ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέσεις ΗΠΑ στους Παλαιστινίους

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

«Σε βαθύ κώμα» εκτίμησε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Ναμπίλ Σάαθ ότι βρίσκεται «η ειρηνευτική διαδικασία» απορρίπτοντας το ενδεχόμενο συμμετοχής σε έμμεσες συνομιλίες με το Ισραήλ, με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, χωρίς σαφές πλαίσιο και χρονοδιάγραμμα, όπως πρότεινε η Χίλαρι Κλίντον σε μια απέλπιδα προσπάθεια να «κρατήσει ζωντανούς» τους στόχους του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Αμπάς δήλωνε έτοιμος για πραγματικό διάλογο, αλλά «το Ισραήλ διάλεξε τους εποικισμούς». Την ανησυχία του για την «αποτυχία», όπως είπε, των ΗΠΑ να «πιέσουν το Ισραήλ να σταματήσει τον εποικισμό» εξέφρασε και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν, αποφεύγοντας να σχολιάσει τις αμερικανικές πιέσεις διά του Προέδρου Ομπάμα «περί αναγκαιότητας βελτίωσης των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων, ως προϋπόθεση ενίσχυσης του ισραηλινο-παλαιστινιακού διαλόγου».

Την ίδια στιγμή, η παλαιστινιακή διπλωματία συνεχίζει να προωθεί το αίτημά της για αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, στο οποίο έχουν ανταποκριθεί οι Βραζιλία, Αργεντινή, Βολιβία και αναμένονται και άλλες χώρες. Επίσης, ασκούνται παλαιστινιακές πιέσεις προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για δεσμευτική απόφαση κατά των εποικισμών. Τη στάση της Π. Αρχής «στηρίζει» ο Αραβικός Σύνδεσμος, που, την περασμένη εβδομάδα, ξεκαθάρισε ότι όσο δεν υπάρχει «σοβαρή πρόταση» για διάλογο, δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζεται μια παρωδία.

Νεκροί στη Γάζα

Πέντε Παλαιστίνιοι μαχητές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής την Κυριακή, την οποία ο ισραηλινός στρατός παρουσίασε ως «αντίποινα για την εκτόξευση όλμων και ρουκετών από την περιοχή».

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ «WIKILEAKS»
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ ο Ασάντζ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ελεύθερος υπό αυστηρούς περιοριστικούς όρους μετά από καταβολή χρηματικής εγγύησης που ξεπερνά τις 200.000 λίρες στερλίνες αφέθηκε ο ιδρυτής της ιστοσελίδας «Wikileaks» («Γουίκιλικς») Τζούλιαν Ασάντζ, ωστόσο η έκδοσή του στη Σουηδία δεν είναι το μείζον... Το «παιχνίδι» αλλάζει συλλήβδην ειδικά υπό το σκεπτικό ότι οι ΗΠΑ τον θεωρούν «τρομοκράτη του κυβερνοδιαστήματος».

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αναζητεί τις πιθανές νομικές διόδους για να ασκήσει δίωξη στον Τζούλιαν Ασάντζ, τόνισε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Ο αμερικανικός νόμος Κατά της Κατασκοπείας, που χρονολογείται από το 1917, δεν προβλέπει τέτοιου είδους περιπτώσεις, καθότι θα πρέπει να αποδειχθεί πως ο ιστότοπος «Wikileaks», που ευθύνεται για τη δημοσίευση αμερικανικών μυστικών διπλωματικών εγγράφων, δεν είναι παραδοσιακό μέσο ενημέρωσης. Ετσι, η αμερικανική δικαιοσύνη εξετάζει άλλες νομικές διόδους, όπως αυτή της «συνωμοσίας», επί τη βάσει της ενθάρρυνσης ή της βοήθειας, στον Αμερικανό στρατιωτικό Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος θεωρείται ως αυτουργός της διοχέτευσης τόσων εγγράφων στον ιστότοπο. Μία τέτοια κατηγορία για συνωμοσία θα διευκόλυνε την αμερικανική κυβέρνηση να θεωρήσει τον Ασάντζ απειλή για την εθνική ασφάλεια... και να τον διώξει όπου Γης.

Στο μεταξύ το «Wikileaks» συνεχίζει τη δημοσιοποίηση εγγράφων, όπως ότι οι ΗΠΑ ασκούσαν πίεση στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι για να εγκαταλείψει η ιταλική δικαιοσύνη τη δίωξη πρακτόρων της CIA, που εμπλέκονται σε απαγωγή μουσουλμάνου κληρικού, για τη συμμαχία μεταξύ Ισπανίας και ΗΠΑ στην υπεράσπιση των γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών, υπέρ της «Monsanto» και κατά των θέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης, κατά την Ουάσιγκτον, «τρομοκρατικές οργανώσεις» θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας στα ινδικά εργαστήρια και να κλέψουν βιολογικούς παράγοντες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συμφωνίες δισεκατομμυρίων με την Κίνα

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Συμφωνίες άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπέγραψαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου Κίνα και Πακιστάν. Ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο έφτασε στο Ισλαμαμπάντ με πολυμελή αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, εξασφαλίζοντας την υπογραφή 13 συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας με το Πακιστάν, που αφορούν σ' ένα ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων, από την ενέργεια μέχρι τον κατασκευαστικό τομέα. Στις συμφωνίες, που δεν δημοσιοποιήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες είναι και η κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025.

Αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η Κίνα με τη σειρά συμφωνιών που υπέγραψε επιχειρεί να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στις ΗΠΑ και την Ινδία, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις της Ουάσιγκτον ότι το Πακιστάν πρέπει να ενισχύσει τη δράση του εναντίον των «Ταλιμπάν». Ο Κινέζος πρωθυπουργός σημείωσε ότι το Πεκίνο θα σταθεί επίσης στο πλευρό του Πακιστάν και της διεθνούς κοινότητας, όσον αφορά την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», σημειώνοντας ότι η επίσκεψη εξελίχθηκε καλύτερα από τις όποιες προσδοκίες.

Την ίδια στιγμή στο Πακιστάν συνεχίζονται οι συγκρούσεις Αμερικανών και πακιστανικού στρατού εναντίον «Ταλιμπάν», με αποτέλεσμα τουλάχιστον 24 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους τις προηγούμενες μέρες, σε επιθέσεις αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην περιοχή Κίμπερ, ενώ «Ταλιμπάν» επιτέθηκαν σε ομάδα ανεφοδιασμού των κατοχικών δυνάμεων του Αφγανιστάν, καταστρέφοντας δύο φορτηγά πετρελαίου.

Στο Αφγανιστάν, τουλάχιστον 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων κατοχικοί και Αφγανοί στρατιώτες, σκοτώθηκαν σε επιθέσεις αυτοκτονίας «Ταλιμπάν» εναντίον βάσεων, στην Καμπούλ και την Κουντούζ.

Τέλος, λίγες μέρες πριν την ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο για την ανανέωση της θητείας των γερμανικών κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στην ασιατική χώρα, το Σαββατοκύριακο, ευχαριστώντας τους Γερμανούς στρατιώτες για την «προσφορά τους, σε μία ιδιαίτερα επικίνδυνη αποστολή»...

AKTH EΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον απερχόμενο πρόεδρο

AMΠΙΤΖΑΝ.--

Εντείνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπάγκμπο - που έχει απαιτήσει τη μαζική αποχώρηση των 9.000 κυανοκράνων του ΟΗΕ και περίπου 900 Γάλλων - και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του οποίου κάλεσε όλες τις χώρες - μέλη να αναγνωρίσουν ως νέο πρόεδρο της δυτικοαφρικανικής χώρας το νικητή των εκλογών, Αλασάν Ουατάρα. Επιπλέον, το ΣΑ παρέτεινε για ένα εξάμηνο τη θητεία των κυανοκράνων στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Το ίδιο 24ωρο ο υπουργός Εσωτερικών της απερχόμενης κυβέρνησης Γκμπάγκμπο απέρριψε τις αιτιάσεις της Νάβι Πιλάι, επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, πως ο στρατός ευθύνεται για το θάνατο τουλάχιστον 50 πολιτών μέσα στο τελευταίο τριήμερο, αλλά και για μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σαν «μεροληπτικές»...

Χτες πάντως η ΕΕ αποφάσισε την απαγόρευση έκδοσης βίζας για τον Λοράν Γκμπάγκμπο τη σύζυγό του και άλλους 17 αξιωματούχους της κυβέρνησής του, ενώ ΗΠΑ, Καναδάς και Γαλλία προειδοποίησαν με τη λήψη ανάλογων κυρώσεων έναντι της κυβέρνησης Γκμπάγκμπο. Πάντως, σε πρώτη φάση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε την απομάκρυνση του μη απαραίτητου προσωπικού της πρεσβείας από την πρωτεύουσα Αμπιτζάν.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗ
Σε λευκό κλοιό

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε λευκό κλοιό βρίσκεται σχεδόν όλη Βόρεια Ευρώπη καθώς την πλήττει σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, το δεύτερο σε διάστημα μερικών ημερών προκαλώντας κατά κύριο λόγο τεράστια προβλήματα στις συγκοινωνίες.

Το κύμα της κακοκαιρίας με χιονοπτώσεις και πολικές θερμοκρασίες σαρώνει τη Βρετανία που παρέμεναν χθες κλειστά τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της πρωτεύουσας Λονδίνο, «Χίθροου» και «Γκάτγουικ». Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην Αγγλία, στην Ουαλία και στη Β. Ιρλανδία. Μάλιστα, στη Βόρειο Ιρλανδία η χιονόπτωση έσπασε ρεκόρ 25ετίας, ωστόσο, το αεροδρόμιο του Μπέλφαστ άνοιξε και πάλι. Ωστόσο, έκλεισε χτες το Ορλί στο Παρίσι ενώ σοβαρά προβλήματα λειτουργίας είχε και το έτερο, το «Σαρλ ντε Γκολ». Προβλήματα στις αεροπορικές αλλά και στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες εξαιτίας των ακραίων φαινομένων έχουν προκληθεί επίσης και στη Γερμανία, στην Ιταλία, στο Λουξεμβούργο, στο Βέλγιο και στην Ολλανδία.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ - ΣΟΥΔΑΝ
Κατηγορίες κατά του προέδρου Μπασίρ

XAΡΤΟΥΜ.--

Ο επικεφαλής γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Λούις Μορένο Οκάμπο, κατηγόρησε χτες τον Σουδανό πρόεδρο Ομάρ αλ Μπασίρ πως «φυγάδευσε» τουλάχιστον 9 δισ. δολάρια δημόσιας περιουσίας σε προσωπικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Ο Οκάμπο φάνηκε να στηρίζει τις αιτιάσεις του μεταξύ άλλων και σε πληροφορίες από τις διαρροές διπλωματικών εγγράφων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ιστοσελίδα «Γουίκιλικς». Μιλώντας χτες στο BBC υποστήριξε πάντως πως έχει «ερευνήσει» τις χρηματοπιστωτικές υποθέσεις του Σουδανού προέδρου, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου κατηγορητηρίου που εξεδόθη το Μάρτη του 2009 και αφορά σε εγκλήματα πολέμου κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονίας στο Νταρφούρ στις αρχές της τελευταίας δεκαετίας.

Ωστόσο εκπρόσωπος του Σουδανού προέδρου αρνείται τις κατηγορίες τόσο για τα 9 δισ. δολάρια, όσο και αυτές που αφορούν σε εγκλήματα πολέμου και γενοκτονίας στο Νταρφούρ.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Δικαστικές απειλές Θάτσι για τις βαριές κατηγορίες...

BEΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου και πρώην αρχηγός του ΟΥΤΣΕΚΑ, Χασίμ Θάτσι, απείλησε πως θα κινηθεί δικαστικά κατά του εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, που σε έκθεσή του τον κατηγορεί ευθέως για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, όπλων αλλά και για αφαίρεση και εμπόριο ζωτικών οργάνων από άμαχους που αιχμαλωτίσθηκαν από αυτονομιστές στα τέλη της δεκαετίας του '90.

Ο Θάτσι (που ανήλθε στην ηγεσία του ΟΥΤΣΕΚΑ και των τελευταίων κυβερνήσεων του προτεκτοράτου με την πλήρη στήριξη ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ) ισχυρίστηκε πως ο σκοπός της έκθεσης Μάρτι εξυπηρετεί «κύκλους» που τάχα αντιτίθενται στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Δήλωσε «αισιόδοξος» πως θα συγκροτήσει κυβέρνηση ως το τέλος Γενάρη και πως θα συναντηθεί με τον Σέρβο Πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς στο πλαίσιο του επικείμενου διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας.

Πάντως, οι «Τάιμς του Λονδίνου» κατέγραφαν χτες κατάσταση «πανικού» στους κόλπους της αστυνομικο-δικαστικής αποστολής της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο (EULEX) επειδή ο άνθρωπός τους, ο Θάτσι, κατηγορείται για σοβαρότατα εγκλήματα και διότι μία πιθανή έρευνα θα μπορούσε να αποκαλύψει και τις δικές τους ευθύνες σε εγκλήματα που έγιναν στο προτεκτοράτο με την ένοχη γνώση της ΕΕ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ