ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
«Δεν έχει αλλάξει η πολιτική μας»

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συναντήθηκε χτες ο υπουργός  Εξωτερικών

Για τις τρέχουσες εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική ενημέρωσε χτες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

Μετά τη συνάντηση δεν έγινε γνωστό αν ο Πρόεδρος πείστηκε από τον Γ. Παπανδρέου ότι η Ελλάδα δεν παραχώρησε πολλά προς την Τουρκία χωρίς να λάβει ανάλογα ανταλλάγματα. Οπως είναι γνωστό, πριν από περίπου δεκαπέντε μέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δημόσια εκφράσει την άποψη ότι η Ελλάδα παραχώρησε πολλά χωρίς αντάλλαγμα στην Τουρκία. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τη δυσφορία του υπουργού Εξωτερικών και τη χτεσινή συνάντηση.

Κανείς, λοιπόν, δεν μπορεί να ξέρει αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άλλαξε γνώμη μετά τη συνάντηση. Ο υπουργός Εξωτερικών στις δηλώσεις του δε θέλησε να αναφερθεί σε αυτό το θέμα. Βρήκε όμως την ευκαιρία να απαντήσει στον πρόεδρο της ΝΔ για όσα είχε δηλώσει νωρίτερα για την εξωτερική πολιτική, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κ. Στεφανόπουλο.

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε «όχι» στην πρόταση της ΝΔ για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Δήλωσε ωστόσο έτοιμος να ενημερώσει τα κόμματα και, όπως είπε, έχει ζητήσει από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής να συγκαλέσει το σώμα για να πραγματοποιηθεί σχετική συζήτηση.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του χαρακτήρισε την κριτική που ασκεί η ΝΔ για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής αόριστη και υποταγμένη σε μια προσπάθεια εντυπωσιασμού.

Ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό δεν έχει αλλάξει, αλλά βασίζεται σε πάγιες αρχές της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Βέβαια, στην Κύπρο δεν έχουν την ίδια γνώμη με τον υπουργό και δημοσιεύματα κυπριακών εφημερίδων ασκούν έντονη κριτική στην Αθήνα και κάποια απ' αυτά ζητούν την παραίτηση του Γ. Παπανδρέου.

Οταν ρωτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών γι' αυτά τα δημοσιεύματα, επιχείρησε να τα γενικεύσει και να τα αποδώσει σε ακροδεξιούς κύκλους, οι οποίοι μάλιστα, όπως είπε, δεν έχουν δικαίωμα να μιλούν, καθώς ευθύνονται για την τραγωδία στην Κύπρο, με την οποία σήμερα ασχολείται η ελληνική κυβέρνηση!

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Αμεση σύγκληση του Συμβουλίων Αρχηγών

Την άμεση σύγκληση του συμβουλίου αρχηγών υπό τον Κ. Στεφανόπουλου, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα ζήτησε χθες ο Κ. Καραμανλής, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος της ΝΔ, αν και εξέφρασε, όπως είπε, τις βαθύτατες ανησυχίες του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα, ωστόσο κινήθηκε στη γραμμή της «εθνικής στρατηγικής» και η κριτική του στην κυβέρνηση ήταν επιδερμική και επί των χειρισμών, κατηγορώντας τη για ερασιτεχνισμούς και πειραματισμούς.

Ειδικά για τα Βαλκάνια οι ενστάσεις του Κ. Καραμανλή έχουν να κάνουν με το κατά πόσο οι κινήσεις της κυβέρνησης υπονομεύουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στην περιοχή. Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά επανέλαβε την εκτίμησή του ότι «στο Ελσίνκι η Ελλάδα έκανε μια πολύ μεγάλη παραχώρηση στην Τουρκία, χωρίς να εξασφαλίσει τα ανάλογα ανταλλάγματα»,,. πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα «με την πολιτική των υποχωρήσεων και παραχωρήσεων, να δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να ερμηνεύει, κατά το δοκούν και σύμφωνα με το δικό της συμφέρον, τις συμφωνίες που υπεγράφησαν».

Αναφορικά με το Κυπριακό είπε ότι «ανατρέπεται η πολιτική που ακολούθησαν μέχρι τώρα όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις» και επανέλαβε την εκτίμησή του ότι «δεν ωφελεί η πολιτική του κατευνασμού, γιατί οδηγεί στο να στρέφονται όλες οι διεθνείς πιέσεις υπέρ των τουρκικών και τουρκοκυπριακών απόψεων και σε βάρος των ελληνικών».

Κρίνοντας την πολιτική της κυβέρνησης στα Βαλκάνια είπε ότι «οι παλινωδίες της κυβέρνησης έχουν ακυρώσει το διακριτό ρόλο που έπρεπε να έχει η Ελλάδα στις εξελίξεις, στην ευρύτερη περιοχή». Στο διά ταύτα ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε πως «εμείς επιμένουμε ότι είναι ανάγκη να χαραχτεί τώρα μακρόπνοη εθνική στρατηγική. Επιμένουμε και επανερχόμαστε στην πάγια άποψή μας ότι πρέπει να συσταθεί Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Και σε κάθε περίπτωση άμεσα, τώρα να συγκληθεί, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι και ενωμένοι στα μεγάλα εθνικά θέματα. Οι εξελίξεις που προοιωνίζονται είναι αρνητικές». Στα εθνικά θέματα, κατέληξε, δε θα δεχτούμε τετελεσμένα, σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Για μας, πρώτη προτεραιότητα είναι η υπεράσπιση των εθνικών δικαίων».

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Συζητούνται τον Οκτώβρη οι ανακοπές για τις κατασχέσεις

Στις 10-10-2000 αναμένεται να συζητηθούν, τελικά, οι ανακοπές του δημοσίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κατά της αναγκαστικής εκτέλεσης (με κατασχέσεις γερμανικών κτιρίων) των αποφάσεων του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς και του Αρείου Πάγου για καταβολή χρηματικών αποζημιώσεων στους συγγενείς των θυμάτων του μαρτυρικού Διστόμου. Αρχικά η εκδίκαση των ανακοπών είχε προσδιοριστεί για τις 2-10-2001, αλλά μετά την πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών να ανασταλεί η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης μέχρι την ημερομηνία αυτή, ο πληρεξούσιος δικηγόρος των κατοίκων του Διστόμου Ι. Σταμούλης ζήτησε από το δικαστήριο την επίσπευση της δίκης. Το αίτημά του έγινε δεκτό και έτσι ορίστηκε η προαναφερόμενη δικάσιμος.

Παράλληλα, ο Ι. Σταμούλης κατέθεσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αίτηση, με την οποία ζητά την αναίρεση της παραπάνω απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου. Το βασικό επιχείρημα, που επικαλείται, είναι πως το δικαστήριο δέχτηκε εσφαλμένα ότι ισχύει μέχρι σήμερα το άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το οποίο προβλέπει προηγούμενη άδεια του υπουργού Δικαιοσύνης για την αναγκαστική εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων εις βάρος αλλοδαπού δημοσίου. Ο κ. Σταμούλης υποστηρίζει ότι το άρθρο αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ισχύει πλέον στη χώρα μας, μετά την κύρωση το 1974 της Σύμβασης της Ρώμης και την ψήφιση του νόμου 2462/1997, με την οποία τέθηκε σε ισχύ το Διεθνές Σύμφωνο του ΟΗΕ για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα.

Αν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεχτεί την αίτηση αναίρεσης, θα την εισάγει στο Πολιτικό Τμήμα του δικαστηρίου αυτού προκειμένου να συζητηθεί και να εκδοθεί σχετική απόφαση.

Γενναίος και ανυποχώρητος ως το τέλος

Από τα αδέλφια του Βασίλη Ραφαηλίδη, Χάιδω Ραφαηλίδου - Μήλια και Μανώλη Ραφαηλίδη, πήραμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή:

«Κύριε Διευθυντά,

Αρκετοί άδικοι χαρακτηρισμοί συνόδευαν τον αδελφό μας Βασίλη Ραφαηλίδη όσο βρισκόταν στη ζωή και μοιραία το ίδιο γίνεται και μετά το θάνατό του.

Δε θα σχολιάσουμε ούτε αυτά που γράφτηκαν στον Τύπο, σχετικά με την κηδεία του, ούτε τον επικήδειο που εκφώνησε κατά τη νεκρώσιμη ακολουθία ο πατήρ Γ. Μεταλληνός. Θα μας επιτρέψετε ένα σχόλιο μόνο - πιστεύουμε επί της ουσίας - επειδή αγγίζει καίρια την κοσμοθεωρία και την υπαρκτική αντίληψη του αδελφού μας.

Είπε και έγραψε σε επιστολή του στον Τύπο της 16ης Σεπτεμβρίου, ο π. Γ. Μεταλληνός ότι ζήτησε "αυτός ο θεωρούμενος άθεος, εκκλησιαστική και όχι πολιτική κήδευση".

Πρόκειται για μέγα λάθος. Ο Βασίλης δε ζήτησε τίποτα. Δε μας είχε εν ζωή εκφράσει οποιαδήποτε επιθυμία του και όσο και αν ερευνήσαμε το σπίτι του αμέσως μετά το θάνατό του, δε βρήκαμε κάποια γραπτή υπόδειξη ή στοιχείο που να μας οδηγήσει για τη δική του θέληση. Δεν πρόλαβε επίσης στο νοσοκομείο, να μας εκφράσει οποιαδήποτε επιθυμία του λόγω της γρήγορης επιδείνωσης της κατάστασής του από νόσο την οποία αγνοούσε τόσο ο ίδιος όσο και εμείς.

Η απόφαση για κηδεία θρησκευτικού χαρακτήρα ήταν αποκλειστικά δική μας. Ετσι κρίναμε εκείνες τις ταραγμένες στιγμές, έτσι αποφασίσαμε και αυτή η απόφαση σε εμάς πρέπει να χρεωθεί και όχι στο Βασίλη.

Απόφαση δική μας ήταν επίσης, να ψάλλει τη νεκρώσιμη ακολουθία ο π. Γ. Μεταλληνός και να τον αποχαιρετήσει με δύο λόγια. Η τηλεφωνική επικοινωνία με τον π. Γ. Μεταλληνό έγινε μέσα από το Νοσοκομείο, μετά από το οδυνηρότατο άγγελμα του θανάτου του αδελφού μας, σε κατάσταση πλήρους σύγχυσης και ίσως η επιθυμία μας να εκλήφθηκε εκ μέρους του, εσφαλμένα, ως επιθυμία του.

Ετσι δημιουργήθηκε μια πελώρια παρεξήγηση: ότι ο Βασίλης Ραφαηλίδης ζήτησε να έχει εκκλησιαστική κηδεία. Σαν να ήταν κάποιο ανθρωπάκι που τρόμαξε στα τελευταία του και αναζήτησε τη θεϊκή αγκαλιά. Σαν να ήταν κάποιος που φθάνοντας στο τέλος, άλλαξε τις απόψεις του για τη ζωή και το θάνατο.

Ο Βασίλης έμεινε ως το τέλος γενναίος και ανυποχώρητος στις ιδέες του, που όχι απλώς υποστήριζε αλλά αποτελούσαν το θεμέλιο της όλης ύπαρξής του.

Ο Βασίλης εκείνο που επέλεξε, ήταν ο τρόπος που έζησε και παρακαλούμε να γίνει δεκτό το αυτονόητο, ότι δεν μπορεί να χρεωθεί εκείνος τις οποιεσδήποτε δικές μας αποφάσεις και επιλογές.

Ευχαριστούμε θερμά.

Χάιδω Ραφαηλίδου - Μήλια

Μανώλης Ραφαηλίδης».

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Παρασκευή στις 18.10 «Ενα βιβλίο, μια ιστορία». Ο Θ. Παπαρήγας φιλοξενεί τον δικηγόρο Κώστα Τουμασάτο, με αφορμή το βιβλίο του που μόλις εκδόθηκε «Η συμφωνία της Συνθήκης Σένγκεν».

Μόλις κυκλοφόρησε

Ενα σημαντικό ντοκουμέντο, χρήσιμο στην πάλη για τα δημοκρατικά δικαιώματα, κυκλοφόρησε πρόσφατα. Τα υλικά της συζήτησης στην Ημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα την «Τρομοκρατία», εκδόθηκαν σε βιβλίο από την ΚΕ του Κόμματος. Θα το βρείτε στα βιβλιοπωλεία της «Σύγχρονης Εποχής» και στο δικό της περίπτερο στο χώρο του βιβλίου, που φιλοξενείται στο 26ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ