Τρίτη 25 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗMENΣ»
Κουκουλώνουν τη χρηματοδότησή τους από την πολυεθνική

Κάνουν αναφορές στις καταγγελίες της γερμανικής Δικαιοσύνης, αλλά χρησιμοποιούν σαν άλλοθι τις καταθέσεις του Χριστοφοράκου

Στη λογική της ονοματολογίας κινείται το πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής, που ασχολήθηκε με τη διερεύνηση του σκανδάλου «Ζήμενς», αλλά και οι θέσεις που συμπερασματικά κατέθεσε η ΝΔ, με ενιαίο στόχο να κρυφτεί το γεγονός ότι οι μίζες από τα ταμεία της πολυεθνικής κατευθύνονταν στα ταμεία των δυο κομμάτων.

Κοινό χαρακτηριστικό των θέσεων στα δυο πορίσματα είναι η προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου και η απόκρυψη του γεγονότος ότι η πολιτική του δικομματισμού έχει οργανική σύνδεση με τα συμφέροντα των διάφορων επιχειρηματικών ομίλων.

Αναφορικά με τα κομματικά ταμεία, στο πόρισμα της πλειοψηφίας αναφέρεται ο ισχυρισμός ότι η Εξεταστική Επιτροπή «δεν έχει κατά νόμο την αρμοδιότητα για τον έλεγχο της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και συνεπώς δεν νομιμοποιείται να προβεί σε διερεύνηση των οικονομικών και έλεγχο των ταμείων τους».

Παρατίθενται οι αναφορές που έκανε η γερμανική Δικαιοσύνη στο θέμα, όπου κατηγορούσε τον Μ. Χριστοφοράκο ότι «προωθούσατε συγκαλυμμένα τα χρήματα (2% του τζίρου της "ΖΗΜΕΝΣ") αποκλειστικά στα δύο μεγάλα κόμμα στην Ελλάδα, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ», αλλά ταυτόχρονα γίνεται αναφορά και στην κατάθεση Χριστοφοράκου στο κλιμάκιο της Εξεταστικής που πήγε στο Μόναχο ότι «δεν προσέφερα ποτέ σε Ελληνες πολιτικούς χορηγίες ή δώρα σημαντικής αξίας, ούτε μου ζητήθηκαν από τέτοια πρόσωπα ανάλογα προσωπικά οφέλη».

Υπογραμμίζεται ότι στην ερώτηση για το σε ποια πολιτικά κόμματα η εταιρεία έδωσε οικονομική ενίσχυση - «χορηγία», ο Μ. Χριστοφοράκος αρνήθηκε να απαντήσει αξιοποιώντας το δικαίωμά του ως κατηγορουμένου. Στο πόρισμα αναφέρεται ότι από τις εργασίες της Εξεταστικής δεν προέκυψε η ανάμειξη υπουργών ή υφυπουργών στη χρηματοδότηση κομμάτων.

Η πλειοψηφία προτείνει την περαιτέρω διερεύνηση για τους πρώην υπουργούς Τ. Μαντέλη, Χ. Βερελή, Γ. Παπαντωνίου, Ν. Χριστοδουλάκη από το ΠΑΣΟΚ και Μ. Λιάπη, Γ. Αλογοσκούφη για τον ΟΤΕ, ενώ για τον ΟΣΕ τους Χ. Βερελή και Μ. Λιάπη. Για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I τους Γ. Παπαντωνίου (ΠΑΣΟΚ) και Γ. Βουλγαράκη, Β. Πολύδωρα, Π. Παυλόπουλο και Χ. Μαρκογιαννάκη (ΝΔ). Για τις συμβάσεις της «ΖΗΜΕΝΣ» με το υπουργείο Πολιτισμού, τον Μ. Λιάπη της ΝΔ και για τα εξοπλιστικά προγράμματα τον Α. Τσοχατζόπουλο. Επίσης ζητάει τη διερεύνηση για τους Γ. Αλογοσκούφη και Γ. Παπαθανασίου για το θέμα της συγκάλυψης της υπόθεσης.

Στο ίδιο πνεύμα η ΝΔ

Στο πόρισμα αξιολόγησης των βουλευτών της ΝΔ τονίζεται ότι έχουν προκύψει σαφείς πολιτικές ευθύνες για τους Κ. Σημίτη (σύστημα ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων C4I, προγραμματικές συμφωνίες ΟΤΕ το 1996 και σχέση του με Θ. Τσουκάτο που πήρε λεφτά από την «ΖΗΜΕΝΣ»), Γ. Παπαντωνίου (C4I), Ε. Μαλέσιο (C4I), Α. Τσοχατζόπουλο (προγραμματικές συμβάσεις ΟΣΕ και εξοπλιστικά προγράμματα), Τ. Μαντέλη (ΟΤΕ), Ν. Χριστοδουλάκη (ΟΣΕ), Γ. Παπακωνσταντίνου (ΟΣΕ) και Χ. Βερελή (ΟΣΕ). Τονίζει, δε, ότι «η έρευνα για περαιτέρω ευθύνες απαιτείται να συνεχιστεί».

Για τα δικά της στελέχη, αναφέρει ότι δεν προέκυψε κανένα στοιχείο ενοχής, αλλά, προκειμένου να αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψή τους από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ αναφέρει τα ονόματά τους, η ΝΔ «δεν διαφωνεί και ως προς αυτούς για τον οποιοδήποτε έλεγχο».

Ο ΛΑ.Ο.Σ. ζητάει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, εκτιμώντας ότι η Εξεταστική Επιτροπή «απέτυχε παταγωδώς» στο σύνολό της και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχει στην προανακριτική, εάν δεν δεσμευθούν εκ των προτέρων οι ηγεσίες των κομμάτων ότι θα ανοίξουν τα κομματικά ταμεία και οι λογαριασμοί όλων όσοι ήταν κομματικοί ταμίες και ότι δε θα μπουν «ασπίδες» σε πρώην πρωθυπουργούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ