ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Γενάρη 2011
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Σε πλήρη εξέλιξη ο υδάτινος εφιάλτης

Τεράστια έκταση που εκτιμάται 6 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Ελλάδας είναι κάτω από το νερό στην Αυστραλία
Τεράστια έκταση που εκτιμάται 6 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Ελλάδας είναι κάτω από το νερό στην Αυστραλία
ΚΑΜΠΕΡΑ._ Κροκόδειλους, φίδια, κουνούπια, ελλείψεις βασικών αγαθών και λοιμώδη νοσήματα έχουν να αντιμετωπίσουν δεκάδες χιλιάδες Αυστραλοί, σαν να μην τους έφθανε ο υδάτινος εφιάλτης που πλήττει εδώ και μέρες βορειοανατολικές περιοχές της χώρας τους (που ισοδυναμούν με τη συνδυασμένη έκταση Γερμανίας-Γαλλίας)...

Πιο ξεκάθαρη είναι η εικόνα για την εφιαλτική κατάσταση που επικρατεί στην πόλη Ροκχάμπτον του Κουίνσλαντ όπου τα νερά του ποταμού Φιτζρόι αναμένεται σήμερα να ανέβουν και άλλο ξεπερνώντας τα 9,5 μέτρα! Οι περίπου 75.000 κάτοικοι της πόλης έχουν εγκλωβιστεί στα πάνω πατώματα κατοικιών και γραφείων έχοντάς τα προηγουμένως «στεγανοποιήσει» όπως-όπως με τσουβάλια άμμου. Οι ελλείψεις σε τρόφιμα και καθαρό νερό είναι κάθε μέρα ολοένα και πιο ορατές παρά τις ρίψεις βοήθειας από αεροπλάνα του στρατού. Η υψηλή στάθμη των νερών από την υπερχείλιση του ποταμού Φιτζρόι αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των εργοστασίων λυμάτων της πόλης με ορατό τον κίνδυνο να εισρεύσουν στα νερά της πλημμύρας και βιολογικά απόβλητα...

Παρόμοιες εικόνες καταστροφής και παράλυσης του κρατικού μηχανισμού καταγράφονται σε άλλες 22 πόλεις της πολιτείας Κουίνσλαντ. Εξάλλου η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα και των πρόσφατων τεράστιων πυρκαγιών στην Αυστραλία που ήρθαν μετά από παρατεταμένη ξηρασία.

Η Αυστραλή πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ, εκτίμησε πως το κόστος των πλημμυρών θα ανέρθει σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια (από τις ζημιές σε γεωργία, βιομηχανία, ορυχεία) και ανακοίνωσε κάποια σπασμωδικά μέτρα προσωρινής ανακούφισης των πληγέντων.

  • Στο μεταξύ δύσκολες ώρες περνούν δεκάδες χιλιάδες Φιλιππινέζοι που κατοικούν στις νότιες και ανατολικές επαρχίες της χώρας, οι οποίες πλήττονται από τα τέλη Δεκέμβρη από καταρρακτώδεις βροχές. Οι νεκροί είναι τουλάχιστον 17 ενώ οι άστεγοι πλημμυροπαθείς ανέρχονται σε τουλάχιστον 13.000.
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Περιθώρια διαλόγου βλέπουν ΗΠΑ και Ιαπωνία

ΣΕΟΥΛ.-- Την πρόβλεψη πως θα μπορούσαν να αρχίσουν σύντομα «σοβαρές διαπραγματεύσεις» με τη ΛΔ Κορέας έκανε χτες ο Αμερικανός απεσταλμένος στην Κορεατική Χερσόνησο Στέφεν Μπόσγουορθ φθάνοντας στην πρωτεύουσα της Ν. Κορέας, Σεούλ.

Ο Μπόσγουορθ, που θα μεταβεί προσεχώς σε Πεκίνο και Τόκιο, πρόσθεσε ότι οι όποιες σοβαρές διαπραγματεύσεις με την Πιονγκγιάνγκ θα πρέπει να είναι «στο επίκεντρο οιασδήποτε στρατηγικής».

«Ετοιμος» για απευθείας διάλογο με τη ΛΔ Κορέας εμφανίστηκε χτες και ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Σείτζι Μαεχάρα, που δήλωσε πως μολονότι Τόκιο και Πιονγιάνγκ δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις εντούτοις «θα πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες που θα μας επιτρέψουν τις απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δυο χωρών».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Τις πύλες των στρατοπέδων πέρασαν οι τελευταίοι Γερμανοί φαντάροι για την εξάμηνη θητεία τους, καθώς ο στρατός της χώρας ετοιμάζεται για την κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας τον Ιούλη. Το υπουργείο Αμυνας προχωρά το ΝΑΤΟικό πρότυπο του μισθοφορικού στρατού. Παραμένει, πάντως, η πρόβλεψη για εθελοντική θητεία, διάρκειας μεταξύ 12 και 23 μηνών.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Λευκός Οίκος θα ανακοινώσει εκ νέου το διορισμό «νέου πρεσβευτή» στη Βενεζουέλα έπειτα από την εκπνοή της έγκρισης από τη Γερουσία του Λάρι Πάλμερ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι. Ο Κρόουλι, ωστόσο, δε διευκρίνισε εάν ο νέος υποψήφιος πρεσβευτής θα είναι πρόσωπο διαφορετικό, ή ξανά ο Πάλμερ. Υποψηφιότητα που προκάλεσε διπλωματική ένταση με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να αρνείται να τον δεχτεί και την Ουάσιγκτον να ανακαλεί σε αντίποινα τη βίζα του Βενεζουελάνου πρέσβη.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Ο Κενυάτης υπουργός Βιομηχανίας της Κένυας, Χένρι Κόστζι, παραιτήθηκε χτες μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Σώματος Δίωξης της Διαφθοράς της χώρας αυτής της νότιας Αφρικής ότι θα πρέπει να συλληφθεί με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας.

ΤΟΚΙΟ.-- Χρονιά «ανοίγματος της Ιαπωνίας στον έξω κόσμο» είπε χτες πως επιδιώκει να είναι το 2011 ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν, προαναγγέλλοντας παράλληλα και διπλασιασμό του ΦΠΑ που σήμερα φθάνει το 5%.

ΜΟΣΧΑ.-- Δύο ένοπλοι σκοτώθηκαν χτες κατά τη διάρκεια ειδικής επιχείρησης στο Μακχατσκαλά του Νταγκεστάν, μετέδωσε το πρακτορείο «Ιταρ-Τας». Οι ένοπλοι φέρεται πως ήταν μέλη της λεγόμενης τρομοκρατικής οργάνωσης σαμποτέρ Μακχατσκαλά.

ΕΛΣΙΝΚΙ.-- Το 59% των Φινλανδών τάσσεται κατά της ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ, ενώ μόλις το 26% τη στηρίζει, προκύπτει από το αποτέλεσμα δημοσκόπησης της «Taloustutkimus» που δημοσίευσε χτες η εφημερίδα «Ilta - Sanomat».

ΡΩΜΗ.-- Στα γραφεία του ιταλικού ειδησεογραφικού πρακτορείου «Adn Kronos» στη Ρώμη έφθασε φάκελος που περιείχε μια σφαίρα και χειρόγραφη επιστολή της αυτοαποκαλούμενης «Ατυπης Αναρχικής Ομοσπονδίας (Fai) Λάμπρος Φούντας», όπου, εκτός των άλλων, εκφράζει αλληλεγγύη σε Ελληνες προφυλακισμένους και προειδοποιεί ότι «θα στοχεύσει πιο ψηλά, ενάντια στα σύμβολα του κράτους».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την ποινή της απαλλαγής από τα καθήκοντά του φαίνεται ότι αντιμετωπίζει ο κυβερνήτης του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ «Enterprise», Οουεν Ονορς, μετά την αποκάλυψη ότι παρουσίαζε στο πλήρωμα βίντεο με περιπαικτικό σεξουαλικό περιεχόμενο για ...να μην πλήττουν. Το βίντεο χρονολογείται το 2007 σε ...αποστολή στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Ιράκ, και από αξιωματούχους του υπουργείου Αμυνας χαρακτηρίζεται «μη αποδεκτό».

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Αμετακίνητος ο απερχόμενος Πρόεδρος...

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.-- Θα πάρει χρόνο η εξέρευση λύσης στην Ακτή Ελεφαντοστού εκτίμησε χτες ο Νιγηριανός Πρόεδρος Γκουντλάκ Τζόναθαν με την ιδιότητα του προεδρεύοντος της «Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας» (ΕCOWAS). Ο Νιγηριανός Πρόεδρος έκανε την παραπάνω εκτίμηση έπειτα από συνάντηση που είχε με τέσσερις ηγέτες χωρών του Οργανισμού και τον Κενυάτη πρωθυπουργό Ράιλα Οντίγκα που έχει διοριστεί απεσταλμένος της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) στην Ακτή Ελεφαντοστού. Ο Τζόναθαν παραδέχθηκε πως το πολιτικό αδιέξοδο στη δυτικοαφρικανική χώρα παραμένει, αφού ο απερχόμενος Πρόεδρος Λοράν Γκμπάγκμπο εξακολουθεί να αντιστέκεται στις πιέσεις ΟΗΕ και ΗΠΑ για αποχώρηση από την εξουσία και την παράδοση της σκυτάλης στο νικητή των πρόσφατων εκλογών (πρώην οικονομολόγο του ΔΝΤ) Αλασάν Ουατάρα. Σύμφωνα με Νιγηριανούς αξιωματούχους, ατυχή κατάληξη είχε και η πρόταση των ΗΠΑ στον Γκμπάγκμπο είτε για «διεθνή ρόλο», είτε για «αξιοπρεπή έξοδο» από την Ακτή Ελεφαντοστού και τη χορήγηση ασύλου στις ΗΠΑ...

Το μόνο «νέο» που προέκυψε από τις επαφές που είχαν στην Ακτή Ελεφαντοστού οι απεσταλμένοι της ECOWAS και της ΑΕ είναι η πιθανότητα μιας συνάντησης ανάμεσα στον Λοράν Γκμπάγκμπο και τον Αλασάν Ουατάρα που και χτες ζήτησε ξένη στρατιωτική επέμβαση προκειμένου να γίνει Πρόεδρος.

ΑΥΣΤΡΙΑ
Πιθανός ομαδικός τάφος θυμάτων των ναζί

ΒΙΕΝΝΗ.--

Τα λείψανα 220 ανθρώπων ανακαλύφθηκαν σε τάφους δίπλα σε ψυχιατρική κλινική στην Αυστρία που θεωρούνται θύματα των ναζί την περίοδο 1942-1945. Οι σοροί ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ανέγερσης κτιρίου στον περίχωρο της ψυχιατρικής κλινικής του περιφερειακού νοσοκομείου στην πόλη Χαλ του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου του Τιρόλο. Οι εργασίες σταμάτησαν μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες. Επιτροπή εμπειρογνωμόνων αναμένεται να ασχοληθεί με την εκταφή των σορών, τη διερεύνηση των αιτιών θανάτου και την ταυτοποίηση των θυμάτων.

Οι αρχές εικάζουν ότι μπορεί να είναι άτομα με αναπηρία που δολοφονήθηκαν στο πρόγραμμα «ευθανασίας» των ναζί. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι με σωματικές ή διανοητικές αναπηρίες σκοτώθηκαν από τους ναζί, ενώ περίπου 30.000 σκοτώθηκαν στο ψυχιατρικό νοσοκομείο «Schloss Hartheim», κοντά στο Λιντς της Αυστρίας.

ΣΟΥΔΑΝ
Ετοιμος για παν ενδεχόμενο ο Πρόεδρος ενόψει δημοψηφίσματος

ΧΑΡΤΟΥΜ - TZOYMΠA.-- «Προσωπικά θα λυπηθώ εάν το Σουδάν διχοτομηθεί. Αλλά ταυτόχρονα θα είμαι ευτυχής εάν είναι να έχουμε ειρήνη στις δύο πλευρές της χώρας. Θα γιορτάσω την απόφασή σας, ακόμη και εάν αυτή είναι υπέρ της απόσχισης», υποστήριξε χτες ο Σουδανός Πρόεδρος Ομάρ Αλ Μπασίρ, πραγματοποιώντας επίσκεψη στην πρωτεύουσα του σουδανικού νότου, Τζούμπα, πέντε μέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής που θα κρίνει την παραμονή ή την ανεξαρτησία του νότου...

Ο Σουδανός ισλαμιστής Πρόεδρος έγινε δεκτός από τον Νοτιοσουδανό Πρόεδρο Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ, στελέχη του πρώην ανταρτικού απελευθερωτικού κινήματος «SPLM», θρησκευτικούς ηγέτες και εκατοντάδες πολίτες που τον υποδέχτηκαν με πανό, συνθήματα και σύμβολα υπέρ της ...ανεξαρτησίας του νότου. Φανερά ήταν την ίδια ώρα και τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που είχαν πάρει οι νοτιοσουδανικές αρχές, καθώς οπλισμένοι στρατιώτες και αστυνομικοί περιπολούσαν σε κάθε κεντρικό σημείο της πόλης για την αποτροπή οποιουδήποτε απροόπτου.

Πριν επιστρέψει στο Χαρτούμ, ο Μπασίρ είχε συνομιλίες με τον Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ, καθώς παραμένουν ανεπίλυτα κρίσιμα ζητήματα μεταξύ βορρά - νότου, όπως ο καθορισμός συνόρων, το μοίρασμα των εσόδων από την πετρελαϊκή παραγωγή, το εξωτερικό χρέος του Σουδάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπασίρ διαβεβαίωσε τον Μαγιαρντίτ ότι όλες οι εκκρεμότητες θα έχουν διευθετηθεί έως τις αρχές του ερχόμενου Ιούλη.

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά το επικείμενο δημοψήφισμα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δηλώνει χτες «αισιόδοξος» για την έκβασή του, ενώ ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Κέρι έφθασε χτες στο Χαρτούμ, διαβεβαιώνοντας πως η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει την «εμπλοκή» της στο Σουδάν και μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ