ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Γενάρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗMENΣ»
Κουκουλώνουν τη χρηματοδότησή τους από την πολυεθνική

Κάνουν αναφορές στις καταγγελίες της γερμανικής Δικαιοσύνης, αλλά χρησιμοποιούν σαν άλλοθι τις καταθέσεις του Χριστοφοράκου

Στη λογική της ονοματολογίας κινείται το πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής, που ασχολήθηκε με τη διερεύνηση του σκανδάλου «Ζήμενς», αλλά και οι θέσεις που συμπερασματικά κατέθεσε η ΝΔ, με ενιαίο στόχο να κρυφτεί το γεγονός ότι οι μίζες από τα ταμεία της πολυεθνικής κατευθύνονταν στα ταμεία των δυο κομμάτων.

Κοινό χαρακτηριστικό των θέσεων στα δυο πορίσματα είναι η προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου και η απόκρυψη του γεγονότος ότι η πολιτική του δικομματισμού έχει οργανική σύνδεση με τα συμφέροντα των διάφορων επιχειρηματικών ομίλων.

Αναφορικά με τα κομματικά ταμεία, στο πόρισμα της πλειοψηφίας αναφέρεται ο ισχυρισμός ότι η Εξεταστική Επιτροπή «δεν έχει κατά νόμο την αρμοδιότητα για τον έλεγχο της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και συνεπώς δεν νομιμοποιείται να προβεί σε διερεύνηση των οικονομικών και έλεγχο των ταμείων τους».

Παρατίθενται οι αναφορές που έκανε η γερμανική Δικαιοσύνη στο θέμα, όπου κατηγορούσε τον Μ. Χριστοφοράκο ότι «προωθούσατε συγκαλυμμένα τα χρήματα (2% του τζίρου της "ΖΗΜΕΝΣ") αποκλειστικά στα δύο μεγάλα κόμμα στην Ελλάδα, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ», αλλά ταυτόχρονα γίνεται αναφορά και στην κατάθεση Χριστοφοράκου στο κλιμάκιο της Εξεταστικής που πήγε στο Μόναχο ότι «δεν προσέφερα ποτέ σε Ελληνες πολιτικούς χορηγίες ή δώρα σημαντικής αξίας, ούτε μου ζητήθηκαν από τέτοια πρόσωπα ανάλογα προσωπικά οφέλη».

Υπογραμμίζεται ότι στην ερώτηση για το σε ποια πολιτικά κόμματα η εταιρεία έδωσε οικονομική ενίσχυση - «χορηγία», ο Μ. Χριστοφοράκος αρνήθηκε να απαντήσει αξιοποιώντας το δικαίωμά του ως κατηγορουμένου. Στο πόρισμα αναφέρεται ότι από τις εργασίες της Εξεταστικής δεν προέκυψε η ανάμειξη υπουργών ή υφυπουργών στη χρηματοδότηση κομμάτων.

Η πλειοψηφία προτείνει την περαιτέρω διερεύνηση για τους πρώην υπουργούς Τ. Μαντέλη, Χ. Βερελή, Γ. Παπαντωνίου, Ν. Χριστοδουλάκη από το ΠΑΣΟΚ και Μ. Λιάπη, Γ. Αλογοσκούφη για τον ΟΤΕ, ενώ για τον ΟΣΕ τους Χ. Βερελή και Μ. Λιάπη. Για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I τους Γ. Παπαντωνίου (ΠΑΣΟΚ) και Γ. Βουλγαράκη, Β. Πολύδωρα, Π. Παυλόπουλο και Χ. Μαρκογιαννάκη (ΝΔ). Για τις συμβάσεις της «ΖΗΜΕΝΣ» με το υπουργείο Πολιτισμού, τον Μ. Λιάπη της ΝΔ και για τα εξοπλιστικά προγράμματα τον Α. Τσοχατζόπουλο. Επίσης ζητάει τη διερεύνηση για τους Γ. Αλογοσκούφη και Γ. Παπαθανασίου για το θέμα της συγκάλυψης της υπόθεσης.

Στο ίδιο πνεύμα η ΝΔ

Στο πόρισμα αξιολόγησης των βουλευτών της ΝΔ τονίζεται ότι έχουν προκύψει σαφείς πολιτικές ευθύνες για τους Κ. Σημίτη (σύστημα ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων C4I, προγραμματικές συμφωνίες ΟΤΕ το 1996 και σχέση του με Θ. Τσουκάτο που πήρε λεφτά από την «ΖΗΜΕΝΣ»), Γ. Παπαντωνίου (C4I), Ε. Μαλέσιο (C4I), Α. Τσοχατζόπουλο (προγραμματικές συμβάσεις ΟΣΕ και εξοπλιστικά προγράμματα), Τ. Μαντέλη (ΟΤΕ), Ν. Χριστοδουλάκη (ΟΣΕ), Γ. Παπακωνσταντίνου (ΟΣΕ) και Χ. Βερελή (ΟΣΕ). Τονίζει, δε, ότι «η έρευνα για περαιτέρω ευθύνες απαιτείται να συνεχιστεί».

Για τα δικά της στελέχη, αναφέρει ότι δεν προέκυψε κανένα στοιχείο ενοχής, αλλά, προκειμένου να αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψή τους από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ αναφέρει τα ονόματά τους, η ΝΔ «δεν διαφωνεί και ως προς αυτούς για τον οποιοδήποτε έλεγχο».

Ο ΛΑ.Ο.Σ. ζητάει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, εκτιμώντας ότι η Εξεταστική Επιτροπή «απέτυχε παταγωδώς» στο σύνολό της και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχει στην προανακριτική, εάν δεν δεσμευθούν εκ των προτέρων οι ηγεσίες των κομμάτων ότι θα ανοίξουν τα κομματικά ταμεία και οι λογαριασμοί όλων όσοι ήταν κομματικοί ταμίες και ότι δε θα μπουν «ασπίδες» σε πρώην πρωθυπουργούς.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ «SIEMENS»
Πυροτεχνήματα και αποπροσανατολισμός

Ανοίγει το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων και στέλνει γράμματα με παραινέσεις στην πολυεθνική!

Με μια κίνηση ετεροχρονισμένη, που γίνεται για το θεαθήναι και με δεδομένη την αρνητική στάση της πολυεθνικής σε προηγούμενα ανάλογα αιτήματα, η κυβέρνηση, διά του υπουργού Επικρατείας Χ. Παμπούκη, έστειλε χτες επιστολή στη ΖΗΜΕΝΣ, με την οποία, αφού της αναγνωρίζει την «προσπάθεια εξυγίανσης που έκανε», αναρωτιέται «αν θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκάλυψη της αλήθειας», κάτι που «θα εκτιμηθεί δεόντως»!

Πρόκειται για καραμπινάτη υποκρισία, την ώρα που η Εξεταστική έχει ολοκληρώσει το έργο της και η πολυεθνική έχει «κλείσει» την υπόθεση, με τη συνδρομή της γερμανικής δικαιοσύνης και δεσμεύοντας ακόμα και τους εμπλεκόμενους να διατηρήσουν τη σιωπή τους.

Κάνοντας, μάλιστα, ένα βήμα παραπέρα, ο Χ. Παμπούκης αναγνωρίζει ότι υπάρχει κόστος για την πολυεθνική από μια τέτοια εξέλιξη και γι' αυτό ενημερώνει την εταιρεία ότι η Ελλάδα θα πράξει τα δέοντα για «την ανόρθωση της δικής της άμεσης ζημίας». Το ίδιο αναφέρει «αναμένεται να πράξουν και οι διοικήσεις των ζημιωθέντων εταιρειών», συμπληρώνοντας ότι η επιβολή προστίμων θα κριθεί «αποκλειστικά από τα αρμόδια πολιτειακά όργανα».

Είναι φανερή η προσπάθεια της κυβέρνησης και των συμμάχων της να διασκεδάσουν τη λαϊκή αγανάκτηση για την πολιτική και τα σκάνδαλά τους. Γι' αυτό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής επανέλαβε χτες τους ισχυρισμούς περί προσήλωσης της κυβέρνησης στο να φωτιστεί η υπόθεση, συμπληρώνοντας βεβαίως με νόημα ότι «στο πλαίσιο του υφιστάμενου Συντάγματος εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια».

Δίνοντας συνέχεια στην προπαγανδιστική προσπάθεια της κυβέρνησης να αποτινάξει από πάνω της τη συνευθύνη για τα σκάνδαλα και με στόχο να προωθήσει το αντιδραστικό πλαίσιο για τα οικονομικά των κομμάτων, στο όνομα δήθεν της διαφάνειας, ο Γ. Παπανδρέου θα παρουσιάσει αύριο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ τις προτάσεις για αλλαγές στη σχετική νομοθεσία. Ο ίδιος ο Γ. Πεταλωτής ομολόγησε χτες ότι τα μέτρα που δρομολογούνται περί ευθύνης υπουργών και για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, αποσκοπούν στο να «θωρακίσουν το πολιτικό σύστημα».

Τη συνδρομή του... Μπαρόζο ζήτησε με επιστολή του προς την Κομισιόν ο Γ. Καρατζαφέρης, για να αποζημιωθεί το ελληνικό Δημόσιο από τη SIEMENS, ενώ για τον ίδιο λόγο ο Δ. Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Φ. Κουβέλης από τη «Δημοκρατική Αριστερά» ζήτησαν να κατατεθούν αγωγές προς την πολυεθνική.

Αντιπερισπασμοί με δήθεν «διαφάνεια»

Με μοιρασμένους ρόλους, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιχείρησαν εκ νέου χτες στη Βουλή να θωρακίσουν με κορόνες περί διαφάνειας το αστικό πολιτικό σύστημα, η σαπίλα του οποίου αποκαλύπτεται και από τις εξελίξεις γύρω από το σκάνδαλο «Ζήμενς». Στη διάρκεια της προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης για την εξωτερική πολιτική, ο Αντ. Σαμαράς ζήτησε από το ΠΑΣΟΚ «να συμφωνήσουμε: Να ζητήσουμε από την Ελληνική Δικαιοσύνη έλεγχο του "πόθεν έσχες", όλων των βουλευτών που έγιναν υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 ως σήμερα» για να «ανακτήσει ο πολιτικός κόσμος τη σχέση αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης που πρέπει να έχει με τον ελληνικό λαό». Παίρνοντας με ευχαρίστηση την πάσα, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε στη δευτερολογία του ότι «το θέμα δεν είναι η χρονική περίοδος», αλλά το πόθεν έσχες «να εξετάζεται από ανεξάρτητη αρχή», ζητώντας τη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας στο συγκεκριμένο θέμα. Συνολικά, για το θέμα της διαφάνειας ανέφερε πως το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό ακόμη και για συνταγματικές αλλαγές.

Συναντήσεις της Αλέκας Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα έχει αύριο, Τετάρτη 26 Γενάρη, τις παρακάτω συναντήσεις στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό:

  • Στις 12 μ., με το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης.
  • Στις 2 μ.μ., με αντιπροσωπεία της διοίκησης του ΤΕΕ.
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνέντευξη για το σκάνδαλο «Ζήμενς»

Σήμερα, στις 11 π.μ., στη Βουλή

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, σήμερα Τρίτη 25 Γενάρη και ώρα 11 π.μ., με θέμα: «Οι εκτιμήσεις και το πόρισμα του ΚΚΕ για το σκάνδαλο της "Ζήμενς"». Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΚΟ του ΚΚΕ στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ δημοσίευσε το δικό του πόρισμα την προηγούμενη Πέμπτη. Ο εκπρόσωπος του Κόμματος στην Εξεταστική Θ. Παφίλης είχε δηλώσει: «Είναι τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για το σκάνδαλο της ΖΗΜΕΝΣ και επικίνδυνη για το λαό η πολιτική τους. Εχουν πολιτικές ευθύνες για το σύνολο του σκανδάλου. Προκύπτουν πολιτικές ευθύνες όλων όσων από κυβερνητικές θέσεις χειρίστηκαν τις συμβάσεις της ΖΗΜΕΝΣ σε όλους τους σχετικούς τομείς που αυτές συνάφθηκαν και υλοποιήθηκαν».

Με το πόρισμα προτεινόταν ότι πρέπει «να συσταθεί επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης (σ.σ. η λεγόμενη προανακριτική της Βουλής) για περαιτέρω διερεύνηση όλων των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων που κατά καιρούς χειρίστηκαν τη σύναψη συμβάσεων, την εκτέλεσή τους και την παραλαβή των έργων κατά τους τομείς αρμοδιότητάς τους για την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών (πέραν των Τ. Μαντέλη και Θ. Τσουκάτου, που, όπως έχει αποδειχθεί, πήραν χρήματα από το ταμείο της ΖΗΜΕΝΣ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ