ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΗΕΜ-Θ
Διέγραψε δημοσιογράφο επειδή απέργησε!

Με την ποινή της 10μηνης διαγραφής από τα μητρώα μελών της ΕΣΗΕΜ-Θ τιμωρεί το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο (ΔΠΣ) της ΕΣΗΕΜ-Θ την δημοσιογράφο του «Ρ» Αννα Ανανιάδου, επειδή στις 17 Δεκέμβρη 2009 συμμετείχε στην πανεργατική απεργία του ΠΑΜΕ και στη συμβολική παρέμβαση στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων της ΕΤ3 για τη μετάδοση «απεργιακού δελτίου».

Με την απόφασή του το ΔΠΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ έρχεται να δώσει κάλυψη στην αρχική απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ- Θ και στην πρακτική που ακολούθησε με στόχο την πολιτική και συνδικαλιστική δίωξη της δημοσιογράφου του «Ρ». Με το σκεπτικό του επιβεβαιώνει πως πρόκειται για πολιτική δίωξη καθώς τη διαγράφει επειδή συμμετείχε στην απεργία παρά τη διαφορετική απόφαση της ΕΣΗΕΜ-Θ: Το ΔΠΣ λοιπόν αποφαίνεται: «Η ΕΣΗΕΜ-Θ παρέχει συνδικαλιστική κάλυψη στα μέλη της, τα οποία δεν είναι δυνατό να απεργήσουν χωρίς απόφαση του φορέα που τους καλύπτει συνδικαλιστικά».

Δυστυχώς γι αυτούς, η δυνατότητα των εργαζομένων να απεργήσουν δεν εξαρτάται από τους συμβιβασμένους εκπροσώπους τους στα συνδικάτα ή από το αν θεωρείται νόμιμη από το αστικό κράτος και αν έχει την ανοχή των αφεντικών. Είναι δικαίωμα και δεν εκχωρείται σε κανέναν από δαύτους.

Επίσης, το ΔΠΣ τιμωρεί τη δημοσιογράφο του «Ρ» και γιατί λέει «έβαλλε κατά της Ελευθεροτυπίας» παρεμβαίνοντας στο δελτίο ειδήσεων της ΕΤ3 για να διαβάσει το «απεργιακό δελτίο» του ΠΑΜΕ. Αποφαίνεται δηλαδή πως τα ΜΜΕ, κρατικά και ιδιωτικά, ικανοποιούν το δημοκρατικό δικαίωμα στην ολόπλευρη ενημέρωση και η «ελευθεροτυπία» που ζει και βασιλεύει, λαβώθηκε από το ΠΑΜΕ.

Η «ελευθεροτυπία» που υπερασπίζονται, αυτή που ζει και αναπνέει στο ρυθμό που παίζουν οι ιδιοκτήτες - επιχειρηματίες των ΜΜΕ, δυστυχώς χτυπάει στην καρδιά του το δημοκρατικό δικαίωμα της ολόπλευρης ενημέρωσης. Καθώς αυτή η «ελευθεροτυπία», έθαψε μια μεγάλη πανεργατική απεργία, και τις ημέρες που προηγήθηκαν και τις ημέρες που ακολούθησαν, και αγνόησε τους χιλιάδες απεργούς εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα, προσπαθεί να πείσει το λαό να αποδεχθεί θυσίες για τα κέρδη των αφεντικών, κλπ.

Τούτη την ώρα, που και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ χτυπιούνται από την αντεργατική πολιτική, με απολύσεις, μειώσεις μισθών και εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, με μαύρη και ελαστική εργασία, με τις απειλές των εργοδοτών για έκδοση λιγότερων φύλλων, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός προσπαθεί να καταστείλει κάθε αγωνιστική διάθεση, κάθε πολιτική και δράση που αμφισβητεί τη συμβιβασμένη τακτική του. Σ' αυτή τη γραμμή που χάραξε η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΜ- Θ εντάσσεται η απόφαση του ΔΠΣ. Στη γραμμή που, από τη μία, με τουφεκιές στον αέρα και παρεμβάσεις εκ των υστέρων προσπαθεί να εκτονώσει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων και, από την άλλη, με διοικητικά μέτρα επιχειρεί να επιβάλει την συμμόρφωση με τις επιλογές της, αυτές της συναίνεσης και της υποταγής στις αξιώσεις των αφεντικών.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Χωρίς φερετζέ ενάντια στο δικαίωμα στη δουλειά

Την ποινικοποίηση του αγώνα ενάντια στις απολύσεις 150 εργαζομένων αντιπαρέθεσε ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος

Τη δαμόκλειο σπάθη της ποινικοποίησης των αγώνων επιστρατεύει ο δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ στα Γιάννενα Φίλιππας Φίλιος προκειμένου να κάμψει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των 150 συμβασιούχων απλήρωτων εργαζομένων του δήμου (εργαζόμενοι της πρώην δημοτικής επιχείρησης ΑΔΕΙ) που παλεύουν ενάντια στις απολύσεις, υπερασπίζονται το δικαίωμά τους στην εργασία, διεκδικώντας παράλληλα τα δεδουλευμένα τους.

Αντιδρώντας στο πολυήμερο αγωνιστικό μπλόκο των εργαζομένων και το δίκαιο αγώνα τους μπροστά από το δημαρχείο, που οδήγησε στην αναβολή συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Φίλιππας Φίλιος απείλησε τους εργαζόμενους με καταφυγή της δημοτικής αρχής σε νόμιμες ενέργειες - υπονοώντας τη Δικαιοσύνη - για να λήξει η κατάληψη του Δημαρχείου, ισχυριζόμενος πως η παρακώλυση του Δημοτικού Συμβουλίου αποτελεί ποινική πράξη.

Για να δικαιολογήσει μάλιστα τις άθλιες και αυταρχικές αυτές πρακτικές καταλόγισε χωρίς τσίπα ευθύνες στους 150 εργαζόμενους που παλεύουν για να μην πεταχθούν στο δρόμο, καθώς «παρακωλύουν όπως είπε τη λειτουργία της πόλης», κάνοντας λόγο «για «πρόβλημα που έχει ξεπεράσει τα όρια». Δείχνοντας με το «καλημέρα» της θητείας της πως και η νέα δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει στην ίδια αντιλαϊκή ρότα με την προηγούμενη της ΝΔ, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπογράψει μη σύννομες συμβάσεις, δείχνοντας το δρόμο της απόλυσης, εγείροντας ζήτημα «νομιμότητας» του αναφαίρετου δικαιώματος στην εργασία. Προκειμένου μάλιστα οι εργαζόμενοι να παραιτηθούν από το δικαίωμα στην εργασία και να σπάσει τον αγώνα τους, πρόσφερε σε ορισμένους από αυτούς δουλειά με ημερομηνία λήξης για δυο μήνες σε άλλες υπηρεσίες του δήμου. Συνεχίζοντας έτσι την πολιτική καταστρατήγησης της μόνιμης και σταθερής εργασίας, διαιωνίζοντας παράλληλα την εργασιακή και πολιτική ομηρία των εργαζομένων.

Σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής και δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Τάκης Τασούλας κατάγγειλε τις μεθοδεύσεις τρομοκράτησης και ποινικοποίησης των αγώνων από τη δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ.

«Ο Φίλιππας Φίλιος, σημείωσε, εφαρμόζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, οδηγεί στην απόλυση 150 εργαζόμενους, αδιαφορώντας για το μέλλον των οικογενειών και των παιδιών τους. Εδειξε στην πράξη το αντιλαϊκό και αυταρχικό του πρόσωπο, φθάνοντας στο σημείο να πει ότι το δικαίωμα στη δουλειά και στην απεργία είναι πράξη ποινικά κολάσιμη. Οι ευθύνες του Φίλιππα Φίλιου και του Νίκου Γκόντα, των δημοτικών παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είναι τεράστιες. Η μόνη λύση είναι εδώ και τώρα μονιμοποίηση των συμβασιούχων για να τερματίσει ο εμπαιγμός σε βάρος τους. Η τρομοκρατία και η ποινικοποίηση που εξαπέλυσε ο Φίλιππας Φίλιος πρέπει να συναντήσουν την κατακραυγή και την αλληλεγγύη όλων των σωματείων και του γιαννιώτικου λαού».

Κάτω από την πίεση του αγώνα των εργαζομένων, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου χτες το βράδυ με μοναδικό θέμα το τι μέλλει γενέσθαι με τους 150 εργαζόμενους της ΑΔΕΙ.

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ
Μπαράζ απολύσεων με την εφαρμογή του «Καλλικράτη»

Ανακοίνωση της Γραμματείας Ρόδου του ΠΑΜΕ

«Μπαράζ απολύσεων αναμένεται το επόμενο διάστημα στις υπηρεσίες και στις επιχειρήσεις του Δήμου Ρόδου ενόψει της εφαρμογής του "Καλλικράτη"», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ. Συγκεκριμένα, οι 61 εργαζόμενοι της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Ιαλυσού βρίσκονται στον αέρα με την παύση λειτουργίας της εταιρείας. Σε αντίστοιχη κατάσταση βρίσκονται και οι εργαζόμενοι οδηγοί στη δημοτική επιχείρηση αστικών συγκοινωνιών «ΡΟΔΑ» και οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς της Δημοτικής Κοινότητας Πεταλουδών και όσο περνάει ο καιρός θα κλιμακώνονται.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Γραμματείας Ρόδου του ΠΑΜΕ, «ο πραγματικός στόχος των απολύσεων είναι η μείωση των δαπανών για κοινωνικές παροχές ώστε σταδιακά να εμπορευματοποιούνται και να ιδιωτικοποιούνται. Για να το πετύχουν με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις προσπαθούν να διαιρέσουν την εργατική τάξη, να στρέψουν το ένα τμήμα εργαζομένων κόντρα στο άλλο. Προσπαθούν να συνδέσουν τις απολύσεις με τον δήθεν εξορθολογισμό στο Δημόσιο, χρησιμοποιώντας και πρόθυμα ΜΜΕ και συμβιβασμένους συνδικαλιστές». Και σημειώνει: «Βαρύτατες ευθύνες φέρει και η σημερινή πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ στη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, που τόσα χρόνια υπηρέτησε αυτή την πολιτική, στήριξε και στηρίζει τον "Καλλικράτη" και που μέλη της υλοποιούν αυτό το σχεδιασμό ως εκλεγμένοι στο Δημοτικό Συμβούλιο με την παράταξη της πλειοψηφίας».

Και καταλήγει: «Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είχαν έγκαιρα προειδοποιήσει ότι με την εφαρμογή του "Καλλικράτη" έρχονται απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις στην Τοπική Διοίκηση. Καλούμε τους απολυμένους, τους συμβασιούχους και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο δήμο να οργανώσουν τον αγώνα τους και να παλέψουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Να μην ξεγελαστούν από αυτόκλητους σωτήρες που προσπαθούν να τους αποπροσανατολίσουν και να τους ξεστρατίσουν από το δρόμο του αγώνα. Το ΠΑΜΕ θα είναι δίπλα τους. Καμιά απόλυση εργαζόμενου, να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας. Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων στο δήμο της Ρόδου χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ
Απ' τον Αννα στον Καϊάφα

Παράταση στην ανέχεια των συμβασιούχων εργαζομένων στο Δήμο Πολυγύρου Χαλκιδικής δίνει η κυβέρνηση με την παραπομπή του θέματος της πληρωμής τους (είναι απλήρωτοι εδώ και 5 μήνες) στο ...Ελεγκτικό Συνέδριο! Αυτήν την απάντηση έλαβε χτες από τον υφυπουργό Εσωτερικών Γ. Ντόλιο ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, στη συζήτηση Ερώτησής του χτες στη Βουλή.

Ο υφυπουργός επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει μια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου καθ' όλα νόμιμη, υπάρχει, όμως, και η απόφαση του Επιτρόπου που είναι δικαστική αρχή με βάση την οποία δε θεωρείται νόμιμη η πληρωμή των ενταλμάτων του δήμου» και το θέμα θα «εξετάσει το Ελεγκτικό Συνέδριο στην πρώτη του συνεδρίαση».

«Η κυβέρνηση καλύπτεται πίσω από τη δικαστική αρχή του Ελεγκτικού Συνεδρίου», τόνισε ανταπαντώντας ο Αγγελος Τζέκης, σημειώνοντας ότι «οι ανεξάρτητες αρχές δρουν σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που προτείνεται από την κυβέρνηση». Συνέχισε λέγοντας ότι στην περίπτωση αυτή «πρόκειται να χτυπηθούν λαϊκές οικογένειες», αφού «αν η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι αρνητική θα σταματήσει η εργασία των συγκεκριμένων εργαζομένων, δε θα πληρωθούν και θα τους πείτε τότε "τραβάτε στα δικαστήρια", δηλαδή να δώσουν από την τσέπη τους, να δανειστούν, για να πάρουν αυτά που δικαιούνται»!

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Συντονίζουν τον αγώνα τους

Ευρεία σύσκεψη για το συντονισμό της δράσης και της οργάνωσης της αντίστασης των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων και των μικρών ΕΒΕ, ενάντια στη νέα επιχείρηση κατάργησης της Κυριακής αργίας, οργανώνουν τη Δευτέρα, 17 Γενάρη, στις 6 το απόγευμα, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών, η Γραμματεία ΠΑΜΕ Εμπορίου - Υπηρεσιών και η ΠΑΣΕΒΕ. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Δευτέρα και Τρίτη η θεατρική παράσταση

Στην παράσταση του έργου του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω», τη Δευτέρα, 17/1, στις 8 μ.μ. και την Τρίτη στις 9.30 μ.μ., στο θέατρο «Αλφα» (Πατησίων 37), καλεί η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ. Παίζουν οι: Στέφανος Ληναίος, Ελλη Φωτίου, Τρύφωνας Παπουτσής, Θοδωρής Προκοπίου, Μαρία Βλάχου, Θανάσης Μπριάνας. Η τιμή της πρόσκλησης είναι 13 ευρώ. Προσκλήσεις θα υπάρχουν στα γραφεία του ΠΑΜΕ και στα ταξικά συνδικάτα. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 210.3301.842, 210.3301.847.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ