ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Γενάρη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Ανεβαίνει επικίνδυνα το πολιτικό θερμόμετρο

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Εξαιρετικά τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα στο Λίβανο μετά την επιτυχία της σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» και των συμμάχων της να διασφαλίσουν αρκετές βουλευτικές ψήφους για ένα νέο πρωθυπουργό. Η «Χεζμπολάχ» υποστήριξε την υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία, που έθεσε, αργά την Κυριακή, ο 55χρονος Ναζίμ Μικάτι, (προφανώς μετά από συνεννόηση) μετριοπαθής, μέχρι πρότινος, συνεργάτης του Χαρίρι. Ο Μικάτι είναι δισεκατομμυριούχος, επιχειρηματίας και απόφοιτος του Χάρβαρντ, ενώ είναι σουνίτης στο θρήσκευμα.

Η υποψηφιότητά του υποστηρίζεται και από τους επτά εκ των 11 βουλευτών του κόμματος του Δρούζου ηγέτη, Ουαλίντ Τζουμπλάντ, ο οποίος, επίσης, μέχρι πρότινος ήταν σύμμαχος του Χαρίρι. Ετσι, μαζί με τις ψήφους της «Χεζμπολάχ» και των εταίρων της, ο Μικάτι εξασφαλίζει 65 από τους 128 ψήφους της Βουλής, γεγονός που του διασφαλίζει την πρωθυπουργία.

Ο ίδιος κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν προς όφελος της χώρας και απέφυγε να απαντήσει αν θα διακόψει ή όχι τη συνεργασία του Λιβάνου με το «Διεθνές Δικαστήριο» του ΟΗΕ που ερευνά τη δολοφονία του πατέρα Χαρίρι και έχει κατηγορηθεί από τη «Χεζμπολάχ», αλλά και άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως το Λιβανικό ΚΚ, ως όργανο παρέμβασης των ΗΠΑ στα εσωτερικά του Λιβάνου με στόχο την αναμόχλευση σεχταριστικών και άλλων αντιπαραθέσεων. Αρκέστηκε να μιλήσει για «αναγκαιότητα διαλόγου, έτσι ώστε να επιλυθούν όλα τα προβλήματα».

Ο Σάαντ Χαρίρι κατέστησε σαφές ότι δε θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση, της οποίας η πλειοψηφία θα ελέγχεται από τη «Χεζμπολάχ», αποδεικνύοντας, με την κίνηση αυτή, ότι ως «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» αντιλαμβάνεται, ο ίδιος, οι εταίροι του και οι υποστηρικτές του - ΗΠΑ, ΕΕ - μόνο μια κυβέρνηση υπό τον ίδιο. Βουλευτές του κόμματός του κατήγγειλαν τη «Χεζμπολάχ» για «πραξικόπημα» και κάλεσαν τους υποστηρικτές του συνασπισμού σε διαδηλώσεις σήμερα «ενάντια στην ιρανοποίηση του Λιβάνου», αναφερόμενοι στην ιρανική υποστήριξη προς τη «Χεζμπολάχ».

Λιβανικό ΚΚ: Να σταματήσουμε τα σχέδια των ιμπεριαλιστών

Με ανακοίνωσή του, το Λιβανικό ΚΚ επισημαίνει ότι ο «Λίβανος βρίσκεται και πάλι στο μάτι του κυκλώνα. Οι ΗΠΑ επανέρχονται στο σχέδιό τους, τη λεγόμενη "ευρεία Μέση Ανατολή". Οι ώρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες και η χώρα μας αντιμετωπίζει τον κίνδυνο "ιρακινοποίησης", μέσα από την προσπάθεια της Ουάσιγκτον να προκαλέσει έκρηξη της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε σουνίτες και σιίτες, έναν κίνδυνο που έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό» και καλεί σε αλληλεγγύη για να ανακοπούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αναταράξεις με «αποκαλύψεις» για την Παλαιστινιακή Αρχή

Τις φερόμενες «παραχωρήσεις» διαψεύδει η Προεδρία Αμπάς ως «ισραηλινά κατασκευάσματα»

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Σάλο και τριγμούς στα, ήδη, κλυδωνιζόμενα θεμέλια της Παλαιστινιακής Αρχής προκαλούν τα «εμπιστευτικά», όπως χαρακτηρίζονται, έγγραφα που δημοσιοποίησε, την Κυριακή, το δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» (με έδρα το Κατάρ), σύμφωνα με τα οποία η Προεδρία Αμπάς ήταν έτοιμη, το 2008, κατά την τελευταία φάση των συνομιλιών με την τότε ισραηλινή κυβέρνηση του Εχούντ Ολμέρτ, να προχωρήσει σε, ανείπωτες για τα δεδομένα των επίσημων παλαιστινιακών θέσεων, παραχωρήσεις. Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, οι Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές είχαν αποδεχτεί να παραχωρηθεί ο έλεγχος των ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ σε διεθνή επιτροπή, να διατηρηθεί ο ισραηλινός έλεγχος επί των περισσότερων εποικισμών τόσο γύρω από την Ιερουσαλήμ όσο και στη Δυτική Οχθη, αλλά και να συναινέσουν σε μια συμφωνία για επιστροφή πολύ περιορισμένου αριθμού Παλαιστινίων προσφύγων (μόνο 100.000) εντός 10ετίας. Και όλα αυτά με αντάλλαγμα εδαφικά ακατοίκητα τμήματα του Ισραήλ και τον έλεγχο επί των αραβικών συνοικιών της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Ο Πρόεδρος Αμπάς, από το Κάιρο όπου βρέθηκε χτες, μίλησε για «ισραηλινά κατασκευάσματα» που επιδιώκουν να υποσκάψουν περαιτέρω την Παλαιστινιακή Αρχή και κάθε διπλωματική της προσπάθεια, υποστηρίζοντας ότι το περιεχόμενο όλων των επαφών με το Ισραήλ γνωστοποιείται πάντα στους εταίρους των Παλαιστινίων στον Αραβικό Σύνδεσμο. Για «εξωφρενικό πλέγμα ψεμάτων» μίλησε ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ. Η «Χαμάς», από την άλλη, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση τονίζοντας ότι τα έγγραφα αυτά «αποδεικνύουν την εμπλοκή της Παλαιστινιακής Αρχής στην απόπειρα αφανισμού της παλαιστινιακής υπόθεσης, αλλά και την εμπλοκή της ενάντια στην παλαιστινιακή αντίσταση στη Δ. Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και τη συνεργασία της με τις δυνάμεις κατοχής στον πόλεμο στη Γάζα στις αρχές του 2009».

Ισραηλινή επιβεβαίωση

Την αυθεντικότητα του περιεχομένου των εγγράφων έσπευσαν, όπως αναμενόταν, να επιβεβαιώσουν αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ολμέρτ. Ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Χαΐμ Ραμόν, υποστήριξε ότι «τα έγγραφα αποδεικνύουν πως η Παλαιστινιακή Αρχή είναι πραγματικός εταίρος», ενώ ο σύμβουλος του Ολμέρτ, Γιάνκι Γκαλάντι, δήλωσε ότι η συμφωνία δεν έγινε γιατί το Ισραήλ δε συναίνεσε στο να μεταβιβαστεί ο έλεγχος των αραβικών συνοικιών της Ανατολικής Ιερουσαλήμ στην Παλαιστινιακή Αρχή και στο να διαλυθούν ορισμένοι εποικισμοί. Ο Γκαλάντι υποστήριξε ότι είχε εκπονηθεί και ένας χάρτης όπου το Ισραήλ προσαρτούσε ένα επιπλέον 6,5% της Δ. Οχθης με αντάλλαγμα εδάφη του Ισραήλ ίσης έκτασης.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι «μελετά τα έγγραφα για να δει την αυθεντικότητά τους» αν και σε αυτά αναφέρεται ότι στις επαφές αυτές παρόντες ήταν και Αμερικανοί διαμεσολαβητές. Το βέβαιο είναι, όπως υποστήριζαν Παλαιστίνιοι σχολιαστές, ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη υποσκάπτει βαθιά την ίδια τη δυνατότητα ύπαρξης της Παλαιστινιακής Αρχής, την αξιοπιστία της αλλά και τις διπλωματικές της κινήσεις, στο πλαίσιο των οποίων, χτες, και το Περού αναγνώρισε ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα όρια του 1967.

Απαλλακτικό πόρισμα

«Απολύτως ορθή και σύννομη» ήταν, κατά την ισραηλινή επιτροπή που έκανε σχετική έρευνα, η αιματηρή επιχείρηση του ισραηλινού στρατού κατά του στολίσκου με επικεφαλής το τουρκικό «Μavi Marmara» στα τέλη Μάη. Το συμπέρασμα χαιρέτισαν ο πρωθυπουργός Νετανιάχου και ο υπουργός Αμυνας Μπάρακ, κατηγορώντας την Τουρκία για «πρόκληση». Παραβίαση του διεθνούς δικαίου βλέπει η Τουρκία στην έκθεσή της σχετικά με την ισραηλινή επίθεση.

ΙΡΑΝ
Το ιρανικό ναυτικό στην Μεσόγειο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Το ιρανικό ναυτικό σχεδιάζει να αποστείλει δύο ή τέσσερις φρεγάτες στη Μεσόγειο, στο εγγύς μέλλον. Σύμφωνα με το ιρανικό δίκτυο FNA, του οποίου οι πληροφορίες αναπαράγονται ευρέως κυρίως από ισραηλινά ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ο υποναύαρχος Γκολάμ Ρεζά Κχαντέμ Μπικάμ δήλωσε ότι τα ιρανικά πλοία, διά μέσου της διώρυγας του Σουέζ, θα αναπτυχθούν στη Μεσόγειο θάλασσα, τουλάχιστον για ένα χρόνο, στο πλαίσιο «των γενικότερων σχεδίων που τίθενται σε εφαρμογή με στόχο την καλύτερη δυνατή διασφάλιση της άμυνας της χώρας».

Ο 9ος στολίσκος του ιρανικού ναυτικού έχει, ήδη, από το 2010 αποσταλεί στο Αντεν προκειμένου όπως παρουσιάζεται να «προστατεύει τα ιρανικά εμπορικά πλοία από την πειρατεία». Ακολούθησε ο 10ος στολίσκος.

Ενδιαφέρον έχει το ότι η δήλωση αυτή έγινε λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, των διήμερων επαφών της ιρανικής αντιπροσωπείας υπό τον διαπραγματευτή Σαγιάντ Τζαλίλι με την αντιπροσωπεία της ομάδας των «6» (των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας - Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία - και της Γερμανίας) για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Δυτικοί διπλωμάτες χαρακτήριζαν «απογοητευτικές» τις διαπραγματεύσεις, αν και η εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, που ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας των «6», τόνισε ότι «η πόρτα του διαλόγου παραμένει ανοιχτή». Ανάλογες δηλώσεις έγιναν και από την ιρανική πλευρά, χωρίς, όμως, να αποφασιστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για νέο γύρο συνομιλιών.

Πάντως αυτή η εξέλιξη της παρουσίας των ιρανικών πολεμικών πλοίων στην Μεσόγειο, γίνεται σε μια περίοδο που αναπτύσσονται στενές σχέσεις του Ιράν με την Τουρκία και ενώ αυτή η τελευταία είναι σε αντιπαράθεση με το Ισραήλ.

ΙΡΑΚ
Αιματηρό μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νέο μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων συγκλόνισε, χτες, την ιερή πόλη Καρμπάλα όπου συρρέουν σιίτες προσκυνητές. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, δύο εκρήξεις σημειώθηκαν με διαφορά τεσσάρων ωρών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν συνολικά 33 άνθρωποι (στην πλειοψηφία τους πολίτες) και να τραυματιστούν τουλάχιστον 159. Εκατοντάδες χιλιάδες σιίτες συρρέουν στην Καρμπάλα για να συμμετάσχουν στη γιορτή Αρμπαγίν, που σηματοδοτεί το τέλος του 40ήμερου πένθους για το μαρτυρικό θάνατο του ιμάμη Αλί (κομβικής προσωπικότητας στο σιιτικό δόγμα).

Είναι η δεύτερη φορά, μέσα σε λίγα 24ωρα, που οι σιίτες προσκυνητές γίνονται στόχος βομβιστικών επιθέσεων. Την περασμένη εβδομάδα, σε δύο επιθέσεις, σε αυτοκινητοδρόμους προς την Καρμπάλα, σκοτώθηκαν 56 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 180. Για λόγους ασφαλείας, επειδή συχνά τα μαζικά σιιτικά προσκυνήματα γίνονται στόχος επιθέσεων, η ιρακινή αστυνομία έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία αυτοκινήτων μέσα στην πόλη και έχει αναπτύξει περισσότερους από 120.000 αστυνομικούς.

Το επαναλαμβανόμενο αιματοκύλισμα στην Καρμπάλα ήρθε να συμπληρώσει το μπαράζ επιθέσεων που συγκλόνισε την Κυριακή, το κέντρο και την περίμετρο της Βαγδάτης, και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 10 ανθρώπων και τον τραυματισμό 34. Και όλα συμβαίνουν περίπου δύο μήνες, πριν την προγραμματισμένη για το Μάρτη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, που για πρώτη φορά μετά την εισβολή θα πραγματοποιηθεί στο Ιράκ.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πρώτο το κόμμα του Θάτσι

BEΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Τη νίκη του «Δημοκρατικού Κόμματος Κοσσόβου» (PDK, πρώην ΟΥΤΣΕΚΑ) του πρωθυπουργού των Κοσσοβάρων Αλβανών, Χασίμ Θάτσι, κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές επιβεβαίωσε χτες η κεντρική εφορευτική επιτροπή.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών που διεξήχθησαν σε εκλογικές περιφέρειες όπου καταγγέλθηκαν εκτεταμένα φαινόμενα νοθείας, το PDK εξασφαλίζει τους περισσότερους βουλευτές στο 120μελές κοινοβούλιο, αλλά όχι τον απαραίτητο αριθμό για να συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Προχτές έγιναν επαναληπτικές εκλογές και στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο (όπου λιγότερο από το 37% των Σέρβων ψηφοφόρων προσήλθαν στις κάλπες).

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται στις αρχές Φλεβάρη.

Το ίδιο 24ωρο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ανακοίνωσε τη μείωση της ΝΑΤΟικής στρατιάς στο προτεκτοράτο του Κοσσυφοπεδίου κατά 50% λέγοντας ότι από τους περίπου 10.000 στρατιώτες που είναι σήμερα θα φθάσουν το Μάρτη τους 5.000, (περίπου 50.000 ήταν λίγο μετά τον τερματισμό των φονικών ΝΑΤΟικών επιδρομών, την άνοιξη του 1999). Είναι αυτή η ιμπεριαλιστική επέμβαση στα Βαλκάνια που ξαναχάραξε τα σύνορα και διαμέλισε την ενιαία Γιουγκοσλαβία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ