Τρίτη 18 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επιμένει σε δύο κράτη ο Ντ. Ερογλου

Τις διχαστικές πρακτικές του «σχεδίου Ανάν» κρατούν στο τραπέζι η Αγκυρα και το ψευδοκράτος

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Στις θέσεις της Αγκυρας για λύση του Κυπριακού στη βάση δύο κρατών, επιμένει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου, όπως προκύπτει από τις προτάσεις που κατέθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στο κεφάλαιο «διακυβέρνηση - διαμοιρασμός εξουσιών». Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Κιπρίς», ο Ντ. Ερογλου σημειώνει ότι η «ενωμένη Κύπρος θα αποκτήσει κυριαρχία και μια διεθνή νομική προσωπικότητα».

Στις προτάσεις Ερογλου γράφεται ακόμα ότι στο νέο κράτος «κυρίαρχα είναι τα συνιστώντα κρατίδια». Σε αυτό προστίθεται ότι τα «συνιστώντα κρατίδια» θα έχουν δικαίωμα σύναψης συμφωνιών με άλλα κράτη, χωρίς αυτές να μεταβιβάζονται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, θέση που παραπέμπει και σε παλαιότερες δηλώσεις της Τουρκίας υπέρ της συνομοσπονδίας, με λύση «δύο κρατών και δύο λαών».

Παράλληλα ο Ντ. Ερογλου, αναπαράγοντας τις τουρκικές θέσεις, εμμένει και στις προτάσεις του για περαιτέρω διεύρυνση των δικαιωμάτων των εγγυητριών δυνάμεων, προτείνοντας να τεθεί υπό την εγγύησή τους το σύνολο των εδαφών των «συνιστώντων κρατιδίων», ενώ εάν η συμφωνία δεν επιβιώσει, κανένα από τα συνιστώντα κρατίδια δε θα εκπροσωπεί από μόνο του το ομοσπονδιακό κράτος.

Απαντώντας στις θέσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, σημείωσε ότι «η καλύτερη απάντηση στις πολιτικές, οι οποίες δεν εξυπηρετούν τη λύση στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, είναι να παραμείνουμε συνεπείς στο στόχο της λύσης, για να φανεί ποια πλευρά είναι εποικοδομητική και ποια όχι».

Πρόσθεσε ακόμα ότι η Τουρκία θα πρέπει να εναρμονίσει τις διακηρύξεις της περί λύσης με τις πράξεις της και να υλοποιήσει αυτό που προβλέπουν τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ σχετικά με το Κυπριακό και όχι να «αναζητά σωσίβιο στο 2004» («σχέδιο Ανάν»).

Ο Πρόεδρος της Αρμενίας, Σερζ Σαρκισιάν, που χτες πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κύπρο και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, τόνισε ότι στηρίζει τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κυπριακό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ