ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Πέφτουν και οι τελευταίες μάσκες του «ανεξάρτητου» υποψήφιου

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Κοιτώντας σε... παραμορφωτικό καθρέφτη ο Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, ο δημοφιλέστερος υποψήφιος της σερβικής αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, διέκρινε πως η προχτεσινή απόφαση-ωμή παρέμβαση των υπουργών της ΕΕ στις εσωτερικές υποθέσεις της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας δεν ήταν παρά μία... «ένδειξη βελτίωσης της ευρωπαϊκής πολιτικής έναντι της Σερβίας»!

Σύμφωνα με το «ανεξάρτητο» γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων «ΜΠΕΤΑ», ο Κοστούνιτσα εξέφρασε χτες την ικανοποίησή του για την (προχτεσινή) «υπόσχεση» των 15 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για άμεση άρση των κυρώσεων σε βάρος του Βελιγραδίου υπό τον όρο ήττας του απερχόμενου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, λέγοντας: «Αυτή η ανακοίνωση της ΕΕ δείχνει ότι η ευρωπαϊκή πολιτική έναντι της Γιουγκοσλαβίας έχει βελτιωθεί»! Μιλώντας αργότερα στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας σε διάφορες σερβικές πόλεις, ο Βόγισλαβ Κοστούνιτσα (αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας, που υποστηρίζεται από άλλα 17 κόμματα της σερβικής αντιπολίτευσης) δεν απέκλεισε μία ενδεχόμενη «ξένη στρατιωτική επέμβαση» κατά της χώρας του και υποσχέθηκε να «εμποδίσει τη νόθευση των εκλογικών αποτελεσμάτων»(;)...

Επιπλέον, σε ανοιχτή επιστολή του Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, που δημοσιεύτηκε χτες σε μερίδα του σερβικού Τύπου και απευθυνόταν προς «τις δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού, τους εργαζόμενους, συνταξιούχους και τους φοιτητές», δίνεται η υπόσχεση πως «σε περίπτωση εκλογής του δε θα προβεί σε καμία πράξη αντεκδίκησης έναντι οιουδήποτε πολιτικού αντιπάλου του». Μεταξύ άλλων, κάλεσε τους Γιουγκοσλάβους ψηφοφόρους «να εγκαταλείψουν το φόβο», να σπεύσουν στις κάλπες και να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά του ως Προέδρου, λέγοντας «πως ο αριθμός μας είναι η δύναμή μας».

Οσον αφορά στις αντιδράσεις της επίσημης ομοσπονδιακής και σερβικής ηγεσίας σε σχέση με την προχτεσινή απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, αυτές (αν και αναμενόμενες...) δεν έγιναν άμεσα γνωστές. Εντούτοις, το κρατικό γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων «ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ», μεταδίδοντας τη σχετική είδηση, σχολίασε πως επρόκειτο για «μία ακόμη άμεση επέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, που δείχνει να υποτιμά τη νοημοσύνη του λαού της»...

Νέο κάλεσμα Τζουκάνοβιτς για αποχή από τις εκλογές

Και ενώ απομένουν λίγα 24ωρα πριν την εκπνοή της προεκλογικής εκστρατείας στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, ο φιλοδυτικός Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, παραμένει αμετακίνητος στην απόφασή του για μποϊκοτάρισμα των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής.

Παραχωρώντας χτες συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό του Μαυροβουνίου, ο Τζουκάνοβιτς αναφέρθηκε και στις επικείμενες εκλογές αποκαλώντας τις «φάρσα» με απώτερο στόχο τη διατήρηση του «αυθεντικού δικτάτορα» Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στην εξουσία. Αναφερόμενος στην απόφασή του να μποϊκοτάρει τις επικείμενες εκλογές, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου υποστήριξε πως προέβη σ' αυτή την κίνηση επειδή η προκήρυξή τους βασίστηκε σε συνταγματικές τροποποιήσεις που έγιναν από το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο χωρίς να ζητηθεί εκ των προτέρων η γνώμη της Ποντγκόριτσα... Τέλος, ο Τζουκάνοβιτς είπε πως οι αρχές του Μαυροβουνίου θα συνεχίζουν να εφαρμόζουν την πολιτική τους ανεξάρτητα από το νικητή των εκλογών, ενώ εξέφρασε αδυναμία να κάνει κάποια πρόβλεψη για το μέλλον, περιοριζόμενος να πει σιβυλλικά πως «το θέμα της πολιτικής δικτατορίας του Βελιγραδίου δεν μπορεί παρά να ρυθμιστεί στο μέλλον».

Ο Μίλο Τζουκάνοβιτς έχει δηλώσει ότι και μόνη η συμμετοχή στην ψηφοφορία αποτελεί υποστήριξη στη «συνταγματική βία» του Μιλόσεβιτς κατά του Μαυροβουνίου. Η δε εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος του Μαυροβουνίου «Για μια καλύτερη ζωή» εστιάζεται στο μποϊκοτάρισμα της ψηφοφορίας με κεντρικό σύνθημα: «Δε θα ψηφίσω. Επιλέγω το Μαυροβούνιο».

Ανακοινώθηκε η αποστολή Ρώσων παρατηρητών

Ο Ντμίτρι Ρογκόσιν, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της ρωσικής Κάτω Βουλής (Δούμα), δήλωσε χτες στη Μόσχα ότι αποφασίστηκε η ομάδα βουλευτών που θα σταλούν στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας αυτό το Σαββατοκύριακο για να συμμετάσχουν ως παρατηρητές στις εκλογές.

Σύμφωνα με τον Ρογκόσιν, επικεφαλής της ομάδας των βουλευτών θα είναι ο Κονσταντίν Κοζατσόφ. Ο ίδιος ανέφερε ότι η ομάδα των βουλευτών θα επισκεφθεί πριν από τις εκλογές αρκετές περιοχές της χώρας, αλλά όχι το Κοσσυφοπέδιο. Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί στο Βελιγράδι ότι παρατηρητές θα έρθουν όχι μόνο από τη Ρωσία αλλά και από την Κίνα και την Ινδία. Εκπρόσωπος της «Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς», που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, δήλωσε ότι δεν έχει δικαίωμα να στείλει παρατηρητές ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη. Τέλος, χτες το «Κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού» της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι θα στείλει παρατηρητές στις εκλογές.

Και ανακοίνωση παρέμβασης από τη ... γαλλική πρεσβεία!

Την απόφαση - ντροπή και ωμή παρέμβαση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ της περασμένης Δευτέρας στις προσεχείς γιουγκοσλαβικές εκλογές, μας «υπενθύμισε» χτες, σε ανακοίνωσή της, η γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα.

Με την ιδιότητα της προεδρίας της ΕΕ, η γαλλική πρεσβεία, όχι μόνο στέλνει ολόκληρο το κείμενο της προχτεσινής απροκάλυπτης παρέμβασης των υπουργών Εξωτερικών στις σερβικές εκλογές, αλλά και ξεχωριστή ανακοίνωση - «διευκρίνιση» για τους τάχα «αληθινούς σκοπούς» αυτής της «έκκλησης προς το σερβικό λαό»...

Ετσι, στην ανακοίνωσή της, η γαλλική πρεσβεία διευκρινίζει μεταξύ άλλων πως «η ψήφος για τη δημοκρατία στη Σερβία δε σημαίνει παρά ψήφο για τη Σερβία στην Ευρώπη», πως «αντιλαμβάνεται το κρίσιμο πολιτικό δίλημμα του σερβικού λαού στις εκλογές της 24ης Σεπτέμβρη», καταλήγοντας πως αυτές «ανεξάρτητα με τις συνθήκες προκήρυξης και οργάνωσής τους θα δώσουν στο σερβικό λαό την ευκαιρία να απαλλαχτεί καθαρά και ειρηνικά από την πολιτική του Μιλόσεβιτς», που δεν είναι παρά «πολιτική χειραγώγησης, στέρησης της ελευθερίας και επιδείνωσης της ευημερίας του πληθυσμού».

Και με τη χαρακτηριστική μορφή «προσωπικής εγγύησης», η γαλλική πρεσβεία επιβεβαιώνει πως η επιλογή που θα οδηγήσει στη δημοκρατική αλλαγή θα έχει ως αντίκτυπο μία «ριζική αλλαγή της πολιτικής της ΕΕ αναφορικά με τη Σερβία», όπως άρση των κυρώσεων, υποστήριξη των απαραίτητων οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων, παρέχοντας στη Σερβία οικονομική βοήθεια για την ανοικοδόμηση και την επανένταξη της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας στη διεθνή κοινότητα». Ο δε επίλογος είναι ακόμη πιο καυστικός και απροκάλυπτος: «Ποτέ δεν ξεχάσαμε πως οι Σέρβοι είναι Ευρωπαίοι. Μία ψήφος για τη δημοκρατία στη Σερβία θα είναι ψήφος για τη Σερβία στην Ευρώπη»!

Μήπως, εκτός των άλλων εκλογών, οι Σέρβοι κάνουν δημοψήφισμα για την ένταξή τους στην ΕΕ και δεν το γνωρίζουν;

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Δεκαέξι νεκροί σε βομβιστική επίθεση

Δεκάδες τραυματίες διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία, πολλοί σε κρίσιμη κατάσταση

Associated Press

Δεκάδες τραυματίες διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία, πολλοί σε κρίσιμη κατάσταση
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Αν και οι βομβιστικές επιθέσεις είναι κάτι τρομακτικά συχνό στο Πακιστάν - 40 εφέτος με 74 νεκρούς -, κατά κανόνα στην πρωτεύουσα δεν καταγράφονταν τέτοιες επιθέσεις. Ο κανόνας αυτός αναιρέθηκε χτες, όταν μια βόμβα βαλμένη σε ένα τελάρο με σταφύλια εξερράγη χτες το πρωί σε μια γεμάτη αγορά στο κέντρο της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα 16 άνθρωποι να βρουν το θάνατο και δεκάδες άλλοι να τραυματιστούν, όπως μεταδίδουν τοπικά και διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Δεν υπήρξε, ως αργά το βράδυ, ανάληψη ευθύνης για την επίθεση. Η τοπική Αστυνομία απέδωσε την επίθεση σε τρομοκράτες, συνδέοντάς τη με τις πρόσφατες επιθέσεις στο Παντζάμπ, που προηγουμένως είχαν αποδοθεί στην Ινδία. Ενα στοιχείο πάντως που ενδεχομένως διαφοροποιεί την ενέργεια από τις προηγούμενες είναι ότι τα σταφύλια είχαν εισαχθεί από το Αφγανιστάν.

Με δήλωσή του ο στρατηγός Περβέζ Μουσαράφ, που κυβερνά το Πακιστάν από τον περασμένο χρόνο, όταν πραγματοποίησε πραξικόπημα, καταδίκασε με ανακοίνωσή του αυτήν την «πράξη τρομοκρατίας». Ωστόσο απέφυγε να σχολιάσει την αποτυχία (;) και της δικής του κυβέρνησης να κάμψει το κύμα τρομοκρατίας, που, τα τελευταία χρόνια, έχει κοστίσει χιλιάδες ζωές. Ακολουθώντας την κοινή πρακτική των κυβερνήσεων του Ισλαμαμπάντ, ο Μουσαράφ αποδίδει μέρος του κύματος τρομοκρατίας στην Ινδία, η οποία αρνείται την κατηγορία και από την πλευρά της κατηγορεί το Πακιστάν για ενορχήστρωση των ταραχών στο Κασμίρ.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Κατέφτασαν οι πρώτοι Βρετανοί στρατιώτες...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Εφτασαν χτες στο Κοσσυφοπέδιο οι πρώτοι από τους 600 Βρετανούς στρατιώτες που αποστέλλονται στην περιοχή ως ενίσχυση των πολυεθνικών δυνάμεων ΚΦΟΡ και ΟΗΕ ενόψει των γιουγκοσλαβικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής. Οσο για σήμερα, έχει προγραμματιστεί μίνι περιοδεία του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ..

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο διοικητής της Δεύτερης Μεραρχίας του βρετανικού πεζικού, αντισυνταγματάρχης Ντέιβιντ Γουντ, οι στρατιώτες θα πραγματοποιήσουν για πρώτη φορά αποστολή στο Κοσσυφοπέδιο, «είναι πλήρως προετοιμασμένοι για κάθε κατάσταση» αφού πήραν μέρος σε «ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης».

Σήμερα, πάντως, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Αμυνας, Φεντερίκο Τρίγιο, θα μεταβεί αύριο στην Πρίστινα για μια μονοήμερη επίσκεψη στα ισπανικά στρατεύματα που μετέχουν στην πολυεθνική δύναμη KΦFOP. Ο Αθνάρ έχει προγραμματίσει, μεταξύ άλλων, συνάντηση με τον διοικητή της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ και το διοικητή της ΚΦΟΡ (Ισπανό στρατηγό) Χουάν Ορτούνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ