ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Παρατείνει την ομηρία των συμβασιούχων

Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», κάλεσε τη δημοτική αρχή να μη γίνει καμία απόλυση, να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι, να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι που προβλέπουν τη μερική και προσωρινή εργασία

Στη συνέχιση της ομηρίας των συμβασιούχων μέχρι ο Δήμος Αθηναίων να τους πετάξει στο δρόμο, προσανατολίζεται η νέα διοίκηση, καθιστώντας την ανάγκη περίπου 2.500 ανθρώπων για δουλειά σε ένα διεκπεραιωτικό ζήτημα με δεδομένο τέλος την απόλυση. Η δημοτική αρχή Γ. Καμίνη και οι άλλες παρατάξεις - εκτός της «Λαϊκής Συσπείρωσης» - στο χτεσινό έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, ανέτρεψαν προηγούμενη ομόφωνη απόφαση του Σώματος για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, που ελήφθη μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη.

Στην κατεύθυνση αυτή ο δήμαρχος παρέπεμψε το θέμα στη Δικαιοσύνη και ιδιαίτερα στην απόφαση του Αρείου Πάγου στις 20 Γενάρη. Εβαλλε δε εναντίον συμβασιούχων λέγοντας ότι όποιοι θέλουν να εργαστούν είναι ευπρόσδεκτοι. Χαρακτηριστικό πάντως των προθέσεων της δημοτικής αρχής είναι ότι ο αντιδήμαρχος Φ. Προβατάς, που παρέστη χτες στα δικαστήρια εκ μέρους του δήμου, ζήτησε παράταση χρόνου, ώστε η νέα διοίκηση να σχεδιάσει πώς θα λειτουργήσει ο δήμαρχος χωρίς τους συμβασιούχους.

Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να επαναβεβαιώσει την προηγούμενη ομόφωνη απόφασή του - η οποία ελήφθη κατόπιν πρωτοβουλίας της παράταξης - που ζητούσε τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Στην παρέμβασή του στηλίτευσε το καθεστώς γαλέρας που υπάρχει σε όλους τους δήμους και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αναφερόμενος στην «ανώμαλη κατάσταση» που, κατά τον Γ. Καμίνη, παρέλαβε η δημοτική αρχή, ο Ν. Σοφιανός τόνισε ότι είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών. Θύμισε δε ότι με αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων προσλαμβάνονταν οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, ξέροντας ότι θα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. «Εμείς καταψηφίσαμε όλες αυτές τις αποφάσεις και διεκδικήσαμε το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλειά», τόνισε ο Ν. Σοφιανός. Σχολιάζοντας την άποψη του Γ. Καμίνη ότι υπάρχουν συμβασιούχοι που δε δουλεύουν, σημείωσε ότι τα δημοτικά συμβούλια «έπαιρναν συμβασιούχους γιατί βόλευε. Πληρώνονται λιγότερο και δουλεύουν περισσότερο». Τέλος, ο Νίκος Σοφιανός κάλεσε τη δημοτική αρχή να μη γίνει καμία απόλυση, να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι, να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι που προβλέπουν τη μερική και προσωρινή εργασία.

Ο πρώην δήμαρχος Ν. Κακλαμάνης έδειξε ως φυσικό και ηθικό αυτουργό για το πρόβλημα των συμβασιούχων τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση. Πρότεινε την παράταση των συμβάσεων μέχρι τα τέλη του 2011 και την προκήρυξη θέσεων με αυξημένη μοριοδότηση στην προϋπηρεσία. Πρότεινε δηλαδή την ανακύκλωση των εργαζομένων και τη διαιώνιση του καθεστώτος των συμβασιούχων. Την ίδια θέση υποστήριξε και ο Γ. Αμυράς. Οι εκπρόσωποι των λοιπών παρατάξεων τάχθηκαν υπέρ της μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Τελικά, κατόπιν πρότασης του δημάρχου, όλες οι παρατάξεις - πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης» - υιοθέτησαν το ψήφισμα που πρότεινε ο δήμαρχος, με το οποίο απλά διαπιστώνεται ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αποδυναμώνοντας έτσι την ισχύ της προηγούμενης απόφασης, που καλούσε σε μονιμοποίησή τους.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΧΑΦΙΕΔΟΚΑΜΕΡΕΣ
Στόχος η συνδικαλιστική δράση και οι λαϊκοί αγώνες

Με στόχο την πολιτική και συνδικαλιστική δράση, η κυβέρνηση προωθεί το νομοσχέδιο για τη γενικευμένη χρήση καμερών, αλλά και την τήρηση στοιχείων για τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις από τις εταιρείες τηλεφωνίας, όπως κατήγγειλε χθες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, όπου συζητήθηκε το συγκεκριμένο νομοθέτημα. Το νομοσχέδιο - που ενσωματώνει ευρωπαϊκή οδηγία - στήριξαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, χαρακτηρίζοντάς το επιβεβλημένη επιλογή.

Την απόσυρση του προτεινόμενου νόμου ζήτησε ο Αντώνης Σκυλλάκος, τονίζοντας: «Είμαστε αντίθετοι με το νομοσχέδιο. Θεωρούμε ότι περιορίζονται παραπέρα οι δημοκρατικές ελευθερίες και ως προς το δικαίωμα στο απόρρητο των επικοινωνιών, και στο θέμα των προσωπικών δεδομένων, και στο θέμα της παρακολούθησης». Επισήμανε ότι «αυτή η πορεία χειροτέρευσης της νομοθεσίας σε Ελλάδα και Ευρώπη γίνεται όχι για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, αλλά στο όνομά της να παραβιάζονται είτε ατομικά είτε συλλογικά δικαιώματα και ιδίως το δικαίωμα του "συνέρχεσθαι" και του "συνδικαλίζεσθαι", προκειμένου να μην αναπτύσσεται πολιτική και συνδικαλιστική δράση». Συνολικά επισήμανε ότι «γίνεται προσπάθεια απεργιακοί και άλλοι αγώνες να ποινικοποιούνται και να συνδέονται όλο και περισσότερο με την τρομοκρατία». Σχολιάζοντας το επιχείρημα περί θετικής γνώμης της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, επισήμανε ότι αυτό αποδεικνύει πως «οι ανεξάρτητες αρχές δεν είναι ...ανεξάρτητες». Αντίθετα, «σέρνονται πίσω από τις κυρίαρχες πολιτικές». Ειδικά για τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε πως «διευρύνεται η δυνατότητα επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων. Ενας "Big Brother" θα καλύπτει πλέον τους πάντες», θυμίζοντας ότι «προσβάσεις στα προσωπικά δεδομένα στις ΗΠΑ έχουν 850.000 άτομα» κι αυτό σημαίνει «πιέσεις σε βάρος συνδικαλιστών, πολιτική πίεση». Αναφερόμενος στο επιχείρημα ότι δε διατηρείται από τις εταιρείες το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας, σχολίασε ότι «αν παρείχαν τέτοιες εγγυήσεις οι εταιρείες θα είχαμε την παρακολούθηση του πρωθυπουργού και υπουργών επί ΝΔ; Οι εταιρείες έκαναν ό,τι έκαναν και τα κάλυψαν μετά». Επιπρόσθετα, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι τα συστήματα παρακολούθησης «επεκτείνονται σε όλους τους δημόσιους, αλλά και τους ιδιωτικούς χώρους». Ετσι «ο εργοδότης θα μπορεί να παρακολουθεί τη συνδικαλιστική δράση. Θα λειτουργεί αυτό ως τρομοκρατία και θα παρεμποδίζεται η συνδικαλιστική δράση».

Να αιτιολογήσει τη ...στροφή του ΠΑΣΟΚ, που επί ΝΔ είχε καταψηφίσει σχετικό νομοσχέδιο, επιχείρησε, παρεμβαίνοντας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης. Οπως είπε, «η μεγάλη διαφωνία μας ήταν ότι με ασαφείς όρους μπορούσε να ενεργοποιείται η κάμερα σε συγκεντρώσεις», υποστηρίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ προτείνει «η χρήση να τελεί πάντοτε υπό τις εγγυήσεις ανεξάρτητης αρχής».

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τονίζοντας ότι «ψηφίζουμε υπέρ», γιατί «είναι επιβεβλημένες οι ρυθμίσεις», αφού αποτελούν «προσαρμογή σε κοινοτική νομοθεσία». Το νομοσχέδιο καταψήφισε ο ΛΑ.Ο.Σ. ζητώντας τη χρήση καμερών μόνο σε δρόμους που γίνεται διακίνηση ναρκωτικών, ενώ για «οργουελική κατάσταση» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μουλόπουλος.

Σε τριήμερη αποχή οι δικηγόροι

Με απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, οι δικηγόροι όλης της Ελλάδος, πλην της Αθήνας, θα πραγματοποιήσουν τριήμερη αποχή από αύριο μέχρι και την Παρασκευή (19, 20 και 21 Γενάρη 2011). Οι δικηγόροι της επαρχίας αντιδρούν για ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, καθώς φοβούνται ότι θα θιγούν άμεσα από την επέλαση μεγάλων δικηγορικών γραφείων στις περιοχές τους από τα μεγάλες εταιρείες.

Σχετικά με τη στάση που θα κρατήσουν οι δικηγόροι της Αθήνας αύριο θα αποφασίσει ο ΔΣΑ. Πάντως, φαίνεται ότι δρομολογήθηκε τόσο η άρση των γεωγραφικών περιορισμών όσο και η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών και η απαγόρευση της διαφήμισης των δικηγόρων. Στις ελάχιστες αμοιβές «μπαίνουν» πλέον οι λεγόμενες νόμιμες αμοιβές που θα καθορίζεται από υπουργική απόφαση.

Ζεστό χρήμα στις τσέπες των μεγαλοξενοδόχων

Κι άλλο ζεστό χρήμα μπαίνει στις τσέπες των μεγαλοξενοδόχων, από τα χρήματα του ΟΑΕΔ, δηλαδή των εργαζομένων. Με απόφαση του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ, τίθεται σε εφαρμογή «πρόγραμμα επιχορήγησης ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για τη διατήρηση θέσεων εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων τη χρονική περίοδο από 1η Νοεμβρίου 2010 έως 28η Φεβρουαρίου 2011». Η κυβέρνηση συνεχίζει την πρακτική της πλήρους επιδότησης των μεγαλοξενοδόχων, χαρίζοντας χρήματα του ελληνικού λαού, για την ανάπτυξη των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων.

Το συνολικό ποσό, σύμφωνα με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Γ. Κουτρουμάνη, προβλέπεται στο ύψος των 600.000 ευρώ, ενώ «η κάλυψη της δαπάνης θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ». Η επιχορήγηση των επιχειρήσεων, θα είναι - σύμφωνα με την απόφαση - ισόποση με το ημερήσιο επίδομα ανεργίας που δικαιούται ο κάθε απασχολούμενος ξενοδοχοϋπάλληλος για κάθε ημέρα εργασίας. Το ανώτερο όριο, αναφέρει η απόφαση, είναι 25 ημέρες εργασίας το μήνα, μέχρι 100 ημέρες συνολικά.

Οι μεγαλοξενοδόχοι έχουν κυριολεκτικά «μπουκώσει» με χρήμα των εργαζομένων. Τον περασμένο Αύγουστο η κυβέρνηση επιδότησε μέσω ΟΑΕΔ, το 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) για το μήνα Σεπτέμβρη του 2010 και έφτανε τα ...25 εκατομμύρια ευρώ, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα (για τους μήνες Μάη - Ιούνη) είχαν τσεπώσει κι άλλα 50 εκατ. ευρώ! Ολα αυτά τα εκατομμύρια ευρώ που δίνονται δήθεν για την ενίσχυση της «απασχόλησης» στην πραγματικότητα, αξιοποιούνται για την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, την ώρα που μειώνονται δραστικά οι θέσεις σταθερής και με πλήρη δικαιώματα εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ