ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
«Σύνταγμα » η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

Επίθεση στο ΚΚΕ και στα ταξικά συνδικάτα από τον Χρ. Παπουτσή, λόγω της αντίθεσης στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις οποίες θεωρεί  «Σύνταγμα»

«Πόνεσε» την κυβέρνηση ο απεργιακός αγώνας των ναυτεργατών, όπως φανερώθηκε από τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσή, ο οποίος σε ένα παραλήρημα ευρω-υποτέλειας χαρακτήρισε τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης «Σύνταγμα» για την Ελλάδα, επιχείρησε να εξωραΐσει τις επώδυνες συνέπειες που θα επιφέρουν στη χώρα τα ευρωπαϊκά νομοθετήματα σε βάρος των ακτοπλοϊκών θαλάσσιων συγκοινωνιών και εξαπέλυσε επίθεση στα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία και το ΚΚΕ, που πρωτοστατούν στην οργάνωση της αντεπίθεσης των ναυτεργατών και όλων των εργαζομένων για τη ματαίωση της εκτρωματικής πολιτικής κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ειδικότερα ο υπουργός, στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες, «έβαλε μπροστά» τη μέθοδο του αποπροσανατολισμού των ναυτεργατών, για να «πέσει στα μαλακά» η εφαρμογή και μάλιστα πρόωρα, όπως επιβεβαίωσε, του Κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο οποίος αίρει το αποκλειστικό δικαίωμα της Ελλάδας να δρομολογεί στις θάλασσές της πλοία με ελληνική σημαία και ελληνικά πληρώματα (καμποτάζ) με ό,τι αυτό σημαίνει για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Ετσι ανέφερε: «Ακουσα ορισμένα συνδικάτα αυτές τις μέρες να θέτουν και θέμα ενάντια στην απελευθέρωση, να μην αρθεί το καμποτάζ. Τι προτείνουμε δηλαδή; Να πάει η χώρα στα δικαστήρια;»! Ακόμα, φανερά ενοχλημένος για τη δράση των μελών του ΚΚΕ, που καθημερινά δίνουν τη μάχη για την ενημέρωση των ναυτεργατών σχετικά με τις συνέπειες από την άρση του καμποτάζ, οργανώνοντας την αντίστασή τους, έκανε λόγο περί ...«απόκρυψης της αλήθειας», «της πραγματικότητας» και συμπλήρωσε: «Διαπιστώνω ότι εξελίσσεται μια μεγάλη προσπάθεια για την κινητοποίηση του μαζικού κινήματος προς δρόμους που θα οδηγήσει αλλού»! Μάλιστα δε δίστασε να πει: «Η Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι στην πραγματικότητα ένα Σύνταγμα»!

Τέλος, αποφεύγοντας να πάρει θέση για το αν θα είναι επώδυνη για την Ελλάδα η εφαρμογή του Κανονισμού 3577/92, δήλωσε: «Μέλημά μας θα είναι η απελευθέρωση της ακτοπλοΐας, δηλαδή η εφαρμογή του κανονισμού στην Ελλάδα να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους που να εξασφαλίζουν τα ελληνικά συμφέροντα και τα εθνικά μας συμφέροντα»...

Ο αγώνας θα ενταθεί

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού, σημείωσε: «Οι ναυτεργάτες με την καθολική τους συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση κόντρα στη βία και την τρομοκρατία των εκπροσώπων των ναυτιλιακών εταιριών, με την αλληλεγγύη του συνεπούς ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, έδωσαν ένα ισχυρό πλήγμα τόσο στην ασύδοτη δράση του εφοπλιστικού κεφαλαίου όσο και στην αντιναυτεργατική πολιτική κυβέρνησης και ΥΕΝ. Η ταξική πάλη οξύνεται από τη γενικότερη αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης που εκφράζεται από σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων της στεριάς και της θάλασσας, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και τις εκτρωματικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της ακτοπλοΐας.

Ειδικά για την ακτοπλοΐα επισημαίνουμε ιδιαίτερα ότι ο τεμαχισμός της σε κύριες, δευτερεύουσες και άγονες γραμμές εξυπηρετεί τα οικονομικά, στρατιωτικά και πολιτικά συμφέροντα των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Προειδοποιούμε όλους αυτούς τους περισπούδαστους ευρωεκσυγχρονιστές που προσπαθούν ανεπιτυχώς να αποπροσανατολίζουν την εργατική τάξη και όλους τους εργαζόμενους ότι ο αγώνας θα ενταθεί το επόμενο διάστημα σε όλα τα επίπεδα με συντονισμένους ταξικούς αγώνες, με το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα που αντιστέκεται, παλεύει και διεκδικεί».

Επίδειξη ευρω-υποτέλειας

Η Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της τονίζει: «Ο υπουργός Χρ. Παπουτσής απέδειξε για άλλη μια φορά την ευρω-υποτέλεια της κυβέρνησής του, την εμμονή στη λογική της εκχώρησης εθνικών, κυριαρχικών δικαιωμάτων. Τα στελέχη του ΚΚΕ, στα οποία αναφέρθηκε ο Χρ. Παπουτσής, από πολύ καιρό πριν μαζί με τους ναυτεργάτες αντιπαλεύουν την κατάργηση του καμποτάζ και διεκδικούν την ανάκληση του διαλυτικού κοινοτικού κανονισμού 3577/92. Με τις δηλώσεις του ο ΥΕΝ απολογείται για λογαριασμό των εφοπλιστών και επιδιώκει να βάλει εμπόδια στην οργάνωση των ναυτεργατικών αγώνων ενάντια στην επίθεση που στοχεύει στην κατάργηση θεμελιακών δικαιωμάτων, στο διωγμό των ναυτεργατών από τα πλοία, την υποβάθμιση της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης των νησιών. Η επίθεση αυτή αποτυπώνεται μέσα από την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της ακτοπλοΐας και καταγράφεται με σαφήνεια στη "μαύρη βίβλο" της απελευθέρωσης, που κατέθεσε ο πρόεδρος των Μινωικών Γραμμών Π. Σφηνιάς. Οι ναυτεργάτες, αξιοποιώντας την πλούσια πείρα και την επιτυχία του πολυήμερου απεργιακού αγώνα τους, θα υπερασπιστούν αγωνιστικά τα δικαιώματά τους, ξεπερνώντας τα παραπλανητικά τεχνάσματα του ΥΕΝ».

«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Ποινικοποιούν τον αγώνα

Να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η 48ωρη απεργία των εργαζομένων, ζήτησε η εταιρία

Στα δικαστήρια προσέφυγε χτες το πρωί, λίγες μόνο ώρες μετά την έναρξη της 48ωρης απεργίας των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη, η διεύθυνση της εταιρίας, η οποία, με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, ζητά να κηρυχτεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική, σε μια προσπάθεια ποινικοποίησης των εργατικών κινητοποιήσεων.

Η απεργία κηρύχτηκε από την Ενωση Εργατοϋπαλλήλων Ελληνικών Πετρελαίων για να μην κλείσουν οι μοναδικές στην Ελλάδα μονάδες χημικής βιομηχανίας, γεγονός που θα έχει γενικότερες αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην υπόλοιπη παραγωγή των ΕΛΠΕ, αλλά και στη βιομηχανική παραγωγή σε μια σειρά κλάδους που έχουν ως πρώτη ύλη τα προϊόντα των μονάδων αυτών. Χτες, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ανέλαβε την ευθύνη της απεργίας.

Στο δικαστήριο κατέθεσε ως μάρτυρας των εναγόντων ο γενικός διευθυντής της εταιρίας στη Θεσσαλονίκη κ. Ζηνοβιάδης και εκ μέρους του σωματείου ο Κ. Καλαμάς, γραμματέας της Ενωσης και ο Θ. Κυριακίδης, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται σήμερα το πρωί.

Να σημειωθεί ότι συνδικαλιστές της Θεσσαλονίκης όχι μόνο από το χώρο των ΕΛΠΕ, εξέφραζαν την άποψη ότι, κατά τη συνηθισμένη, πάγια τακτική της «τυφλής» ελληνικής δικαιοσύνης, πρέπει να αναμένεται πως και αυτή η απεργία των εργαζομένων θα χαρακτηριστεί «παράνομη», παρά το γεγονός ότι παρουσιάστηκαν από το σωματείο στοιχεία που δείχνουν ότι εξακολουθεί να εργάζεται προσωπικό ασφαλείας για προμήθεια με υγρά καύσιμα των οργανισμών κοινής ωφέλειας.

«ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΕ»
Προωθεί 60 απολύσεις

Το Συνδικάτο Κλάδων Ενδυσης της Πάτρας καταγγέλλει την εταιρία και καλεί σε αγώνα

Στο δρόμο της ανεργίας ετοιμάζεται να πετάξει 60 εργαζόμενους η επιχείρηση «Κρητικός ΑΕ» στην Πάτρα. Την εργοδοτική ασυδοσία καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας - Δέρματος Πάτρας. Το Συνδικάτο καταγγέλλει επίσης το νομάρχη Αχαΐας, που ενώ γνωρίζει, όπως σημειώνει, «αυτή την αρνητική εξέλιξη για τους εργαζόμενους και την πόλη, σαν γνήσιος κυβερνητικός υπάλληλος βάζει πλάτη υπέρ της εργοδοσίας».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ακόμα και ο ίδιος ο εργοδότης αναφέρει ότι από το κλείσιμο του παλιού εργοστασίου και τη μείωση του προσωπικού με 60 απολύσεις, τα κέρδη του θα αυξηθούν κατά 250.000.000 δραχμές το χρόνο! «Δηλαδή οι εργάτες - σημειώνεται - που παράγουν τον πλούτο από τη δουλιά τους πετιούνται στο δρόμο της ανεργίας, στο βωμό της αισχροκέρδειας του μεγαλοεπιχειρηματία Κρητικού».

Το συνδικάτο υπογραμμίζει ότι «φτερά» σ' αυτές τις αποφάσεις της επιχείρησης δίνουν η νεοφιλελεύθερη πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, που τα δίνει όλα στο μεγάλο κεφάλαιο. «Ευθύνες σοβαρές - αναφέρει δε - έχουν οι ξεπουλημένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Πάτρας».

Το ΔΣ του σωματείου αποφάσισε να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες για να βοηθήσει στην οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων. «Μπορούμε - καταλήγει - να αγωνιστούμε για να μην πεταχτούν στο δρόμο οι εργαζόμενοι στον Κρητικό. Δεν είναι παντοδύναμη η κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο. Μπορούμε να αποκρούσουμε τη νέα επίθεση στα δικαιώματά μας. Μπορούν οι εργαζόμενοι, συντονισμένοι με το αγωνιστικό, ταξικό, ενωτικό πρόγραμμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, να βάλουν τη σφραγίδα στις πολιτικές εξελίξεις του τόπου μας».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΟΤΑ
Αναγκαίος ο συντονισμός δράσης

Δηλώνει τη συμμετοχή της στο αγωνιστικό πρόγραμμα του ΠΑΜΕ

Με κινητοποιήσεις και συντονισμό της δράσης της με το Πανεργατικό Μέτωπο απαντά η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), στις αντεργατικές κυβερνητικές επιλογές που αφορούν τον κλάδο και γενικότερα.

Αφορμή για τη δημιουργία της Συντονιστικής Επιτροπής - σημειώνεται σε ανακοίνωσή της - αποτέλεσε ο πρόσφατος νόμος που ρυθμίζει επί το αυταρχικότερον θέματα δημόσιας διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, θέτοντας επιτακτικά το ζήτημα της ενδυνάμωσης της κοινής αντίστασης σε παρόμοιες επιλογές. Αντίσταση που δε βρίσκεται στις προθέσεις των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών σε επίπεδο ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ ΟΤΑ, οι οποίες «στηρίζουν τις επιλογές και τις κατευθύνσεις της ΟΝΕ, που στόχο έχουν να μοιράσουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση στα μεγαλύτερα τμήματα των εργαζομένων. Δεν οργανώνουν τις αντιστάσεις των εργαζομένων. Αποδέχονται τη λογική του εταιρισμού».

Στην κατεύθυνση της αναγκαιότητας για κοινή δράση και αντίσταση στο σκοπό κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης «να αυξήσουν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, με αποτέλεσμα την πτώση του βιοτικού επιπέδου του λαού», η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε: Τη συμμετοχή στην πανελλαδική σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 23 Σεπτέμβρη. Τη συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 10 Οκτώβρη. Τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 21 Οκτώβρη. Τη συμμετοχή σε 24ωρη απεργία στα μέσα Νοέμβρη.

Μεταξύ άλλων, διεκδικεί: Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε όλες τις κενές οργανικές θέσεις των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας, με τακτοποίηση των εκτάκτων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ταυτόχρονη κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων. Χρηματοδότηση των ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, με αυξημένο ποσοστό. Αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ