Τρίτη 25 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
Απορρίπτουμε και το σοβινισμό και τον κοσμοπολιτισμό

Η δευτερολογία της Αλέκας Παπαρήγα στη χθεσινή συζήτηση

Από κοινή αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση Ελλήνων και Τούρκων κομμουνιστών στην Κωνσταντινούπολη
Από κοινή αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση Ελλήνων και Τούρκων κομμουνιστών στην Κωνσταντινούπολη
Στη δευτερολογία της, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«Κύριε Παπανδρέου, μιλήσατε ότι το γενικό απόσταγμα των ομιλιών, τουλάχιστον του πρώτου γύρου, είναι διακομματικό μήνυμα και σύμπνοια. Δεν εκπροσωπώ εγώ τα άλλα κόμματα, αλλά πού είδατε από μας συμφωνία μ' αυτά που κάνετε και σύμπνοια; 'Η εγώ δεν τα είπα καλά, οπότε η Κοινοβουλευτική Ομάδα πρέπει να με καθαιρέσει, ή εσείς σκοπίμως πλαστογραφείτε αυτά που λέμε. Διαφωνούμε 100% ριζικά. Εσωτερική, εξωτερική πολιτική που άλλωστε είναι ενιαία.

Και τώρα αυτά τα περί "εθνικής ενότητας", για πάρτε όλη την ιστορία τη σύγχρονη την ελληνική. Γιατί, στην κατοχή επιτεύχθηκε εθνική ενότητα, που είχες ξενική επέμβαση; Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει εθνική ενότητα ούτε στα κυριαρχικά δικαιώματα. Θέλουμε να υπάρξει. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει.

Περηφανευτήκατε για το Κυπριακό, ότι χάρη στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης - βεβαίως εδώ όλη η Βουλή ήταν υπέρ της ένταξης στην ΕΕ, εκτός από μας - χάρη στη δική σας όμως προσπάθεια, γιατί εσείς ήσασταν τότε κυβέρνηση, καταφέρατε να ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ, χωρίς να έχει λυθεί το Κυπριακό. Αυτό όπως το πάρει κανείς είναι. Γιατί σταμάτησε, αν θέλετε, να υπάρχει και ως μοχλός πίεσης η επίλυση του Κυπριακού.

Τόσα χρόνια μετά την ένταξη της Κύπρου είμαστε πάλι στο ίδιο σημείο. Μπροστά σε ένα νέο σχέδιο Ανάν. Κι επιπλέον, κ. Παπανδρέου, αν είχατε μια διαφορετική στάση απέναντι στο σχέδιο Ανάν, το καταλαβαίνω να πείτε ότι εγώ διεκδίκησα την εισδοχή της Κύπρου στην ΕΕ, απαιτώντας να λυθεί αυτό το διεθνές ζήτημα.

Γιατί κοιτάξτε να δείτε, λοιπόν, η συμβολή σας ποια ήταν; Να μπει η Κύπρος στην ΕΕ, αυτή ήταν, δεν χρειάζεται και μεγάλη συμβολή σ' αυτό, ποιος αντιδρούσε, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία; Ποιος αντιδρούσε; Η Τουρκία. Γιατί αντιδρούσαν; Δεν αντιδρούν, ψεύδονται ότι αντιδρούν. Και της Παναγιάς τα μάτια θα βάλουν μέσα στην ΕΕ. Ούτε δείκτες, αλλάζουν και τους δείκτες, συμμορφώνονται και με τους δείκτες, συμφέροντα είναι κάθε φορά. Αλλά εν πάση περιπτώσει, αν είχε συμβολή στην επίλυση του Κυπριακού, ας πήγαινε και το παλιάμπελο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

Η αλήθεια για το «σχέδιο Ανάν»

Και με την ευκαιρία. Εγώ δεν θα ήθελα να μιλήσω, αλλά θα μιλήσω για το Συμβούλιο που έγινε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υπάρχουν και πρακτικά, μια ζωή τα πρακτικά δεν δημοσιεύονται, λέτε και λέμε πράγματα που εκθέτουν αμυντικά μυστικά, δεν ξέρω τι.

Ο κ. Καραμανλής ήταν δίγλωσσος, τα θετικά και τα αρνητικά. Και περίμενε να δει πού θα πάνε τα πράγματα. Το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου ήταν όχι απλώς υπέρ του σχεδίου Ανάν, το θεωρούσε ευαγγέλιο, και ο τότε πρόεδρος του Συνασπισμού. Οταν εμείς είπαμε ότι δεν συμφωνούμε, τότε μπήκε το θέμα να υπογράψουμε κοινό ανακοινωθέν. Θυμάστε τη συζήτηση που έγινε για το κοινό ανακοινωθέν; Εγώ είπα δεν υπογράφουμε. Και μετά συνειδητοποίησα ότι το ΚΚΕ η μόνη συνεισφορά που μπορούσε να κάνει, ήταν να μην βγει κοινό ανακοινωθέν. Διότι ο κ. Καραμανλής είπε ή όλοι υπογράφουμε, ή δεν βγαίνει κοινό ανακοινωθέν. Εσείς και ο κ. Κωνσταντόπουλος λέγατε δεν μπορεί το ΚΚΕ να καθορίζει να μην βγαίνει κοινό ανακοινωθέν, που είναι μόνο του και διαφωνεί. Ολόκληρη φασαρία.

Το ότι δεν βγήκε κοινό ανακοινωθέν επιτρέπει στον κ. Καραμανλή να λέει ναι μεν αλλά. Διότι αν συμφωνούσε ο κ. Καραμανλής θα έβγαινε των τριών. Αλλά τελικά, μας συγχωρείτε πάρα πολύ, θεωρούμε ότι έτσι μπορέσαμε να συμβάλουμε. Γιατί ένα κοινό ανακοινωθέν, έστω και χωρίς το ΚΚΕ θα ήταν ένα μέσο πίεσης στον κυπριακό λαό. Αυτή είναι η αλήθεια.

Και τώρα συζητάμε για τη συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης, όταν το τότε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν υπέρ του σχεδίου Ανάν. Αν είχε συμφωνήσει και ο κυπριακός λαός τι θα λέγαμε τώρα; Δεν θα είχαμε μια Κύπρο διχοτομημένη, πέντε σχέδια Ανάν γίνανε, για να πάμε στο πέμπτο το οποίο θεωρήθηκε - το 'πε και ο κ. Μολυβιάτης και ο κ. Καραμανλής - καλύτερο του τέταρτου, το τέταρτο καλύτερο του τρίτου, το τρίτο καλύτερο το δεύτερου, το δεύτερο καλύτερο του πρώτου. Μα έτσι γίνεται συνήθως. Βγάζουν πέντε για να βγάλουν κάτι στο τέλος.

Γιατί μήπως τώρα δεν θα έχουμε νέο σχέδιο Ανάν; Αυτό δεν ετοιμάζεται κι απ' τον κ. Μπαν Κι Μουν; Κι απ' τους άλλους; Καταλαβαίνουμε την ευαισθησία σας, ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ στην επεξεργασία του σχεδίου Ανάν ήταν σημαντικός. Υπήρχαν ή δεν υπήρχαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συνέβαλαν στο να γραφτεί αυτό το σχέδιο Ανάν; Λοιπόν δεν ξέρω γιατί πρέπει να περηφανεύεστε για το Κυπριακό; Εμείς ναι είμαστε περήφανοι, πώς να το κάνουμε; Γιατί ήμασταν το μόνο κόμμα τότε κοινοβουλευτικό που αποτρέψαμε να μην βγει ένα κοινό κείμενο.

Επικίνδυνες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες

Ακούμε επίσης το εξής πράγμα. Ο κ. Δρούτσας έκανε κατάχρηση και δεν είναι η πρώτη φορά που το λέει και όλη η κυβέρνηση. Το παλιό, το νέο, το μοντέρνο, το σύγχρονο, όχι παραδοσιακές αντιλήψεις. Εμείς δεχόμαστε, βεβαίως, ότι έχετε εκσυγχρονίσει την πολιτική. Δεν μπορείτε να μην την εκσυγχρονίσετε. Πρώτα πρώτα, έχουν έρθει τα πάνω κάτω την τελευταία εικοσαετία και εμείς αναγκαζόμαστε να δούμε μερικά πράγματα διαφορετικά. Ιδια ήταν στη δεκαετία του '50, του '60, του '70, του '80, ίδια και τώρα; Εν πάση περιπτώσει εμάς δεν μας ενδιαφέρει να καταγραφούμε αν εξελιχτήκαμε ή όχι.

Ομως για να δούμε για ποιο πράγμα είστε περήφανοι, ποια είναι η εξέλιξή σας. Πρώτον, το ομολόγησε ο κ. Βενιζέλος το δόγμα μας λέει είναι αποτρεπτικό - αμυντικό. Είναι ένα απ' αυτά τα θέματα που τα έχουμε θέσει στη Βουλή. Το αρχικό επίσημο δόγμα των ελληνικών κυβερνήσεων στη μεταπολίτευση ήταν αμυντικό - αποτρεπτικό. Μετά τη νέα δομή του ΝΑΤΟ έγινε αποτρεπτικό - αμυντικό.

Ξέρετε τι σημαίνει το αποτρεπτικό; Το αποτρεπτικό, βεβαίως, όπως θέλει κανείς μπορεί να το ερμηνεύσει, γιατί η λέξη έχει χάσει και το νόημα. Γιατί η λέξη αποτρεπτικό είναι το προληπτικό χτύπημα, η αντιπυραυλική ζώνη, η επίθεση εναντίον λαών. Ετσι λοιπόν νομιμοποιείται Ιράκ, Αφγανιστάν, Γιουγκοσλαβία, Σομαλία, Ιράν, στα πλαίσια του αποτρεπτικού - αμυντικού. Το αμυντικό έχει πάει δεύτερο. Μία χώρα που είναι φιλειρηνική, αλλά δεν θα διστάσει να υπερασπίσει τα σύνορά της και τα εδαφικά της δικαιώματα και να κάνει πόλεμο αν της επιτεθούν λέει αμυντικό - αποτρεπτικό.

Σε όλο τον 20ό αιώνα υπήρχαν πόλεμοι άδικοι, επιθετικοί, τυπικά ήταν αμυντικό. Τώρα είναι αποτρεπτικό - αμυντικό, που σημαίνει δίνετε βάρος στη συμμετοχή της Ελλάδας σε άδικους πολέμους και κατακτητικούς. 'Η ασκεί πίεση στο εμπάργκο, στη στρατιωτική πίεση, στον εκβιασμό. Και είσαστε περήφανοι γι' αυτό.

Εμείς δεν θέλουμε να καταγραφούμε ως μια σύγχρονη δύναμη που συμβάλλει στη νέα δομή του ΝΑΤΟ. Αν είναι παλιό ή καινούριο αυτό, δεν μας απασχολεί. Εχει καμιά σημασία; Πήγατε και κάνατε συμφωνία με το Ισραήλ, τη δύναμη εκείνη που είναι πυρηνική, η οποία έχει αιματοκυλήσει τον παλαιστινιακό λαό. Ποια είναι η συμφωνία σας; Κυρίως στρατιωτική - πέρασμα ψάχνουν - θέλουν και οι Ισραηλινοί να πάνε προς την Ευρώπη, αλλά κυρίως είναι τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων.

Παραχωρείτε εναέριο χώρο για να κάνει ασκήσεις το Ισραήλ με στόχο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Που σημαίνει ότι σε έναν πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν, θα εμπλακεί και η Ελλάδα. Είναι προς συμφέρον του ελληνικού λαού αυτό; Μα πυρηνική δύναμη είναι το Ισραήλ. Εμείς λέμε αποπυρηνικοποίηση της περιοχής. Αφού έχει και το Ισραήλ γιατί να μην έχει ο άλφα, ο βήτα, ο γάμα, ο δέλτα; Δεν κατάλαβα, ο ένας να είναι πυρηνική δύναμη και ο άλλος να μην είναι; Δεν είμαστε υπέρ της πολιτικής του Ιράν, σε καμία περίπτωση.

Παραχωρείτε λοιπόν τον εναέριο χώρο για στρατιωτικές ασκήσεις, εμπλέκεται λοιπόν η Ελλάδα ή δεν εμπλέκεται; Αυτός είναι ο ενεργός ρόλος της Ελλάδας; Δεν τον θέλουμε αυτόν τον ενεργό ρόλο.

Στο στόχαστρο ο εχθρός λαός

Οταν είμαστε αντίθετοι στη συμμετοχή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στο ιμπεριαλιστικό εμπάργκο, στους εκβιασμούς κλπ., σε βάρος των λαών, είμαστε υπέρ του "η Ελλάδα μόνη της"; Και επιπλέον, σταματήστε να πλαστογραφείτε και να συκοφαντείτε τις θέσεις των άλλων. Οποιος δηλαδή είναι εναντίον των διαπραγματεύσεων που κάνετε με την Τουρκία, είναι υπέρ της απόβασης ελληνικών στρατευμάτων στην Τουρκία; Με αυτό τον τρόπο πάτε να παραπλανήσετε και να κοροϊδέψετε τον ελληνικό λαό. Με πρόσχημα την ειρήνη, ποια ειρήνη; Πίσω από την ειρήνη μπορεί να υπάρχει η μεγαλύτερη βία κατά των λαών.

Είπατε στην ώρα του πρωθυπουργού ότι το ΚΚΕ είναι υπέρ του πολέμου με την Τουρκία, επειδή είμαστε εναντίον όχι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία αλλά των συγκεκριμένων διαπραγματεύσεων και στόχων. Για να τελειώσει αυτό το πανηγύρι, έχετε πραγματικά πάρει απόφαση και προσπαθείτε να παίξετε έναν ηγετικό ρόλο στο παιχνίδι των αντιθέσεων για τη ληστεία του πλούτου της περιοχής και όχι μόνο. Διότι η νέα δομή του ΝΑΤΟ δεν αναφέρεται μόνο σε αυτά - μαζί και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αναφέρονται και στο τσάκισμα των λαών.

Η αντιπυραυλική ασπίδα δεν είναι για να προφυλάξει από το Ιράν ή δεν ξέρω τι, γιατί η πυραυλική ασπίδα και όλες οι συμφωνίες μιλάνε για το εσωτερικό των χωρών. Και μόνο η ύπαρξη της αντιπυραυλικής ασπίδας στο Αιγαίο θα χρησιμοποιείται εναντίον των λαών. Μην αντιδράτε, μην κάνεις απεργίες, μην θέλεις να αλλάξεις το κοινωνικό σύστημα, μην ρίξεις την κυβέρνηση γιατί εδώ στο Αιγαίο κάτι μπορεί να γίνει. Η αντιπυραυλική ασπίδα είναι όχι μόνο για τις διεθνείς σχέσεις. Είναι και για τις εσωτερικές επεμβάσεις, επομένως μας χωρίζει χάος από την πολιτική σας.

Ακολουθείτε μια πολιτική, συνέχεια και της προηγούμενης πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ. Μαύρη, αντιδραστική πολιτική σε βάρος όλων των λαών και του ελληνικού και των γειτονικών λαών και όποια συμφωνία κάνετε με τις κυβερνήσεις στρέφεται εναντίον των λαών. Πάει και τελείωσε. Αφήστε λοιπόν τη σύμπνοια κτλ. Αν θα είχαμε σύμπνοια με μια τέτοια πολιτική, ή θα είχαμε προσχωρήσει στον εθνικισμό, στο σοβινισμό ή θα είμαστε κοσμοπολίτες. Η μια άκρη του εθνικισμού και του σοβινισμού είναι ο κοσμοπολιτισμός. Η άλλη άκρη του κοσμοπολιτισμού είναι ο εθνικισμός και ο σοβινισμός. Απορρίπτουμε και τα δυο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ