ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΖΑΝΗ
Να φύγουν οι ΝΑΤΟικοί από την περιοχή μας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Παρασκευή, στις 7.00 μμ, έξω από το στρατόπεδο «Ρωμανέλη», διοργανώνουν οι φορείς της περιοχής

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας απέναντι από το Στρατόπεδο «Ρωμανέλη» της Κοζάνης, όπου «ασκούνται» οι ΝΑΤΟικοί, οργανώνουν την Παρασκευή 7μμ οι φορείς της Πρωτοβουλίας Ενάντια στη ΝΑΤΟική Ασκηση και Παρουσία στην Κοζάνη, που δημιουργήθηκε μέσα από σύσκεψη φορέων του νομού.

Οι φορείς καλούν τους πολίτες να διατρανώσουν για άλλη μια φορά την αντίθεση του φιλειρηνικού λαού, στη δολοφονική δράση και στα βρώμικα σχέδια του ΝΑΤΟ, στη Νέα Τάξη και το σύγχρονο φασισμό. Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν: οι Επιτροπές Ειρήνης Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, οι Δήμοι Ελησπόντου και Σερβίων, το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ Κοζάνης «η Ενωση», το Σωματείο Γουνεργατών - Γουνεργατριών Σιάτιστας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών και η ΠΕΑΕΑ.

Με ανακοίνωση - κάλεσμα, η Πρωτοβουλία καλεί το λαό της περιοχής να διατρανώσει την αντίθεσή του στη ΝΑΤΟική Ασκηση «Adventure Exchange 2000» της πολυεθνικής δύναμης ταχείας επέμβασης που θα ολοκληρωθεί στις 4 Οκτώβρη και να απαιτήσει να φύγει το ΝΑΤΟ από την Κοζάνη, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Αναλυτικά αναφέρει: «Η πολυεθνική αυτή δύναμη, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, "θα είναι εκπαιδευμένη και εξοπλισμένη για ανάπτυξη κατά μήκος όλου του φάσματος των επιχειρήσεων, από... ανθρωπιστικές (sic!) σε πολεμικές - μαχητικές, οπουδήποτε, μέσα και έξω από τα όρια της Συμμαχικής Διοίκησης της Ευρώπης".

Αλήθεια κινδυνεύει από κάποιον η "ΝΑΤΟική" επικράτεια; `Η μήπως κινδυνεύουν οι επικράτειες των χωρών των Βαλκανίων από το ΝΑΤΟ;

Σε διαρκή κίνδυνο από το ΝΑΤΟ - κι αυτό το γνωρίζουν καλά όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας - είναι η ειρήνη στα Βαλκάνια. Το απέδειξε με τον βρώμικο πόλεμό του και τα νέα επεμβατικά σχέδιά του για το παρόν και το μέλλον στη Γιουγκοσλαβία. Από το ΝΑΤΟ κινδυνεύουν τα κοινά συμφέροντα των λαών της Βαλκανικής και της ευρύτερης περιοχής.

Ολα αυτά πρέπει όχι μόνο να μας ανησυχούν, αλλά και να μας οδηγούν στην ενότητα δράσης για την αποτροπή των επεμβάσεων του ΝΑΤΟ και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα κι έξω από τη βαλκανική επικράτεια.

Αλίμονο, αν η άσκησή τους πετύχει!

Θα γίνουν πιο αποτελεσματικοί, πιο ακριβείς, πιο εύστοχοι και έτσι πλέον τα θύματα των "ανθρωπιστικών" τους επεμβάσεων δε θα μετριούνται πια σε χιλιάδες, αλλά σε δεκάδες χιλιάδες αμάχων, όπως μας δείχνει η πείρα της Γιουγκοσλαβίας.

Θα μπορούν πιο αποτελεσματικά να επιβάλουν τη Νέα Τάξη Θανάτων στη Βαλκανική κι αλλού. Αλίμονο στη χώρα που θα υποστεί την "ανθρωπιστική επέμβαση" του ΝΑΤΟ.

Η άσκηση αυτή δεν είναι άσχετη με τις εκλογές που θα διεξαχθούν στη Γιουγκοσλαβία και τις εκεί εξελίξεις. Είναι οργανικά δεμένη με τις νέες επεμβάσεις που σχεδιάζει το ΝΑΤΟ για τη διάλυσή της.

Μπροστά στη νέα αυτή πρόκληση, την οποία και καταδικάζουμε, ο λαός της περιοχής μας και οι φορείς του, κάθε πολίτης, κάθε πατριώτης που αγαπά και θέλει την ειρήνη και την ανεξαρτησία της πατρίδας του, είναι ανάγκη να στείλει το δικό του αγωνιστικό - ειρηνικό - πατριωτικό μήνυμα διαμαρτυρίας».

Κρατούν παράνομα επιδοτήσεις παραγωγών σίτου

«Μπαλάκι» μεταξύ του υπουργείου Γεωργίας και  της Νομαρχίας έχουν γίνει εκατοντάδες παραγωγοί σιτηρών του Ν. Βοιωτίας, καθώς επί μήνες  τους παρακρατούν και  δεν πληρώνουν επιδοτήσεις του 1999!

Χωρίς λόγω και αιτία παρακρατούν από εκατοντάδες παραγωγούς σίτου του νομού Βοιωτίας επιδοτήσεις του προηγούμενου έτους...

Οι τελευταίοι δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τα τεράστια προβλήματα από τις εξοντωτικές τιμές που επιβάλλει Ευρωπαϊκή Ενωση στα σιτηρά. Εχουν να αντιμετωπίσουν και τον κυβερνητικό «τσαμπουκά» που, σε συνεργασία αυτή τη φορά, με τη Νομαρχία Βοιωτίας, λίγους μήνες πριν από το 2001, παρακρατεί επιδοτήσεις του 1999. Είναι και αυτός ένας τρόπος, ώστε η κυβέρνηση να παρουσιάζει μειωμένα δημοσιονομικά ελλείμματα στους Λεγεωνάριους των Βρυξελλών.

Η ιστορία ομηρίας των παραγωγών σταριού από το υπουργείο Γεωργίας και τη Νομαρχία, έχει ως εξής. Το φθινόπωρο του 2000, κλιμάκια γεωπόνων της Νομαρχίας Βοιωτίας, πραγματοποίησαν ελέγχους προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι αριθμός των στεμμάτων που είχαν δηλωθεί ότι καλλιεργήθηκαν με σιτηρά ήταν και πραγματικά ή υπήρχαν περιπτώσεις εικονικών - μη πραγματικών - δηλώσεων με σκοπό την απόσπαση παράνομων επιδοτήσεων.

Για διάφορους λόγους, όχι κατ' ανάγκην μη σύννομους, πολλοί παραγωγοί απορρίφθηκαν από το δικαίωμα των επιδότησης. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, εκείνοι που απορρίφθηκαν από τις επιτροπές των γεωπόνων, είχαν το δικαιώματα της υποβολής ένστασης κατά της απόφασης απόρριψης, το οποίο και άσκησαν. Με βάση τις ενστάσεις αυτές, κλιμάκια γεωπόνων πραγματοποίησαν στις αρχές της ανοιξης του 2000 νέους ελέγχους, προκειμένου να διαπιστώσουν το βάσιμο ή μη των λόγων εκείνων που ζητούσαν επανεξέταση. Και όπως είναι φυσικό, ορισμένοι απορρίφθηκαν για δεύτερη φορά, ορισμένοι όμως δικαιώθηκαν. Και αυτοί είναι εκατοντάδες. Και από το σημείο αυτό αρχίζει η ταλαιπωρία τους. Κατ' αρχάς, ο ρυθμός των επανελέγχων, έγιναν με πολύ αργούς ρυθμούς. Στα παράπονα που διατυπώθηκαν, οι αρμόδιοι της Νομαρχίας απάντησαν ότι δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό για να επιταχυνθεί η διαδικασία, ενώ οι υπάρχοντες γεωπόνοι πολυαπασχολούνταν και σε άλλος τομείς. Οταν η διαδικασία αυτή τελείωσε (αρχές καλοκαιριού) καθυστερούσε η αποστολή των καταστάσεων με τα ονόματα των καλλιεργητών στις Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών, προκειμένου οι πρώτοι να πληρωθούν. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους αρμόδιους της Νομαρχίας Βοιωτίας, αυτοί ζητούσαν... υπομονή και... κατανόηση. «Φέτος έχουμε αργήσει λίγο» δήλωναν με αφοπλιστική ειλικρίνεια. Το υπουργείο Γεωργίας - οι αρμόδιοι υπάλληλοι - δήλωναν άγνοια και για την ύπαρξη του προβλήματος. Με αυτά και με αυτά, τελειώνει και ο Σεπτέμβρης και οι νόμιμες επιδότησης του 1999, δεν έχουν δοθεί ακόμα στους καλλιεργητές.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
«Παγώνει» για ένα χρόνο η διαδικασία των κατασχέσεων

«Δικαιωμένο» βγήκε το γερμανικό δημόσιο από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, όσον αφορά την αντιδικία του με τους συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο, οι οποίοι είχαν προχωρήσει στην κατάσχεση γερμανικών κτιρίων, καθώς η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς για καταβολή χρηματικών αποζημιώσεων. Το δικαστήριο (συγκροτούμενο από τον πρόεδρο Πρωτοδικών Θεόδ. Κανελλόπουλο) με την υπ' αριθ. 8206/2000 απόφασή του δέχεται ως βάσιμη την αίτηση των Γερμανών και αναστέλλει τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης «που επισπεύδεται σε βάρος του δημοσίου της ΟΔ Γερμανίας, μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί των από 17-7-2000 και 25-7-2000 ανακοπών του κατά της εκτέλεσης και με τον όρο ότι αυτές θα συζητηθούν κατά τη δικάσιμο που έχει οριστεί» (2-10-2001). Ο πληρεξούσιος δικηγόρος των κατοίκων του Διστόμου Ιω. Σταμούλης δήλωσε ότι τον απασχολεί η σκέψη να ασκήσει «αγωγή κακοδικίας κατά των δικαστών που εξέδωσαν απόφαση σαφώς αντίθετη με διατάξεις διεθνών συνθηκών, οι οποίες έχουν κυρωθεί και έχουν αυξημένη ισχύ στη χώρα μας».

Στο σκεπτικό της η δικαστική απόφαση επικαλείται το άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που ορίζει ότι αναγκαστική εκτέλεση κατά αλλοδαπού δημοσίου δεν μπορεί να γίνει, χωρίς προηγούμενη άδεια του υπουργού Δικαιοσύνης. Αναφέρει, μάλιστα, ότι «για την παροχή της άδειας αυτής ο νόμος δεν οριοθετεί κριτήρια, τα οποία πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, γι' αυτό πρέπει να γίνει δεκτό ότι αυτή δίνεται με κριτήριο τη σκοπιμότητα ή τη διατάραξη των διεθνών σχέσεων της χώρας, χωρίς τη δυνατότητα εξέτασης της βασιμότητας της αίτησης του δανειστή». Επομένως, καταλήγει, «εκτέλεση που επισπεύδεται, χωρίς την άδεια αυτή είναι άκυρη, ανεξάρτητα από το στοιχείο της βλάβης. Η ακυρότητα αυτή προτείνεται κατά το άρθρο 933 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας εντός των προθεσμιών του άρθρου 934. Η παραπάνω διάταξη, ενόψει του ότι με αυτή επιδιώκεται σκοπός γενικού συμφέροντος, ήτοι η αποφυγή διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας, δεν είναι αντίθετη προς τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Διεθνούς Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα και δεν έχει πάψει να ισχύει, όπως εσφαλμένα ισχυρίζεται η καθής η αίτηση (δηλαδή, η πλευρά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας ως αντιπρόσωπος και εντολοδόχος 296 κατοίκων του Διστόμου) και τα εκπροσωπούμενα από αυτή φυσικά πρόσωπα».

Σημειώνεται ότι με την υπ' αριθμ. 137/1997 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, που έγινε αμετάκλητη μετά την έκδοση της απόφασης 11/2000 του Αρείου Πάγου, αναγνωρίστηκε η υποχρέωση του δημοσίου της ΟΔ Γερμανίας να καταβάλει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λιβαδειάς διάφορα χρηματικά ποσά ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης των εντολέων της, την οποία υπέστησαν, λόγω της σφαγής των οικείων τους από τους χιτλερικούς κατακτητές στις 10-6-1944 στο Δίστομο. Με την ίδια απόφαση το γερμανικό δημόσιο καταδικάστηκε στην καταβολή των δικαστικών εξόδων της ενάγουσας, ποσού 150 εκατ. δρχ.

Βάσει των παραπάνω αποφάσεων επιβλήθηκε πρόσφατα αναγκαστική κατάσχεση από τη δικαστική επιμελήτρια Κωνσταντίνα Παπασπύρου στο ακίνητο, όπου στεγάζεται το Ινστιτούτο Γκαίτε στην οδό Ομήρου 14-16. Κατά την άποψη όμως του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, «η ως άνω αναγκαστική εκτέλεση επισπεύδεται, χωρίς να υφίσταται η απαιτούμενη άδεια του υπουργού Δικαιοσύνης» και «επομένως πιθανολογείται ότι είναι άκυρη. Πιθανολογείται, επίσης, ότι το γερμανικό δημόσιο σε κάθε περίπτωση θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη, αν συνεχιστεί η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ