ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Μέτρα τώρα για τη στήριξη του κεφαλαίου!

Ο ΣΕΒ κατέθεσε στην ΕΕ σκληρό υπόμνημα για «εσωτερική αναθεώρηση» του μνημονίου, με επίσπευση των διαρθρωτικών μέτρων υπέρ του κεφαλαίου

Η λεηλασία του Δημοσίου, η κατάργηση υπηρεσιών του ώστε να προσφέρονται πλέον από ιδιώτες, η «εξόντωση» του κοινωνικού κράτους και με πρόσθετες περικοπές στις νοσοκομειακές και φαρμακευτικές δαπάνες και η διοχέτευση των πόρων που θα προκύψουν για τη χρηματοδότηση των μεγάλων επιχειρηματικών σχεδίων, είναι αυτά που απαιτεί ο ΣΕΒ μετά την αξίωση για απολύσεις στο Δημόσιο. Το υπόμνημα με τις προτάσεις του για «εσωτερική αναδιάρθρωση του μνημονίου», κατατέθηκε την Τετάρτη, στη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρός του Δ. Δασκαλόπουλος με τον επίτροπο Ο. Ρεν. Χτες, στη συνάντηση του ΣΕΒ με την τρόικα στην Αθήνα, ζητήθηκαν διευκρινίσεις επί του υπομνήματος. Βασικός στόχος των μεγαλοεπιχειρηματιών παραμένει η επιτάχυνση των «διαρθρωτικών αλλαγών», που περιλαμβάνουν όχι μόνο διαχρονικές ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν την επιχειρηματική ασυδοσία, αλλά και ριζικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς, που θα καταδικάζουν στην εξαθλίωση τους εργαζόμενους. Παρ' όλα αυτά, πολλά από τα αιτήματά τους εμφανίζονται να ικανοποιούνται από όσα προβλέπονται στην εισηγητική έκθεση για τον νέο κρατικό προϋπολογισμό που παρουσιάστηκε χτες.

Οι Ελληνες κεφαλαιοκράτες απαιτούν ταχύτητα στη λήψη των μέτρων και μηχανισμό ελέγχου για την τήρηση της εφαρμογής του μνημονίου, συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και ποσοτικούς στόχους. Με την παρέμβασή τους, ζητούν «μείωση του όγκου και του παρεμβατισμού του Κράτους» και ευνοϊκές συνθήκες για την επιχειρηματικότητα, ώστε να «ανθίσει». Σ' αυτήν τη βάση αξιώνουν:

  • Επιτάχυνση του ανοίγματος όλων των αγορών και επαγγελμάτων, απάλειψη των ελλειμμάτων όλων των δημόσιων επιχειρήσεων, δραστική μείωση της «σπάταλης» νοσοκομειακής και φαρμακευτικής δαπάνης.
  • Μηχανισμό ελέγχου που θα σιγουρέψει ότι οι μεταρρυθμίσεις σχεδιάζονται, ολοκληρώνονται και εφαρμόζονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές και το αυστηρό χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί και πάντως μέσα στην επόμενη διετία.
  • Αυστηρό χρονοδιάγραμμα και ποσοτικούς στόχους για τον περιορισμό της δημόσιας «σπατάλης».

Απαιτούν, επίσης, τη λήψη μιας σειράς «μέτρων - σοκ» για την «ανάπτυξη» που περιορίζονται σε ασύστολη χρηματοδότηση των ίδιων και των συνεταίρων τους τραπεζιτών, όπως:

  • Την απορρόφηση του πακέτου των 25 δισ. ευρώ από τις τράπεζες.
  • Την εξασφάλιση πόρων για την επιστροφή ΦΠΑ και εξόφληση χρεών και εκκρεμούντων τιμολογίων προς τον ιδιωτικό τομέα.
  • Τη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ευνοϊκών κριτηρίων για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα).
  • Το σχεδιασμό ενός χρηματοδοτικού προγράμματος για μεγάλα έργα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, αλλά κινδυνεύουν να ξεμείνουν από κεφάλαια.
  • Τον προσδιορισμό ενός ελάχιστου ύψους για τον ΠΔΕ και την ποιοτική εξέτασή του και αναβάθμισή του.

Επιπρόσθετα ζητούν μέτρα «έκτακτης ανάγκης», που περιλαμβάνουν νέες απαλλαγές τους, την ώρα που οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα υποφέρουν από τη λιτότητα, όπως:

  • Μείωση της φορολογίας στα μερίσματα.
  • Επιτάχυνση των αποσβέσεων για νέες επενδύσεις.
  • Δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την ίδρυση και φορολογία εταιρειών συμμετοχών.
  • Σημαντική επιτάχυνση όλων των ιδιωτικοποιήσεων με την εξασφάλιση ότι τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους.
  • Χρήση ιδιωτικών εταιρειών για την παροχή υπηρεσιών του Δημοσίου (outsourcing).
  • Οριστικοποίηση των προδιαγραφών και την προκήρυξη διεθνών διαγωνισμών για 3-5 μεγάλα έργα που για καιρό τώρα βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού.

Ακόμη περισσότερο, οι μεγαλοβιομήχανοι και μεγαλοεπιχειρηματίες θέλουν να συμμετέχουν «καθοριστικά» στο μηχανισμό εποπτείας και συντονισμού του «αναπτυξιακού σχεδίου».

Στο υπόμνημά τους διαπιστώνουν ότι «η κοινωνία και ιδιαίτερα οι οικονομικά ασθενέστεροι, δεν αντέχει ούτε άλλες περικοπές μισθών και συντάξεων, ούτε άλλους φόρους», επισημαίνοντας τον κίνδυνο μια αύξηση των φόρων να φέρει ελάχιστα ή και καθόλου νέα έσοδα, ενώ η πρόσθετη περικοπή μισθών και συντάξεων να σπρώξει την οικονομία βαθύτερα στην ύφεση και να προκαλέσει «κοινωνική αναταραχή». Ουσιαστικά ζητούν να ξεκινήσει εντατικά η νέα φάση του μνημονίου.

ΕΘΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Νέα πρόκληση για τους αυτοαπασχολούμενους

Κοροϊδία για τη μεγάλη μάζα των αυτοαπασχολούμενων η νέα τράπεζα

Στην ...ανάπτυξη που επιδιώκει η κυβέρνηση δε χωρούν οι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Αυτό επιβεβαίωσε χτες για άλλη μια φορά ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για τη σύσταση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ).

Μιλώντας για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την «αναθέρμανση και επανεκκίνηση της οικονομίας», ο Μ. Χρυσοχοΐδης σκιαγράφησε ανάγλυφα ένα πλαίσιο χρηματοδοτήσεων που στοχεύουν με κάθε τρόπο στη στήριξη και την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, με αιχμή του δόρατος τον αναπτυξιακό νόμο, μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, των αυτοαπασχολούμενων. Το πρόγραμμα προβλέπει την εισαγωγή «ανακυκλούμενων δανείων» προς τις επιχειρήσεις, τις «συνεπενδύσεις» τραπεζών - επιχειρήσεων και (άκουσον άκουσον κι όποιος κατάλαβε κατάλαβε) την ...«υβριδική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων» και τους «επιχειρηματικούς αγγέλους»!

Ταυτόχρονα, και ενώ οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με το νέο κύμα ανατιμήσεων, εξαιτίας των νέων αυξήσεων στους συντελεστές του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, η κυβέρνηση μέσω του Μ. Χρυσοχοΐδη επιχειρεί να θολώσει τα νερά και να αμβλύνει τη λαϊκή αγανάκτηση με προκλητικές αοριστολογίες και ευχολόγια για «δίκαιες τιμές», επικαλούμενος τη ...«συνευθύνη» των επιχειρήσεων και το ...«σεβασμό στο εισόδημα των καταναλωτών».

Οσον αφορά στο ΕΤΕΑΝ, πρόκειται για τη μετεξέλιξη του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) που θα ξεκινήσει με αρχικό κεφάλαιο ύψους 1,7 δισ. ευρώ, το οποίο θα προέλθει κατά 1,5 δισ. ευρώ από ομόλογα του Δημοσίου και κατά τα 212 εκατ. ευρώ από τα κεφάλαια του ΤΕΜΠΜΕ.

Στην πραγματικότητα, οι μεγαλόστομες διακηρύξεις για τις στοχεύσεις του νέου ταμείου περί «μόχλευσης κεφαλαίων», ενίσχυσης της ρευστότητας και οι υποσχέσεις για πρόσβαση στην τραπεζική αγορά, με επίκεντρο τις επιχειρήσεις που ανταποκρίνονται στην «εξωστρέφεια» και στην «καινοτομία», είναι ολοφάνερο ότι αποτελεί κοροϊδία να λέγεται πως απευθύνονται στις μικρές επιχειρήσεις της χώρας και μάλλον δεν αφορούν τους περισσότερους από τους 700.000 αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ. Σε κάθε περίπτωση πάντως και σύμφωνα με τις υπουργικές ανακοινώσεις, το πρόγραμμα ΕΤΕΑΝ θα αφορά 25.000 επιχειρήσεις για τα επόμενα δύο χρόνια.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
«Ηγέτης» της ανάπτυξης δηλώνει η κυβέρνηση

Εγκαίνια της 26ης «Philoxenia» με «δώρο» τη μείωση του ΦΠΑ

Με τη μείωση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία συνέπεσαν χτες τα εγκαίνια της 26ης τουριστικής έκθεσης «Philoxenia» στη Θεσσαλονίκη. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ) κάνει λόγο για αναμενόμενη άνοδο των τουριστικών εισπράξεων τουλάχιστον κατά 630 εκατ. ευρώ μόνο από τον εισερχόμενο τουρισμό, ως απόρροια της ρύθμισης. Το μέτρο - πάγια αξίωση των επιχειρηματιών - χαιρέτισε και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ζητώντας επέκτασή του και στους υπόλοιπους τουριστικούς κλάδους.

Η επίπτωση στα ξενοδοχειακά έσοδα, με τους ισχυρότερους «παίκτες» της αγοράς και τις πολυεθνικές που διαχειρίζονται ξενοδοχεία να επωφελούνται περισσότερο, αναμένεται να ανατρέψει ριζικά και την κατάσταση που δημιουργήθηκε το 2010. Ερευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της τουριστικής έκθεσης, αναφέρει ότι ο κύκλος εργασιών των ξενοδοχείων το πρώτο 10μηνο του έτους εμφάνισε μείωση κατά 11%, ενώ μειωμένες ήταν οι πληρότητες και οι τιμές. Πάνω σε αυτό «πάτησε» και ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γ. Τσακίρης, σε συνέντευξη Τύπου, για να ζητήσει επιπλέον μέτρα υπέρ των μεγαλοξενοδόχων, όπως πριμοδότηση των μονάδων μέσω του νέου Αναπτυξιακού, συμμετοχή στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας, νέες ενισχύσεις μέσω ΟΑΕΔ. Προέβλεψε επίσης πωλήσεις και κλεισίματα ξενοδοχείων.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, ο υπουργός Πολιτισμού - Τουρισμού Π. Γερουλάνος επιβεβαίωσε τη στήριξη της κυβέρνησης στο μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο, υιοθετώντας ουσιαστικά την ψευδεπίγραφη θέση του για «ατμομηχανή» της ανάπτυξης. «Κάθε τι που επενδύουμε στον τουρισμό, το παίρνουμε πίσω άμεσα και στο πολλαπλάσιό του», είπε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Ο τουρισμός θα ηγηθεί στην προσπάθειά μας για ανάπτυξη». Η τοποθέτησή του είχε αναφορές όπως για την περίπτωση αποτυχίας «να πείσουμε πως μια ξαπλώστρα στην Ελλάδα αξίζει περισσότερο από μια ξαπλώστρα στην Τουρκία ή στην Αίγυπτο»!!!

ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
Δώστε κοιτάσματα λιγνίτη στους ιδιώτες

Την παράδοση των ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων λιγνίτη (Δράμα και Ελασσόνα) στους ιδιώτες - με τη χαρακτηριστική φράση «εδώ και τώρα να δημοπρατηθούν τα δημόσια ορυχεία που δεν έχουν παραχωρηθεί στη ΔΕΗ» - και μάλιστα με τη διαδικασία «φαστ τρακ», προκειμένου να ικανοποιηθούν και οι επιχειρηματίες και η ΕΕ, προτείνει με έμφαση και ένταση η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Η πλειοψηφία της διοίκησής της υπερασπίζεται αποκλειστικά το εταιρικό συμφέρον της ΔΕΗ, μία μόλις μέρα πριν συναντηθεί η αρμόδια υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με την τρόικα, όπου και θα συζητηθούν τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του μνημονίου για την ολοκλήρωση της αντιδραστικής «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ δεν ασχολείται με το σύνολο των ζητημάτων που εκκρεμούν και που θα έχουν σημαντικές μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες για τα λαϊκά νοικοκυριά. Περιορίζεται στο θέμα του λιγνίτη και με μια ισχυρή δόση «λαϊκών» εκφράσεων περί του συμφέροντος των καταναλωτών, του λαού και των εργαζομένων της ΔΕΗ, στηρίζει στην πράξη την πολιτική ενάντια στις «στρεβλώσεις», αρκεί να μη θιχτούν τα συμφέροντα των μετόχων της ΔΕΗ, που αυθαίρετα τα ταυτίζει με το «λαϊκό» συμφέρον.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ