ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
Ψήφος για ενίσχυση της πάλης και μετά τις εκλογές

Στο «Φυσικό» του Πανεπιστημίου Αθήνας μίλησε χτες ο Νίκος Σοφιανός

Από τη χτεσινή συζήτηση στο «Φυσικό» του Πανεπιστημίου της Αθήνας
Από τη χτεσινή συζήτηση στο «Φυσικό» του Πανεπιστημίου της Αθήνας
«Εχει σχέση αυτή η εκλογική μάχη, με την καθημερινότητα του φοιτητή, με το σχέδιο νόμου - έκτρωμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ; Εχει σχέση με την πίεση που νιώθει είτε άμεσα, αν εργάζεται, είτε έμμεσα με την πίεση που νιώθει η οικογένειά του για να τον σπουδάσει; Εχει άμεση σχέση. Και πρέπει να ανοίξουμε μέτωπο στην επιφανειακή αδιαφορία, στη γενική απαξίωση, στη λογική του "δεν με ενδιαφέρει". Ο καθένας και η καθεμία πρέπει να πάρει θέση στις 7 του Νοέμβρη και να αξιοποιήσει την ψήφο του απαντώντας με τι όρους θα συνεχίσουμε την πάλη μετά τις εκλογές.»

Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μιλώντας χτες το μεσημέρι στην κατάμεστη - από νέες και νέους φοιτητές - αίθουσα του Φυσικού Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συζήτηση συμμετείχε η Διδώ Γιόβα, καθηγήτρια του ΕΜΠ - υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Γιώργος Τριμπέρης καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.

Η κυβέρνηση με το νέο νόμο - πλαίσιο, όπως τόνισε, επενδύει στο «χάλι» του σημερινού ταξικού πανεπιστημίου, σε ένα καθεστώς που διαμορφώθηκε «από τις δικές τους πολιτικές κατευθύνσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και από τη σταθερή - διαχρονική προσπάθεια που έκαναν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ώστε να προσαρμόζουν την εκπαιδευτική διαδικασία στις στοχεύσεις και τις ανάγκες του κεφαλαίου. Με αυτόν τον τρόπο, όπως είπε χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση καταργεί επίσημα το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα διαλύει την επιστημονική γνώση με ένα «μενού» που βλέπει το φοιτητή σαν πελάτη και το πανεπιστήμιο σαν ένα μεγάλο μαγαζί που προσφέρει υπηρεσίες. Επεσήμανε δε, ότι καθοριστικός παράγοντας στις διαρθρωτικές αλλαγές των Πανεπιστημίων φέρνει και ο «Καλλικράτης». Είπε χαρακτηριστικά: «Ο "Καλλικράτης" δεν έρχεται να δέσει μόνο τη χωροταξική διευθέτηση των ιδρυμάτων, αλλά να μαζέψει από τη μία σχολές, να υποβαθμίσει άλλες, να ενισχύσει την κατηγοριοποίηση και να περάσει την αξιολόγηση μέσα από τους τοπικούς επιχειρηματίες και τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

Κλείνοντας, επεσήμανε ότι οι νέοι και οι νέες έχει σημασία να ανοίξουν τη συζήτηση, αλλά και να σηκώσουν κίνημα αντίστασης μέσα στα πανεπιστήμια, δυσκολεύοντας σε μεγαλύτερο βαθμό τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Να ταρακουνήσουμε το σύστημα

Στο 7ο ΕΠΑΛ Πειραιά περιόδευσε χτες η Ε. Παντελάκη

Με τους καθηγητές του 7ου ΕΠΑΛ στον Πειραιά συναντήθηκε χτες η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Αναφερόμενη στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να σαρώσει δικαιώματα από όλους τους εργαζόμενους, επισήμανε σχετικά: «Η κυβέρνηση με βρώμικο τρόπο επιχειρεί επιλεκτικά να στρέψει ομάδες εργαζομένων να αντιπαρατεθούν με άλλες με το πρόσχημα ότι κάποιοι είναι υψηλόμισθοι και ρετιρέ. Να τους διαχωρίσει σε δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, σε μόνιμους και συμβασιούχους, ώστε να απομονώνει κάθε φορά έναν κλάδο εργαζομένων και να τον λιανίζει. Εμείς αυτόν το διαχωρισμό δεν πρέπει να τον επιτρέψουμε, αλλά αντίθετα να αναδείξουμε πως τα προβλήματα των εργαζομένων είναι κοινά και κοινή θα είναι η αντιμετώπισή τους.

Εμείς, ως ΚΚΕ, έχουμε μεγάλες απαιτήσεις από εσάς τους καθηγητές που όχι μόνο βιώνετε τα προβλήματα της εκπαίδευσης από πρώτο χέρι, αλλά βλέπετε ταυτόχρονα και τις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν οι μαθητές από την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Μάλιστα τώρα με τον "Καλλικράτη", όπου οι περιφέρειες θα επωμιστούν το βάρος της διοίκησης των σχολείων τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα».

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, σημείωσε πως είναι γενικευμένη κρίση του συστήματος, που αγκαλιάζει όλα τα καπιταλιστικά κράτη και όχι μόνο την Ελλάδα, όπως προσπαθούν να το παρουσιάσουν. Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, επιχειρεί, μέσα από τις εκλογές, με την κάθοδο πολλών ψηφοδελτίων που είναι από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, να τη στρέψει σε ακίνδυνα μονοπάτια και να την εγκλωβίσει.

Καταλήγοντας τόνισε: «Σας καλούμε να καταδικάσετε αυτή την πολιτική στις επικείμενες τοπικές εκλογές με την υπερψήφιση των ψηφοδελτίων της "Λαϊκής Συσπείρωσης", ενιαία σε δήμο και περιφέρεια, και την πρώτη και την δεύτερη Κυριακή. Η σημαντική ισχυροποίηση των συνδυασμών που στηρίζει το ΚΚΕ θα ταρακουνήσει γερά το σύστημα και θα δώσει έναν άλλο αέρα στην προσπάθεια να υπάρξουν ριζικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων».

Καθολικό δικαίωμα η προσχολική αγωγή και η μόνιμη δουλειά

Στις κεντρικές υπηρεσίες του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας (ΔΒΑ) περιόδευσε χτες το πρωί ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Συναντήθηκε με την πρόεδρο του ΔΣ του ΔΒΑ, Ηρα Βαλσαμάκη, ενημερώθηκε για τη λειτουργία του οργανισμού, μίλησε με τους εργαζόμενους για τη σωρεία προβλημάτων που αντιμετωπίζουν: Την έλλειψη σύγχρονων κτιριακών υποδομών - ενώ υπάρχουν οικόπεδα - για να αναγερθούν και στεγαστούν εκεί σύγχρονοι βρεφονηπιακοί σταθμοί και να καλύψουν όλες τις ανάγκες των γονιών. Για τους 530 συμβασιούχους που δουλεύουν εκεί ακόμα και από το 2001 και καλούνται να φύγουν ως τις 2 Φλεβάρη, γεγονός που αναμένεται να αποδομήσει τους παιδικούς σταθμούς, να οδηγήσει σε κλείσιμο ή έστω σύμπτυξη τμημάτων, την ίδια ώρα που αθρόες είναι οι αποχωρήσεις λόγω εσπευσμένων συνταξιοδοτήσεων. Συν τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι εργαζόμενοι με τις μειώσεις στο εισόδημα, τη φορομπηξία, την ακρίβεια.

Ο Ν. Σοφιανός τόνισε τη θέση του ΚΚΕ και τους αγώνες που έχει δώσει για κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, για μόνιμη δουλειά, σταθερές εργασιακές σχέσεις με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Προειδοποίησε ότι στόχος των κυβερνήσεων και της ΕΕ είναι να αντικαταστήσουν τις μόνιμες εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο με ελαστικές, ενώ με το νέο μισθολόγιο θα έρθει και νέα μείωση στους μισθούς, χώρια το γεγονός ότι και οι μόνιμοι δε θα πρέπει πλέον να αισθάνονται ασφαλείς ως προς το σταθερό της εργασιακής τους σχέσης. Στηλίτευσε την απουσία προσχολικής αγωγής και ότι αυτή απαιτείται να υπάρχει ως ευθύνη αποκλειστικά του κράτους και καθολικό δικαίωμα όλου του λαού.

Γενικότερα σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι, ο λαός έχουν πλέον πείρα από την καθημερινότητά τους, ζουν τις συνέπειες αυτής της πολιτικής, δεν ευθύνονται για το έλλειμμα, το χρέος και την κρίση, αλλά έχουν ευθύνη για την ψήφο τους. Και μόνο η ψήφος στη «Λαϊκή Συσπείρωση», μια άνοδος στα ποσοστά του ΚΚΕ, θα κλονίσει τις κυρίαρχες σήμερα δυνάμεις, θα βάλει φρένο στα αντεργατικά μέτρα που έρχονται.

Αργότερα το απόγευμα, ο Ν. Σοφιανός μίλησε σε συγκέντρωση στην πλατεία Αγ. Σώστη στο Νέο Κόσμο, καλώντας τα λαϊκά στρώματα να προσπεράσουν τα αναχώματα που στήνονται ειδικά στην περιφέρεια (Μητρόπουλος, Δημαράς κλπ.) προκειμένου ως αμορτισέρ να απορροφήσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, να στηρίξουν ενιαία σε δήμο και περιφέρεια τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης».


Συγκεντρώσεις «Λαϊκής Συσπείρωσης»

-- Ο Κώστας Μαρκέτης, υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής στο Βόρειο Τομέα, και ο Βασίλης Πανουργιάς, υποψήφιος δήμαρχος Μεταμόρφωσης, θα μιλήσουν σε συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ. στο εκλογικό κέντρο του συνδυασμού (Γ. Παπανδρέου 60), στη Μεταμόρφωση.

-- Ο Ηλίας Σταμέλος, υποψήφιος δήμαρχος Καισαριανής, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στις 5.45 το πρωί στους εργαζόμενους του γκαράζ του δήμου στην Καισαριανή. Στις 9 π.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στους εργαζόμενους του δημαρχείου της περιοχής ενώ στις 6 μ.μ. θα μιλήσει σε σύσκεψη συνταξιούχων του ΙΚΑ στα γραφεία της Εθνικής Αντίστασης.

-- Ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής στον Κεντρικό Τομέα, και η Αφροδίτη Ρέτζιου, υποψήφια δήμαρχος Ζωγράφου, θα μιλήσουν στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Γαρδένιας στου Ζωγράφου.

-- Ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών, και ο Κατσαντώνης Δημήτρης, υποψήφιος δήμαρχος Αγίων Αναργύρων - Καματερού, θα μιλήσουν στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Αγίων Αναργύρων.

-- Ο Θόδωρος Κούτρας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής στο Νότιο Τομέα, και ο Θοδωρής Λιάππης, υποψήφιος δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης, θα μιλήσουν στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Σουρμένων στο Ελληνικό.

Πρόγραμμα Νίκου Σοφιανού

09.00: Περιοδεία στην ΕΘΕΛ, στο Βοτανικό (Παρνασσού 6). Θα συμμετέχει ο Γιώργος Μαστραγγελής, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος.

12.00: Στα ΤΕΙ Αθήνας (Αιγάλεω) στο Αμφιθέατρο Πληροφορικής.

19.00: Ομιλία σε μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς και τεχνικούς, σε εκδήλωση με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ και οι εκλογές για την περιφέρεια και τους δήμους», στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Πλατεία Κάνιγγος, Βερανζέρου 1, 2ος όροφος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ