ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσυνεδριακές εκδηλώσεις

Η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ καλεί τους φίλους και τους οπαδούς του Κόμματος να συμμετάσχουν στην παρουσίαση των Θέσεων, η οποία θα γίνει αύριο Κυριακή 8 Οκτώβρη στις 10.30 π.μ., στην ισόγεια αίθουσα του χειμερινού κινηματογράφου «ΛΑΪΣ» (Δαμασκηνού 36, στην Κόρινθο). Την παρουσίαση θα κάνει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Εκδήλωση για την παρουσίαση των Θέσεων της ΚΕ για το 16ο Συνέδριο διοργανώνει, αύριο Κυριακή, η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ. στο κέντρο «Φρούριο», με παρουσιαστή τον Αχιλλέα Κανταρτζή, γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λασηθίου του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση των Θέσεων της ΚΕ για το 16ο Συνέδριο. Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 9 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αγίου Νικολάου. Την παρουσίαση των Θέσεων θα κάνει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, γραμματέας της ΕΠ Κρήτης και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Επίσης τη Δευτέρα 9/10 η ΚΟΒ Αγίας Τριάδας Κοκκινιάς πραγματοποιεί σύσκεψη, στις 6.30μ.μ., για την ανάλυση των θέσεων της ΚΕ για το Συνέδριο.

Την Κυριακή 15 Οκτώβρη και ώρα 6.30 μ.μ. η Αχτιδική Επιτροπή Β` Εβρου του ΚΚΕ θα παρουσιάσει στην Ορεστιάδα τις Θέσεις της ΚΕ του Κόμματος για το Συνέδριο. Η παρουσίαση θα γίνει από τον Δημήτρη Κρεωνά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας και θα ακολουθήσει συζήτηση.

ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ ΠΕΡΙ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Προφάσεις εν αμαρτίαις,,,

Παρέμβαση του Στρ. Κόρακα σε σχετική συζήτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Παρεμβαίνοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. στη συζήτηση για την ισότητα των ευκαιριών ανδρών και γυναικών στην Ενωση, σημείωσε τα παρακάτω:

«Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι για πρώτη φορά εντοπίζεται η ανάγκη να προχωρήσει η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών πρωτοβουλιών από τις ετήσιες εκθέσεις της Επιτροπής. Ετσι έχουμε στα χέρια μας ένα ψήφισμα, που ναι μεν δε φείδεται προτάσεων για μελέτες και έρευνες, υπολείπεται όμως ουσιαστικά από μια πραγματική προσέγγιση που θα αναδεικνύει και τα κρίσιμα προβλήματα που παραμένουν άλυτα και τα άλλα, νέα, που έρχονται να απειλήσουν δικαιώματα και κατακτήσεις αλλά και τις πραγματικές αιτίες που τα προκαλούν.

Οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν μια από τις πιο ευπαθείς κατηγορίες του πληθυσμού, καθώς τα δικαιώματά τους καταπατούνται βάναυσα από το σημερινό κοινωνικοοικονομικό σύστημα. Αυτό είναι το πρώτο που θα έπρεπε να αναγνωριστεί αν δε θέλαμε απλώς μια έκθεση-ευκαιρία για κορόνες και διακήρυξη προθέσεων.

Ισες ευκαιρίες στην εργασία, στην κοινωνική συμμετοχή, στην υγεία και αλλού δεν μπορούν να νοηθούν μέσα σε ένα πλαίσιο αντιδραστικών πολιτικών που θίγει συνολικά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, χωρίς ισότιμη κοινωνική προοπτική, σε μια κοινωνία ανεργίας, υποαπασχόλησης, χωρίς κράτος πρόνοιας, μια κοινωνία κόστους και εμπορευματοποίησης της ανθρώπινης αξίας.

Τα κοινωνικά δικαιώματα και οι κοινωνικές κατακτήσεις όχι μόνο δε διευρύνονται αλλά συρρικνώνονται όλο και περισσότερο ως υπερβολικά δαπανηρά. Οι ευέλικτες, ελαστικές μορφές απασχόλησης, που προσφέρονται με απλοχεριά στις γυναίκες, δεν είναι προϊόν ανάπτυξης αλλά ευελιξία των οικονομικά ισχυρών για να αντισταθμίσουν την οικονομική κρίση, να εξασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα και τα υπερκέρδη σε βάρος των εργαζομένων, με πρώτο θύμα τις γυναίκες, αυτές που εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα αμειβόμενες για ίση εργασία. Εξακολουθούν να καταλαμβάνουν κύρια κατώτερες και ανειδίκευτες θέσεις εργασίας, να αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα και άνισες ευκαιρίες πρόσβασης στην αγορά εργασίας. Να πέφτουν πρώτες θύματα της περικοπής των δημόσιων δαπανών, των ιδιωτικοποιήσεων στο χώρο της υγείας, στο δικαίωμα πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και θεραπευτική αγωγή - πόσο μάλλον στο δικαίωμα για προγράμματα πρόληψης και ενημέρωσης. Να εργάζονται υπό συνθήκες επιβαρυντικές για την υγεία τους, σωματική, ψυχική, πνευματική, γεγονός που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τις γυναίκες που έχουν να συνδυάσουν πολλά καθήκοντα, διπλούς και τριπλούς κοινωνικούς ρόλους. Ακόμη και η ίδια η έκθεση αναγνωρίζει ότι "...οι εκθέσεις όχι μόνο δεν ασχολούνται με τα αποτελέσματα των πολιτικών και των προγραμμάτων αλλά και δεν εξετάζουν τους παράγοντες που ευθύνονται για τη συνεχιζόμενη έλλειψη ισότητας...".

Η προώθηση της επίλυσης των προβλημάτων των γυναικών, καθώς και η θεσμική προστασία τους από κάθε είδους διακρίσεις σε βάρος τους δεν είναι δυνατόν να νοηθεί και να ενισχυθεί στα πλαίσια ενός κοινωνικοοικονομικού συστήματος που εμπορευματοποιεί και υποτάσσει τα πάντα στη σκληρή δημοσιονομική πολιτική και στην αύξηση των υπερκερδών. Δεν μπορεί να υλοποιηθεί μια πολιτική ουσιαστικής προστασίας της γυναίκας, ανεξάρτητα από τον αναπροσανατολισμό και την εκ βάθρων αναδιοργάνωση του μοντέλου ανάπτυξης της κοινωνίας μας. Απέναντι στα σχέδια και τις πρακτικές εκμετάλλευσης και καταπίεσης, απέναντι στην τακτική των διακρίσεων, οι γυναίκες καλούνται να προβάλουν και να διεκδικήσουν μαζί με τους άνδρες τα αιτήματά τους στα πλαίσια ενός πλατιού λαϊκού μετώπου πάλης σε κάθε χώρα ξεχωριστά.

Το ψήφισμα δεν ξεφεύγει από το ψηλάφισμα του προβλήματος. Οι διακηρύξεις φοβούμαστε ότι για πολλοστή φορά δεν είναι παρά "προφάσεις εν αμαρτίαις"».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αποδοκιμάζει την έκθεση η τουρκική πλευρά

«Μονομερή» χαρακτηρίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την έκθεση σχετικά με το Κυπριακό, που υπερψηφίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το υπουργείο, υπογραμμίζεται ότι «τόσο η έκθεση, όσο και το σχέδιο απόφασης, έδειξε πόσο μονομερώς και μακριά από την πραγματικότητα προσεγγίζουν το Κυπριακό οι βουλευτές που υπερψήφισαν» και τονίζεται ότι «η απόφαση θα αυξήσει την αδιαλλαξία της ελληνικής πλευράς στη διαδικασία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών». Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι η Αγκυρα συμμερίζεται τις απόψεις που εξέφρασε σχετικά η κυβέρνηση της αυτοαποκαλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου.

Ο πρωθυπουργός της αυτοαποκαλούμενης «ΤΔΒΚ», Ντερβίς Ερόγλου, αναφερόμενος χτες στην έκθεση, έκανε λόγο για τον «τελευταίο κρίκο στην αλυσίδα λαθών που ξεκίνησε με την αποδοχή της μονομερούς αίτησης της ελληνοκυπριακής διοίκησης για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ικανοποιημένος ο Κασουλίδης

Ικανοποιημένος από την πολιτική της Βρετανίας στο Κυπριακό, επέστρεψε χτες στην Κύπρο, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Ι. Κασουλίδης ανέφερε ότι μετά τη Νέα Υόρκη μετέβη στο Λονδίνο για σειρά επαφών με τη βρετανική και την κυπριακή παροικία.

Από τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, είπε ο Ι. Κασουλίδης, είναι ξεκάθαρη η υποστήριξη της πολιτικής της χώρας για αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό, που να συνάδει με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Κληθείς να σχολιάσει τις διάφορες απειλές του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, είπε πως δεν αναμένει ότι ο ίδιος θα αλλάξει, μέχρι και την τελευταία μέρα, που θα χρειαστεί να συμφωνήσει στο Κυπριακό, αν ποτέ συμφωνήσει, κατέληξε.

Δηλώσεις Λυσσαρίδη

Ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών, Βάσος Λυσσαρίδης, κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που στηρίχτηκε στην έκθεση Ζακ Πόος για το Κυπριακό, λέγοντας ότι η ιστορία του Κυπριακού είναι η ιστορία των ορφανών ευκαιριών που χάθηκαν λόγω των δικών μας παραλείψεων.

Η έκθεση Πόος για την Κύπρο, είπε ο Β. Λυσσαρίδης, αποτελεί το σημαντικότερο έγγραφο για το Κυπριακό τα τελευταία χρόνια και αν αφεθεί ορφανό θα είμαστε υπόλογοι.

Ο Β. Λυσσαρίδης τόνισε ότι θα πρέπει να αναληφθεί εκστρατεία για να επηρεαστούν οι κυβερνήσεις των χωρών που μετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Β. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι είχε διαβεβαιώσεις από τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου ότι το ψήφισμα θα αξιοποιηθεί και πως η Ελλάδα δε θα επιτρέψει την αναβάθμιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, χωρίς συμμόρφωση της Τουρκίας προς το Ελσίνκι.

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα Σάββατο στην τηλεόραση του «902», στις 21.50, την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, στα πλαίσια περιοδείας της στην επιχείρηση.

ΓΟΥΒΑ
Συγκέντρωση του ΚΚΕ

Συγκέντρωση αντίστασης στον εργασιακό μεσαίωνα, που προωθούν η κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η εργοδοσία, διοργανώνει η ΚΟΒ Γούβας του ΚΚΕ την ερχόμενη Δευτέρα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Πλυτά.

Περιφερειακή συνάντηση Λατινικής Αμερικής της ΠΟΔΝ

Περιφερειακή συνάντηση Λατινικής Αμερικής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) θα διεξαχθεί από τις 7-9 Οκτώβρη στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, το Καράκας. Το Γραφείο της ΠΟΔΝ θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρός της και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, Ηρακλής Τσαβδαρίδης. Η συνάντηση θα ασχοληθεί, μεταξύ άλλων, με την προετοιμασία της περιφέρειας για το 15ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών που θα πραγματοποιηθεί το 2001 στην Αλγερία. Παράλληλα, στις 6 Οκτώβρη θα διεξαχθεί επίσημη εκδήλωση στη μνήμη του Τσε Γκουεβάρα, με αφορμή τη συμπλήρωση 33 χρόνων από τη δολοφονία του. Στα πλαίσια της περιφερειακής συνάντησης θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με αξιωματούχους της χώρας και ενημέρωση για την πολιτική κατάσταση και τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ