ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ»
Επιχειρηματικά παιχνίδια που δείχνουν το μέλλον των δημόσιων νοσοκομείων

Τα οικονομικά προβλήματα και το μέλλον του νοσοκομείου «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» απασχόλησαν χτες στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής μετά από πρόταση του υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου. Ομως ο υπουργός, μιλώντας στην Επιτροπή, δεν ανέφερε τι προτίθεται να κάνει για το συγκεκριμένο ζήτημα και απλώς είπε ότι το «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» έχει ενημερώσει το υπουργείο ότι είναι σε φάση να κλείσει. Εχει, ανέφερε, προβλήματα που προκύπτουν από την οικονομική ασφυξία στην οποία όπως ισχυρίζεται ο πρόεδρός του Α. Μαρτίνης το έχει οδηγήσει η τράπεζα ΜΑΡΦΙΝ, η οποία όμως λέει το αντίθετο. Ο υπουργός είπε ότι ο Α. Μαρτίνης έκανε τη σκέψη να πουλήσει το νοσοκομείο που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, αλλά ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Εργασίας γνωμάτευσε ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να πουληθεί. Ο τελευταίος, που ήταν παρών στη συνεδρίαση, είπε ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να πουληθεί αν δεν αλλάξει ο σχετικός νόμος.

Ο Α. Λοβέρδος ανέφερε ότι η κυβέρνηση δε θέλει να κλείσει το νοσοκομείο και είπε ότι μπορεί να βρεθεί λύση με μια «επενδυτική κίνηση» που μπορεί να γίνει με το «Ασκληπιείο Βούλας», το οποίο ανήκει στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΣ του «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» Α. Μαρτίνης κατήγγειλε ότι η τράπεζα ΜΑΡΦΙΝ λειτουργεί «ως βραχίονας για τα συμφέροντα του ομίλου "Υγεία", "Μητέρα" και "Λητώ"». Το νοσοκομείο, είπε, μετρά ώρες και δεν μπορεί να αντέξει γιατί «συνεθλίβη χωρίς να φταίει, στις διαπάλες των γνωστών συμφερόντων της Υγείας». Το «ΝΤΥΝΑΝ», συνέχισε, δεν επιχορηγήθηκε ποτέ από το κράτος και οι δηλώσεις ότι δεν μπορεί να πουληθεί το απαξίωσαν, αφού κανένας δε θα το αγοράσει όταν ξέρει ότι μπορεί να «το πάρει τζάμπα διαλυόμενο». Το Δημόσιο και τα Ταμεία, ισχυρίστηκε, χρωστάνε στο «ΝΤΥΝΑΝ» 24 εκατ. ευρώ και εάν δοθούν τα 12 εκατ. θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα μισά για να ανασκευαστούν τα χειρουργεία του Ερυθρού Σταυρού, στο οποίο επίσης είναι πρόεδρος.

Tην εμφάνιση του υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου στην Επιτροπή όπου εμφανίστηκε προσποιητά ανήξερος, χωρίς να δώσει κανένα στοιχείο για το πρόβλημα του «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» στηλίτευσε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι αποτελεί «χλεύη» για τους βουλευτές της Επιτροπής.

Για το «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» είπε ότι η σημερινή οικονομική του κατάσταση φωτογραφίζει το μέλλον και των δημόσιων νοσοκομείων με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται και θα οδηγήσουν ακόμα και σε κλείσιμο δημόσιων μονάδων Υγείας. Τα προβλήματα του νοσοκομείου, πρόσθεσε, εμφανίζονται σε μια περίοδο όπου στο χώρο της Υγείας κυριαρχεί η γιγάντωση και ο ανταγωνισμός ομίλων με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και το «ΝΤΥΝΑΝ» πολιορκείται από μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που το στραγγίζουν. Αυτοί οι «αδίστακτοι παίχτες», είπε, είναι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οι εταιρείες προμήθειας ιατρικού εξοπλισμού, οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι προμηθευτές αναλώσιμων και οι τράπεζες. Η στάση της τράπεζας ΜΑΡΦΙΝ, είπε ο βουλευτής, προαναγγέλλει τους εκβιασμούς που θα υποστούν και τα δημόσια νοσοκομεία.

Η λύση, κατέληξε, που πρέπει να επιβληθεί από το λαϊκό κίνημα είναι η δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας που θα παρέχει υψηλού επιπέδου παροχές με παράλληλη κατάργηση της επιχειρηματικής ιδιωτικής δραστηριότητας στο χώρο και αυτή είναι η λύση και για τα προβλήματα του «ΝΤΥΝΑΝ».

ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Μεθοδεύει «μεσαιωνική» επιχειρησιακή σύμβαση

Στήριγμα των αντεργατικών επιδιώξεων ο εργοδοτικός συνδικαλισμός

Σε μείωση μισθών, εκ περιτροπής εργασία και σε διαθεσιμότητα εργαζομένων προχωράει η διοίκηση της «Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών» που διοικεί το Γηροκομείο Αθηνών με τις πλάτες της πλειοψηφίας του επιχειρησιακού σωματείου (ΠΑΣΚΕ) και εφαρμόζοντας τους αντεργατικούς νόμους 3846/2010 και 3899/2010 της κυβέρνησης.

Εχοντας και το προηγούμενο της ΝΕΟΓΑΛ, η διοίκηση του Γηροκομείου Αθηνών γνωστοποίησε στις 11 Γενάρη στο σύλλογο των εργαζομένων την πρόθεσή της να προχωρήσει στην κατάρτιση ειδικής επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας με υπό διαπραγμάτευση τα εξής θέματα: Καθορισμός νέων βασικών μισθών, εφαρμογή συστήματος εκ περιτροπής απασχόλησης και εφαρμογή προγράμματος θέσεως των εργαζομένων σε διαθεσιμότητα. Πρόκειται για συνολική κατεδάφιση των όποιων κατακτήσεων των εργαζομένων, για εφ' όλης της ύλης διαπραγμάτευση των όρων εργασίας στο όνομα της οικονομικής κρίσης και με το γνωστό εκβιασμό της «διατήρησης όσων καταστεί δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας». Εν ολίγοις, ούτε το ενδεχόμενο απολύσεων αποκλείεται, παρά τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας που θα επιβάλει η νέα επιχειρησιακή σύμβαση.

Την πλάτη της εργοδοσίας ζεσταίνει η πλειοψηφία του συλλόγου των εργαζομένων, η οποία «έκανε ότι δεν άκουσε» την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για έκτακτη γενική συνέλευση και ενημέρωση των εργαζομένων και δε συγκάλεσε καν το ΔΣ του Συλλόγου. Προχτές είχε οριστεί συνάντηση της εργοδοσίας με το σύλλογο των εργαζομένων για τη διαπραγμάτευση, αλλά όπως ειπώθηκε στους εργαζόμενους δεν πραγματοποιήθηκε, χωρίς να ενημερωθούν για νέα συνάντηση.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στάση εργασίας

Τετράωρη στάση εργασίας από την έναρξη του ωραρίου πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου και έργου. Οι απεργοί στις 9 το πρωί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στα δικαστήρια, με αφορμή την εκδίκαση της υπόθεσης των συμβασιούχων στον Αρειο Πάγο.

Απεργία στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν, αύριο, 21 Γενάρη, οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) με απόφαση της Ομοσπονδίας, ενάντια στο νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί τα κρατικά αεροδρόμια και ανοίγει το δρόμο για απολύσεις. Η χθεσινή προγραμματισμένη απεργία δεν έγινε, καθώς η διοίκηση της ΥΠΑ προσέφυγε στο δικαστήριο, το οποίο την κήρυξε παράνομη.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας

Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και οι Εργοστασιακές Επιτροπές σήμερα Πέμπτη στις 4.30 μ.μ. με προσυγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας στις 4 μ.μ., διαμαρτυρόμενοι για την αντεργατική πολιτική που «φουσκώνει τα πανιά» των εργοδοτών και στον κλάδο του μετάλλου. Στο κάλεσμά του, το Συνδικάτο τονίζει πως «τίποτα δεν σώζουμε με το κεφάλι κάτω», «διέξοδο και λύση στα προβλήματά μας δεν θα φέρει η κερδοφορία του εργοδότη».

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ
Στο εδώλιο επειδή υπερασπίστηκαν δύο απολυμένες

Τη δικαστική δίωξη του Γιάννη Κορφιάτη, εκλεγμένου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» περιφερειακού συμβούλου, μέλους της ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ και του Τάκη Στρούζα, προέδρου του Εργατικού Κέντρου και μέλους της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου - Κεφαλονιάς - Ζακύνθου του ΚΚΕ, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου. Καλεί τους εργαζόμενους, τα σωματεία και τους φορείς του νησιού να απαντήσουν με συγκέντρωση στα δικαστήρια της Ζακύνθου, σήμερα Πέμπτη 20 Γενάρη, στις 9 π.μ., όπου και δικάζονται, για να «απαιτήσουμε εδώ και τώρα το σταμάτημα των διώξεων».

Η δίωξη γίνεται μετά από μήνυση που κατέθεσε ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «ΜΕΝΤΙΤΕΡΑΝΙΑΝ», επειδή τον Ιούλη του 2009 είχε γίνει μαζική παράσταση διαμαρτυρίας από το ΠΑΜΕ στο ξενοδοχείο για δύο απολυμένες καμαριέρες.

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στα Λουτρά Πλατυστόμου

Τον επιχειρηματία Στραγάλη που εκμεταλλεύεται τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις των Λουτρών Πλατυστόμου και εδώ και 12 μήνες έχει απλήρωτους 24 εργαζόμενους, καταγγέλλει η Λαϊκή Επιτροπή Φθιώτιδας, που συγκροτείται από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, εκπροσώπους της ΟΓΕ και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

«Αφού τους ξεζούμισε - αναφέρει η ανακοίνωση - βάζοντάς τους να δουλεύουν 10 ώρες και να πληρώνονται για 4 με απαράδεκτα χαμηλές αποδοχές, αδιαφορεί για το δίκαιο αίτημά τους να καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους και προσπαθεί να αντιμετωπίσει την επίσχεση εργασίας προσλαμβάνοντας νέους εργαζόμενους.

Καταγγέλλουμε απερίφραστα και όσους τον ανέχονται ή τον στηρίζουν. Καταγγέλλουμε το θεσμικό πλαίσιο που έχουν φτιάξει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, που επιτρέπει στην ασύδοτη εργοδοσία την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Αφού τους χάρισαν, στο όνομα της ψεύτικης ανάπτυξης και των ιδιωτικοποιήσεων, τη διαχείριση δημόσιας περιουσίας, τους δίνουν το δικαίωμα να δρουν σε βάρος των εργαζομένων».

Η Λαϊκή Επιτροπή ζητά να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους της επιχείρησης. Οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης θα ζητήσουν από το Δήμο Μακρακώμης, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τη Βουλή να ελέγξουν πώς παραχωρήθηκε στον επιχειρηματία το συγκρότημα του Πλατυστόμου, που πρέπει να μείνει λαϊκή περιουσία και καλεί το λαό της περιοχής να συμπαρασταθεί στους εργαζόμενους του Στραγάλη.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Στην ανεργία 1 στους 5 εργαζόμενους

Ενας στους πέντε εργαζόμενους στον κατασκευαστικό κλάδο έχασαν τη δουλειά τους στο διάστημα από το φθινόπωρο του 2008 έως το φθινόπωρο του 2010, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ενώ χιλιάδες άλλοι βρίσκονται στα πρόθυρα της ανεργίας.

Συνδικαλιστικά σεμινάρια

Τα πρώτα συνδικαλιστικά σεμινάρια με θέμα τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας διοργανώνει στις 29 Γενάρη η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Στα σεμινάρια καλούνται να πάρουν μέρος νέα συνδικαλιστικά στελέχη, πρόεδροι σωματείων απ' όλους τους κλάδους, αλλά και εργαζόμενοι. Τα σεμινάρια θα γίνουν στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως) και θα αρχίζουν στις 9.30 το πρωί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ