ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Νοέμβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Εγκρίθηκε ο νέος αντικομμουνιστικός νόμος

Οπως αναμενόταν το κοινοβούλιο της Γεωργίας ενέκρινε με 75 ψήφους υπέρ και 1 κατά τη λεγόμενη «Χάρτα της Ελευθερίας», η οποία περιέχει διατάξεις για την «κάθαρση» του Δημοσίου από πρώην στελέχη του ΚΚ, της Κομσομόλ, των σοβιετικών σωμάτων ασφαλείας, καθώς και απαγορεύσεις σχετικά με τη χρήση Σοβιετικών και ναζιστικών συμβόλων. Ο νόμος αυτός επιδιώκει να επιβάλει στη συνείδηση του λαού της Γεωργίας από τη μια την απαράδεκτη ταύτιση του φασισμού με τον κομμουνισμό, κι από την άλλη, παραχαράσσοντας την Ιστορία, να περάσει την αντίληψη περί «σοβιετικής κατοχής» της Γεωργίας. Στη χώρα αυτή, άλλωστε, ήδη υπάρχει και το ανάλογο «μουσείο σοβιετικής κατοχής».

Ετσι, οι αντικομμουνιστικές αρχές της Γεωργίας επιδιώκουν να σβήσουν την επαναστατική ιστορία της χώρας και την ένοπλη λαϊκή εξέγερση του 1921 ενάντια στην κυβέρνηση των μενσεβίκων, στα βρετανικά στρατεύματα και στους Ρώσους αντεπαναστάτες, που είχαν βρει καταφύγιο στη Γεωργία.

Ταυτόχρονα, πέρα από την ιδεολογική χειραγώγηση, ο νέος νόμος έρχεται να συνδράμει στο γενικευμένο αντικομμουνιστικό κλίμα που καλλιεργείται σήμερα παντού, με διαφορετικές εκδηλώσεις και στο οποίο το «γενικό πρόσταγμα» έχει η ΕΕ. Στόχος να τεθούν νέα ιδεολογικά, πολιτικά, οικονομικά και οργανωτικά εμπόδια στη δράση των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων.


Ι.Π.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Νέα πρόεδρος η Ρουσέφ

Η νέα πρόεδρος της Βραζιλίας
Η νέα πρόεδρος της Βραζιλίας
ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Τα προγνωστικά και οι δημοσκοπήσεις αυτή τη φορά επαληθεύτηκαν πανηγυρικά και η υποψήφια του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών (ΡΤ), Ντίλμα Ρουσέφ, εκλέχτηκε την Κυριακή κατά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, με καταμετρημένο το 99,99%, η Ντίλμα Ρουσέφ απέσπασε το 56,05% των έγκυρων ψήφων έναντι του 43,95% που απέσπασε ο υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSDB) Ζοζέ Σέρα. Αξιοσημείωτη όχι τόσο η αποχή, η οποία ήταν 21,5%, αλλά τα λευκά (2,3%) και τα άκυρα που έφτασαν στο 4,4%. Πάντως, ένα σύνολο περίπου 30% του εκλογικού σώματος δεν μπήκε στο δίλημμα της επιλογής ενός εκ των δύο υποψηφίων.

Η Ντίλμα Ρούσεφ γεννήθηκε το Δεκέμβρη του 1947, από πατέρα Βούλγαρο και μητέρα Βραζιλιάνα. Σε νεαρή ηλικία εναντιώθηκε στη στρατιωτική δικτατορία, συμμετείχε σε αντάρτικο κίνημα, συνελήφθη στο Σάο Πάολο το έτος 1970, καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης έξι ετών, αλλά μετά από δύο έτη εγκλεισμού και βασανιστηρίων στη φυλακή ελευθερώθηκε.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των μερικών αποτελεσμάτων, η Ντίλμα Ρουσέφ με δηλώσεις της τόνισε ότι αναλαμβάνει τη δέσμευση ότι θα τιμήσει το έργο του προκατόχου της, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, και πως θα εργαστεί για όλους τους Βραζιλιάνους, ακόμη και για εκείνους που δεν την ψήφισαν. Παράλληλα, έτεινε «χείρα συνεργασίας» προς την αντιπολίτευση, εκτιμώντας πως «ήρθε η ώρα της ενότητας», τόνισε η Ρουσέφ και οι δηλώσεις αυτές αποτελούν σημαντικό στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει.

Επίσης σε άλλο σημείο της πρώτης της ομιλίας, η Ρουσέφ επέκρινε τον προστατευτισμό που εφαρμόζουν οι προηγμένες οικονομίες του κόσμου και τον συναλλαγματικό πόλεμο που κατά την ίδια βρίσκεται σε έξαρση, τονίζοντας ότι ο προστατευτισμός αυτός «εμποδίζει τα φτωχότερα κράτη να πραγματώσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους», όπως είπε. «Είμαστε εξίσου αντίθετοι στο συναλλαγματικό πόλεμο που σοβεί παγκοσμίως», πρόσθεσε.

Ενεκα της «βραχυπρόθεσμης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, δεν μπορούμε να υπολογίζουμε στην ευρωστία των αναπτυγμένων οικονομιών. Οι πολιτικές μας, οι αγορές μας, οι αποταμιεύσεις μας και οι αποφάσεις μας πρόκειται συνεπώς να γίνουν πιο σημαντικές», τόνισε η Ρουσέφ, διαβεβαιώνοντας πως δεν πρόκειται «να κλείσει τη χώρα». Η ίδια όπως και ο προκάτοχός της Λούλα αυτό που προσφέρουν είναι στην ουσία μια σοσιαλδημοκρατικού τύπου διαχείριση, που δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα αδιέξοδα του καπιταλισμού.

Πάντως, η νέα πρόεδρος θα συνοδεύσει τον νυν πρόεδρο Λούλα στην τελευταία παγκόσμια περιοδεία του σε χώρες της Αφρικής, της Ασίας και χώρες της Λατινικής Αμερικής. Περιοδεία που ξεκινά το Σάββατο από τη Μοζαμβίκη και περιλαμβάνει και την επίσκεψη στη Νότα Κορέα, για τη Σύνοδο της G-20, που είναι προγραμματισμένη για τις 11 και 12 Νοέμβρη.

Τη νίκη της Ρουσέφ χαιρέτισε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, αλλά και όλοι οι ηγέτες της περιοχής.

ΗΠΑ - ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Αποπροσανατολισμός για τη σωτηρία του κεφαλαίου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ακόμη και το μέλλον του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα κρίνεται κατά τα διεθνή ΜΜΕ από την έκβαση των σημερινών ενδιάμεσων εκλογών, για την αναπλήρωση όλων των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, σχεδόν της μισής Γερουσίας και πολλών κυβερνητών, καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιη η επικράτηση των Ρεπουμπλικανών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, σχεδόν οι μισοί εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους Αμερικανοί δηλώνουν πως θα επιθυμούσαν να περιέλθει το Κογκρέσο στον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών. Επίσης, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση για λογαριασμό του δικτύου NBC News και της εφημερίδας Wall Street Journal, το 84% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων δηλώνει μη ικανοποιημένο από την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, ενώ το 60% εκτιμά πως η χώρα βαδίζει προς τη λάθος κατεύθυνση.

Ωστόσο, η σημερινή εκλογική αναμέτρηση έχει τρία βασικά στοιχεία: την καπιταλιστική κρίση που μαστίζει τους Αμερικανούς με τη θέση τους να επιδεινώνεται διαρκώς δίχως καμία προοπτική βελτίωσης. Το μαύρο και το «ανοικτό» χρήμα που έχει συρρεύσει στα ταμεία των υποψηφίων, ακόμη και από ξένες εταιρείες, με αποτέλεσμα αυτή η εκλογική αναμέτρηση να έχει σπάσει κάθε ρεκόρ δαπανών, ξεπερνώντας τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια και τρίτο τις ανούσιες συκοφαντικές καμπάνιες. Επί της ουσίας, δηλαδή τη «μαύρη τρύπα» στην οποία έχουν ρίξει τον αμερικανικό λαό το κεφάλαιο και πολιτικοί υπάλληλοί του. Ο Πρόεδρος Ομπάμα, που έχει αναλάβει «προσωπικά» την εκστρατεία ώστε να μπορέσουν οι Δημοκρατικοί να αποφύγουν τη συντριβή, έριξε και αυτός τις ευθύνες στους εταίρους του δικομματισμού, ρεπουμπλικάνους. Την ίδια στιγμή, ανοίγει η ψαλίδα της φτώχειας και του πλούτου όπου οι 74 πλουσιότεροι Αμερικανοί έχουν εισόδημα όσο 19 εκατομμύρια φτωχότερων εργαζομένων.

ΡΩΣΙΑ – ΒΙΕΤΝΑΜ – ΙΑΠΩΝΙΑ
Συμφωνίες με το Ανόι κι ένταση με Τόκιο

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στο Βιετνάμ στις 31 Οκτώβρη υπογράφτηκε νέο πακέτο ρωσο-βιετναμέζικων συμφωνιών.

Συγκεκριμένα, οι Πρόεδροι της Ρωσίας και του Βιετνάμ, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Νγκουγιέν Μινχ Τρίετ, υπέγραψαν διακυβερνητική συμφωνία για κατασκευή από τη «Rosatom» στο έδαφος του Βιετνάμ πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το Ανόι αναμένεται να κατασκευάσει δυο πυρηνικούς σταθμούς, καθένας από τους οποίους θα έχει δυο αντιδραστήρες 1.000 mw και ελπίζει να θέσει σε λειτουργία το 2020 τουλάχιστον έναν από τους αντιδραστήρες αυτούς και να έχει σε 20 χρόνια οχτώ πυρηνικούς σταθμούς στο έδαφός του.

Παράλληλα, η ρωσική «Rushydro» και η κρατική βιετναμέζικη ενεργειακή εταιρεία «Petrovietnam» υπέγραψαν συμφωνία για την ανέγερση υδροηλεκτρικού σταθμού. Το εργοστάσιο, στον ποταμό Ντα, προστίθεται σε άλλο ένα που επίσης κατασκευάζει η ρωσική εταιρεία. Επίσης, υπογράφηκαν συμφωνίες για τελωνειακά ζητήματα, για τη συνεργασία στον τομέα της ενεργείας, των τηλεπικοινωνιών, της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας. Ωστόσο, δεν επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για επαναλειτουργία των ρωσικών πολεμικών ναυτικών βάσεων στο έδαφος του Βιετνάμ.

Κατά την επιστροφή στη Ρωσία ο Πρόεδρος Ντ. Μεντβέντεφ επισκέφτηκε τις Κουρίλες Νήσους. Για πρώτη φορά Ρώσος Πρόεδρος επισκέφτηκε την περιοχή, τμήμα της οποία διεκδικεί η Ιαπωνία. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν χαρακτήρισε «πολύ θλιβερό γεγονός» την επίσκεψη Μεντβέντεφ στο αρχιπέλαγος, ενώ ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Σεϊτζί Μαεχάρα κάλεσε στο υπουργείο το Ρώσο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για την επίσκεψη αυτή. Από τη μεριά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την αντίδραση της Ιαπωνίας και πρόσθεσε πως ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μπορεί να επισκέπτεται οποιοδήποτε σημείο της χώρας χωρίς να ζητά έγκριση από το εξωτερικό και πρόσθεσε ότι θα καλέσει στο υπουργείο τον Ιάπωνα πρεσβευτή στη Μόσχα για εξηγήσεις.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ