Τρίτη 25 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΟΥΛΗ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
Επί της ουσίας στήριξη στην κυρίαρχη στρατηγική

Αβαντάρισμα ή επιδερμική κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης από τον πρόεδρο της ΝΔ

Χωρίς να αμφισβητήσει σε τίποτε την ουσία της ασκούμενης εξωτερικής πολιτικής και την υποταγή της στις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση για παραχώρηση της διακυβέρνησης, μυστική διπλωματία και υποχωρητικότητα έναντι της Τουρκίας.

Ο Αντ. Σαμαράς ζήτησε «να προχωρήσουμε άμεσα στη θέσπιση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, της ΑΟΖ, και μετά να την οριοθετήσουμε με όσες παράκτιες χώρες της περιοχής έχουν επικάλυψη μαζί μας κι είναι έτοιμες να το κάνουν. Κι όλοι καταλαβαίνουμε, σε μια τέτοια εποχή, τι σημαίνει αυτό. Οταν σε Αιγαίο και Μεσόγειο είναι γνωστό ότι υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων». Πρόσθεσε ότι «εμείς μπορούμε άμεσα να το κάνουμε με την Κύπρο και να το προωθήσουμε με την Αίγυπτο και τη Λιβύη».

Υποστήριξε ακόμα ότι «η ανακήρυξη ΑΟΖ κατοχυρώνει τα εθνικά συμφέροντα πλήρως μέσα στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», προσθέτοντας πως «κυκλοφορεί και η άποψη να λύσουμε τα προβλήματά μας στη Χάγη, όχι με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αλλά με βάση γενικόλογες "αρχές Δικαίου". Η Τουρκία κυρίως, η οποία δεν δέχεται το Δίκαιο της Θάλασσας που ευνοεί την Ελλάδα, πιέζει να πάμε με την αρχή της λεγόμενης "ευθυδικίας". Η οποία, από κάποιους ερμηνεύεται, να τα μοιράσουμε όλα στη μέση. Εμείς το απορρίπτουμε αυτό. Κατηγορηματικά. Επομένως, προσφυγή στη Χάγη με υπογραφή συνυποσχετικού το οποίο δεν θα περιλαμβάνει ρητώς το Δίκαιο της Θάλασσας, οδηγεί στην "ευθυδικία" και θα ζημιώσει πολύ τα εθνικά συμφέροντα».

Σημείωσε επίσης πως «κάποιοι προτείνουν ακόμα "συνεκμετάλλευση" στο Αιγαίο. Ελπίζω να ισχύουν, κ. Παπανδρέου, οι διαβεβαιώσεις που δώσατε, εδώ, στη Βουλή, ότι κάτι τέτοιο δεν το συζητάτε καν». Ο Αντ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην Τουρκία λέγοντας πως «σήμερα ανατρέπεται μια ολόκληρη Κεμαλική παράδοση, που έγερνε προς τη Δύση, δεν αναμειγνυόταν ιδιαίτερα στις αραβικές υποθέσεις και επιδίωκε στενές σχέσεις με το Ισραήλ». Υποστήριξε ότι η Τουρκία στοχεύει να αναδειχθεί «σε ηγέτιδα του μουσουλμανικού κόσμου, να εκπροσωπήσει το Ισλάμ σε Δύση και Ανατολή, να γίνει το επίκεντρο των μεσανατολικών ισορροπιών».

Ως αντίβαρο σε αυτή την εξέλιξη, ο Αντ. Σαμαράς ζήτησε και αυτός να υπάρξει «στενότερη συνεργασία με το Ισραήλ», προκειμένου να «αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία και κάθε στήριγμα, για να εξουδετερώσουμε πιέσεις σε βάρος μας. Κι όποιος δεν το κάνει, έχει πάρει διαζύγιο και από την πολιτική και από την κοινή λογική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ