Τρίτη 18 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Παρατείνει την ομηρία των συμβασιούχων

Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», κάλεσε τη δημοτική αρχή να μη γίνει καμία απόλυση, να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι, να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι που προβλέπουν τη μερική και προσωρινή εργασία

Στη συνέχιση της ομηρίας των συμβασιούχων μέχρι ο Δήμος Αθηναίων να τους πετάξει στο δρόμο, προσανατολίζεται η νέα διοίκηση, καθιστώντας την ανάγκη περίπου 2.500 ανθρώπων για δουλειά σε ένα διεκπεραιωτικό ζήτημα με δεδομένο τέλος την απόλυση. Η δημοτική αρχή Γ. Καμίνη και οι άλλες παρατάξεις - εκτός της «Λαϊκής Συσπείρωσης» - στο χτεσινό έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, ανέτρεψαν προηγούμενη ομόφωνη απόφαση του Σώματος για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, που ελήφθη μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη.

Στην κατεύθυνση αυτή ο δήμαρχος παρέπεμψε το θέμα στη Δικαιοσύνη και ιδιαίτερα στην απόφαση του Αρείου Πάγου στις 20 Γενάρη. Εβαλλε δε εναντίον συμβασιούχων λέγοντας ότι όποιοι θέλουν να εργαστούν είναι ευπρόσδεκτοι. Χαρακτηριστικό πάντως των προθέσεων της δημοτικής αρχής είναι ότι ο αντιδήμαρχος Φ. Προβατάς, που παρέστη χτες στα δικαστήρια εκ μέρους του δήμου, ζήτησε παράταση χρόνου, ώστε η νέα διοίκηση να σχεδιάσει πώς θα λειτουργήσει ο δήμαρχος χωρίς τους συμβασιούχους.

Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να επαναβεβαιώσει την προηγούμενη ομόφωνη απόφασή του - η οποία ελήφθη κατόπιν πρωτοβουλίας της παράταξης - που ζητούσε τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Στην παρέμβασή του στηλίτευσε το καθεστώς γαλέρας που υπάρχει σε όλους τους δήμους και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αναφερόμενος στην «ανώμαλη κατάσταση» που, κατά τον Γ. Καμίνη, παρέλαβε η δημοτική αρχή, ο Ν. Σοφιανός τόνισε ότι είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών. Θύμισε δε ότι με αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων προσλαμβάνονταν οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, ξέροντας ότι θα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. «Εμείς καταψηφίσαμε όλες αυτές τις αποφάσεις και διεκδικήσαμε το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλειά», τόνισε ο Ν. Σοφιανός. Σχολιάζοντας την άποψη του Γ. Καμίνη ότι υπάρχουν συμβασιούχοι που δε δουλεύουν, σημείωσε ότι τα δημοτικά συμβούλια «έπαιρναν συμβασιούχους γιατί βόλευε. Πληρώνονται λιγότερο και δουλεύουν περισσότερο». Τέλος, ο Νίκος Σοφιανός κάλεσε τη δημοτική αρχή να μη γίνει καμία απόλυση, να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι, να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι που προβλέπουν τη μερική και προσωρινή εργασία.

Ο πρώην δήμαρχος Ν. Κακλαμάνης έδειξε ως φυσικό και ηθικό αυτουργό για το πρόβλημα των συμβασιούχων τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση. Πρότεινε την παράταση των συμβάσεων μέχρι τα τέλη του 2011 και την προκήρυξη θέσεων με αυξημένη μοριοδότηση στην προϋπηρεσία. Πρότεινε δηλαδή την ανακύκλωση των εργαζομένων και τη διαιώνιση του καθεστώτος των συμβασιούχων. Την ίδια θέση υποστήριξε και ο Γ. Αμυράς. Οι εκπρόσωποι των λοιπών παρατάξεων τάχθηκαν υπέρ της μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Τελικά, κατόπιν πρότασης του δημάρχου, όλες οι παρατάξεις - πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης» - υιοθέτησαν το ψήφισμα που πρότεινε ο δήμαρχος, με το οποίο απλά διαπιστώνεται ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αποδυναμώνοντας έτσι την ισχύ της προηγούμενης απόφασης, που καλούσε σε μονιμοποίησή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ