Πέμπτη 20 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ»
Επιχειρηματικά παιχνίδια που δείχνουν το μέλλον των δημόσιων νοσοκομείων

Τα οικονομικά προβλήματα και το μέλλον του νοσοκομείου «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» απασχόλησαν χτες στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής μετά από πρόταση του υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου. Ομως ο υπουργός, μιλώντας στην Επιτροπή, δεν ανέφερε τι προτίθεται να κάνει για το συγκεκριμένο ζήτημα και απλώς είπε ότι το «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» έχει ενημερώσει το υπουργείο ότι είναι σε φάση να κλείσει. Εχει, ανέφερε, προβλήματα που προκύπτουν από την οικονομική ασφυξία στην οποία όπως ισχυρίζεται ο πρόεδρός του Α. Μαρτίνης το έχει οδηγήσει η τράπεζα ΜΑΡΦΙΝ, η οποία όμως λέει το αντίθετο. Ο υπουργός είπε ότι ο Α. Μαρτίνης έκανε τη σκέψη να πουλήσει το νοσοκομείο που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, αλλά ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Εργασίας γνωμάτευσε ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να πουληθεί. Ο τελευταίος, που ήταν παρών στη συνεδρίαση, είπε ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να πουληθεί αν δεν αλλάξει ο σχετικός νόμος.

Ο Α. Λοβέρδος ανέφερε ότι η κυβέρνηση δε θέλει να κλείσει το νοσοκομείο και είπε ότι μπορεί να βρεθεί λύση με μια «επενδυτική κίνηση» που μπορεί να γίνει με το «Ασκληπιείο Βούλας», το οποίο ανήκει στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΣ του «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» Α. Μαρτίνης κατήγγειλε ότι η τράπεζα ΜΑΡΦΙΝ λειτουργεί «ως βραχίονας για τα συμφέροντα του ομίλου "Υγεία", "Μητέρα" και "Λητώ"». Το νοσοκομείο, είπε, μετρά ώρες και δεν μπορεί να αντέξει γιατί «συνεθλίβη χωρίς να φταίει, στις διαπάλες των γνωστών συμφερόντων της Υγείας». Το «ΝΤΥΝΑΝ», συνέχισε, δεν επιχορηγήθηκε ποτέ από το κράτος και οι δηλώσεις ότι δεν μπορεί να πουληθεί το απαξίωσαν, αφού κανένας δε θα το αγοράσει όταν ξέρει ότι μπορεί να «το πάρει τζάμπα διαλυόμενο». Το Δημόσιο και τα Ταμεία, ισχυρίστηκε, χρωστάνε στο «ΝΤΥΝΑΝ» 24 εκατ. ευρώ και εάν δοθούν τα 12 εκατ. θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα μισά για να ανασκευαστούν τα χειρουργεία του Ερυθρού Σταυρού, στο οποίο επίσης είναι πρόεδρος.

Tην εμφάνιση του υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου στην Επιτροπή όπου εμφανίστηκε προσποιητά ανήξερος, χωρίς να δώσει κανένα στοιχείο για το πρόβλημα του «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» στηλίτευσε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι αποτελεί «χλεύη» για τους βουλευτές της Επιτροπής.

Για το «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» είπε ότι η σημερινή οικονομική του κατάσταση φωτογραφίζει το μέλλον και των δημόσιων νοσοκομείων με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται και θα οδηγήσουν ακόμα και σε κλείσιμο δημόσιων μονάδων Υγείας. Τα προβλήματα του νοσοκομείου, πρόσθεσε, εμφανίζονται σε μια περίοδο όπου στο χώρο της Υγείας κυριαρχεί η γιγάντωση και ο ανταγωνισμός ομίλων με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και το «ΝΤΥΝΑΝ» πολιορκείται από μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που το στραγγίζουν. Αυτοί οι «αδίστακτοι παίχτες», είπε, είναι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οι εταιρείες προμήθειας ιατρικού εξοπλισμού, οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι προμηθευτές αναλώσιμων και οι τράπεζες. Η στάση της τράπεζας ΜΑΡΦΙΝ, είπε ο βουλευτής, προαναγγέλλει τους εκβιασμούς που θα υποστούν και τα δημόσια νοσοκομεία.

Η λύση, κατέληξε, που πρέπει να επιβληθεί από το λαϊκό κίνημα είναι η δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας που θα παρέχει υψηλού επιπέδου παροχές με παράλληλη κατάργηση της επιχειρηματικής ιδιωτικής δραστηριότητας στο χώρο και αυτή είναι η λύση και για τα προβλήματα του «ΝΤΥΝΑΝ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ