Τρίτη 25 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Στο τραπέζι όλα τα σενάρια της ελεγχόμενης χρεοκοπίας

Με επίκεντρο την Ελλάδα, αναπτύσσονται όλες οι εναλλακτικές λύσεις που διαθέτει η πλουτοκρατία για να μετριάσει τις απώλειες από την αναγκαία καταστροφή κεφαλαίου

Στόχος της μιας ή της άλλης λύσης που θα οδηγήσει στην ελεγχόμενη χρεοκοπία δεν είναι να ωφεληθεί ο λαός, αλλά να χάσουν τα λιγότερα το κεφάλαιο και οι μεγάλοι πιστωτές της χώρας

Eurokinissi

Στόχος της μιας ή της άλλης λύσης που θα οδηγήσει στην ελεγχόμενη χρεοκοπία δεν είναι να ωφεληθεί ο λαός, αλλά να χάσουν τα λιγότερα το κεφάλαιο και οι μεγάλοι πιστωτές της χώρας
Με κεντρικό στόχο να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και να αποτελέσει η οικονομική κρίση νέο έναυσμα για ακόμα πιο γενικευμένη επίθεση σε βάρος των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, ο διεθνής Τύπος, εκπρόσωποι της ιμπεριαλιστικής ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων των κρατών - μελών, συντηρούν τη σεναριολογία γύρω από τον τρόπο χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας και άλλων καπιταλιστικών οικονομιών της Ευρωζώνης.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, πρότεινε στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ευρωζώνης να δοθεί στην Ελλάδα δάνειο από τα ποσά που διαθέτει το Ταμείο, με τα οποία θα μπορέσει να επαναγοράσει τα ομόλογά της, που έχουν υψηλότερα επιτόκια, στην τιμή που ισχύει σήμερα στην αγορά.

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, αυτή η πρόταση συζητήθηκε στο περιθώριο του πρόσφατου Γιούρογκρουπ και εκτιμάται ότι είναι πιθανό να ενταχθεί στο συνολικό πακέτο για τη «σταθεροποίηση της Ευρωζώνης», το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Μάρτη.

Χτες, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στα σχέδια για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δήλωσε ότι «φαίνεται πως είναι αλήθεια, ότι υπάρχουν τέτοιες προτάσεις, καθώς τις διαβάζουμε και κυκλοφορούν στην Ευρώπη» και υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει έλλειψη συγκεκριμένων προτάσεων, αλλά υπάρχει ανάγκη μιας συνολικής στρατηγικής».

Ζεσταίνουν το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο

Αντίστοιχα, ο Κοινοτικός επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», τονίζει ότι, ως μέρος ενός συνολικού πακέτου, «έχει λογική να αυξηθεί το πραγματικό κόστος δανεισμού του πακέτου διάσωσης, καθώς και να αυξηθεί το πεδίο δραστηριοποίησης του Ταμείου» ως μέρος ενός συνολικού πακέτου. Παράλληλα, καλεί τους ηγέτες των κρατών - μελών της ΕΕ να «συμφωνήσουμε για κοινά μέτρα το συντομότερο δυνατό - όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην «Tagesspiegel», δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε να στηρίξει το σχέδιο που αφορά στο να είναι διαθέσιμα προς δανεισμό και τα 440 δισ. ευρώ του Ταμείου, με την προϋπόθεση ότι αυτό το μέτρο θα αποτελεί κομμάτι ενός συνολικού πακέτου.

Κατά της διεύρυνσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τάσσεται ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, προτρέποντας «να εκμεταλλευτούμε τώρα την πίεση της κρίσης προκειμένου να επιφέρουμε τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές» προς μια «στέρεη οικονομική και δημοσιονομική πολιτική».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γκ. Βεστερβέλε περιγράφει το «συνολικό πακέτο» που προωθεί η γερμανική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για δημοσιονομική πειθαρχία, να αποκτήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας αποτελεσματικό μηχανισμό κυρώσεων, να θεσπίσουν όλες οι χώρες ένα «φρένο χρέους» και να βελτιωθεί ο συντονισμός στην οικονομική πολιτική.

Με άλλα λόγια, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών παραδέχεται ότι όλη η συζήτηση που φουντώνει γύρω από τα μέτρα «αντιμετώπισης της κρίσης» έχει ως κύριο στόχο την αποτελεσματική επέλαση του κεφαλαίου σε βάρος των εργατοϋπαλλήλων και των λαϊκών στρωμάτων, μέσα από την υλοποίηση όλων των ρυθμίσεων που απαιτεί η πλουτοκρατία εδώ και χρόνια για μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.

Προετοιμάζουν και το ευρωομόλογο

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ζήτησε «να γίνει ένα σημαντικό βήμα στην ενίσχυση της διακυβέρνησης της ευρωπαϊκής οικονομίας, ειδικότερα στην Ευρωζώνη», ενώ επανέλαβε ότι η ΕΚΤ είναι σε επαγρύπνηση όσον αφορά τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους του πληθωρισμού, μετά την άνοδό του λόγω των αυξήσεων στις τιμές Ενέργειας και βασικών εμπορευμάτων.

Πάντως, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η έκδοση ευρωομολόγων είναι μια μακροπρόθεσμη επιλογή, την οποία θα μπορούσαν να εξετάσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μόνο όταν θα έχουν προχωρήσει σε στενότερη οικονομική διακυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Reuters» αποκλείει την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μέσω «κουρέματος» το προσεχές διάστημα και επισημαίνει ότι ακόμα και μια μικρή απομείωση θα έβλαπτε τις ευάλωτες ευρωπαϊκές τράπεζες και τους ασφαλιστές - κυρίως τη Γαλλία και τη Γερμανία - προκαλώντας ζημιά στην Ευρωζώνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ