ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2010
Σελ. /40
Ο λαός έχει τον τελευταίο λόγο

Σε συγκέντρωση στα Τρίκαλα μίλησαν χτες το βράδυ ο Β. Μπούτας, υποψήφιος περιφερειάρχης και ο Γ. Καΐκης, υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

ο Γ. Καϊκης

Eurokinissi

ο Γ. Καϊκης
Σε συγκέντρωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Τρικάλων μίλησαν χτες βράδυ ο Β. Μπούτας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας και ο Γ. Καΐκης, υποψήφιος δήμαρχος Τρικκαίων.

Στην ομιλία του ο Β. Μπούτας σημείωσε: «Αν σ' αυτές τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ "τη βγάλει καθαρή" - αν δηλαδή δεν καταδικαστούν οι υποψήφιοι που υποστηρίζει - "αλιά κι αλίμονο" για το λαό! Η κυβέρνηση θα νιώσει ότι έχει "λυμένα τα χέρια" και θα πάρει ακόμα πιο σκληρά, αντιλαϊκά μέτρα.

Αυτά δεν τα φανταζόμαστε εμείς. Το λέει το ίδιο το μνημόνιο. Το φανέρωσε ο κ. Προβόπουλος, που ζητάει να κοπούν οι εκδρομές από τους γέρους των ΚΑΠΗ, να κοπούν τα κονδύλια για τη μεταφορά μαθητών στα σχολεία, για τους ανάπηρους κλπ.

Τα νέα μέτρα θα ξεκάνουν το φτωχό κόσμο».

Και συνέχισε: «Το ίδιο ισχύει και για τη ΝΔ. Γιατί, αν η ΝΔ πάρει αυξημένα ποσοστά, "ποιος την πιάνει". Θα βγει ο Σαμαράς και θα πει: "Ο λαός ενέκρινε το μείγμα πολιτικής που προτείνουμε".

Αλλά, τι είναι το "μείγμα" της ΝΔ; Τα ίδια υλικά που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, διαφορετικά ανακατωμένα. Που σημαίνει ότι τα ίδια αντιλαϊκά μέτρα που θα πάρει το ΠΑΣΟΚ, θα πάρει και η ΝΔ, ίσως με διαφορετική σειρά».

Καταλήγοντας επεσήμανε: «Ο κ. Παπανδρέου θέλει να εκβιάσει το λαό για ν' αποφύγει το "μαύρισμα" στην κάλπη. Εκεί αποσκοπεί το εκβιαστικό δίλημμα "ή εγώ ή το χάος" που έθεσε. Ούτε ο Μέγας Ναπολέων να ήταν! Νομίζουν εκεί στο ΠΑΣΟΚ ότι με τα εκβιαστικά διλήμματα που θέτει ο πρωθυπουργός και με την αξιοποίηση του κλίματος τρομοκρατίας που δημιουργούν τα "πακέτα" των τρομοκρατών θα τη γλιτώσουν στην κάλπη».

Ομως, ο λαός έχει τον τελευταίο λόγο. Κι είμαστε αισιόδοξοι ότι Θα ψηφίσει αποφασιστικά και μαζικά «Λαϊκή Συσπείρωση»».

ο Β. Μπούτας
ο Β. Μπούτας
Προχτές το βράδυ σε μεγάλη συγκέντρωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στο Βόλο, μίλησαν ο Β. Μπούτας και ο Απ. Νάνος, υποψήφιος δήμαρχος Βόλου.

ΧΥΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απολύουν εργαζόμενους για να μπουν οι εργολάβοι

Προβλήματα στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Θεσσαλονίκης στη Μαυροράχη, το βιολογικό καθαρισμό, τα περιβαλλοντικά πάρκα στις παλιές χωματερές, τα προγράμματα ανακύκλωσης, αλλά και σε κάθε δραστηριότητα του Συνδέσμου ΟΤΑ (ΣΟΤΑ) Νομού Θεσσαλονίκης προκαλεί η απόφαση του δικαστηρίου να απορρίψει τις προσφυγές των 160 συμβασιούχων εργαζομένων που διεκδικούσαν τη μονιμοποίησή τους, καθώς ο σύνδεσμος έμεινε με το μισό προσωπικό. Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι από χτες το πρωί ξεκίνησαν αποκλεισμό του ΧΥΤΑ της Μαυροράχης, συνεχίζοντας τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Ο ΣΟΤΑ αποφάσισε να λειτουργήσει το ΧΥΤΑ Μαυροράχης με το μόνιμο προσωπικό και εργαζόμενους που θα μετακινηθούν από άλλες υπηρεσίες. Επιπλέον ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε υπογραφή δίμηνων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών για τη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών σε Ταγαράδες και Μαυροράχη, ενώ ζητά από τον υπουργό Εσωτερικών να προχωρήσει άμεσα στην έγκριση συμβάσεων έργου για το απαραίτητο προσωπικό, μέχρι να διαμορφωθεί ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ετσι απαντούν οι αιρετοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στον ΣΟΤΑ, στο αίτημα των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά, διεκδικώντας γρήγορα συμβάσεις έργου ορισμένου χρόνου, μέχρι να διαμορφωθεί το νέο καλλικρατικό - περιφερειακό σχήμα που θα έρθει να επιταχύνει την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στο ιδιωτικό κεφάλαιο και τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων από την καθαριότητα.

Με τέτοιες πρακτικές και με δίμηνη δουλειά με το μπλοκάκι προσπαθούν να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους προκειμένου να μην εισπράξουν στις εκλογές την οργή για την πολιτική που υπηρετούν και τους είχε καταδικάσει στην εργασιακή ομηρία και τώρα στην ανεργία.

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στον ΣΟΤΑ και ευρύτερα στους ΟΤΑ έχουν την ευκαιρία στις 7 του Νοέμβρη με την ψήφο τους στη «Λαϊκή Συσπείρωση» να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους. Να δώσουν προοπτική στον αγώνα για να φύγουν οι εργολάβοι από τους δήμους, καμιά απόλυση - μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

ΑΛΗΘΕΙΕΣ & ΨΕΜΑΤΑ
Οι προτάσεις Γκιουλέκα ωφελούν τα μονοπώλια

«

Φιλοδοξούμε να κριθούμε από τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει και όχι από τις προθέσεις». Αυτά είπε ο Κώστας Γκιουλέκας, υποψήφιος δήμαρχος της ΝΔ Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ, κατά το τελευταίο «ντιμπέιτ» που διοργάνωσε η εφημερίδα «Μακεδονία», χτες, Τετάρτη. Επειδή δε θέλουμε να ...αδικήσουμε τον Κ. Γκιουλέκα, θα κάνουμε ακριβώς αυτό.

Στο σχέδιο «για την οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, την προσέλκυση επενδύσεων και την προβολή της ως τουριστικού προορισμού πρώτης γραμμής», αναφέρεται ανάμεσα στα άλλα:

«Ιδρυση Κέντρου Προσέλκυσης και Υποστήριξης Επενδύσεων». «Κατασκευή Μαρίνων». Τι λέει, δηλαδή; Οικονομική ανάπτυξη προς όφελος των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Οικονομική ανάπτυξη, που στόχο θα έχει να προσελκύει επενδύσεις, σαν κι αυτές που κάνει η COSCO στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς. Οικονομική ανάπτυξη, που θα κατασκευάζει μαρίνες, οι οποίες αφενός θα κλείνουν την πρόσβαση των εργαζομένων στη θάλασσα και αφετέρου θα καταλάβουν και θα τσιμεντοποιήσουν και τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της πόλης. Την ίδια ώρα έχουν δημιουργηθεί όλες οι συνθήκες φτηνής εργατικής δύναμης για μεγαλύτερη κερδοφορία όπως συνεχής επέκταση της ελαστικής εργασίας, απαγόρευση αύξησης των μισθών, μείωσή τους με τις επιχειρησιακές συμβάσεις, Ασφαλιστικό που καθιερώνει τη δουλειά ως τον τάφο, ενώ ήδη ανοίγει ο δρόμος για να μην πληρώνουν εργοδοτικές εισφορές οι επιχειρηματίες, με τα προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας. Μ' αυτά συμφωνεί και απαυξάνει ο κ. Γκιουλέκας.

Παρακάτω, στον τομέα «κοινωνική πολιτική και διαχείριση της κρίσιμης αυτής συγκυρίας», αναφέρει:

-- «Πάγωμα δημοτικών τελών για το 2011». Το «πάγωμα» των δημοτικών τελών, πόσο μάλλον για ένα μόνο χρόνο, σε τίποτα δε θα ανακουφίσει τους εργαζόμενους, τα πλατιά λαϊκά στρώματα της Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα απ' τη στιγμή που τα προηγούμενα χρόνια αυξήθηκαν τόσο ώστε η Θεσσαλονίκη να έχει απ' τα υψηλότερα τέλη της χώρας.

-- «Κοινωνικά παντοπωλεία και Κοινωνικά φαρμακεία». Στη λογική του μπαλώματος, της οξυμένης φτώχειας κινείται και αυτή η πρόταση. Αυξημένη φτώχεια που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ της οποίας είναι υποψήφιος. Εδώ ταιριάζει το «να σε κάψω Γιάννη να σ' αλείψω λάδι». Τέτοιες δράσεις, το μόνο που προσφέρουν είναι διαχείριση των εξαθλιωμένων να μην πεθάνουν της πείνας με τη συνδρομή μονοπωλιακών ομίλων... Σημειώνεται πως αντίστοιχο σχέδιο έχει εφαρμοστεί στο Δήμο Αθηναίων, υπό την ταμπέλα, μάλιστα, της πολυεθνικής «Καρφούρ».

«

Job portal για τη διαδικτυακή σύζευξη προσφοράς και ζήτησης εργασίας». Πώς θα λειτουργεί; Σαν δουλεμπορικός, ή σαν ρουσφετολογικός μηχανισμός; Πότε οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έλυσαν προβλήματα ανεργίας και μάλιστα χωρίς ρουσφέτι και εξαγορά; Υποχείρια των κομμάτων τους θέλουν τους εργαζόμενους, την ώρα που η ανεργία (επίσημα) έχει φτάσει στο 12% και προβλέπεται ότι θα φτάσει στο 14,5% και πραγματικά θα ξεπεράσει το 20%, οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν δώσει το «ελεύθερο» στο μεγάλο κεφάλαιο να απολύουν όταν και όποτε θέλουν, είναι το λιγότερο κοροϊδία απέναντι στους ανέργους που περιμένουν στις ουρές του ΟΑΕΔ, μια τέτοια πρόταση.

-- «Ιδρυση Κέντρου στήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας και πρόληψης της ανεργίας». Το γνωστό, ψευδεπίγραφο, τροπάρι της νεανικής επιχειρηματικότητας που είναι αδιέξοδο. Ολοι αποκλείεται να γίνουν επιχειρηματίες. Οι νέοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τέτοιες προτάσεις. Πρέπει να διεκδικήσουν και να αγωνιστούν για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με 5ήμερο, 7ωρο, 35ωρο, να διεκδικούν μέτρα προστασίας των ανέργων, ώσπου να πιάσουν δουλειά και να 'χουν καθαρό πως πλήρης δουλειά με δικαιώματα μόνο σε καθεστώς λαϊκής εξουσίας και οικονομίας μπορούν να εξασφαλίσουν.

Οι προτάσεις, που αναφέρονται στο πρόγραμμα του Κ. Γκιουλέκα, δεν είναι τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από προτάσεις που ισχυροποιούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των βιομηχάνων. Οι εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν. Μόνο να χάσουν...


Κ.Τ.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Αθλιες προβοκάτσιες από το ΠΑΣΟΚ σε βάρος του ΚΚΕ

Αθλιες προβοκατόρικες ενέργειες σε βάρος του ΚΚΕ, από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τον υποψήφιο δήμαρχο που υποστηρίζεται από το κυβερνών κόμμα και το ΛΑ.Ο.Σ. καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Ζακύνθου του Κόμματος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων του Δήμου (πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ) Κούλα Καρυδάκη διαδίδει ότι μέλος του ΚΚΕ είναι πλαστογράφος του Τσαγκαρόπουλου και ο προαναφερόμενος υποψήφιος δήμαρχος Ζακυνθίων (στέλεχος του ΠΑΣΟΚ) Α. Αντίοχος δηλώνει δημόσια ότι στο ψηφοδέλτιό του συμμετέχει στέλεχος του ΚΚΕ. Η Νομαρχιακή Επιτροπή διαψεύδει κατηγορηματικά τους προβοκατόρικους αυτούς ισχυρισμούς, υπογραμμίζοντας ότι αυτοί που τους διαδίδουν «είναι γελασμένοι αν πιστεύουν ότι με τέτοια άθλια επιχειρήματα θα υφαρπάξουν την ψήφο του ζακυνθινού λαού». Και καταλήγει: «Καλούμε το λαό της Ζακύνθου να γυρίσει την πλάτη στους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, να μην εμπιστευτεί τους δήθεν ανεξάρτητους και τα αναχώματα του οπορτουνισμού. Να ενισχύσει τα ψηφοδέλτια της ''Λαϊκής Συσπείρωσης'' σε περιφέρεια και δήμο. Να αφήσει στην άκρη τα εκβιαστικά διλήμματα της κυβέρνησης και των συνεταίρων της, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., να προσπεράσει τις προβοκάτσιες και τα ψέματα. Κρίνεται η ζωή μας, το μέλλον των παιδιών μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ