Τρίτη 18 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΧΑΦΙΕΔΟΚΑΜΕΡΕΣ
Στόχος η συνδικαλιστική δράση και οι λαϊκοί αγώνες

Με στόχο την πολιτική και συνδικαλιστική δράση, η κυβέρνηση προωθεί το νομοσχέδιο για τη γενικευμένη χρήση καμερών, αλλά και την τήρηση στοιχείων για τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις από τις εταιρείες τηλεφωνίας, όπως κατήγγειλε χθες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, όπου συζητήθηκε το συγκεκριμένο νομοθέτημα. Το νομοσχέδιο - που ενσωματώνει ευρωπαϊκή οδηγία - στήριξαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, χαρακτηρίζοντάς το επιβεβλημένη επιλογή.

Την απόσυρση του προτεινόμενου νόμου ζήτησε ο Αντώνης Σκυλλάκος, τονίζοντας: «Είμαστε αντίθετοι με το νομοσχέδιο. Θεωρούμε ότι περιορίζονται παραπέρα οι δημοκρατικές ελευθερίες και ως προς το δικαίωμα στο απόρρητο των επικοινωνιών, και στο θέμα των προσωπικών δεδομένων, και στο θέμα της παρακολούθησης». Επισήμανε ότι «αυτή η πορεία χειροτέρευσης της νομοθεσίας σε Ελλάδα και Ευρώπη γίνεται όχι για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, αλλά στο όνομά της να παραβιάζονται είτε ατομικά είτε συλλογικά δικαιώματα και ιδίως το δικαίωμα του "συνέρχεσθαι" και του "συνδικαλίζεσθαι", προκειμένου να μην αναπτύσσεται πολιτική και συνδικαλιστική δράση». Συνολικά επισήμανε ότι «γίνεται προσπάθεια απεργιακοί και άλλοι αγώνες να ποινικοποιούνται και να συνδέονται όλο και περισσότερο με την τρομοκρατία». Σχολιάζοντας το επιχείρημα περί θετικής γνώμης της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, επισήμανε ότι αυτό αποδεικνύει πως «οι ανεξάρτητες αρχές δεν είναι ...ανεξάρτητες». Αντίθετα, «σέρνονται πίσω από τις κυρίαρχες πολιτικές». Ειδικά για τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε πως «διευρύνεται η δυνατότητα επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων. Ενας "Big Brother" θα καλύπτει πλέον τους πάντες», θυμίζοντας ότι «προσβάσεις στα προσωπικά δεδομένα στις ΗΠΑ έχουν 850.000 άτομα» κι αυτό σημαίνει «πιέσεις σε βάρος συνδικαλιστών, πολιτική πίεση». Αναφερόμενος στο επιχείρημα ότι δε διατηρείται από τις εταιρείες το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας, σχολίασε ότι «αν παρείχαν τέτοιες εγγυήσεις οι εταιρείες θα είχαμε την παρακολούθηση του πρωθυπουργού και υπουργών επί ΝΔ; Οι εταιρείες έκαναν ό,τι έκαναν και τα κάλυψαν μετά». Επιπρόσθετα, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι τα συστήματα παρακολούθησης «επεκτείνονται σε όλους τους δημόσιους, αλλά και τους ιδιωτικούς χώρους». Ετσι «ο εργοδότης θα μπορεί να παρακολουθεί τη συνδικαλιστική δράση. Θα λειτουργεί αυτό ως τρομοκρατία και θα παρεμποδίζεται η συνδικαλιστική δράση».

Να αιτιολογήσει τη ...στροφή του ΠΑΣΟΚ, που επί ΝΔ είχε καταψηφίσει σχετικό νομοσχέδιο, επιχείρησε, παρεμβαίνοντας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης. Οπως είπε, «η μεγάλη διαφωνία μας ήταν ότι με ασαφείς όρους μπορούσε να ενεργοποιείται η κάμερα σε συγκεντρώσεις», υποστηρίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ προτείνει «η χρήση να τελεί πάντοτε υπό τις εγγυήσεις ανεξάρτητης αρχής».

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τονίζοντας ότι «ψηφίζουμε υπέρ», γιατί «είναι επιβεβλημένες οι ρυθμίσεις», αφού αποτελούν «προσαρμογή σε κοινοτική νομοθεσία». Το νομοσχέδιο καταψήφισε ο ΛΑ.Ο.Σ. ζητώντας τη χρήση καμερών μόνο σε δρόμους που γίνεται διακίνηση ναρκωτικών, ενώ για «οργουελική κατάσταση» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μουλόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ