα παιδιά στα καράβια για τα εκπαιδευτικά τους ταξίδια. Και όχι μόνο δεν εκπληρώνουν την υποχρέωσή τους, δηλαδή δεν παίρνουν τα παιδιά αυτή τη στιγμή στα καράβια και κινδυνεύουν να κοπούν παιδιά και από τις σχολές, αλλά επιδοτείτε και τους εφοπλιστές με τα λεφτά που θα έπρεπε να πηγαίνουν στους σπουδαστές».
Στον «fast track» τρόπο, με τον οποίο η κυβέρνηση προωθεί τις πολιτικές μεταφοράς του κόστους της κρίσης σε βάρος του ελληνικού λαού, αναφέρθηκε σκωπτικά στην παρέμβασή της η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη. «Παρακάμψατε τη Βουλή με το μνημόνιο. Τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού οπότε γιατί να μην την παρακάμψετε;», σχολίασε επεξηγώντας ότι «παρακάμψατε τη Βουλή και περάσατε παράνομα όλη αυτή τη διαδικασία με 172 ψήφους, ενώ έπρεπε να το κάνετε με 180».
Αναφερόμενη στο θέμα της ακρίβειας σχολίασε πως «βγαίνετε και λέτε ότι υπάρχει ηθικός τρόπος αντιμετώπισης, με εκκλήσεις. Κοροϊδεύετε τον κόσμο; Στην πραγματικότητα τι κάνετε; Ανεβάζετε τη τυρόπιτα και την πορτοκαλάδα στο 23%, που θα την πάρει ο 12χρονος και 15χρονος που πηγαίνει στο σχολείο και θα πληρώνει μ' αυτό τον ΦΠΑ στην πραγματικότητα το γιαούρτι του παππού. Θα πληρώνει ο εγγονός το γιαούρτι του παππού που και οι δύο μαζί έχουν δύο άνεργους από πάνω να προσπαθούν να τους συντηρήσουν».
Οσον αφορά το χώρο της Υγείας, η Λιάνα Κανέλλη αναφέρθηκε στις κυβερνητικές διακηρύξεις για ενίσχυσή της μέσω του ΕΣΠΑ λέγοντας ότι η κυβέρνηση τάζει «μονάδα τεχνητής γονιμοποίησης και μονάδα, δεν ξέρω, κάτι άλλο. Και λείπει το 40% του προσωπικού. Εκεί πήγαν τα λεφτά. Ριγμένα στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας. Και βάζετε τώρα διόδια, ώστε μία μάνα με τρία παιδιά, επειδή είναι "δωρεάν" η υγεία και η περίθαλψη στην Ελλάδα, να πρέπει να πληρώνει 12 ευρώ για να πάει να εξετάσει τα παιδιά της πριν πάνε στο σχολείο. Τρία ευρώ το άτομο διόδια. Για να τα πάρει ποιος;».