ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Προκλητικές παρεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας από ΗΠΑ

ΑΒΑΝΑ.--

Την ανοικτή πρόκληση και παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κούβας εκ μέρους των ΗΠΑ καταγγέλλει το κουβανικό υπουργείο Εξωτερικών με χτεσινή ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με αυτήν, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ, Ρομπέρτα Τζέικομπσον, βοηθός αναπληρωτή για το δυτικό ημισφαίριο του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, συνοδευόμενη από την αναπληρώτρια βοηθό γραμματέα για την Κεντρική Αμερική, την Καραϊβική και την Κούβα Τζουλίσα Ρεϊνόσο, τον προϊστάμενο του γραφείου για κουβανικές υποθέσεις Πίτερ Μπρέναν και τον επικεφαλής του γραφείου συμφερόντων των ΗΠΑ στην Αβάνα Τζόναθαν Φαράρ συναντήθηκαν την Πέμπτη με ομάδα αντεπαναστατών που μισθοδοτούν οι ΗΠΑ για δραστηριότητες κατά της σοσιαλιστικής Κούβας. Η συγκεκριμένη αντιπροσωπεία βρίσκεται στην Κούβα για να συμμετάσχει στο γύρο συνομιλιών για θέματα μετανάστευσης.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας καταγγέλλει ως «ανοικτή πρόκληση τη συγκεκριμένη ενέργεια, σημειώνοντας πως συνιστά κατάφωρη παραβίαση των διεθνών αρχών και κανόνων που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ κρατών». «Η ενέργεια αυτή, σημειώνεται στην ανακοίνωση, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική υπονόμευσης και παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Κούβας και πως προτεραιότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι να ενθαρρύνει και να προωθεί αποσταθεροποιητικές ενέργειες που στρέφονται κατά της σοσιαλιστικής Κούβας».

Την Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε νέος γύρος συνομιλιών για θέματα μετανάστευσης ανάμεσα στην αμερικανική αντιπροσωπεία και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Κούβας Νταγκομπέρτο Ροντρίγκες Μπαρέρα. Εκτός των άλλων, η κουβανική αντιπροσωπεία επανέλαβε, για μια ακόμα φορά, πως οι προσπάθειες παράνομης μετάβασης από την Κούβα προς τις ΗΠΑ δε θα εξαλειφθούν, ούτε μπορεί να επιτευχθεί μια νόμιμη, ασφαλής και με τάξη μετανάστευση όσο βρίσκεται σε ισχύ ο «Μεταναστευτικός Μεταρρυθμιστικός Νόμος των ΗΠΑ για την Κούβα» (Cuban Adjustment Act) όπου δίνεται αυτόματα σε όλους τους Κουβανούς που πατάνε σε αμερικανικό έδαφος, δικαίωμα μόνιμης κατοικίας και απασχόλησης μετά από ένα χρόνο παραμονής, πράγμα που φυσικά δεν ισχύει για άλλους μετανάστες...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επιθέσεις και επισκέψεις

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εκρηξη βόμβας είχε σαν αποτέλεσμα ακόμα επτά άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους σε αυτοκινητόδρομο κοντά στην επαρχία Ζαμπούλ, του Αφγανιστάν χθες. Η επίθεση αποδίδεται στους «Ταλιμπάν», με τους νεκρούς να είναι στο σύνολό τους οδηγοί ταξί.

Την ίδια στιγμή, η εγκάθετη κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάι συνεχίζει να προπαγανδίζει το σχέδιο «εθνικής συμφιλίωσης» με τους μαχητές των «Ταλιμπάν» που θα δεχθούν να παραδώσουν τα όπλα και να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση, εκφράζοντας την «ελπίδα για μία ειρηνική διαπραγμάτευση». Σε δηλώσεις του, δε, ο Φαρούκ Βαρντάκ, υπουργός Παιδείας του Αφγανιστάν, ανέφερε ότι οι «Ταλιμπάν» προσανατολίζονται στην άρση της απαγόρευσης της εκπαίδευσης στα κορίτσια, κάνοντας λόγο για «πολιτιστική στροφή».

Στο Πακιστάν, στην περιοχή του Καράτσι, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άνθρωποι σε περιστατικά εθνοτικής βίας, ενώ ο Πρόεδρος της χώρας, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, συναντήθηκε χθες στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, με θέμα τον περιορισμό της «τρομοκρατίας». Σύμφωνα με τις αμερικανο-ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν τροφοδοτείται από το Πακιστάν, όπου «διατηρούν τα στρατόπεδά τους οι μαχητές των Ταλιμπάν». Η Ουάσιγκτον συνεχίζει τις επιθέσεις της σε πακιστανικό έδαφος και εντείνει τις πιέσεις για κλιμάκωση των «εκκαθαριστικών πολεμικών» επιχειρήσεων στο Πακιστάν, από τον κυβερνητικό στρατό, σημειώνοντας τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και τη δέσμευσή τους για «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν, χθες, στη συνοικία Σιλουάν της ανατολικής πλευράς της Ιερής Πόλης, όπου νεαροί Παλαιστίνιοι συγκρούστηκαν, για πολλοστή φορά, με ισχυρές ισραηλινές αστυνομικές δυνάμεις. Στη συνοικία έχουν εγκατασταθεί 500 έποικοι ανάμεσα στους 60.000 Παλαιστινίους και οι εντάσεις είναι συνεχόμενες, καθώς είναι αλλεπάλληλες οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και οι διώξεις σε βάρος τους.

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.-- Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν σοβαρά στην πόλη Ζερεμί στο νοτιοδυτικό τμήμα της Αϊτής μετά από την κατάρρευση πολλών σπιτιών λόγω των κατολισθήσεων που προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις του τελευταίου 24ώρου.

TOKIO.-- Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του προχώρησε χτες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν, σε μία προσπάθεια, όπως είπε, να βγάλει τη χώρα από την καπιταλιστική κρίση καλώντας την αντιπολίτευση να μην υλοποιήσει τις απειλές για μποϊκοτάρισμα των εργασιών της Βουλής. Ο τρίτος ανασχηματισμός της ιαπωνικής κυβέρνησης (τον περασμένο Ιούνη) αναδεικνύει στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών το λεγόμενο «γεράκι» Καόρου Γιοσάνο, που κατείχε ανώτατο αξίωμα στο αντιπολιτευόμενο κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.-- Τουλάχιστον 247 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ακτή Ελεφαντοστού, μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές στα τέλη Νοέμβρη, ανακοίνωσε χτες το Γραφείο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι αγνοείται η τύχη 49 ατόμων.

BEΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Τρεις αστυνομικοί της αστυνομικο-δικαστικής αποστολής της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο EULEX δέχθηκαν προχτές βράδυ επίθεση στο βόρειο τμήμα της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα και τραυματίσθηκαν.

ΣΕΟΥΛ.-- Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, επανέλαβε και χτες πως είναι πιθανή η επανάληψη των εξαμερών συνομιλιών με τη ΛΔ Κορέας, αν η Πιονγιάνγκ «σταματήσει τις προκλήσεις και τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις».

ΣΟΥΔΑΝ
Φοιτητικές διαδηλώσεις

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Φοιτητικές διαμαρτυρίες σημειώθηκαν χτες, για δεύτερο 24ωρο, στην πολιτεία Αλ Τζαζιράχ του κεντρικού Σουδάν, εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να σταματήσει τις επιχορηγήσεις σε ζάχαρη και καύσιμα.

Σύμφωνα με τη σουδανική εφημερίδα «Sudan Tribune», στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι περισσότεροι φοιτητές από το ομώνυμο πανεπιστήμιο της πολιτείας Αλ Τζαζιράχ και από το ιδιωτικό κολέγιο Μαντάνι. Περιστασιακά συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας που χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και γκλομπς για να διαλύσουν το πλήθος των νεολαίων. Στη διάρκεια των επεισοδίων, τραυματίστηκαν αρκετοί φοιτητές και τουλάχιστον έξι συνελήφθησαν.

Παρόμοιες φοιτητικές κινητοποιήσεις σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις της κεντρικής πολιτείας, όπως στο Αλ Κάμλιν, Αλ Χασαχισάχ και Αλ Χιλάλιαχ.

Πάντως, ο Σουδανός υπουργός Οικονομικών Αλί Μαχμούντ που πήρε την απόφαση για τον τερματισμό των επιχορηγήσεων σε ζάχαρη και καύσιμα ισχυρίστηκε ότι με το συγκεκριμένο μέτρο εξοικονομούνται 2,06 δισ. σουδανικές λίρες.

Προχτές, πάντως, σε μία άλλη επαρχία του κεντρικού Σουδάν, στην επαρχία Σινάρ, εμφανίστηκε μία άγνωστη ως τώρα σουδανική ένοπλη οργάνωση, η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την πυρπόληση 5.000 εκταρίων κρατικής καλλιεργήσιμης έκτασης με ζαχαρότευτλα στο κεντρικό τμήμα της χώρας, υποστηρίζοντας ότι με αυτήν την ενέργεια σηματοδότησε «μια διακήρυξη εξέγερσης ενάντια στην κυβέρνηση του βορρά» στο Χαρτούμ.

Η οργάνωση αυτοαποκαλείται «Επαναστατικό Μέτωπο Κεντρικής Επαρχίας - Ταξιαρχίες Γιων και Νεολαίων Αγροτών». Σε ανακοίνωσή της με ημερομηνία 9/1/11 που ωστόσο δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα η οργάνωση υποστηρίζει ότι ξεκίνησε «εξέγερση» στην κεντρική επαρχία Σινάρ, επιλέγοντας την ημερομηνία διεξαγωγής του κρίσιμου δημοψηφίσματος στο νότο (το δημοψήφισμα συνεχίζεται ως το Σάββατο) «για να αποδείξει» την ικανότητά της να προωθήσει τα δίκαια του λαού μας με όλα τα διαθέσιμα μέσα».

Μέσα σε όλα αυτά, οι αρχές του νοτίου Σουδάν ανακοίνωσαν ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, που έχει ξεκινήσει από τις 9 του μήνα και ολοκληρώνεται σήμερα, διεξάγεται κανονικά δίχως προβλήματα. Επιπλέον, το ισλαμικό κόμμα «Εθνικό Κόμμα του Κογκρέσου» του προέδρου Ομάρ Αλ Μπασίρ δήλωσε πως είναι έτοιμο να δεχθεί ακόμη και ένα αποτέλεσμα υπέρ της ανεξαρτησίας του νότου και να συνάψει μαζί του «αδελφικές σχέσεις»...

ΗΠΑ
Συνεχίζεται η δίκη του εγκληματία Καρίλες

ΕΛ ΠΑΣΟ.--

Με τις πρώτες καταθέσεις μαρτύρων συνεχίστηκε χτες η δίκη του εγκληματία Λουίς Ποσάδα Καρίλες στο Ελ Πάσο του Τέξας των ΗΠΑ, ο οποίος δε δικάζεται για εγκληματικές ενέργειες αλλά για ψευδορκία, μεταναστευτική απάτη και ψευδείς δηλώσεις, για τις οποίες μπορεί να καταδικαστεί σε 5 - 8 χρόνια φυλάκισης.

Καταθέτοντας στο δικαστήριο η Τζίνα Τζάκσον, δικηγόρος που εργάζεται για το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στο Μαϊάμι, παρουσίασε τα στοιχεία που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των καταθέσεων του Καρίλες μετά τη σύλληψή του για παράνομη είσοδο στη χώρα το Μάρτη του 2005. Επιπρόσθετα, στη δίκη έγινε μικρή αναφορά στη γνωστή ομολογία του Καρίλες σε πράκτορα του FBI το 2000 πως σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Φιντέλ Κάστρο στον Παναμά.

Την προηγούμενη μέρα είχαν γίνει οι αγορεύσεις της κατηγορούσας αρχής και της υπεράσπισης. Οπως σημείωσε ο κατήγορος Τίμοθι Ρίρντον, ο Καρίλες είναι «δηλωμένος εχθρός του Φιντέλ Κάστρο», ενώ πρόσθεσε πως προτίθεται να αποδείξει πως θα έπραττε οτιδήποτε για να ρίξει την κουβανική κυβέρνηση.

Ο συνήγορος υπεράσπισης Αρτούρο Ερνάντες χαρακτήρισε τον Καρίλες «ισόβιο σύμμαχο» των ΗΠΑ και δεν παρέλειψε να αναφέρει πως υπήρξε πράκτορας της CIA και υποστήριξε πως δεν ευθύνεται για τις βομβιστικές επιθέσεις σε ξενοδοχεία της Αβάνας το 1997, όπως έχει ομολογήσει ξεκάθαρα ο ίδιος σε συνέντευξή του στους «Νιου Γιορκ Τάιμς». Ο Ερνάντες ισχυρίστηκε πως ο Καρίλες παραχώρησε τη συνέντευξη γιατί ήθελε να δημοσιοποιηθούν οι επιθέσεις ως εκφοβισμός για τους τουρίστες που βρίσκονταν ή επιδίωκαν να επισκεφθούν την Κούβα.

Υπενθυμίζεται πως τόσο η Βενεζουέλα όσο και η Κούβα ζητούν την έκδοση του Καρίλες ώστε να δικαστεί για την ανάμειξή του στην κατάρριψη του αεροσκάφους της «Cubana» το 1976, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο των 73 επιβατών, αλλά και για τις βομβιστικές επιθέσεις σε ξενοδοχεία και εστιατόρια της Αβάνας τη δεκαετία του '90.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Πολωνία και Γερμανία χρηματοδότησαν τα σχέδια ανατροπής του Λουκασένκο

Στην «αντεπίθεση» πέρασαν οι αρχές της Λευκορωσίας, απαντώντας στις επιθέσεις που δέχονται τις τελευταίες βδομάδες από ΗΠΑ και ΕΕ για τη «δημοκρατικότητα» των προεδρικών εκλογών του περασμένου Δεκέμβρη, που ανέδειξαν και πάλι Πρόεδρο της χώρας τον Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Ετσι, την Παρασκευή 14/1, η εφημερίδα «Σοβέτσκαγια Μπελορούσια», που στηρίζει τον Λουκασένκο, κατηγορεί Πολωνία και Γερμανία, τις μυστικές υπηρεσίες τους, καθώς και πρεσβευτές χωρών της ΕΕ, πως σχεδίαζαν και χρηματοδότησαν με βαλίτσες γεμάτες με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Κατηγορεί, επίσης, την Πολωνία για τη δημιουργία στρατοπέδων εκπαίδευσης δυνάμεων της αντιπολίτευσης σε συνθήκες μάχης μέσα στις πόλεις.

Η εφημερίδα στηρίζει τις αποκαλύψεις της αυτές σε μαρτυρίες στελεχών της αντιπολίτευσης.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ