Τετάρτη 5 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Τις πύλες των στρατοπέδων πέρασαν οι τελευταίοι Γερμανοί φαντάροι για την εξάμηνη θητεία τους, καθώς ο στρατός της χώρας ετοιμάζεται για την κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας τον Ιούλη. Το υπουργείο Αμυνας προχωρά το ΝΑΤΟικό πρότυπο του μισθοφορικού στρατού. Παραμένει, πάντως, η πρόβλεψη για εθελοντική θητεία, διάρκειας μεταξύ 12 και 23 μηνών.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Λευκός Οίκος θα ανακοινώσει εκ νέου το διορισμό «νέου πρεσβευτή» στη Βενεζουέλα έπειτα από την εκπνοή της έγκρισης από τη Γερουσία του Λάρι Πάλμερ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι. Ο Κρόουλι, ωστόσο, δε διευκρίνισε εάν ο νέος υποψήφιος πρεσβευτής θα είναι πρόσωπο διαφορετικό, ή ξανά ο Πάλμερ. Υποψηφιότητα που προκάλεσε διπλωματική ένταση με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να αρνείται να τον δεχτεί και την Ουάσιγκτον να ανακαλεί σε αντίποινα τη βίζα του Βενεζουελάνου πρέσβη.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Ο Κενυάτης υπουργός Βιομηχανίας της Κένυας, Χένρι Κόστζι, παραιτήθηκε χτες μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Σώματος Δίωξης της Διαφθοράς της χώρας αυτής της νότιας Αφρικής ότι θα πρέπει να συλληφθεί με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας.

ΤΟΚΙΟ.-- Χρονιά «ανοίγματος της Ιαπωνίας στον έξω κόσμο» είπε χτες πως επιδιώκει να είναι το 2011 ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν, προαναγγέλλοντας παράλληλα και διπλασιασμό του ΦΠΑ που σήμερα φθάνει το 5%.

ΜΟΣΧΑ.-- Δύο ένοπλοι σκοτώθηκαν χτες κατά τη διάρκεια ειδικής επιχείρησης στο Μακχατσκαλά του Νταγκεστάν, μετέδωσε το πρακτορείο «Ιταρ-Τας». Οι ένοπλοι φέρεται πως ήταν μέλη της λεγόμενης τρομοκρατικής οργάνωσης σαμποτέρ Μακχατσκαλά.

ΕΛΣΙΝΚΙ.-- Το 59% των Φινλανδών τάσσεται κατά της ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ, ενώ μόλις το 26% τη στηρίζει, προκύπτει από το αποτέλεσμα δημοσκόπησης της «Taloustutkimus» που δημοσίευσε χτες η εφημερίδα «Ilta - Sanomat».

ΡΩΜΗ.-- Στα γραφεία του ιταλικού ειδησεογραφικού πρακτορείου «Adn Kronos» στη Ρώμη έφθασε φάκελος που περιείχε μια σφαίρα και χειρόγραφη επιστολή της αυτοαποκαλούμενης «Ατυπης Αναρχικής Ομοσπονδίας (Fai) Λάμπρος Φούντας», όπου, εκτός των άλλων, εκφράζει αλληλεγγύη σε Ελληνες προφυλακισμένους και προειδοποιεί ότι «θα στοχεύσει πιο ψηλά, ενάντια στα σύμβολα του κράτους».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την ποινή της απαλλαγής από τα καθήκοντά του φαίνεται ότι αντιμετωπίζει ο κυβερνήτης του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ «Enterprise», Οουεν Ονορς, μετά την αποκάλυψη ότι παρουσίαζε στο πλήρωμα βίντεο με περιπαικτικό σεξουαλικό περιεχόμενο για ...να μην πλήττουν. Το βίντεο χρονολογείται το 2007 σε ...αποστολή στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Ιράκ, και από αξιωματούχους του υπουργείου Αμυνας χαρακτηρίζεται «μη αποδεκτό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ