Τρίτη 25 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΟΥΛΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Θεματοφύλακας του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου

Για «νέο πατριωτισμό» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, προκειμένου να υπερασπιστεί την πολιτική υπέρ της πλουτοκρατίας

Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή
Η ανεμπόδιστη δράση του μεγάλου κεφαλαίου αποτελεί για την κυβέρνηση γνώμονα χάραξης της οικονομικής πολιτικής και συνεπώς είναι κυρίαρχο κριτήριο για τη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής. Σαφές ήταν το στίγμα που έδωσε με την ομιλία του χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, εκτιμώντας τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται ως προϋπόθεση άσκησης μιας εξωτερικής πολιτικής, στη λογική του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου.

Ενδεικτική ήταν η φράση του «νέος πατριωτισμός δεν είναι η αποθέωση της Ελλάδας, αλλά το να αλλάξουμε την Ελλάδα», ενώ τόνισε πως «η κρίση μας υποχρεώνει να σκεφτούμε διαφορετικά. Δεν είναι ώρα να χαράξουμε αντιπαλότητες», κατηγορώντας όσους αμφισβητούν τις κυβερνητικές επιλογές, όπως, π.χ., την προώθηση της συνδιαχείρισης του Αιγαίου για «σενάρια συνωμοσιολογίας».

Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι «πρέπει να υπάρχει πολυμερής εξωτερική πολιτική» κι αυτό «σήμερα είναι δεδομένο και βάση ευρύτερης συναίνεσης», τονίζοντας παράλληλα πως η «ευρωπαϊκή συμμετοχή και ταυτότητα ενισχύει την δυνατότητά μας για παρέμβαση πολλαπλασιαστικά παντού», αφού είναι «η ΕΕ παράδειγμα για τον εξανθρωπισμό της παγκοσμιοποίησης» και «η κυβέρνηση προωθεί την Ευρώπη των αξιών».

Ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε ότι η συναίνεση στις πολιτικές που ασκούνται σήμερα στην οικονομία αποτελεί στοιχείο πατριωτισμού, μιλώντας για το «στοίχημα ενός νέου πατριωτισμού» που θα δώσει «ισχυρή και θετική ταυτότητα στη χώρα και αναδεικνύει τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και δίνει αυτοπεποίθηση στον ελληνικό λαό». Σ' αυτό το πνεύμα, υπερασπίστηκε την πολιτική της ΕΕ και του ΔΝΤ, λέγοντας ότι με αυτήν «πετύχαμε να ξαναφέρουμε την Ελλάδα στο προσκήνιο, αναλαμβάνοντας με κόπους και θυσίες να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας» και «αυτά μας δίνουν το δικαίωμα να διεκδικούμε το μέγιστο εκτός συνόρων».

Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε εκτεταμένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χωρίς όμως να ρίξει φως στις συζητήσεις που γίνονται για το θέμα του Αιγαίου. Ανέφερε αόριστα πως το θέμα της υφαλοκρηπίδας «είναι ζήτημα νομικό, σύνθετο, πολύπλοκο, που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε», ενώ εξίσου γενικόλογα ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας».

Βάζοντας τις διμερείς ελληνοτουρκικές σχέσεις στην πραγματική τους διάσταση, είπε ότι «το εμπόριο και οι συναλλαγές εκτοξεύθηκαν» και κατηγόρησε όποιον διαφωνεί με την πολιτική αυτή επιλογή για «οπισθοδρομικά κίνητρα (...) εύκολη και ηρωική καταγγελία» και αδράνεια, λέγοντας πως «η κυβέρνηση είναι απαλλαγμένη από τέτοια φοβικά σύνδρομα». Συνολικά, επισήμανε πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διαμορφώνονται με βάση και την ΕΕ, αφού «οι σχέσεις με την ΕΕ έχουν καθοριστική σημασία» και «στηρίζουμε την ένταξη της Τουρκίας, αρκεί να πληρεί όλα τα κριτήρια».

Οσον αφορά τις σχέσεις με την ΠΓΔΜ, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι «δεν είμαι αισιόδοξος για τη σύντομη διευθέτηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ